• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OOPSMulti-Touch: novy zpusob ovladani PC
    OOPS
    OOPS --- ---
    MR_DAN: zatim sou jen prototypy, multitouch se este masove nevyrabi jako hotovy produkt.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TENCOKACISTROMY: aha, takze velmi dulezite klicove slovicko multitouch...
    takze treba IBM/Lenovo ThinkPad X60/X61 tablet PC? to uz bych si asi nekoupil...spis nejakej ten displej, ale zadnej domaci bastl :-))
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    MR_DAN: na tomhle lcd se ti podari prstem to, co mysi. ale nezvladne to dotyk/pohyb na vice mistech
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    malou otazku:
    na vyuziti (vyzkouseni a uz-se-nikdy-nezbaveni) multitouche je potreba specialni zarizeni (viz ty ktere jsem tu videl na ruznych videjich/obrazcich), nebo by se na neco takoveho dalo pouzit treba toto?:
    http://www.alza.cz/dotykovy-lcd-panel-22-nec-v-touch-2221w-5u-black-usb-dvi-d82545.htm
    hrozne me totiz predstava pocitace ovladaneho holyma rukama zajima, klidne bych za to tech 23K dal...
    CRITT3R
    CRITT3R --- ---
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    tak click je docela jasnej - mousedown & mouseup na jednom tlacitku (resp. obrazku, textoboxu, ...), pokud mousedown | mouseup nastane nekde jinde, tak to neni click.

    pak to muzes jeste rozsirit o to, ze pokud bude mousedown & mouseup od sebe v x | y ose vzdalenej vic nez K pixelu, tak to jako click brat nebudes. pripadne muzes udelat jeste casovej rozdil. pokud nastanou mousedown & mouseup do mene nez casu T, tak to beres jako click, a pokud pozdejc, tak to znamena rigth click (tak to je delany napr. na PDA )
    OOPS
    OOPS --- ---
    JTR: tohle jeste vyreseny neni, ale sure, sam mam Macbook a double tap jako scrolling do vsech uhlu je mazec! uplne revolucni ficura do touchpadu.
    JTR
    JTR --- ---
    no pomerne uzitecna gesture se pouziva k simulaci neexistujiciho praveho tlacitka na touchpadech macbooku, multidotek :) dvema prsty a stisk jedineho tlacitka touchpadu... nevim ale, jestli jste to nahodou uz v ramci mousedriveru nevyresili
    OOPS
    OOPS --- ---
    CLAD: imho: pri dotyku prstem mimo button dojde k trackingu jako pohyb a pokud se vyskytnes nad tlacitkem tak se nezmackne - dostane pouze udalost mouseMove, nikoliv mouseDown - jakmile vsak zvednes prst a nasledne se dotknes obrazovky na pozici button - tak v podstate kliknes. Tzn. track as move if no button under finger. Behave as click if button under finger.
    NAILER
    NAILER --- ---
    CLAD: ze vstupuju jako laik do diskuse, k cemu potrebujes simulovat pohyb mysi bez kliknuti? v cem je zrovna tahle akce zasadni? jsem mel pocit, ze to slouzi jen k priblizeni se k nejakymu objektu, na kterej chci kliknout ...
    CLAD
    CLAD --- ---
    nebudeme tady slovickarit, ze? :)

    to spis narazime na jinej problem, ktery se vaze obecne k touchscreenum, kdyz maji simulovat mys. a to je jak rozlisit pohyb mysi s klikem a bez kliku...
    PSYCHOZ
    PSYCHOZ --- ---
    CLAD: na druhou stranu - mysi drag'n'drop je taky gesto, a jak je univerzalni ("globalni") :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CLAD: mouse gestures sou super bez tech nedam ani ranu :)
    CLAD
    CLAD --- ---
    page a home neni zrovna dobrej priklad, oboji se da resit tlacitkem na pracovni plose.

    kazdopadne to bude zaviset na aplikaci, se kterou se bude zrovna pracovat, nema smysl vymyslet globalni gesta, ktery by vlastne jen komplikovali zivot (pokud by nemeli "negestovou" alternativu). vem si "mouse gestures", existuji uz tak dva roky a pouzil jsi je nekdy?

    ale vsechno ma svoje vyjimky, chlapci od tangentu pouzivaji pro vyvolani klavesnice dotyk "vsema deseti" a klavesnice se vytvori prave mezi obema rukama - velmi prakticke...

    btw, chlapci z nuigroup jsou uz taky pekne daleko :::

    JTR
    JTR --- ---
    kdyz tak koukam na tohle video, tak me napada, ze asi brzy vznikne nejaka standardizace v gestech, v podstate nahrada shortcutu, nebo klaves jako page a home
    CLAD
    CLAD --- ---
    OOPS
    OOPS --- ---
    CRITT3R: yep, tak to sem rad .) ... musime se potkat.
    CRITT3R
    CRITT3R --- ---
    OOPS:
    Zrat tripy bez vyuziti a pouceni je nonsense. - vem si priklad z Apple Computer .)

    asi se posledni dobou malo potkavame protoze rozhodne tripy bez vyuziti nezeru, prave naopak :) ale jak rikas, nemuzem se rozkrajet, proto tu takhle blabolim.
    OOPS
    OOPS --- ---
    CRITT3R: easy buddy, beze snu bychom nezili .) --- a mnohdy jejich splneni neni tak slozite, clovek musi chtit a verit si. Ohledne toho 3D snimace pohybu, bracha rikal, ze to na univerzite ve Vidni videl jak to prezentovala jeho kamoska na lonske diplomce, nejak analyzovala obraz a ovladala elektromotorky. Jinak rukavice (tzv. paprcu :) muzu mit taky k dispozici na Motion capturing - to ma zas otec na univerzite, kde uci - Tomase Bati... ale postupne, postupne ... nemozem sa rozkrajet. Tedkom se tu snazime dorazit jednu vec, az bude pouzitelna tak se zase posuneme dal. Na svete je spousta zajimavych veci - jen o nich nekecat, ale delat .) ---> nauc se C++ a otevre se ti svet nepoznanych moznosti. Zrat tripy bez vyuziti a pouceni je nonsense. - vem si priklad z Apple Computer .)
    CRITT3R
    CRITT3R --- ---
    CLAD: btw. nekdy ale ten rozdil zas az tak velkej nebejva...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam