• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALERTartificial symbiont - modular distributed robotic system
    ALERT
    ALERT --- ---
    a hele, doporucena literatura k slozeni symbiontiho zapoctu :)
    LITERATURA
    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

MARGULIS, Lynn // Symbiotic Planet. A new View of Evolution // Basic Books, New York 1998
    Symbiotická planeta. Nový pohled na evoluci // Academia, Edice mistři vědy, Praha 2004 // z angl. orig. přel. Zdeněk Urban

MITCHELL, William J. // "Urban life, Jim - but not as we know it" // The MIT Press, Cambridge (Massachusetts) / London (UK) 1999
    E-topia: život ve městě trochu jinak // Zlatý řez, os., Praha 2004 // z angl. orig. přel. Jana Tichá

LOVELOCK, James // Gaia : the practical science of planetary medicine // Gaia Books, London 1991
    Gaia: živoucí planeta //

BARABÁSI, Albert-László // Linked // Perseus Publishing, Cambridge (Massachusetts) 2002
    V pavučině sítí // Ladislav Horáček - Paseka, Praha / Litomyšl 2005 // z angl. orig. přel. František Slanina

GREENE, Brian // The Elegant Universe. Superstrings, Hidden Dimensions, and the Quest for the Ultimate Theory // W.W.Norton & Company, Inc., New York 1999
    Elegantní vesmír. Superstruny, skryté rozměry a hledání finální teorie // Mladá fronta, Edice Kolumbus, Praha 2001 // z angl. orig. přel. Luboš Motl
    (je ted novejsi struktura vesmiru)

REES, Martin // Just Six Numbers. The Deep Forces that Shape the Universe // Weidenfeld & Nicolson, London 1999
    Pouhých šest čísel. Skryté síly utvářející vesmír // Academia, Edice mistři vědy, Praha 2004 // z angl. orig. přel. Zdeněk Urban

COVENEY, Peter & HIGHFIELD, Roger // Frontiers of Complexity // Faber and Faber, London 1995
    Mezi chaosem a řádem. Hranice komplexity: hledání řádu v chaotickém světě // Maldá fronta, Edice Kolumbus, Praha 2003 // z angl. orig. přel. František Slanina

CAPRA, Fritjof // The Web of Live. A New Synthesis of Mind and Matter // HarperCollins Publishers 1996
    Tkáň života. Nová syntéza mysli a hmoty // Academia, Praha 2004 // z angl. orig. přel. RNDr. Jan Pokorný, PhDr. Josef Ondok, RNDr. Hana Čížková, RNDr. Jana Knoppová

MANDELBROT, Benoi^t // Les objets fractal. Forme, hasard et dimension // Flammarion 1995
    Fraktály. Tvar, náhoda a dimenze // Mladá fronta, Edice Kolumbus, Praha 2003 // přel. Jiří Fiala

DAY, Christopher // Spirit and Place // Architectural Press (UK) 2002
    Duch a místo // ERA group 2004 // přel. Lucie Koutková a Libuše Mohelská

GLEICK, James // Chaos: Making a new science // 1987
    Chaos: vznik nové vědy // Ando Publishing, Brno 1996 // z angl. orig. přel. Jaroslav Sedlář a Renata Kamenická

:) hezkej den
    ALERT
    ALERT --- ---
    tj, to by bylo dobry, jen se to teda musi kazdej den restartovat, by se muselo nejak ukladat, jestli to je mozne

k tomu chaosu by doporucoval neco novejsiho:
    http://www.almanachlabyrint.cz/knihy/37871/rad-z-chaosu-novy-dialog-cloveka-s-prirodou/
    Řád z chaosu. Nový dialog člověka s přírodou
    Autor Ilya Prigogine, Isabelle Stenghersová
    Nakladatel MLADÁ FRONTA
    (nemam)

http://www.kosmas.cz/knihy/104010/Mezi-chaosem-a-radem/
    Mezi chaosem a řádem
    Hranice komplexity: Hledání řádu v chaotickém světě
    Roger Highfield, Peter Coveney
    (mam, ale nekomu jsem pujcil a nevim komu)

gleicka mam, pujcim klido
    RUSTU
    RUSTU --- ---
    Jedná se o tuhle knihu... http://www.kosmas.cz/knihy/1370/chaos/
    Bohužel se teď zrovna asi moc sehnat nedá. Já to měl půjčený od někoho, kdo to měl půjčený od někoho ;)
    Ale v knihovně by to, si myslim, měli mít.
    Jestli se k tomu dostanete, tak si to zkuste přečíst. I kdyby jste to nepoužili, tak je to prostě zajímavá kniha.

Jen abych naznačil, co jsem měl na mysli...
    Pohyby před kamerou by na ten systém nějakým způsobem působili a měnili by vstupy do rovnice, která by popisovala jeho chování. Jakmile by nedocházelo k žádným vnějším změnám, už by se ta rovnice jen iterovala mohlo by být zajímavý sledovat, jak se odlišuje chování celýho systému na základě rozdílů v těch prvotních vstupech.
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    MARURA: no to byl jen prvoplanovy navrh - svou roli by mohla hrat cela rada okolnosti... napr. cas :) (kdy k onomu impulusu dojde). nebo barva obleceni toho, kdo s nim prijde do styku...

jiank udelat symbionta tak aby se "krmil svym vlatnim vystupem" a tudiz se porad modifikoval je zajimavy napad (to by slo ostatne i s tim zvukem)...

kde je coder? :)
    MARURA
    MARURA --- ---
    RUSTU: dik posli doporuceni :-)
    ALERT
    ALERT --- ---
    RUSTU: dik, jo chaos je v conceptu zavrtanej... a jestli jsem toja spravne pochopil, tak to uceni vlastne funguje podobne... jelikoz se symbiont zatim bude nachazet v prostoru mezi # interakci navstevnika-symbionta a symbiontovych vlastnich procesu #

takze pokud s sebou vezmes motyla a zamavate symbiontovi na pozdrav mozna pak symbiont bude mavat na motyly za oknem ;)
    RUSTU
    RUSTU --- ---
    Čau... jen matně jsem se o tom, co děláte, dozvěděl od Vicsyla. Tak mě teď napadlo. Víte něco o teorii chaosu? Nenapadlo vás, že by to šlo v tomhle tak nějak zužitkovat? Teda ne že já bych o tom něco moc věděl. Ale přijde mi, že by se to na tohle dalo možná aplikovat.
    Asi by to chtělo víc si o tom přečíst a tak. Ale v zásadě se jedná iteraci nějaký rovnice. Tj. že se výstup použije opětovně jako vstup atd. pořád dokola. Nechci moc mlžit, nerad bych tady mystifikoval s tím, co přesně teorie chaosu je. Každopádně se to týká věcí jako... při mininálním rozdílu v prvotním vstupu se brzy dostaneme k diametrálně odlišnému chování celého systému. Ale to je jen takovej ten nejznámější jev, často se to používá v souvislosti s počasím a tzv. efektem mávnutí motýlího křídla.
    Zkusim vám sem hodit doporučení na jednu knížku, která je dost čtivě napsaná a možná by vás mohla zajímat. Týká se právě nelineárních systémů a je i pro úplný laiky, jako jsem já.
    Jestli už tohle dávno víte a ten váš projekt je na tom postavenej, tak sorry ;)
    MARURA
    MARURA --- ---
    co je strach???Symbiont neni skutecnej zivej tvor...tj. to cemu tu rikame strach u nej bude nejakej projev, ktery bude muset bejt mozno DEFINOVAT abychom ho mohli naprogramovat...
    myslim ze zakladni podminky a (tj. to na co to reaguje) musime urcit..a a a...KDE JE VASEK?? myslim ze si vsichni musime precist nejakou cetbu o neuronovych sitich a behaviors of living systems...abysme tu neplacali kraviny (teda aspon ja:-)
    ALERT
    ALERT --- ---
    me by taky zajimalo zkouset, aby se to naucil
    jenze jak by se mel naucit strachu treba? nevypada to, ze by melo vadit kdyz ho nekdo vypne :)
    byl bych pro urceni zakladnich podminek jejichz hodnoty b se menily tim ucenim (hodnotama myslim silu reakce podminku)
    dokaze to neko formulovat lip? ;)
    MARURA
    MARURA --- ---
    CABOWITZ: hmm....ale pokud to takhle urcis tak je to vlastne jen o hodne malej kousicek dal nez byla ta interaktivita stareho Symbiontu (tj. podminka a (napr. prudkej pohyb) vyvola reakci b(napr. strach)..bude to tak vzdycky a bude to predvidatelny. me by docela zajimalo skouset napodobit nejakej living system (zivej system?), kde ta reakce nejsou takhle primocare a muze dojit k necemu nepredvidatelnemu.
    ALERT
    ALERT --- ---
    tsaaak to joo :)
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    "emocema" jsem myslel napr. to, ze na prudky pohyb by mohl reagovat "podrazdene" nebo "mit strach"... na pomaly pohyb "byt nezny" etc... :)
    ALERT
    ALERT --- ---
    hele, dostal jsem fotky z eindhovenu

ALERT
    ALERT --- ---
    jo, pribyly filtrovaci pomucky pro kategorie... rozsirte je jak potrebujete
    MARURA
    MARURA --- ---
    supeeer!!!:-)))
    kouknete (obzvlast nas zvuk master) na toto REVERSE SIMULATION MUSIC (letosni golden nica ars electronica-digital music). Mozna by to mohla bejt inspirace. Podstatou skladeb (ktere jsou zde pak hrany lidmi )je (do kruhu uzavrenej-pardon za terminologie, to ma urcite nejakej nazev kterej nevim..ze by loop?)retezec logickych operaci (XOR (u Matarisama)a Jaikenza(u Muramatsu)). Podle toho jaka hodnota jde do "prvni" brany pak vznika skladba.
    ALERT
    ALERT --- ---
    jo, klubik nechavame otevrenej, pro vsecky pristupnej...treba jeste nekdo pomuze nebo to bude chtit sledovat
    ALERT
    ALERT --- ---
    tybrdo, emoce nevim ;) pamet asi jo..
    davam vsem admina, cile jsou v headeru, klidne prepisujte
    na home bychom mohli davat treba vsechny soubory, patche apod ...
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    vyborne... tedy vsichni participanti sem... jake jsou navrhy na upgrade symbionta? pro zvuk bude tentokrat asi stezejni algoritmus, ktery bude generovat 3d sit... budeme nejak pracovat i s jeho "pameti", bude mit "emoce"?

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam