• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRUIDies Irae - The Dominium Voice
    DRUI
    DRUI --- ---

    Tři studenti zemřeli uprostřed Prahy

    Tiskové vyjádření policie ČR - 29.9.2007

    Praha (anp) - Policisté, kteří v časných ranních hodinách vyjeli prověřit oznámení o rušení nočního klidu, našli v korytu potoka Brusnice tři vážně zraněné studenty nedalekého Gymnázia Jana Keplera.
    „Slyšela jsem, jak mi nějací vandalové lomozí pod domem. Bylo asi pět hodin ráno," vypověděla paní Františka K. která policisty přivolala.
    Studenti byli nalezeni přímo v meliorovaném korytu potoka nedaleko pozemků, které patří k domu uměleckého sochaře Josefa Nálepy. Přivolaný lékař konstatoval, že mladíci byli zraněni elektrickým proudem, pravděpodobně zásahem blesku. Studenti při převozu do nemocnice svým zraněním podlehli.

    Tiskový mluvčí Městské policie Praha uvedl: „Chlapci byli v těžkém šoku. Zasahující policisté jim okamžitě poskytli první pomoc a zavolali záchrannou službu. Jeden z chlapců byl při vědomí a blouznil cosi o 'strážci podsvětí'. Krevní testy zatím neprokázaly přítomnost psychotropních látek."
    Potok Brusnice je dlouhý pouze 4 až 5 km. Pramení na Břevnově a je napájen ze tří pramenů, z nichž zajímavý je pramen Vojtěška vyvěrající v areálu Břevnovského kláštera pod stejnojmenným altánem v zahradě. Nad studánkou Vojtěškou se podle legendy setkali roku 993 sv. Vojtěch s Boleslavem II. a založili Břevnovský klášter. Alois Jirásek nechal ve Starých pověstech českých kněžnu Libuši umístit budoucí město Prahu právě na soutok Vltavy a Brusnice. Potok dříve protékal skrze hradby a pak skrze Jelení příkop do Vltavy, dnes je již v těchto místech sveden do podzemní kanalizace.
    DRUI
    DRUI --- ---
  • VRAŽDA v Záběhlicích

    Dnes krátce po poledni se ulice Ke Skalkám na Praze 10 stala dějištěm vraždy. Policisté místo okamžitě uzavřeli a k případu byli vysláni detektivové z oddělení vražd a podle neověřených zdrojů dokonce i speciální jednotka "chemiků". Co se v Záběhlicích doopravdy stalo ale nevíme - policie uvalila na případ přísné informacní embargo.
    O vývoji případu se vás pokusíme i nadále informovat - proto zůstaňte s námi a pamatujte - Tady jste to slyšeli jako první!
    Standa Blábol

  • DRUI
    DRUI --- ---
    V Barmě se údajně střílí do lidí, vojáci blokují internet
    Nejhorší scénář se stal skutečností. Žene se jihoasijská země do další krvavé revoluce?


    Situace v Barmě se po protestech buddhistických mnichů dále přiostřuje. Policie podle svědků rozháněla dav střelbou do lidí. Podle neověřených zpráv zůstalo na ulici až 35 těl. Armáda odstřihla internet, aby zamezila šíření fotografií a dalších informací.
    Podrobnosti můžete nalézt na serveru idnes.cz
    s použitím zdrojů idnes.cz, Standa Blábol


    DRUI
    DRUI --- ---
    Praha - nová Mekka drog
    Náš redaktor se pokoušel zjistit, jak je těžké sehnat v našem městě zakázané látky.

    A jak jsme zjistili - není žádný problém sehnat takřka cokoli. I při náhodném rozhovoru v restauraci je možno slyšet pojmy jako tráva a LSD!
    Jak se zdá - nejkvalitnější "zboží" jsme podle laboratorních výsledků sehnali na Starém Městě ve Stříbrné ulici, v jedné žižkovské čtvrti a dokonce V ulici Pod Slovany naproti Ministerstvu zdravotnictví!!! Marihuana se zdá být takřka spotřební drogou jako alkohol - její užívání nikoho nepřekvapuje a ceny se pohybují v desítkách EUR. Ovšem pokud chcete něco silnějšího, musíte si patřičně připlatit. Pervitin a kokain seženete za 400-600 EUR a ceny heroinu případně LSD jsou ještě vyšší, až 1000 EUR. Ale pozor! Stalo se nám, že za našich 600 EUR byla v psaníčku jen seškrábaná omítka a dealer rychle zmizel...

    Co na to policie?
    "Nemůžeme prakticky nic dělat - kámen úrazu je v nedostatečné legislativě. Dealeři u sebe mají obvykle jen vzorek, pro zboží odbíhají. A takové množství uhrajou na osobní spotřebu," zoufá si pplk. Alfréd Borový. Ovšem zlý jazykové tvrdí, že většina policistů dostane svoje "dýško" a kouká se jinam. Opravdu se policie stává jen dalsím gangem, který jen dohlíží na to aby obchody probíhali bez násilných bojů a přestřelek v ulicích - a bere si svůj podíl? Zákonodárci se brání že legislaviva je dostatečná - a ustanovují další zvláštní vyšetřovací výbor pro korupci veřejných činitelů.
    Proč ale Praha? Zřejmě nejsme ani "divoký východ", kde se člověk v luxusních botách nemůže projít po ulici bez ochranky. Nejsme ani puritánský západ. A do Holandska se mnoho důležitých a slavných zájemců o pozemské radovánky neodváží ani podívat, aby nebylo jejich jméno náhodou zdiskreditováno... Proto postkomunistické a nyní demokratické země jsou logickým odbytištěm radovánek smetánky.

    Stane se Praha novým centrem prostituce a drog? Budeme vás informovat - proto zůstaňte s námi a pamatujte - Tady jste to slyšeli jako první!
    Standa Blábol

    DRUI
    DRUI --- ---
    Je technologie budoucnosti již za dveřmi?
    Žijeme ve světe informacních dálnic a převratných objevů. Co nás čeká zítra?

    Kyberimplantát je implantát (tedy umělý předmět vložený do živého organismu) řízený počítačem (mikroprocesorem). Odtud pochází právě předpona kyber která již svým názvem připomíná kybernetiku. Obecně řečeno, kyberimplantát má živočišnému organismu dodávat lepší schopnosti. Například místo ruky může mít člověk implantovanou kyber-ruku, která mu zajistí vyšší sílu, nebo může mít místo oka kybernetické oko, které mu umožňuje vidět infračerveně. A tyto vynálezy již mohou být realitou - pokud jste dostatečně bohatí a máte za sebou sílu výzkumu nadnárodní korporace.
    Nevěříte?

    Podle archeologických vykopávek se nejstarší zaznamenaná prozéza datuje do roku 300 před n.l. - a byla jí bronzová noha. To však již není pravdou - protože výzkumníci University of Manchester zveřejnili před nedávnem nález umělého palce egyptské mumie. Nález byl datován mezi léty 1000 a 600 př.n.l. (ovšem není jisté, zda nebyla "protéza" palce přidána až po smrti.Palec je v současnosti vystaven v Káhirském muzeu.
    Archeologové stále ještě spekulují nad prvenstvím svého objevu a na Britských ostrovech se objevuje první bionická náhražka ruky. Veterán z iráckého konfliktu, Sgt. Juan Arredondo, se stal prvním uživatelem toho, co je nazíváno i-LIMB Hand, takřka umělěcký kousek náhražky končetiny.
    Bývalý voják ztratil svou levou ruku v roce 2005 při své službě v Iráku. Měl štěstí - poprvé, když přezil výbuch miny a podruhé, když si ho renomovaná soukromá britská firma vybrala jako příjemce experimentálního modelu průlomové technologie. A štěstěna se na něj usmála i potřetí - to když Pentagon uhradil plnou částku $65,000 za léčbu a rekonvalescenci!
    BBC oznámila, že trvalo 20 let vývoje, než se mohla objevit funkční umělá končetina. A šušká se, že Sovětský svaz vyvinul prototyp bionické náhražky již v roce 1970... Podrobnosti naleznete například zde

    Co všechno nás ještě čeká? Podívá se člověk i na jiné planety? Odpovědi stále hledáme - proto buďte s námi a pamatujte - Tady jste to slyšeli jako první!

    Standa Blábol
    DRUI
    DRUI --- ---

    Barmští vojáci zavřeli kláštery, zastavili internet

    Zahraniční firmy prohlašují, že je zatím brzo na vyčíslování ztrát, akcie na burzach poklesly

    Situace v Barmě se po protestech buddhistických mnichů dále přiostřuje. K pěti hlavním klášterům v zemi armáda vyhlásila zákaz vstupu. Přiškrtila i internet. Chce tím potlačit protivládní demonstrace, které vedou mniši a při kterých již bylo zabito nejméně devět lidí, včetně japonského kameramana.
    V barmském největším městě Rangúnu je většina obchodů zavřena a v ulicích hlídkuje velký počet policistů a vojáků. Mnoho linkových autobusů nejezdí po svých trasách a ulicemi projíždějí vojenské nákladní vozy. Ekonomický život města značně ochabl a mnoho zaměstnanců se rozhodlo zůstat raději doma nebo dostali přímo pokyn od zaměstnavatele. V oblasti měli investice především japonské, evropské společnosti - a americký automobilový a ocelářský koncern. Nazory analitiků se různí - ale pokud se nepokoje vyostří a prodlouží, nemůžeme vyloučit ani druhotný dopad a pokles akcií v jihovýchodní asii.

    "Musíme ale jít ven, přestože máme strach. Musíme si přece vydělávat," prohlásil taxikář, jehož automobil byl jedním z mála, které bylo v ulicích vidět.
    "Naše firma nám vyplatila peníze dopředu a vyzvala nás, abychom zatím nechodili do práce. Řekli nám, abychom přišli, až se situace zlepší," vysvětloval zaměstnanec americké korporace U.S.Steel.
    Současná takzvaná šafránová revoluce, jak překotné události v Barmě z posledního týdne nazývají podle barvy mnišských hávů některá média, je největší vlnou protestů od krvavého potlačení prodemokratického povstání z roku 1988, při němž bylo zabito asi 3000 lidí.

    Vojáci jdou i po mailech a mobilech
    "Informační okno se zavírá," říká Soe Myint, redaktor internetové tiskové agentury Mizzima News Agency. "Je to těžší a těžší. Blokováno je mnoho blogů a opoziční aktivisté mají odpojené mobilní telefony. Zpomalena byla také rychlost internetového připojení, takže je prakticky nemožné posílat a stahovat fotografie."
    Vojenská junta tím chce zabránit, aby se svět nedostal ke zprávám o tom, co se v této jihoasijské zemi děje.
    Zprávy o protestech v Barmě, jež patří k nejuzavřenějším režimům na světě, se zatím dostávaly do světa díky exilovým novinářům v zemích, jako je Thajsko či Indie, a jejich utajeným kontaktům v Barmě. Obyvatelům se dařilo posílat ven informace o největších protestech za posledních dvacet let doplněné fotografiemi přes internet a občas třeba maskované jako elektronická přání a pohlednice...

    A pamatujte - Tady jste to slyšeli jako první!

    s použitím zdrojů ČTK, Standa Blábol
    DRUI
    DRUI --- ---
  • Orientační ceny reklamních ploch:
    - jednorázová reklama: 500 EUR
    - dlouhodobá spolupráce: sjednáváno individuálně, např. možnost výhodných barteru
  • DRUI
    DRUI --- ---
    MUDr. Albert vyvětluje, radí, informuje
    Eržika L., Cheb: Posluchajte panko, ste taký chytrí, mám ňáký svědění v … Co to može bít?


    Jako klasické venerické nákazy se označují infekce šířené téměř výhradně pohlavním stykem. Tyto nemoci podléhají povinnému hlášení, evidenci, sledování osob podezřelých z nákazy nebo pacientů po léčbě a epidemiologické pátrání po zdroji či kontaktu infekce.
    Klasických pohlavně přenosných nemocí je pět:
    • kapavka
    • příjice
    • měkký vřed
    • venerický lymfogranulom
    • ingvinální granulom
    V našich podmínkách se setkáváme zejména se dvěma – kapavka, příjice.

    Kapavka (gonorrrhoea)
    Postihuje především močové a pohlavní orgány (močovou trubici, sliznici konečníku, děložního čípku). Odtud se může šířit do děložní dutiny a vejcovodů. U mužů se projevuje pálením při močení a zelenožlutým výtokem z močové trubice. Onemocnění u žen má méně příznaků než u mužů a nemusí být výrazně vyjádřeny. Většinou jsou to bolesti v podbřišku a hnisavý výtok z pochvy. V chronické fázi onemocnění ženy udávají jen nepravidelné močové obtíže (pálení) a hlenovitý výtok. Nutná je léčba antibiotiky. Pokud není žena včas a dostatečně přeléčena, je riziko poškození zejména vejcovodů a následná neplodnost.

    Příjice (lues, syfilis)
    Gynekolog se může ve své praxi setkat s klinickými projevy na zevních rodidlech, v pochvě nebo na děložním čípku. Projevuje se u obou pohlaví v místě vstupu červenou skvrnkou až vředem. Jeho velikost je do 1 cm. Bývají zduřeny i uzliny v tříslech. Toto stádium je vysoce infekční. Pokud není nemoc léčena, objeví se asi za 2 měsíce vyrážka na celém těle, na zevních rodidlech a v ústní dutině se objevují ploché puchýřky. Současně se objevuje zvýšená teplota, bolest hlavy, kloubů, únava. Po pěti až deseti letech neléčení dochází k postižení centrálního nervového systému, srdce, cév a kostí.
    Včasnou diagnostikou a léčbou se dá těmto závažným komplikacím zabránit.

    Víte, že pohlavně přenosné jsou i tyto nemoci?
    Chlamydiové infekce u ženy způsobují záněty děložního hrdla (hojný výtok, tupá bolest za sponou a v kříži). Méně se šíří na dělohu a vejcovody s rizikem následné neplodnosti. U mužů bývá pálení a bolesti při močení. Problém je, že u některých probíhá bezpříznakově a muž se stává trvalým zdrojem infekce pro všechny sexuální partnerky. Léčba je antibiotická.
    Virová kondylomata jsou bradavičnaté, obvykle nebolestivé výrůstky v oblasti zevních rodidel a pochvy. Léčba spočívá v jejich odstranění v krátké narkóze.
    Opar pohlavních orgánů jsou „herpetické“ puchýřky v řadě, jejichž výsev je doprovázen bolestí, pálením, řezáním nebo svěděním. Během několika dnů puchýřky prasknou a z nich se vytvoří drobné vřídky. Léčba je pomocí zevního krému, protivirových léků v tabletách a léků proti bolesti.
    Mezi další pohlavně přenosné nemoci patří samozřejmě i HIV/AIDS nebo virová žloutenka typu B a C. Pohlavně přenosná onemocnění způsobuje i celá řada dalších mikrorganismů, např. kvasinky, parazité (trichomonády), bakterie.

    Prevence pohlavních chorob
    1. osvěta v rizikových populacích a šíření informací v bezpečném sexu
    2. vyhledávání a zajištění bezpříznakových osob a osob infikovaných s příznaky, které však nejspíše samy nevyhledají lékařskou pomoc
    3. účinná diagnostika a léčba infikovaných osob
    4. léčba a osvěta sexuálních partnerů osob nakažených pohlavní nemocí
    Neléčené pohlavní nemoci a jejich komplikace mohou způsobit poruchy plodnosti, ovlivnit průběh těhotenství (potraty, předčasné porody), ale mohou se přenášet i na plod (poškození dítěte s trvalými následky). Nejspolehlivějším způsobem prevence je dlouhodobý vztah s jedním neinfikovaným partnerem. Prevencí před většinou pohlavních nemocí je především použití kondomů.

    DRUI
    DRUI --- ---
    Paranormální věda: Existuje život po smrti???
    Pětice badatelů se pokouší podat důkaz o existenci onoho světa. I po své smrti…

    Přenesme se na chvíli na začátek 19.století, kdy byl spiritualistický stoleček a psací tabulka oblíbenou kratochvílí samozvaných učenců a podvodníků. Leckterou vdovu zlákali kamarádky, aby se pokusila kontaktovat manžela na onom světě. Existuje však doopravdy?
    Pět mrtvých mužů se rozhodlo už na začátku našeho století dodat důkaz. Jejich jména jsou: Frederic Myers, Edmund Guiney, Henry Sidgwick, A.W. Veral a Henry Butcher.
    Kdo byli ti muži?
    Byli to uznávaní vědci a učenci nejrůznějších oborů, členové Society for Psychical Research, seriózního sdružení, které bylo založeno v roce 1882 za předsednictví cambridgeského humanisty, profesora Henry Sidwicka, a které se věnovalo vědeckému zkoumání paranormálních fenoménů. Tato dodnes existující organizace je mimo jakékoli podezření z podvodu. Mezi jejími presidenty nalezneme tři nositele Nobelovy ceny, jedenáct členů Royal Society, jednoho předsedu vlády Velké Británie a osmnáct profesorů, mezi nimi pět fyziků.

    Společnost viděla svůj úkol v odlišení pravých a předstíraných jevů. Vysílala odborníky na seance, veřejná vystoupení médií, jasnovidců a divotvůrců všeho druhu. Její specialisté odhalili leckterého šarlatána, navzdory nejrafinovanějším trikům a komplikovaným pomůckám. Sdružení byly problémy s dokazováním takto komplikovaných jevů známy důvěrněji než komukoli jinému. Badatelům bylo zcela jasné, že zjištění, zda „zpráva z onoho světa“ přichází skutečně odtamtud, nebo vyplývá z telepatických schopností média (o kterých ono samo nemusí vůbec vědět), představuje nesmírnou obtíž. To znamenalo pro pět jmenovaných jedinečnou výzvu, na kterou chtěli odpovědět s vědeckou pečlivostí a metodikou.
    Vypracovali plán. Byl odvážný a musel být nanejvýš složitý. Navíc musel být vypracován teprve na onom světě, protože se o něm nedá objevit žádná „pozemská“ zmínka. Jen plán samotný… Bez předchozího varování objevila v roce 1906 jistá dáma z britské společnosti, že umí automaticky psát, a ve stavu dřímoty přijala jistou zprávu. Odesílatelem byl Frederic Myers, zakládající člen Society for Psychical Research, zesnulý roku 1901.

    Následující poselství (kterých se objevilo v průběhu více než třiceti let celkem přes 3000) oslovila nejrůznější média v Anglii a jedno v USA. To geniální – a zároveň průkazné – na celém systému bylo, že teprve po složení jednotlivých dílů se objevil jasný obraz. Každý příjemce obdržel jen zlomek, se kterým se nedalo mnoho pořídit. Jednotlivá témata byla volena ze speciálních oborů, v kterých oněch pět zemřelých učenců mělo výjimečné detailní znalosti. Obsahovala jednotlivosti, které prokazatelně mohly být známé jen oněm mrtvým. Sestaveny do celku, mohly tyto zprávy téměř s jistotou pocházet jen od těchto pěti „odesílatelů“. Plán se také vynořoval teprve postupně, avšak od informace k informaci stále rychleji.
    Některé pasáže byli v řečtině nebo latině anebo obsahovaly nepochopitelné citáty – vesměs sdělení, která příjemcům poselství vzhledem k jejich nízké úrovni vzdělání vůbec nemohla být známa. Přirozeně tu byli i jisté pokyny: „Zapište části. Spojeny vytvoří celek…“
    Tato událost vešla do análů paranormální vědy pod jménem Cross Correspondences – křížová korespondence…
    Skeptiky tyto události však nepřesvědčí – a věřící jsou již stejně přesvědčeni. Otázka tedy zůstává: Existuje život po smrti?

    Standa Blábol
    DRUI
    DRUI --- ---
    Soutěž o dívku měsíce
    Naše redakce pro vás připravila soutěž o hodnotné ceny!!!




    Redakce The Prague Courier tímto oficiálně vyhlašuje soutěž o dívku měsíce!

    Pravidla soutěže:
  • zúčastnit se mohou pouze ženy a dívky
  • jako soutěžní budou uznány pouze ty zaslané fotografie, které prokazatelně zobrazují soutěžící dívku

    A proto milé čtenářky, posílejte nám své fotografie! V průbehu měsíce přineseme soutěžní anketu a ta z vás, která se umístí na první pozici, vyhraje zájezd do luxusního letoviska na Whitsunday Islands u pobřeží Austrálie!

    Podrobnosti o ostrovech můžete nalézt například ZDE


  • DRUI
    DRUI --- ---
  • Okénko šéfredaktora:
    Naše redakce byla informována, že do Prahy zamíří začátkem přístího měsíce i Mr.Jack Steel, exec. manager americké korporace U.S. Steel - a vypada to, že se tu hodlá zdržet, protože celý jeho titul zní "exec. manager for Prague operation". Pro všechny subjekty na našem podnikatelském trhu to bude jistě vítaná informace. Společnost se zde hodlá věnovat především "ekologickým a humanitárním projektům" - zmiňme například plánovanou podporu nemocnice Konírna.
    Také tato význačná osobnost přislíbila našemu listu krátké interview, takže buďte stále s námi a pamatujte - Tady jste to slyšeli jako první!

    Standa Blábol, šéfredaktor Prague Courier
  • DRUI
    DRUI --- ---
  • Okénko šéfredaktora:
    Tak to vidíte! Sám velký šejk Džafar bin Azraf přijede - a ne jen někdo z jeho z jeho rodiny! Doufejme, že se mu bude v naší stověžaté matičce líbit - Praha je krásné místo. I když trochu zvláštní pro rekreaci začátkem října pro tak vytíženou a mocnou osobu...
    Naše redakce chápe, že podrobnosti návštěvy vůdčí postavy společnosti Al-Arabia budou samozřejmě přísně střeženým tajemstvím z důvodů ochrany šejkovy osobní bezpečnosti. Vždyť Džafar bin Azraf má lepší ochranku než leckterý americký prezident. Také si ji může z výnosů své společnosti snadno dovolit.
    O návštěvě této význačné osobnosti vás budeme i nadále informovat.
    A pamatujte - Tady jste to slyšeli jako první!

    Standa Blábol, šéfredaktor Prague Courier
  • DRUI
    DRUI --- ---
    Návštěva Džafar bin Azraf v Praze, říjen 2007

    Tiskové prohlášení, Board of Managing Directors Al-Arabia


    Zahraniční návštěva Džafar bin Azraf v Praze, je zaměřena v rekreačně pracovním duchu. Při příležitosti svého pobytu v České Republice se neformálně sejde s představiteli svých strategických obchodních partnerů. Šejk projevil zájem navštívit různé historické památky, kulturní události a rád by poznal ve světě tak proslavenou krásu a atmosféru noční Prahy.
    Ve svém programu má naplánované různé události i na akademické půdě některých českých univerzit na témata vývoje kultury a ekonomie na uzemí Malé Asie.
    Detaily z bezpečnostních důvodů nemůžeme upřesnit.

    Interview se uskuteční v začátku příštího týdnu. Pokusím se Vám najít v nabytém programu skulinku na rozhovor. Přesné informace očekávejte po našem příletu do Prahy.

    S srdečným pozdravem

    Al-Razíz
    Ředitel kanceláře a osobní tajemník
    board of managing directors Al-Arabia
    bomd.al-arabia@iranhotmail.com
    DRUI
    DRUI --- ---
    DRUI
    DRUI --- ---
    MUDr. Albert vyvětluje, radí, informuje
    Vlad T., Brašov: Co je to polymorfní světelná dermatóza?

    To, co lékaři nazývají polymorfní světelnou dermatózou se v lidové mluvě většinou označuje jako alergie na slunce. Kožními problémy, které jsou podmíněny světlem, je postiženo deset až dvacet procent populace, především mladých žen. Několik hodin nebo dní po působení silnějšího UV záření, např. během dovolené u moře, vzniknou náhle na pokožce rudé, svědivé puchýřky a šíří se zejména ve výstřihu na pažích a ramenou zřídka také v obličeji. Proč kůže pacientů s touto dermatózou náhle přemrštěně reaguje na UV-záření, není dosud přesně objasněno. Jevy na pokožce mohou být doslova mnohotvárné (= polymorfní) a projevovat se jako vřídky, puchýřky, pupínky a zarudliny. Typické je, že na začátku je kožní vyrážka mimořádné silná, v průběhu léta, kdy kůže již slunci trochu přivykla, postupně mizí, a na podzim se docela ztrácí. Asi z šedesáti procent jsou za tuto reakci zodpovědné UV-A paprsky, zatímco UV-B světlo hraje menší roli. Nové výzkumy ukazují, že se na polymorfní světelné dermatóze podstatně podílejí také volné radikály - agresivní molekuly, které dorážejí na buňky.

    Příznaky:
    * Červené vřídky, pupínky, puchýřky, především ve výstřihu, na ramenou a pažích
    * Svědivé rudé skvrny nebo podlitiny
    * Kožní zarudliny podobné slunečnimu úžehu

    Fotoalergie
    K polymorfním světelným dermatózám patří také fotoalergie. Na kůži se tvoří svědivá vyrážka s puchýřky a pupínky. Ty však nejsou vyvolány přímo UV-paprsky, ale určitými látkami, u kterých vlivem světla došlo k chemické přeměně. Většinou se jedná o substance, jež byly naneseny na pokožku, např. vonné látky v parfémech nebo v krémech, UV-ochranný filtr v prostředcích na ochranu před slunečním zářením, léčivé substance v lékařských mastích. Látky, které člověk zprvu dobře snáší, vlivem působení UV-paprsků natolik změní svoje vlastnosti, že se stanou alergenem, jenž imunitnímu systému zavdává příčinu k přehnaným reakcím. Změny na kůži se podobají projevům kontaktni alergie (např. alergické reakce na kov) a zpočátku vznikají většinou na místech, kam dopadlo světlo. Později mohou kožní změny postihnout i zakryté části těla. (Za vyvolávacího činitele fotoalergie lze považovat také léčivé přípravky, potraviny nebo poživatiny a aromatické látky. Známým příkladem jsou Earl Grey čaje, ale také sladidla sacharin a cyklamát.)

    Fototoxická reakce
    Tato světelná dermatóza spočívá v přímém vzájemném účinku UV-světla a určitých látek, tzn. že do tohoto procesu není zapojen imunitní systém. Na rozdíl od fotoalergie - která není závislá na dávce UV-záření (vyrážka se může objevit už při mírném ozáření sluncem) - hraje při fototoxické reakci síla UV-paprsků velkou roli. Fotocitlivými látkami mohou být léčivé přípravky, např. antibiotika, ale také luční rostliny a různé potraviny, např. citrusové plody, celer nebo fíky. Vlivem UV-A paprsků se molekulová struktura těchto látek tak změní, že na pokožce vyvolávají fototoxickou reakci, která je tím silnější, čím je UV-záření vyšší a čím více je přítomno fotocitlivých molekul. Místa, jež jsou vystavena světlu, zrudnou a začnou pálit. V horších případech (stejně jako při těžkém slunečním úpalu) se mohou tvořit otoky a puchýře. Charakteristickou fototoxickou reakcí je dermatitida na luční trávy, při níž po pobytu na jakékoli louce vznikají na pokožce početné bizarní otisky rostlin s rudými pruhy a čárami (světlocitlivost a fototoxické, eventuálně fotoalergické reakce může vyvolat i léčivá bylina - třezalka). Proti stále agresivnějšímu slunečnímu záření je nezbytná ochrana: v některých oblastech je požadována i ochrana zviřat (zejména psů a koček se světlými chlupy) v podobě různých přikrývek či přípravků s ochranným faktorem.
    Fototoxickou reakcí je rovněž takzvaná Berloqueova dermatitida, při níž se postižená místa kůže zabarvují do tmava. Tuto dermatitidu vyvolává bergamotový olej, který se přidává do parfémů, kolínských vod nebo osvěžovacích kapesníčků. Olej způsobuje zvýšenou aktivitu melanocytů, tedy buněk, které vytvářejí pigment. Zbarvená místa se mohou udržet na kůži i roky. V letním období se mnohdy ještě zvýrazní.

    Možnosti léčení
    Je mnoho způsobů, jak se chránit před sluneční alergií. Jenom musíme vědět, jakou formou světelné dermatózy je člověk postižen. Vyhledávání faktoru, který způsobuje změny na kůži, je poměrně velmi obtížné. Při pochybnostech by se měl lékař pomocí umělého UV-světla pokusit vyprovokovat typickou kožní reakci, aby si diagnózu ověřil.

    Identifikace alergenu
    Fotoalergii mohou dermatologové diagnostikovat speciálním testem. Jsou-li látky, které vyvolávají alergie, zjištěny, pak je nutné se jim napříště vyhýbat. Kromě toho je žádoucí důsledná ochrana před zářením. V akutních případech pomohou léčivé přípravky, jež působí proti alergickým reakcím (antihistaminika, kortizonové preparáty).
    I při fototoxické reakci by se měl člověk vyhýbat látce, která ji vyvolává, tedy fotosenzibilátoru. Není-li to možné, např. když musí pokračovat v léčbě určitým léčivem, nesmí se člověk v žádném případě vystavovat UV-záření.

    Tipy na ochranu před alergií na slunce:
    1. UV - otužování - před letní sezonou opatrně vystavovat kůži UV-záření. Dávkování musí být stanoveno odborně (pohovořit s lékařem), např. během šesti týdnů speciální ozařování u dermatologa.
    2. Cílevědomá ochrana kůže - užívat přípravky chránící kůži, např. beta-karoten, vitamin E, selen. Používat sluneční ochranné krémy obsahující látky proti volným radikálům.
    3. Postupné přivykání slunci - zcela vyloučit přemíru slunění, pobývat ve stínu, při silném slunečním záření chránit pokožku odpovídajícím oděvem.
    DRUI
    DRUI --- ---
    Chlípný duch vyděsil prostitutku
    Množící se případy napadení záhrobními bytostmi trápí hlavní město.

    Je hluboká noc a prostitutka K.M. Se loudá z náročné šichty domů. Hlavou jí letí rozhovor s šéfem-pasákem a to, co následovalo. Pana Marie Sněžná nedaleko odbíjí druhou hodinu ranní a K.M. míjí loubí na Uhelném trhu. V jeho stínu se ukrývá mladík otočený ke zdi, dlouhý kabát mu spadá až k zemi a na hlavě má posazený klobouk. Zvuky, které vydává, K.M okamžitě identifikuje – mladík ve krytu loubí masturbuje. K.M. neváhá a nabízí mu svou pomoc, snad čeká tučný přivýdělek, snad ji hodlá jen mladíkovy zdarma pomoci, rukou vedenou její profesní zkušeností. Když se však mladík obrací, ozve se, do odbíjení zvonu, děsivý výkřik a K.M. se kácí k zemi. Mladík postrádá tvář i i údy – „Byl to duch!“ vypovídá později o události K.M.
    Zdálo by se to jako historka ze špatného filmu, ale opak je pravdou. Policisté na místě nacházejí dlouhý kabát i klobouk. K.M. se novinářům svěřuje, že duch odhodil své šaty a rozplynul se. Navíc se nejedná o ojedinělý případ. Za poslední měsíc je to již páté napadení záhrobní bytostí. Nejtragičtější je osud paní R.D. Která leží po infarktu v Motolské nemocnici.
    Policejní vyšetřovatel pplk. Alfréd Borový odmítá jakékoli spekulace: „Zatím se žádná spojitost mezi případy nepotvrdila. O možném požití halucinogenů a dalších okolnostech vás bude informovat tiskové oddělení.“ Jedním dechem pak obviňuje novináře ze senzacechtivosti a tiskové oddělení Policie České republiky mlží a mlží...
    Kde je tedy pravda? Mají se pražané bát, když vychází po setmění do ulic svého města?
    Rabín Karol Sidon by celou situaci nebral na lehkou váhu. „Podle našeho kalendáře je letošní rok přelomový. Výskyt nevysvětlitelných úkazů je pochopitelný. Tato stvoření nastoupili cestu, kterou musí vykonat, setkání s nimi bude stále častější a je pochopitelně nebezpečné. Situace by se neměla znevažovat – již jsem o závěrech židovské obce informoval písemně vládní kabinet.“
    Na naši otázku, co dělat, když se s duchy setkáme, Karol Sidon odpověděl: „V takových chvílích je třeba mít na paměti, že lidi i démony stvořil Bůh.“

    A pamatujte - tady jste to slyšeli jako první!
    Koproslav Květnatý
    DRUI
    DRUI --- ---
  • Oznámení pro čtenáře:
    - Ceny reklamní plochy budou sjednávány individuálně s každým zákazníkem podle jeho specifických požadavků.
    - Ochotně otiskneme dopisy a názory našich čtenářů - a proto máte-li námět na reportáž, případně komentář současného dění v našem městě, pište, pište, pište!
  • DRUI
    DRUI --- ---
    DRUI
    DRUI --- ---
  • Anketa
  • DRUI
    DRUI --- ---
  • Šéfredaktorovo okénko:
    Léto se nám pomalu přehouplo v podzim a naše redakce pro vás připravuje další sérii zajímavých reportáží. Například našemu blízkovýchodnímu zdroji se podařilo zjistit, že do Prahy chystá obchodní cestu oficiální představitel paláce šejka Abu Fachr Džafar al-Árif bin Azraf bin Ijád al-Maktuma, který je přímým potomkem Azrafua bin Ijáda a současným vůdcem společnosti Al-Arabia. Pokud se tato návštěva opravdu uskuteční, můžete se těšit na krátký rozhovor. Nejednoho čtenáře bude určitě zajímat jaké obchody mohou přilákat do naší malé zemičky v srdci Evropy tak důležitou návštěvu.
    Podzim je i obdobím, kdy je stará Praha nejkrásnější - a nejtajemnější. Proto se jeden z našich redaktorů - Koproslav Květnatý - vydal po stopách údajného vidění ducha a jeho článek o magické Praze bude určitě pro všechny naše věrné čtenáře velkým lákadlem...

    Nezbývá mi již nic jiného než popřát klidný začátek podzimu bez klasických nachlazení a pamatujte - Tady jste to slyšeli jako první!

    Standa Blábol, šéfredaktor Prague Courier
  • Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam