• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAObrana občana
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Tak jsem to sepsal. Pravda, může to vypadat, jakože dělám z komára velblouda, ale já mám takové nepříjemné tušení, že to je jenom začátek. A je určitě lepší se ozvat teď než potom.

to
    ombudsman@cistapraha.cz,
    Josef.Pavlik@cityofprague.cz,
    Marie.Blahova@cityofprague.cz,
    ol@ph.cizp.cz,
    op@ph.cizp.cz

date Mon, Mar 29, 2010 at 1:39 PM
    subject Přírodní rezervace Vinořský park

Vážení ochránci přírody,

dovolte, abych si postěžoval a informoval Vás o dle mého názoru nepřijatelných akcích v přírodní rezervaci Vinořský park. Tato rezervace byla zřízena právním předpisem z roku 1982, který je Vám jistě dobře znám. Posuďte proto, je-li konání pražského magistrátu v souladu s touto přísnou ochranou.

Případ 1.: Údržba lesa, kácení náletových dřevin a pálení ohňů.

Minulý týden proběhlo na příkaz magistrátu kácení náletových dřevin (údajně pouze černého bezu) v jižní části lesa. Jde o pokračování několik let staré akce, kdy jen o malý kus dále došlo k vykácení veškerého porostu (tedy nejen bezu, ale i mladých stromků) za účelem vzniku tzv. původní louky, jež měla sloužit jako zásobárně čerstvé trávy pro ZOO (leč nikdy se tak nestalo a v současnosti je polovina louky zamořena dříve se zde nevyskytujícím jitrocelem, což skvěle dokumentuje kontraproduktivní snahy člověka o konzervaci přírody silou). Když pominu mou obavu, aby nedocházelo k dalším zásahům člověka do této krajiny - a to nejen vůči bezinkám, ale i vůči "cennějším" dřevinám, znepokojuje mě především způsob, jakým se pracovníci magistrátu s dřevěným odpadem vypořádali.

V právním předpisu je zcela explicitně a bez výjimky zakázáno rozdělávání ohňů. Přesto k rozdělání došlo, jak dokládá první obrázek v příloze, a to přímo uprostřed přísně chráněné rezervace, mezi stromy. Je pak už jenom mou spekulací, že vzhledem k vlhku museli pracovníci rozdělat oheň za pomoci chemických hořlavin, což mohlo přímo ohrozit citlivé obojživelníky v nedalekých vodních plochách.

Patrně ti samí zaměstnanci magistrátu následně rozřezali popadané stromy v nejjižnějším cípu obory. Věřím, že ne s úmyslem dřevo odvézt.

Případ 2.: Revitalizace rybníka U kamenného stolu

Od podzimu 2008 probíhá tzv. revitalizace rybníka U kamenného stolu. Respektuji právo vodohospodářů na vybagrování rybníka, i když nesouhlasím s provedením, protože došlo k narušení biotopu mnoha druhů obojživelníků, hmyzu i k likvidaci vodní plochy využívané mnoha ptáky od ledňáčka po volavky. Musím se ovšem ohradit vůči lajdáckosti celé akce, která měla být hotova v prosinci 2009 a místo toho je dokončení v nedohlednu, což dále celou oblast poznamenává. Celou revitalizaci provází drobné i velké problémy a kontroverze (začněmě od méně závažných):

1) Vykácení stromů na hrázi: nejenže nebyly odstraněny všechny stromy, u kterých hrozí pád, ale stromy pokácené nebyly nahrazený novými, čímž se výrazně narušil ráz krajiny. Jde prý o to, aby na rybník dopadalo více světla, takový argument je ovšem při kácení stromů absurdní. Takové rozhodování není a nemůže být v přírodní rezervaci v kompetenci člověka.

2) "Oprava" výpustě: ačkoliv mi bylo odpovědným pracovníkem magistrátu slíbeno, že oprava starobylé a historicky cenné výpustě proběhne citlivě, došlo k úplné likvidaci celého mostu a nyní probíhá stavba mostu nového, za použití úplně nových materiálů. Daná úprava nebyla v propozicích vůbec zmíněna.

3) Likvidace naučné stezky: pravá ruka zjevně neví, co dělá levá, a tak zatímco jedni pracovníci magistrátu vytyčovali naučnou stezku, druzí jim ji na dvou místech téměř zlikvidovali. K tomu vyvrátili ceduli s označením "Přírodní rezervace", možná kvůli nepříjemnému černému svědomí.

4) Těžká technika: nejenže doprostřed rezervace vjíždí těžká technika, pro její potřeby byla dokonce upravena příjezdová cesta v délce cca. 200 až 300 metrů. Cesta byla vysypána štěrkem a kamením a na jejích okrajích byla zcela vymýcena vegetace. Těžká technika také v některých místech vyjíždí mimo cestu a likviduje tak zbytky života. Z čistě sobeckého člověčího pohledu je kamením vysypaná cesta rovněž neprůjezdná pro cyklisty (cesta je totiž cyklistickou stezkou).

5) Vybagrování potoka: spolu s rybníkem byl vybagrován i jeho odtok. Zanedbání průzkumu ovšem znamenalo smrt pro desítky chráněných mlžů, kteří v potoku žili (viz druhá obrázková příloha). Přítomní pracovníci, stejně jako později příslušný odbor, byli na tuto skutečnost upozorněni, námitka však byla odmítnuta jako neopodstatněná a i škeble, které snad ještě v bahně mohly přežívat, tím byly definitivně odsouzeny k záhubě.

6) Zpoždění celé stavby pak přímo ohrožuje žáby, které v současnosti kladou vejce do improvizované vodní plochy rybníka. Ta vznikla jen jako vedlejší produkt stavby nové výpustě a dá se předpokládat, že během její výstavby dojde k dalšímu vypuštění rybníka. To by mělo za následek úhyn značné části mladých pulců, což by mohlo ohrozit celý biotop (už v posledních letech bylo z neznámých příčin žab řádově méně než v minulosti).

Tímto bych chtěl na Vás všechny apelovat, aby k podobným excesům nedocházelo, aby zásahů do rezervace Vinořský park bylo co možná nejméně (když už odmítáte tezi, že příroda si nejlépe poradí sama, respektujte alespoň vlastní předpisy) a celkový přístup k ochraně přírody byl citlivější. Tyto akce spolu se zřízením cyklostezky a turistické trasy a výstavbou satelitních městeček a sídlišť způsobují, že původní účel rezervace se začíná vytrácet a já jenom doufám, že to není záměr, který by mohl vést až k tomu, že by byl status lesa přehodnocen. Zároveň bych Vás chtěl upozornit na to, že v ochranných pásmech či v jejich blízkosti mají zájem stavět realitní kanceláře, čemuž je minimálně v prvním případě třeba za každou cenu zabránit.

Děkuji za Váš čas a vyvození důsledků.

S pozdravem

LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX: jen aby ses se svým zdravým rozumem nejevila případným zaměstnavatelům příliš problematická .-)))
    inu, zase ta moje skepse .-)))
    DIVA
    DIVA --- ---
    TAMARIX: tak snad se k něčemu záživnějšímu dobereš časem ;)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    DIVA: Právě že se nevzdávám toho, že najdu pořádnou práci v oboru a zatím dělám tohle. Na celý úvazek bych to asi nedávala, je to fakt jen administrativa, furt to samý dokola, v podstatě jen kontrola nedokonalého automatického systému.. :-)
    DIVA
    DIVA --- ---
    TAMARIX: jj na tebe ;) vesměs "pravdu díš" (ad čechy kuriózní)

a jinak děláš mimo obor?
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LALINA: O tom to celý je, hlavně neuváznout na nějakých stereotypech, vyslechnout si víc stran, shánět informace.. S tímhle mám taky dost problém, ale mám pocit, že na nyxu jsem se hodně naučila dávat si na tyhle věci větší pozor.. :-)

DIVA: Pokud to bylo myšleno konkrétně na mojí osobu, tak ti díky.. :-) Každopádně já sice pracuju ve státní správě v oblasti ŽP, ale pouze na částečný úvazek a navíc tu dělám jen hodně nenáročnou administrativu. Prostě je teď problém sehnat pořádnou práci, natož v oboru. Bohužel..
    DIVA
    DIVA --- ---
    TAMARIX: moc ráda vidím že ve státní správě dělají lidi s mozkem na správném místě. díky za tenhle přístup k věci
    LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX: postoj postoj - u mě konrétně to bylo tou pseudoúřednický sousloví a potom taková okamžitá podezíravost... kdopak ví, kam už ta koroze hodnot pokročila? Možná už se učí i na školách.. to spíš byla okamžitá myšlenka, ne tak úplně muj postoj...
    LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX: jojo, takhle nějak to je.....částečně je to i pochopitelné....
    A proto tu je ta občanská aktivita tak potřebná.
    A tím ted fakt nemyslím zametání kolem popelnic pred vlastním barákem .-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LALINA: V pohodě. I s takovými postoji se člověk musí nějak umět vypořádat. ;-)

LALINA: A víš proč? Mnohdy to tam zezhora řídí lidi, který jsou jen mnohaletí úřednící už semletý úřadováním, kdysi snad plní ideálů. Takových skalních ochranářů tam bude asi poskromnu, čímž si fakt nechci kálet do vlastního hnízda. Tím teď nemyslím třeba AOPK, ČIŽP a další organizace, jejichž práce je fakt vidět a je bezesporu potřebná, ale např. magistrát, úřady městských částí apod. Mám představu, že je to tak, že mladý perspektivní člověk plný ideálů a touhy něco změnit přijde pracovat na úřad a nastanou dvě možnosti - buď brzy pochopí, že tam bude jen podepisovat předtištěný lejstra, sebere se a jde do nějaký neziskovky "měnit svět k lepšímu" nebo si ten zaprděný kancl postupně oblíbí a pak už jen rezignuje, stagnuje a postupuje.. Netvrdím, že je to pravidlo a že se nenajdou slušní a ochotní úředníci, je jich spousta, ale takhle nějak to na mě působí. Možná jsem zaujatá, protože pořád nemůžu sehnat pořádnou práci v oboru a z pohovorů na státní správě mi chodí jen zamítavé odpovědi.. :-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX: btw: "normální zdravý rozum" je práve ona kvalita, která je na českých úřadech velmi vzácná, proto by bylo fajn, kdyby alespon na jistých místech seděli odborníci, kteří zároven títmo zdravým rozumem disponují...žel, na městských a státních úřadech jich mnoho není. I proto je potřeba občanů a jejich protestů a jejich odporu a následných diskusí.
    Aby se věci neděly bez diskusí a bez odpovědnosti.
    LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX: jinak se ti chci omluvit za příliš příkrý a zevšeobecnující ton ohledně tvých studií a tvého studijního oboru. Bylo to zbytečné a pouze mojí podezíravostí podložené. Promin mi to.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LALINA: Myslím to obecně. Pracuju teď částečně ve státní správě a vidím kolik se tu dělá zbytečný a nesmyslný práce, která normálnímu člověku akorát komplikuje život. Stojím si za tím, že než o tom plkat ať už tady nebo na úřadě, je lepší vzít do ruky hrábě a jít něco dělat. a pro úředníky to platí 100 krát, zvlášť pro ty ve státní ochraně ŽP.

PATISLAV: Jak jsem psala, je tohle fakt nejednoznačný. Někdo z odborné veřejnosti je pro zásahy, někdo jiný ne. Jsou o tom celé studie, v odborných časopisech se to řeší na mnoha stránkách, kde každý oponent toho či onoho píše důvody pro to čemu věří a proti tomu druhému.. Jsem pro to používat v první řadě normální zdravý rozum - do Prokopáku nahnat na skalní stepi ovce a kozy, aby tam i nadále kvetli hlaváčky a koniklece (protože jsou hezký a vzácný), na Šumavě rozhodně netěžit a nechat tam vyrůst kvalitní přirozený les.. Je to případ od případu, svět není černobílej..

PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    odpovědi na diskuzi v klubu Čechy kuriózní.

TAPINA: hele, a přečetla sis ten právní předpis (http://extranet.praha-mesto.cz/%28pxqprc45zft0qa33boaf2355%29/zdroj.aspx?typ=7&id=21582&sh=1955725565) anebo ne a teď tady ze sebe děláš vola, ty obyčejnej lese?

LALINA: Opravdu ohavné. Na přednáškách životního prostředí jsem se s těmi vymytými komunistickými mozky neustále hádal. Někteří lidé zjevně nedokáží vůbec vstřebat, že by se o sebe příroda dokázala postarat sama a lépe. Představa člověka jako pána tvorstva je bohužel opravdu hluboce zakořeněná.

TAMARIX: Vyřezávání náletových dřevin je pěkná chujovina. V dostatečně širokém časovém měřítku totiž můžeš jako náletovou dřevinu označit úplně vše. A to stejné s tzv. invazivními druhy. Zatím se ještě nikdo nezabýval nejrozšířenějším invazivním druhem - člověkem.

To spálení větví na místě bych rozhodně neviděla nějak tragicky, k žádnému většímu narušení nedošlo, za pár let si nikdo ničeho nevšimne
    To sice nedošlo. Zatím. Ale kde je jistota, že pokud má magistrát takovýto přístup, že nebude pokračovat dál? Před pěti lety totiž vykáceli úplně celou část toho lesa (náletového) a udělali z něho louku - prý kvůli tomu, aby měli čerstvou trávu pro zoo. Kde je ta hranice, co je malé a co větší narušení?

Vem si, že kdyby tam pro těch pár větví jeli náklaďáčkem, tak se akorát do vzduchu dostanou emise, spotřebuje naftu, je s tím víc práce, kolama se rozryje terén a přejedou se kytky i zvířátka, nehledě na to, že ty větve pak většinou skončí na skládce
    To máš pravdu, proto tam v prvé řadě vůbec neměli zasahovat.

LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX - to je sice fajn, at máme čisto kolem paneláku, ale dá se to vykládat taky takto: "starejte se o svoje a dál než kolem vlastních humen nám do ničeho nekecejte.

chápu, že takový přístup by se někomu docela líbil, ale já to vidím jako poměrně zhoubné.
    Mě tolik netankuje nepořádek kolem popelnic - stejne tam stejně stojej jenom hnusny plechárny a hyzdej mi okolí - ale vadí me opravdu moc, když někde mizí něco opravdu cenného... jen kvůli lidský hamižnosti, blbosti, bezohlednosti a aroganci
    LALINA
    LALINA --- ---
    debata přesunutá z jiného klubu, kam nepatřila::
    ..........................................................................................................................................................

TAMARIX --- --- 9:36:22 29.3.2010 --- [00:01 :: diskuze :: Čechy kuriozní - choďme a foťme]
    +−xodkazLALINA: Co se ti zdá uděsný?? Ono to fakt všechno není jednoduchý a je to na rozsáhlý filosofický debaty. I ochranáři mezi sebou na tohle všechno mají protichůdný nástroje - starat se/nestarat, chránit/nechránit, když chránit tak proč/proti komu?? Můžeme tady být den, měsíc, rok a stejně na to nevyzkoumáme žádnou odpověď. Radši než to řešit, je smysluplnější jít ven posbírat nepořádek kolem baráku, ať máme aspoň to městský životní prostředí hezčí...LALINA --- --- 9:33:42 29.3.2010
    odkazPATISLAV: tak teda s tím asi spíš sem:
    [ Obrana občana ]

když se tím zabýváš, sestav nějaký text, já to podepíšu a možná nejen já...... at se tím někdo zabývá...a možná to všechno nemusí bejt jenom městský úředníci a absolventi životního prostředí :-)) At jasne a zřetelně řeknou, jestli se tohle smí a je to OK nebo že udělali chybu.

Ono je dost uděsný už to, že tam (spolu s Proseckýma skálama a podzemím) hodlají udělat nějakou turististickou stezku pro cizince, kterejm už nestačí lozit po městě, ...:-((( za chvíli z toho bude dysnyland(((.TAPINA --- --- 9:33:35 29.3.2010 --- [00:00 :: sledované diskuze]
    +−xodkazPATISLAV: To spíš ty si pleteš přírodní rezervaci s přírodním parkem či jinými stupni ochrany. Přírodní rezervace je ten nejnižší stupeň, ochrana spočívá prakticky jen v tom, že se tam nesmí stavět. Jinak je to normální les. .ERNEST_GASKIN --- --- 9:31:03 29.3.2010 --- [02:50 :: diskuze :: Fotky a videa svlečených slečen z nyxu -]
    +−xodkazmě se to líbí hodně teda. představa, že popel dodává živiny kytkám, který spotřebujou oxid uhličitej z pálení. úplně mě to nadchlo, když jsem to četl..

a to žádnej aktivista nejsem ;).TAMARIX --- --- 9:29:58 29.3.2010 --- [00:01 :: diskuze :: Čechy kuriozní - choďme a foťme]
    +−xodkazLALINA: Třeba tě uklidní, že mezi řízený mamagement patří i kosení podmáčených luk nebo třeba pasení oveček v Prokopáku. ;-) V podstatě to všechno jsou z větší části zásahy, které nahrazují dřívější pastvu a stálé odlesňování zejména v místech s nedostatkem a zároveň vyšší potřebou dřeva (třeba právě v pražské části Českého krasu), kde postupně vznilky cenné biotopy závislé na dostatku světla a sucha..LALINA --- --- 9:25:49 29.3.2010
    odkazTAMARIX: koukám, že vystudovat životní prostředí vlastně vůbec nic a prirori pozitivního neznamená .-/ ty postoje jsou uděsné - kdoví, co tam ted na tý škole vlastně učej. Asi že příroda se musí řídit a manažovat, protože je blbá a sama by to neuměla.//.LALINA --- --- 9:23:00 29.3.2010
    odkazTAMARIX: řízeném managementu údržby chráněných území už tohle sousloví mi nahání hrůzu, ježí vlasy na hlavě a zvedá mi žaludek :(.ZVATLAL --- --- 8:58:13 29.3.2010
    +−xodkazTAMARIX: Vandry jsou úplně jiný případ, že :). Ale člověka pak naštve, že tam, kde on se vystavuje riziku seřvání od lesáků (ne-li přímo nějaké pokuty), si pár dělníků zapálí čtyřikrát větší oheň. A klidně od něj odjedou, když jim skončí směna..TAMARIX --- --- 8:52:52 29.3.2010 --- [00:01 :: diskuze :: Čechy kuriozní - choďme a foťme]
    (-1)+−xodkazPATISLAV: Slyšel si něco o řízeném managementu údržby chráněných území? Spočívá to např. právě v prořezávání náletových dřevin, protože kde byla územní ochrana třeba vyhlášena kvůli skalní stepi by za chvilku byl samý akát a trnka. Bohužel pokud chceš zachovat určitý ráz a typ krajiny/přírody, je třeba se o to nějak starat.

To spálení větví na místě bych rozhodně neviděla nějak tragicky, k žádnému většímu narušení nedošlo, za pár let si nikdo ničeho nevšimne.. Vem si, že kdyby tam pro těch pár větví jeli náklaďáčkem, tak se akorát do vzduchu dostanou emise, spotřebuje naftu, je s tím víc práce, kolama se rozryje terén a přejedou se kytky i zvířátka, nehledě na to, že ty větve pak většinou skončí na skládce. Takhle se spálením vyprodukuje jen tolik oxidu uhličitýho, kolik jsou zase schopný ty rostliny pohltit, popel dodá živiny. Takhle se to navíc fakt dělá skoro všude a neviděla bych to jako tragedii. Víc než na zákony je třeba dívat se na to zdravým rozumem.

Vystudovala jsem ochranu životního prostředí a na vandrech fakt neřeším jestli dělám oheň padesát metrů od lesa, ale spíš to jestli je tam blízko voda, jestli to místo není moc vidět, jestli je velký sucho, jestli to není přímo pod větvema apod. Samozřejmě díky za každýho takhle všímavýho a vnímavýho člověka jako jsi ty. Pořád je mi takový člověk milionkrát sympatičtější než ten, který po sobě akorát nechává v lese bordel v podobě petflašek a dalšího svinstva.

MARTHY09 --- --- 7:33:26 29.3.2010
    (+1)+−xodkazPATISLAV: Zkus podat stížnost mailem na ČIŽP (Česká inspekce životního prostředí:o) ) včetně fotek a odůvodnění a zároveň ten stejný mail pošli i na MŽP (Ministerstvo životního prostředí:o) ). ČIŽP by se tím měla/mohla začít zabývat už jen ze strachu, aby si na ně pak nedošlápli z ministerstva. Tedy alespoň teoreticky:o).

PATISLAV --- --- 23:25:55 28.3.2010
    +−xodkazEBIK: jj, tenhle dokument si pamatuju. Body 2 a 5b hovoří jasně. Je s podivem, že něco podobného zavedli zrovna komunisti. Obávám se, že při dnešní situaci by už bez toho na těch územích dávno stály nějaké pěkné obytné komplexy. Jinak, já už jsem se párkrát snažil přesvědčit člověka, co to má na magistrátu na starosti, že při úpravě hráze rybníka opravdu není třeba do rezervace jezdit s Tatrou a ještě kvůli tomu vysypávat celou cestu štěrkem, ale obávám se, že je to člověk, se kterým není řeč. (btw: [ PATISLAV @ Severní město - život na severu Prahy ] ).

EBIK --- --- 23:12:25 28.3.2010 --- [00:20 :: externí klient]
    (+1)+−xodkazTak jsem se doklikal: http://extranet.praha-mesto.cz/%28pxqprc45zft0qa33boaf2355%29/zdroj.aspx?typ=7&id=21582&sh=1955725565 -- neni mi to úplně jasný co můžou a co ne, ale asi by stálo za to upozornit někoho na to co provedli..

PATISLAV --- --- 23:07:24 28.3.2010
    +−xodkazEBIK: ano, máš pravdu, že zákonem je to stanoveno obecně, ale u této rezervace jsou podmínky poměrně přísné. Kromě unikátního biotopu pro obojživelníky je významná především pro hmyz a byliny, z čehož vyplývá nutnost zachování křovisek i padlých stromů. Táta si odtamtud jednou odnášel polínko do krbu a zastavil ho nějaký chlápek z životního prostředí a vynadal mu, protože trouchnivějící stromy jsou pro život mnoha druhů hmyzu naprosto zásadní. A pak si přijde parta s motorovýma pilama a řeže a pálí. Absurdní, když si uvědomíš, že běžní smrtelníci mají v tom místě zakázáno sejít z hlavní cesty, aby náhodou něco nezašlápli..

EBIK --- --- 22:56:41 28.3.2010 --- [00:20 :: externí klient]
    +−xodkazPATISLAV: Obávám se, že nemáš pravdu. Zaprvé je rozdíl mezi přírodní rezervací a národní přírodní rezervací a za druhé, pokud je mi známo, zákon stanovuje jen rámcová pravidla, která se pak doplní o nějaké místní podmínky ochrany, nebo co. Nevím jak to je přesně, teď se na to nějak nemohu doklikat, nejlepší co jsem našel je zatím tohle: http://zakony.webzdarma.cz/Zp/ochrpak/ochrpak2.htm#HLAVA%20%C4%8CTVRT%C3%81 . Netvrdím, že neporušili nějaký zákon, nebo vyhlášku, ale tvrdím, že není tak jednoduché říct co můžou a co ne..

YENNI --- --- 22:54:11 28.3.2010
    (+1)+−xodkazPATISLAV: Tohle v CR neni bohuzel kuriozni, to je standard :/ Ale jako ulovek pekne. .

.PATISLAV --- --- 22:39:54 28.3.2010
    (-1)+−xodkazPPNEKK: chápeš vůbec, co to znamená přírodní rezervace a jaký je její status a proč byla zřízena? To není chráněné území, to je rezervace - čili místo, které by mělo být ušetřeno jakýchkoliv zásahů člověka. I kdyby to mělo znamenat, že celé území sežere kupříkladu kůrovec (viz Šumava).

Prý "aby nerostlo taky paty pres devaty jako v boubíne". No vždyť. Vinořský park má stejný status jako Boubínský prales. Co na tom nechápeš? Nebo ti to nepřipadá správné? Chtěl bys, aby veškerá příroda podléhala lidské kontrole a vlivu?

.PPNEKK --- --- 22:33:17 28.3.2010
    (-5)+−xodkazPATISLAV: jezismarja,vidam casto ze to co prorezou tak palej rovnou na míste. a myslim ze ty stromy nerezou jen tak ze srandy :D ale treba kvluy tomu ze byly necim napadeny a aby nerostlo taky paty pres devaty jako v boubíne :D

PATISLAV --- --- 22:25:43 28.3.2010
    (-2)+−xodkazTOMBRIDER: Jestli ono náhodou není kuriózní to, že ohniště se smí dělat nejblíž 50 metrů od lesa, a tohle bylo nejenom uprostřed lesa, ale uprostřed přírodní rezervace, což je z hlediska ochrany přírody posvátné území, kde si správně nesmíš utrhnout ani borůvku, natož řezat stromy a pálit je na místě. Vrcholem všeho pak je, že to neudělala banda chuligánů, ale odbor životního prostředí pražského magistrátu. Pořád ti to kuriózní nepřijde?.

TOMBRIDER --- --- 22:18:54 28.3.2010
    +−xodkazPATISLAV: asi jako ohniště od odřezků neni vůbec kuriozní.Ono se to totiž jinak nedělá...

PATISLAV --- --- 17:23:42 28.3.2010
    (-10)+−xodkaznejdřív něco nehumorného - má oblíbená přírodní rezervace "Vinořský park" doplatila na své jméno. Magistrát se rozhodl, že park musí být uklizený a tak přišli chlápci s motorovkama a prořezali celé údolí od náletových dřevin. A z odpadu pak udělali táborák. Přímo uprostřed lesa. Není nad to, když státní správa dodržuje svoje vlastní zákony a vyhlášky...
    LALINA
    LALINA --- ---
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    [ Beton pro Prahu / ostatniother / 25.3.2010 / CR - Praha - Mariánské náměstí ]
    Veselý happening proti účelovým změnám územního plánu
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    LALINA
    LALINA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam