• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRUIDies Irae - The Dominium Voice
    DRUI
    DRUI --- ---
    Ernesto Che Guevara - byl by z něj odvážný Freelancer?
    Dnešního dne před 40 lety popravili bolivijští vojáci Ernesta Rafaela Guevara de la Sernu

    The Prague Courier
    DRUI
    DRUI --- ---
    Charlotte E. Spencer: Zásady společenského chování v korporátní sféře
    Společenské chování by měly mít korporátní špičky v malíčku - avšak stále si můžeme povšimnout některých nedostatků. Zde jsou menší rady do budoucna od představitelů Dominia.

    The Prague Courier
    DRUI
    DRUI --- ---
    Aktualita z právě probíhající schůzky zástupců korporací působících v Praze
    Už jste si zvykli, že v Prague Courier slyšíte vše jako první. Teď stále ještě probíhá schůzka zástupců korporací v Praze a už vás o tom aktuálně informujeme.

    The Prague Courier
    DRUI
    DRUI --- ---
  • Redakční oznámení:
    V tuto chvíli již funguje náš nový redakční systém zapůjčený kolektivem Pražského Nočníku (Děkuju Tervi!!!). Pokud jste osoba s dostatečným prověřením, či náš stálý předplatitel, můžete nalézt offnyx podobu našeho deníku zde:

    http://tervi.nyemi.com/thepraguecourier/

    V redakčním systému stále ještě probíhají drobné úpravy - pokud budete mít jakékoli technické problémy, obraťte se na nás! A nemusíte se bát - naše redakce myslí na vaše pohodlí, a proto se budou upozornění na nové články a reportáže nacházet nadále i zde - pokud jste si zvykli sledovat nové příspěvky v tomto klubu.
    A pokud byste dosavadní úsilí redakčního teamu chtěli odměnit čtenářským příspěvkem, číslo účtu je 19132077 u banky DI.
    A pamatujte - zde i na nových serverech jste to slyšeli jako první!
    Standa blábol, šéfredaktor Prague Courier
  • DRUI
    DRUI --- ---
    DRUI
    DRUI --- ---
    Z poznámek odborníka (část I.)
    S obecnými účinky běžných drog jsme naše čtenáře již seznamovali. Jaké jsou však současné trendy v Praze?

    Deriváty kokainu
    Ty jsou poslední dobou velice oblíbené a dosti v kurzu. Uživatelům skýtají pocit euforie a na nějakou dobu, řádově se jedná o desítky minut, znásobují jejich fyzickou výdrž. Mohou dokonce dočasně na nohy postavit i člověka, který právě utrpěl vážné zranění a ocitl se v bezvědomí. (Ovšem jen dočasně.) Tento euforizující účinek jde až tak daleko, že v těle dochází k elektrochemickým reakcím, jejichž následkem je dobíjení „biobaterií“. Závislost se ovšem dostavuje dosti rychle, již po několika (dvou, třech) dávkách, a abstinenční stav se po několika hodinách projevuje mírným oslabením organismu – do té doby, než je závislému podána další dávka. To mluvíme o lehké závislosti – ta střední vzniká po šesti až devíti dávkách (záleží na kvalitě, původu daného derivátu – například kokainy z jižní Ameriky mají intenzivnější účinky a také závislost nastupuje rychleji), projevy jsou podobné, ale oslabení, není-li závislému podána další dávka, se dostavuje rychleji. Předávkování (více než dvě dávky do hodiny, resp. tři až čtyři dávky do 24 hodin) nese vysoké riziko poškození implantátů. Negativní vliv na základní biotechnologické rozhraní není znám.

    Deriváty metamfetaminu (Pervitin, D-metamfetaminhydrochlorid)
    Účinek se podobá kokainu, ale trvá kratší dobu a nedoprovází jej elektrochemické reakce – na druhou stranu ale závislost nastupuje mnohem pomaleji, ta základní přibližně po pěti dávkách. U slabšího pervitinu se abstinenční stav podobá kokainu: dojde k mírnému oslabení organismu trvajícímu do podání další dávky. Navíc je ale závislý v abstinenčním stavu paranoidní a podezřívavý. U silnějšího D-metamfetaminhydrochloridu (tzv. „Ice“) se závislý ocitne psychicky zcela na dně a déle trvající abstinence (probíhající přibližně v 8hodinových cyklech) může závislého nakonec i zabít. Nárazové předávkování (více než tři dávky do hodiny nebo pět až šest dávek do 24 hodin) způsobí uživateli značné zdravotní problémy (ekvivalentní silnému zranění). Účinky na základní biotechnologické rozhraní nejsou známy, ale při předávkování hrozí riziko zničení implantátů.

    Klasická léčba metadonem
    Jak je i laické veřejnosti celkem všeobecně známo, většinu drogových závislostí lze léčit pomocí metadonu. Jinými slovy, pravidelné užívání metadonu vede k postupnému snižování závislosti na různých drogách, má to ale samozřejmě svá úskalí: léčba nějakou dobu trvá a je nutné aplikovat větší množství dávek, řádově se jedná o desítky (podle stupně závislosti pacienta), náklady dosáhnou několika tisíc euro. A je nutné dodržovat určitý časový harmonogram – pokus nacpat do sebe spoustu metadonu v krátkém časovém horizontu rozhodně ohrozí zdraví pacienta a to mluvíme o případech, jejichž organismus je prost biotechnologií. Metadon totiž vyřazuje dočasně z provozu základní biotechnologické rozhraní a při intenzivní, urychlené léčbě existuje vysoké riziko jeho trvalého poškození nebo zničení. Když, a to je moudré rozhodnutí, se budete při odvykací kůře řídit radou odborníka, potrvá základní kůra několik dní a toto riziko odpadá. Stále ovšem občas nebude fungovat.

    Jiné náhražky?
    Nemáte-li jinou možnost nebo se vám z nějakého důvodu nechce navštívit lékaře, zkuste THC (marihuanu). Ta dokáže, byť ne nadlouho, nástup abstinenčních projevů pozdržet. Chcete-li bez abstinenčních příznaků vydržet déle, nezbyde vám nic jiného než, jak se tak laicky a mezi mládeží říká, „bejt zhulenej 24 hodin denně“. Jinými slovy, kontinuální intoxikace THC umožní závislému vyhnout se abstinenčním projevům silnějších drog. Jeho stav to ale nijak nezlepší, pouze „zakonzervuje“.
    - konzultováno s lékařem, Standa Blábol
    DRUI
    DRUI --- ---
    DRUI
    DRUI --- ---
    DRUI
    DRUI --- ---
    Násilí v ulicích pobuřuje důchodce
    Vyřizování účtů mezi korporacemi se dotýká zejména civilistů

    Ozbrojení žoldáci v ulicí, krvavé scény, vyřizování účtů chladnými zbraněmi. Špatné sci-fi? Nikoli, každodenní obrázek, který děsí pražany.
    Důchodkyně z Prahy 6, paní Šárka, která se stala nechtěnou účastnicí těchto nepokojů, se svěřila našemu listu: „Byli jsme s manželem na pravidelné odpolední procházce, když se to stalo. Vyloupli se nám za zády a druhá skupina přicházela od křižovatky. Jen tak tak, že jsme stačili zabočit do průjezdu našeho domu,“ vzpomíná se slzami v očích důchodkyně. „Ti plechoví hulváti! Jak jsme spěchali, uvolnila se mi stará brož s kamejí, kterou jsem zdědila po své babičce. Byla to moje jediná vzpomínka... Dědila se v naší rodině už po mnoho generací a teď je rozšlapaná.“ Paní Šárka se zadrhává v řeči, její manžel, pan Ota, ji uklidňuje. Nakonec pokračuje ve vyprávění sám: „Nebyli to obyčejní vojáci, tohle byli zakuklení opancéřovaní muži s noži – ty hrůzné scény mám stále před očima, jak si odřezávají hlavy, jak se probodávají... Strašné a drastické. Utíkali jsme po schodech, co nám síly stačily, jen abychom těm zvěrstvům unikli. Až doma jsme zjistili, že manželčina brož leží dole na chodníků, rozdupaná mezi kočičími hlavami. No, řekněte, co je tohle za spravedlivost?! Někdo by s tím měl něco udělat, copak nemáme vládu?“ Panu Otovi se rozrušením chvěje hlas.
    Další část našeho rozhovoru bohužel nelze publikovat, protože obsahuje přílišné množství vulgarismů.
    A my se ptáme, kdo má tohle na svědomí? Kdo je zodpovědný za ohrožení obyvatel Prahy? Kdo za to ponese následky? Nikdo. Peníze jsou peníze a korporační boje jsou zejména o penězích. Co je komu po Vénovi Uplakaném nebo Jarce Kňouravé, kteří přišli o cennou část svých vzpomínek?
    A až veřejné násilí v ulicích Prahy vzroste a k úhoně přijdou i civilisté? Můžeme se jenom dohadovat, kam to všechno povede...
    Koproslav Květnatý
    DRUI
    DRUI --- ---
    DRUI
    DRUI --- ---
    Vladimír Dufek: "Kerberos mi dovolil prohlídku pouze vizuální formou."
    Redakce Prague Courier požádala o rozhovor pana Vladimíra Dufka, který je zachycen na jedné fotografii s osobou Kerbera. Zde vám přinášíme celý rozhovor:

    Free Image Hosting at www.ImageShack.usQ: Jak jste se dostal do kontaktu s Kerberem?
    A: Byl jsem na schůzce se zástupci korporace Dominium, když dorazila skupina osob doprovázená Kerberem. Jeho výsost vévoda Montrose byl tak laskav, že mi dovolil jej prohlédnout.

    Q: Jak prohlídka probíhala?
    A: Kerberos mi dovolil prohlídku pouze vizuální formou. V průběhu prohlídky jsem jej ale v okamžiku zaujetí uchopil za dlaň, na což reagoval slovy zhruba jako "Kontakt přesáhl vizuální míru. Autorizujte se." Když jsem nevěděl co říct, dodal "Stupeň nasranosti stoupá!" Pustlil jsem mu dlaň a omluvil se. Nedal nic najevo, ale měl jsem takový pocit, že se zklidnil.

    Q: A co jste tedy zjistil?
    A: Kerberos je velmi dokonalá napodobenina člověka. Na dálku, nebo i na krátký kontakt nerozeznatelná od člověka. Přesto ale lze najít několik nedokonalostí. Nejzřetelnější je trhaná intonace, jako když spojuje dohromady věty tím, že přehrává uložená slova. Nenavazují na sebe přirozeně, jsou oddělená. I když se jedná o mnohem dokonalejší vyjadřování , než jaké známe třeba z telefonních automatů, je to přece jenom poznat.

    Q: Čili takto člověk Kerberose pozná?
    A: Ano. A nejzřetelnější je absence emocí, i když mluví o "nasranosti". Jenom bych vás opravil, že se neříká "Kerberose", ale "Kerbera". To slovo je z řečtiny, kde označovalo trojhlavého psa - strážce podsvětí. A řecká slova se skloňují tak, že od slova odstraníme koncovku "os" nebo "as" a skloˇujeme podle slovního vzoru soudce. Takže Pythagoras - bez Pythagora, nikoliv bez Pythagorase.

    Q: No, jazyk se vyvíjí, že. Ale co dalšího jste při své prohlídce zjistil?
    A: Kerberos má upravenou povrchovou tělesnou teplotu tak, že jej dotykem nepoznáte. Stejně tak i kůže a svaly na ruce jsou vytvořeny tak, že nerozeznáte, že se nedotýkáte člověka. Podle Kerberovy chůze a pohybů lze říci, že má i velmi podobnou váhu jako člověk. Tedy, řekněme, nebude těžší než 130 kilogramů, jinak by už nebylo tak dobře možné při jeho konstituci přirozeně napodobit lidskou chůzi.

    Q: Říkal jste ale, že Kerberos má i další nedokonalosti. Jaké to jsou?
    A: Všiml jsem si ještě dvou dalších. Je to vidět i na některých fotkách. Kerberos má velice netradičně zakřivenou bederní páteř. Zdá se, že tvůrce potřeboval z nějakého důvodu v bederní oblasti větší prostor a vytvořil jej i za cenu poněkud zkroucení zadní části Kerberovy tělesné schránky.
    Druhou nedokonalostí jsou vousy. I když Kerberovy vlasy pocházejí nepochybně z člověka, jeho vousy už tak přirozeně nevypadají. Spíše vypadají jako kdyby někdo lehce odbarvit prasečí štětiny a ty vložil do pokožky místo vousů. Ale i toto je poznat jen při detailní oblídce ze vzdálenosti několika centimetrů.

    Q: Popisujete tu Kerberosovy...
    A: ...Kerberovy ...

    Q: ...proporce velmi odborně. Vy jste lékař?
    A: Lékař nejsem, i když je tato fáma o mě značně rozšířena. Ale existují i další obory svázané s medicínou, kde se stavbou těla zaobíráte. Takoví maséři nebo fyzioterapeuti by vám odhalili to samé, co já. A kolem medicíny se pohybuji větší část života, i když v roli obchodníka. Masáže ale miluji.

    Q: A myslíte, že se máme bát?
    A: Já jsem strach měl. Když podruhé tím svým monotónním hlasem prohlásil, že jeho "míra nasranosti stoupá", měl jsem strach a byl jsem připraven se dát okamžitě na útěk. Naštěstí to nebylo potřeba.
    Olda Lámech
    DRUI
    DRUI --- ---
    Projekt CERBEROS: Další šokující podrobnosti
    Byl to Prague Courier, který jako první informoval o smrti tří studentů poblíž gymnázia Jana Keplera. A byli jsme to opět my, kdo informoval o tajné vojenské laboratoři skrývané pod krycím jménem Kerberos

    A dnes již víme víc, Kerberos je nejspíše prototyp umělého člověka - vojáka a k jeho probuzení došlo včera, v sobotu 6.10 mezi 16 a 17 hodinou. Nyní se pohybuje po Praze a nikdo neví přesně co s ním. Výslechem několika svědků se nám podařilo rekonstruovat pro naše čtenáře včerejší události:

    15:45 - V místech, kde potok Brusnice kříží ulici Keplerovu, se objevuje několik osob,které chtěly zjistit, co je pravdy na zprávách, které odkazovaly na probuzení Kerbera; přítomni jsou zástupci US. Steal, jedné další korporace, jejiž totožnost jsme neodhalili, a také několik freelancerů. Minimálně jeden z frellancerů vstupuje do podzemí přímo korytem potoka Brusnice.
    16:00 - V podzemí se ozývá podivný zvuk jakoby otevírajících se vrat
    16:35 - Onen doposud neidentifikovaný freelancer - o kterém víme pouze, že má tmavé vlasy po krk a byl oblečený v teplé červené bundě - vstupuje do Kerberovy podzemní cely a otevírá bednu, ve které nachází mechanického člověka - Kerbera. Kerberos se probouzí a požaduje po něm autorizaci. Když freelancer neuspěje, obírá jej o veškeré zbraně a zavírá jej do bedny, ve které byl doposud sám uchováván.
    17:20 - Kerberos dokončil průzkum podzemí a vychází ven aniž by byl někým přímo spatřen.
    17:50 - Freelancer, který probudil Kerbera, opouští podzemí; nebyl nijak zraněn, zpoždění bylo způsobeno pouze jeho strachem opustit své vězení.
    18:05 - Kerberos vstupuje na Pražský hrad. Po strážích u brány vyžaduje autorizaci. Když se mu nedostává odpovědi, žádá po náhodných kolemjdoucích "autorizaci" a "aktualizaci informací od roku 1989".
    18:30 - Na Hrad přichází skupiny zaměstnanců US Steal pod vedením Jamese Rause a Dominia pod vedením Daniely Jameson. Přesvědčují Kerbera, aby odpustil místo společně s nimi. Slibují mu minimálně aktualizaci dat, které se neustále dožaduje. Následuje přesun na neznámé místo, kde je Kerberos podroben výslechu a analýze v rozsahu, který sám uzná za přijatelné bez provedení autorizace.
    20:10 - Společné pokusy o komunikaci selhávají. Zástupci US Steal opuštějí společné sezení a nechávají Kerbera v rukou Dominia.

    Zdá se, že se v Praze objevil robot, který se svoji bojovou kapacitou vyrovná celé armádě. A nikdo neví, co s ním a jak jej ovládat. Kdo jej ovládne, ten možná ovládne celou Prahu. Ale co když jej neovládne nikdo? Dokáží jej korporace alespoň neutralizovat? To dnes nikdo neví.
    A pamatujte - tady jste to slyšeli jako první.
    Olda Lámech

    Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
    DRUI
    DRUI --- ---
  • Z kultury:
    Dovoluje me si vás pozvat tuto středu na výročnění setkání pacientů Nemocnice konírna.

    Program:
    Uvodní slovo předsedy.
    Aukce obrazů (malováno dětmi)
    Slavnostní předání darovacího šeku.
    krátká beseda

    Kdy a kde?
    10.10 v 20:00 v nemocnici Konírna ( Anenská 11 )
    Pro nejrychlejší sud piva zdarma

    Lukáš Markowski ředitel nemocnice Konírna
    Přeceda nadace Boj proti dětské nemoci
  • DRUI
    DRUI --- ---
  • Aktuálně:
    Internerová aukce (kterou mimochodem po technické a bezpečnostní stránce zajišťovala společnost ARPA) o část archivu KGB "Předpokládané personální zdroje k 1.1.1993" byla dnes v 15.00 místního času uzavřena. Výtězná nabídka zněla 54.000 EUR a pokud vítěz veřejně nevystoupí, zůstane navždy velkou neznámou. Gratulujeme!
    Standa Blábol
  • DRUI
    DRUI --- ---
    Nález mrtvoly v ulici Pod Slovany
    Po 3 dny si nikdo nevšiml mrtvoly v kufru zaparkovaného auta

    Free Image Hosting at www.ImageShack.usV sobotu 6. 10. 2007, nalezl v Praze, v ulici Pod Slovany, náhodný chodec 3 dny starou mrtvolu ženy. Policie ČR přijala na tísňové lince informaci o nálezu okolo okolo třetí hodiny odpolední a ihned se na zmíněné místo vydala. Během krátké doby bylo okolí hermeticky uzavřeno a tým specialistů začal zkoumat kufr tyrkysového meganu, který obsahoval děsivý nález. Ač dohlížející podpraporčík Jiří Masochrust většinu otázek odmítal s tím, že: "vzledem k probíhajícímu vyšetřování je na vše uvaleno přísné informační embargo," prozradil nám alespoň, že se jedná o mrtvolu ženy, jež byla s největší pravděpodobností ubodána, a to již před delší dobou. Otázkou zůstává, jak dlouho mrtvola v autě ležela, zda byla v autě zabita či do něj později přenesena, jak je možné, že její přítomnost ještě nikdo nezaznamenal (přiznejme, tlející těla o sobě dávají vědět našim čichovým buňkám)?
    Jak se později ukázalo jde o Sarah Comasso, 27 let, zaměstnankyni společnosti Corrida (viz foto). Podle pitevní zprávy mělo tělo bodnou ránu v oblasti dutiny břišní, čtyři bodné a jednu řeznou ránu vedená zvrchu na zádech. Pohmožděniny na rukou a velké množství krevních sraženin vzniklých post mortem (zřejmě při převozu). Zajimavá je však příčina smrti - a to zástava srdce vlivem silného jedu - modifikovaného kurare. Tento jed ve svých posledních záchvěvech zoufalství začala masivně nasazovat korporace Terra Nostra. Je tedy pravděpodobné, že se jedná o další oběť ozbrojených sil pod vedenim Inge von Machner. Naše redakce se pokouší kontaktovat Frau Machner a prinést vám i její pohled na věc ze zajetí, kde očekává svůj trest za četnou teroristickou činnost.
    Doufejme jen, že policie bude na naši bezpečnost dohlížet lépe než dosud..
    A pamatujte - Tady jste to slyšeli jako první!
    Justýna Klouzková
    DRUI
    DRUI --- ---
    MUDr. Albert vyvětluje, radí, informuje
    Tentokráte o drogových závislostech...

    Výzkumy ukázaly, že tabák, alkohol (legální drogy) a marihuana jsou 3 nejdostupnější drogy pro mládež. Jsou označovány jako vstupní drogy, neboť to jsou drogy nejčastěji užívané, když s nimi mládež začíná experimentovat. Otevírají dveře dalším drogám.

    Tabák
    Kouření tabákových výrobků je hlavní příčinou úmrtí v mnoha společnostech, příčinou, které se lze vyhnout. Kuřáci mají osmkrát vyšší pravděpodobnost, že si přivodí srdeční chorobu než nekuřáci. Rakovina plic, hrtanu, jícnu, močového měchýře, slinivky břišní a ledvin rovněž ve zvýšené míře postihuje kuřáky. Asi třicet procent případů úmrtí na rakovinu má vazbu na kouření. Chronická plicní choroba jako je rozedma plic a chronický zánět průdušek se u kuřáků vyskytnou desetkrát častěji než u nekuřáků.
    Kouření během těhotenství s sebou přináší také vážná nebezpečí. Spontánní potrat, předčasný porod, nízká porodní váha novorozence, úmrtí plodu - to vše se daleko pravděpodobněji vyskytne, jestliže těhotná matka kouří. Při narození se musí novorozenec vyrovnat s abstinenčními příznaky tohoto návyku.
    Cigaretový kouř obsahuje zhruba 4000 chemikálií, z nichž některé jsou známé karcinogeny. Další toxiny mohou způsobit podráždění očí, nosu a krku. Oxid uhelnatý, další složka cigaretového kouře se slučuje s hemoglobinem v krvi a vytváří carboxylhemoglobin, látku, která se střetává se schopností organismu získávat a používat kyslík.
    Snad nejnebezpečnější látkou v tabákovém kouři je nikotin. Jedná se o tzv. mitotický jed, postihující buněčné jádro. Zvyšuje dráždivost centrálních nervů. pak je ochrnuje. Dávka 60 mg nikotinu je spolehlivě smrtelná do 10 minut a jejím účinkům nelze zabránit. Smrt byla zaznamenána po 18 dýmkách, u jiné osoby po 40 cigaretách a 14 doutnících během 12 hodin. Ačkoliv je přítomen při začátcích srdečních infarktů a rakoviny, jeho nejnebezpečnější role spočívá v posilování touhy kouřit. Protože nikotin je vysoce návykový, ti, kteří propadli kouření, zjišťují, že je nesmírně obtížné přestat kouřit. Z jednoho tisíce typických kuřáků méně než dvacet procent uspěje se skoncováním na první pokus.
    Ačkoliv o škodlivých účincích kouření nelze pochybovat, lidé, kteří přestanou kouřit, mohou učinit značné pokroky při nápravě škod, způsobených kouřením. U kuřáků, kteří kouří balíček cigaret denně, se zvýšené riziko srdečního infarktu začne vytrácet, jakmile přestanou kouřit.

    Alkohol
    Konzumace alkoholu má za následek množství závažných změn v chování. Dokonce i malé dávky snižují úsudek i koordinaci. Nízké až střední dávky alkoholu rovněž zvyšují výskyt nejrůznějšího agresivního jednání. Střední až vyšší dávky alkoholu působí výrazné zhoršení vyšších duševních funkcí a značně snižují schopnost člověka učit se novým poznatkům a pamatovat si je. Velmi vysoké dávky mohou způsobit smrt. Je-li alkohol kombinován s dalšími sedativy, potom jeho podstatně menší dávky mohou způsobit hluboké bezvědomí, předávkování drogami dokonce smrt.
    Opakované požívání alkoholu může vést k závislosti. Abstinenční příznaky při zastavení přísunu alkoholu se projeví bolestnými úzkostmi, třesem, halucinacemi a křečí. Někdy mohou i způsobit smrt. Dlouhodobá konzumace alkoholu zejména se spojením se špatnou výživou může vést k poškození orgánů jako mozek či játra.
    Ženám, které pijí v průběhu těhotenství alkohol se mohou narodit děti s tzv. fetálním alkoholovým syndromem. Tito novorozenci trpí nevyléčitelnými fyzickými vadami a mentální retardací. Děti alkoholiků jsou též vystaveny většímu riziku, že se z nich stanou alkoholici.

    Marihuana
    Nejsnáze dostupná nelegální droga u nás je konopě setá, která se užívá jako marihuana a hašiš. Marihuana jsou vlastně sušené listy, které se kouří a nebo se požívají v podobě čajů. Hašiš jsou upravená semínka konopí v podobě tmavohnědé pryskyřice nebo olejnaté tekutiny. Všechny formy marihuany mají negativní fyzické a duševní účinky. Je to např. zvýšení srdečního tepu, krví podlité oči, sucho v ústech a v krku a zvýšená chuť k jídlu. Užívání marihuany většinou zhoršuje nebo krátkokobě omezí paměť a chápavost, může změnit pojem o čase, a to v obou rovinách. Patnáct minut se může uživateli této drogy jevit jako hodina nebo pět minut. Účinky marihuany jsou závislé na okolí, náladě nebo společnosti. Zvláště stresové situace mohou vyvolat až depresivní stavy. Dále ovlivňuje úlohy, které vyžadují soustředěnost a koordinaci pohybů. Motivace a schopnost poznávání mohou být též pozměněny, což ztěžuje získávání nových vědomostí. Při delším užívání se může rovněž objevit paranoia či psychóza.
    Protože kuřáci marihuany často vdechují nefiltrovaný kouř hluboce a potom jej drží v plicích co nejdéle, marihuana poškozuje plíce a plicní systém. Marihuanový kouř obsahuje více rakovinotvorných látek než tabákový kouř.
    Psychická závislost se projevuje v pozdější fázi vyžadováním více a více drogy k dosažení stejného účinku.
    Vedlejší produkty marihuany se ukládají v játrech, plicích, mozku, slezině, mízních tkáních a pohlavních orgánech.

    Stimulační drogy
    Čelné místo mezi drogami zaujímají stimulační látky, zejmena česká specialita pervitin. Dříve se předepisoval závislým na heroinu, používala jej německá vojska ve 2. světové válce. Objevuje se pocit obrovské fyzické a mentální síly, pak emoční labilita. Někdy je narušeno i vnímání. Do této skupiny patří dále i amfetamin, efedrin, kokain, crack ( směs kokainu, jedlé sody a vody, jejíž krystaly se kouří ), fenmetrazin a různé léky, např. trifenidyl. Jsou to různobarevné tablety a prášky, které se užívají kouřením, šňupáním, případně injekcemi. Tato stimulancia působí povzbuzení tělesné i duševní, zvyšují bdělost, mírní únavu a chuť k jídlu. Vyšší dávky vyvolávají potřebu překotné činnosti, úzkost, neklid, nespavost, náladovost, hádavost a agresivitu. Po odeznění účinku následuje skleslost, ospalost, deprese a vyčerpání. Velké dávky mohou způsobit srdeční selhání, dochází k otravám z předávkování. Projevem požití drog je pocení, sucho v ústech, zvýšení krevního tlaku, neklid, roztřesenost, rozšíření zornic, při delším užívání chronická rýma, krvácení z nosu, u kokainu až proděravění nosní přepážky, bledost, hubnutí. Následkem užívání je vznik psychické závislosti vyžadující ne zvýšení dávek, ale častější frekvenci užívání. Závislý má pocit pronásledování, mívá halucinace, poruchy paměti, je agresivní. Mezi stimulační drogy patří relativně nová droga MDMA (extáze), je to tzv. diskotéková droga. Zřetelně zvyšuje smyslové vnímání. Po mnoha dávkách ztrácí tato droga své kouzlo a nepomůže ani dlouhodobější přestávka. Zvyšuje krevní tlak a pulz, způsobuje sucho v ústech skřípání zubů, závratě, zrychlenou srdeční akci. Euforie způsobená požitím drogy často přehluší tyto varovné signály, čož může způsobil vážné komplikace v podobě přehřání, dehydratace a následné smrti.

    HALUCINOGENY
    Řadu uživatelů vykazuje také skupina halucinogenů: Užívají se v podobě papírových čtverečků napuštěných drogou ( tzv. tripy ) , v podobě odvarů, či jako tablety či kapsle. Halucinogeny vyvolávají poruchy vnímání různých smyslů, halucinace ( tj. vnímání neexistujících podnětů a věcí ), podle okolí často i děsivé. Mění se prožívání skutečnosti, typické jsou změny nálady. Po použití jsou rozšířené zornice, zrychlený tep, zrudnutí v obličeji, někdy větší tělesná aktivita a paranoia. Vzniká psychická závislost, poruchy sebeovládání, vztahovačnost, někdy i bez požití drogy dochází k prožívání jejího účinku. Po odeznění účinku přetrvává deprese a sebevražedné chování.
    Nejznámějším je LSD. Je to syntetický halucinogen vynalezený roku 1938. V padesátých letech se LSD používalo jako léčebný prostředek v psychiatrii. Většina ostatních halucinogenů pochází z rostlin a hub (meskalin (z kaktusu Peyotl), na přelomu století byl syntetizován. Opakované užití výrazně poškozuje játra).
    Evropě roste přibližně 20 druhů halucinogenních rostlin, ve střední a jižní Americe asi 130.

    OPIÁTY
    K nebezpečným drogám patří také opiáty. Braun, heroin, kodein, morfin či jiné opiáty. Vyvolají celkový tělesný a duševní útlum, zklidnění, uvolnění, tlumí bolest. Projevem požití je stav omámení, porušená koordinace, zpomalené reakce. Při chronickém užívání bývá výtok z nosu, ,,vodnaté´´ oči, jsou patrné stopy po vpiších injekcí, často hnisající, dále hubenost a bledost. U uživatelů nacházíme jehly, stříkačky, opálené lžičky, kousky staniolu. Rizikem těchto drog je předávkování a smrt při zvyšujících se dávkách či neznalosti kvality drogy, fyzická a psychická závislost s těžkými abstinenčními příznaky, které nastupují krátce po odeznění účinku dávky. Heroin někdy působí tak rychle, že při předávkování se mrtvola najde ještě s jehlou v žíle. Heroinismus se pokládá za nejtěžší toxikomanii. Jako náhražka pro závislé se používá metadon. Typická je ztráta zájmů, uživatelé se soustředí na další hledání drogy, uchylují se ke kriminalitě, jsou agresivní. Muži mají poruchy potence, ženy výpadky menstruace. Častou komplikací je žloutenka a ve světě HIV/AIDS přenášené užíváním kontaminovaných jehel a stříkaček.

    DALŠÍ PSYCHOTROPNÍ LÁTKY
    Analgetika (léky proti bolestem), barbituráty, hypnotika, sedativa, aj. (barbituráty, benzodiazepiny - Diazepam) Vyvolávají relaxaci a celkový tělesný a duševní útlum. Projevem je zpomalené myšlení a řeč, apatie, ospalost, náladovost, opilé vzezření. Na užívání upozorní nález jehel, stříkaček, lékovek a obalů od léků. Tlumivé látky vyvolávají psychickou a fyzickou závislost, je riziko předávkování drogy, otravy s následným bezvědomím až smrtí. Při chronickém užívání jsou časté bolesti hlavy, deprese, úzkost a agresivita uživatele, dále pak poškození ledvin a jater.
    K nebezpečným drogám patří i těkavé látky, tj. chemické látky v podobě ředidel, rozpouštědel, barev, čistících prostředků aj. Užívají se čicháním výparů. Těkavé látky vyvolávají psychický útlum, poruchy vnímání, uživatelům páchne látka z úst, dech, bývají zasnění. Mají ospajé vzezření, rozšířené zornice, zarudlé oči, jsou patrné stopy chemakálií v obličeji, na rukou a na oděvu. Rizikem je předávkování a následná otrava a smrt. Při chronickém užívání jsou časté poruchy orgánů (játra, plíce, mozek, krvetvorba), zvýšená únavnost a psychická závislost.

    DRUI
    DRUI --- ---
  • Aktuálně:
    Naše redakce se dozvěděla zajímavé skutečnosti - dnes ve 13.00 místního času proběhne na aukčním serveru nyx.cz dražba pozůstatků archivů KGB. Tuto akci si určitě nenechá ujít žádný z badatelů na poli historie - zájem vyjádřily i prestižní zahraniční univerzity. A také několik zahraničních společností. Určitě si vzpomněli na naše články o pokročilé technologii Sovětského svazu a tajných laboratořích kdesi pod Prahou...
    A pamatujte - Tady jste to slyšeli jako první!
    Standa Blábol
  • DRUI
    DRUI --- ---
    DRUI
    DRUI --- ---
    Z KULTURY: Futurama - Bender's Big Score
    Připravili jsme pro vás horké informace o připravovaném pokračování oblíbené série

    Futurama je americký animovaný seriál, který vytvořili Matt Groening a David X. Cohen (autoři seriálu Simpsonovi). První čtyři série vysílala televizní stanice Fox Network v letech 1999 až 2003. V červnu 2006 televizní společnost Comedy Central potvrdila, že objednala dalších 16 epizod, které začne vysílat v průběhu roku 2008. Bude se jednat o 4 níže uvedené filmy, přičemž každý bude rozdělen na 4 epizody.

    V současné době se připravují 4 filmy Futurama, budou k dispozici jen na DVD. První z nich nazvaný Bender's Big Score vyjde 27. listopadu 2007
    s použitím zdrojů imbd.com, Standa Blábol



    Budou hrdinové seriálu v dalších sériích vypadat takto?
    DRUI
    DRUI --- ---
  • Okénko šéfredaktora:
    Naše redakce děkuje NYXu za objetavé řešení našich technických problémů. Nyní by již mělo být vše v pořádku - pokud ne, napište nám!
    Standa Blábol
  • Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam