mno tak po dlouhe dobe nejaky ten plk -predem upozornuju, ze nestuduju zadnou filmovou vedu a za recenzi se to povazovat neda, spis subjektivni pohled na jednu cast hereckeho zivota :) -
Ichi - Pohledem slepého psance
1.upozornění Možná, že přečtení odradí někoho od shlédnutí.
Budu (až na vyjímky) hodnotit celek o Ichim a jeden film Takeshi Kitana.
Abychom nezačínali tak černě - Když se k pozorování určitého dílu dostane nezasvěcený člověk a shlédne jeden, dva či tři filmy v libovolném pořadí, tak se neubrání dojmu skvělé.
Zájemce nemá naprosto co zklamat, výpravný film o jedné japonské legendě,ač sám zločincem, přeci jen stavíc se na kladnější stranu pomyslné hranice.Vždy ochraňující ty, jenž jsou o něco méně horší než ti druzí, aby nakonec zcela bez uznání zmizel v dálavách japonských luhů a hájů.
2.upozornění Darkness is my ally (nenásleduje moc světlých dojmů)
Ač sebelepší režisér(v tomto případě režiseři) chce ,či nechce, vždy na téma konkrétní osoby musí čerpat sám ze svých dřívějších nápadů, či lépe - vykrádat nápady jiných.
Nutno uznat, že první filmy těží samy ze sebe, neokoukány půsbí na člověka přitažlivě a vrývají se mu do paměti všeliké krásy krajiny, lidskosti postav či jednoduchých vtípků vůči slepému člověku.Postupem času, ale zjistíme, ale vždy´t tohle už jsem přeci někde viděl a tohle jsem už někde zaslechl.Konkrétněji : vezmu-li to z pohledu života, tak se nám Ichi naučil několik triků,které stále dokola využíval,fungují, to je dobře, nechme jeho život plynout dál.Z pohledu filmu - Ichi se nám naučil několik triků, které ve svém životě využíval, to je dobře, jenže filmový divák je náročná bestie, ve všem vidí šlendrián a snahu reklamy z něj vyždímat peníze."Ale vždyť tenhle trik už byl ve filmu XY, tady část je zcela sprostě vykradená z pasáže filmu, který běžel před Z lety". Pcha, ač se mi to líbí, cítím se o něco okraden.
3.Upozornění I přes všechno pokračujte v cestě s Ichim
Závěrem jen krátké shrnutí, hodlá- li někdo absolvovat(tak jako já) cestu s Ichim od začátku až do konce, tak mu v tom nemůžu zabránit. Můžu snad jen dodat pár doporučení. Chcete-li si projít jeho životem, tak začněte u prvních filmů - dejme tomu první desítku, jsou skvělé. (jste-li fandou Mifuneho, tak můžete připojit i jeden z pozdějších filmů)
Nehcete-li absolvovat celý jeho život,přesto byste rádi něco viděli, tak si vyberte námatkou několik filmů o Zatoichim a koukněte na ně, jsou skvělé.
V nějaké své moudré chvíli nám Aristoteles nechal poznámku, že celek je víc než jen pouhý součet jeho částí.V těchto chvílích jsem na rozpacích, zde to není tak zcela vhodné,spíše se hodí - Celek je méně než pouhý součet jeho částí.
P.S. K předposlednímu dílu Zatoichi - Shintaro Katsu's Zatoich - věřte mi, nebo ne, ale jak už jsem zmoňoval, tak je velká část věcí převzata z předchozích dílu a jen jediný vtípek je samostatný (když je Ichi malován, v tu chvíli se ozve stůjte a za ním se zastaví cca 7 samurajů :)), zbytek všeobecných scén je vyjmut z již existujících filmů (včetně poslední soubojové scény před titulky - v jednom z předchozích filmů je mnohem lépe pojata, člověk čeká celý film, jestli něco, v posledních 4-6 vteřinách bez zbytečných řečích se to stane a konec, žádná slova, titulky, jen znak pro konec, prostě skvělé !!)
P.S.2 : Takeshi Kitano - Udělal skvělý remake, udělal skělý samostatný film, udělal patrně vysoce rozpočtový film, ale pro toho, kdo si prošel celou cestou již neudělal nic, nad čím by člověk jásal.
Tak a ukamenujte mě :)