• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    PETRONELLE
    PETRONELLE --- ---
    AMANES23: cesky kurzy v polsku jsou cj/aj - viz. https://www.dhamma.org/cs/schedules/noncenter/cz (registrace na letni kurz se otevira ve ctvrtek)
    AMANES23
    AMANES23 --- ---
    co takhle desetidenak pro new student co neumej anglicky, rad bych premluvil kamarada/y co nevladnou anglictinou.
    co vim tak jedina moznost je dhamma pallava v polsku.?
    nejaky napady tipy?
    koho mame za ucitele a jaky/a je?
    EKONY
    EKONY --- ---
    MUTHA: pekne, to zni jako hodne velkych zmen. Diky za info
    EKONY
    EKONY --- ---
    MUTHA: super! Radost vidět, když to někoho takhle pěkně zasáhne.

    Kolik bylo lidí a jak to centrum dnes vypadá? Jsem tam byl na svém prvním kurzu před 13ti lety, tehda s kapacitou cca 80 lidi, spal jsem na matraci na zemi společně s dalšími 7 lidmi v jedné místnosti :)
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    PALIULI: Javorie je skvělé místo a Slováci to mají organizačně promyšlené. Jak píše SPHEX, záleží na jakého učitele jedeš. Za mne 99%, to jedno procento "mínus" za luxus :-)
    SPHEX
    SPHEX --- ---
    PALIULI: Záleží na jaký kurz pojedeš - je to podle učitele, mají to popsané na stránkách.

    Obecně je Javorie hrozně příjemné místo i lidi okolo jsou super, můžu 100% doporučit.
    PALIULI
    PALIULI --- ---
    Ahoj! Jezdíte někdo do Javorie? Pojedu letos (teda příští rok) porpvé, tak mě zajímají zkušenosti - nikde jsem se nedočetla, jestli kombinují meditaci v sedě a v chůzi, a jak moc přísná pravidla na pobytu platí. Ale asi bude záležet i na osobnosti, která vede kurz, že.
    YUUKI_23
    YUUKI_23 --- ---
    EKONY: Cau, diky za odpoved a puvodni autorce za dotaz. Ted jsem se taky zaobiral touhle otazkou. Sel jsem k ucitelovi na koberecek kde jsem vysvetloval, ze do reiki jsem zasvecen (a ze to otevreni caker na rukou je proste dozivotni) ale ze to aktivne temer nepraktikuju. Chvili trvalo a myslel jsem ze me nepusti delat servera. Nakonec rekl, ze si musim vybrat jestli chci vipassanu nebo delat reiki. Prislo mi to dost silny a nekompromisni a docela me to rozhodilo. Uz jsem se s tim srovnal ale stejne mi neda pripomenout, jak Goenka neustale vypravi jak je jedno z jaky sekty jses atd. , ze tohle je technika pro vsechny. A vedle nej sedi jeho zena s teckou na cele - praktikujici hinduistka. Obetovani bohum a “devotion” chapu taky jako techniku, jak se napojit nebo tomu byt bliz. Prijde mi to nesmyslny a pokrytecky. Nemuzu za Gautamu mluvit ale pokud chapu budhistickou filozofii spravne tak by nikoho nevyhodil za to, ze si vedle toho jede neco svyho. Mluvil jsem na kurzu s celkem dost lidma ktery to taky nedavaj, jednou si taky svy ale do sluzby davaj vsechno. ...
    PETRONELLE
    PETRONELLE --- ---
    vipassana ocima zakladatele twitteru: https://twitter.com/jack/status/1071575088695140353
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    V Orlických horách se otevřelo nové meditační centrum.
    Více informací => Maha Phala Rama
    Pokud se to sem nehodí, smažte to.
    HALCYON
    HALCYON --- ---
    Zdravím Vás, jen si tu odložím, zaujalo "tématické" zpracování.

    vipassana-for-hackers/vipassana-for-hackers.pdf at master · deobald/vipassana-for-hackers · GitHub
    https://github.com/deobald/vipassana-for-hackers/blob/master/vipassana-for-hackers.pdf
    EKONY
    EKONY --- ---
    ad Polsko: nebyl jste tam nekdo ted na tom vanocnim ceskem kurzu? by mne zajimal feedback, jak se libilo a tak ;)
    SPHEX
    SPHEX --- ---
    AMANES23: podívám se na to, uvažoval jsem o něčem podobném)
    AMANES23
    AMANES23 --- ---
    Ahoj, nechysta se nekdo na 10ti denni kurz do Polska (28 Mar 2018 - 08 Apr 2018)?
    Je to jediny ktery je v blizke dobe otevreny pro muze (a to, jsa v NL, jsem koukal i po NL, BE a DE..)
    Dik
    EKONY
    EKONY --- ---
    MAHUTA: diky za link. A ona to tam covece dala asi na podklade informace na centralnich strankach (dhamma.org), kde je pod "Mista konani" a pod Evropou/Ceskou republikou skutecne uvedeno z nejakeho duvodu Praha.. uz jsem tam napsal prispevek s uvedenim aktualni informace, ale na tech dhamma.org strankach necham Prahu, paac lokality kurzu se stejne furt meni, a kdo chce vedet kde se kurz kona, jde asi spise rovnou na prehled kurzu tak ci onak..

    S_V_E_T_Y_L_K_O: ne tedy ze bych mel (ono to v mem pripade neni ani fyzicky mozne), ale par tehuli jsem potkal a pochvalovaly si to. Ne ze by to teda byla prochazka ruzovou zahradou, ale to neni nikdy tak jak tak. A tehule maji vyhodu v tom ze muzou mit extra jidlo vecer (a ne jen ovoce jako ostatni novi studenti) :) a v pripade potreby trosilinku odlehcenejsi pristup. Co je vsak nejlepsi je, ze budouci maminka medituje rovnou za dva - pro rodici se bytost neni lepsiho daru do zivota.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Má některá z vás zkušenost s vipassanou v těhotenství? :)
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    Nahodou jsem narazil na rozhovor s Dankou a její zkušenost z Malayského centra, Akorat na konci uvadí že se kona 2x ročně kurz v Praze, což tak není. Momentalně je to v Beskydech http://www.spiritualplanet.cz/...ci-vipassana-proc-meditovat-a-jak-probiha-meditacni-kurz-vipassany/
    EKONY
    EKONY --- ---
    SAKJA_PANDITA: jj, je to tak vsude stejne. Ale tak ona je za tim celkem pochopitelna vec. Pomahani na kurzu slouzi k prohloubeni a upevneni se v praxi teto techniky. Proto se po lidech chce, aby kdyz uz nic, tak meli aspon jasno v tom, ze tohle (vipassana teto tradice) je cesta, kterou chteji jit. Pokud tomu tak neni, pak by primarni ucel jejich zapojeni se do pomoci nemusel byt naplnen, a imho by navic mohli (prave z duvodu nasledovani i jinych technik) negativne ovlivnit ostatni na kurzu, kteri se prichazeji upevnit prave v teto praxi.

    Ono to tedy neni tak, ze by nebyl zajem o tve dobrovolniceni. Je to vsak postaveno tak, ze prvotnim zajmem je tvuj vlastni uzitek z tveho zapojeni se do pomoci, pricemz covek musi chtit se v teto praxi rozvinout ci upevnit, cehoz primym vyjadrenim je, ze uz neresi nic dalsiho.

    Do te doby nez se tento pocit dostavi (u nekoho hned po prvnim kurzu, u nekoho pozdeji) myslim ze neni problem sednout si dalsi kurz (s vyjimkou urcitych pripadu). Ale pomahani je jakoby dalsim krokem na ceto ceste, proto je zde tento minimalni pozadavek (kterych s dalsimi "kroky" pribyva).





    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    Ahoj,
    dnes mě trochu překvapilo, že mě nevezmou jako dobrovolníka do centra Dhamma Dvara kvůli tomu, že praktikuju dle jiného učení..:

    "... However you told us that you have been practising another technique, namely Joy of Living by the tradition of Yongey Mingyur Rinpoche. You therefore do not meet the requirements to serve at this time.

    You are welcome to apply to sit a course. You can apply to serve when you complete another 10 day course and you have not practised another technique since your last course."

    Funguje to tak všude?

    Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam