• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOScollege drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?)
    If you want to get laid, go to college. If you want an education, go to the library -Frank Zappa
    Matematika k fyzice se má jako masturbace k sexu -Richard Feynman
    Myslím že diferenciální rovnice můžou spustit schizofrenii se stejnou pravděpodobností jako kouření marihuany." -Fronema

Tahle diskuze je určena všem, kteří se nepovažují za středoškoláky, ale nejsou ani tak docela vysokoškoláci: tzn. logicky skončili "někde mezi". Loseři všech oborů a prokrastinátoři celého Internetu - spojte se! Kolikrát jste studium (ne)dokončili ? Proč jste studium vysoké školy ukončili ? (nebo byli ukončeni ?) Mrzí vás to ? Snížilo vám to sebevědomí? Chcete ještě někdy zkusit nějakou vysokou školu dokončit ? Stejnou, jinou ? Přemýšlíte, jestli má někdo podobné problémy jako vy? Ve vašem oboru, v jiném...? Jaká vysoká škola připadá v úvahu pro někoho, kdo je levý jak na cizí jazyky, tak i na matematiku, nechce být doktor, a na práva ani ekonomii nemá žaludek? Existuje vůbec nějaká?

Vyhodili vás z vysoké školy ?

112 hlasy od 110 respondentů

rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AQUARIUS: jako nejsem si jistej, jestli nemám přesně opačný cíl, než tyhle americký rychlokvašený podnikatelé.. já nechci inovaci zrychlit, ale napak zpomalit - lidi vymýšlejí hrozný ptákoviny, dneska :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: no, asi jsem se ze zoufalství snažil nějak rozvířit stojaté vody svým specifickým tématem :-)

ok, ontopic by měly být témata v záhlaví: tedy, je to prostě diskuze lidí, co ty vejšku (zatím) nedokončili o svých vlastních specifických problémech (nebo naopak bez-problémech ... pokud mají pocit, že to mají na háku a VŠ by jim k ničemu nebyla).

prostě jsme svérázná kategorie v rámci populace - a ti, co to ani nezkusili, na stejně tak ti, co to dodělali, nám nemohou tak úplně rozumět. (např. už jen ty dotazníky, kde uvádí "nejvyšší dosažené vzdělání" - naposledy při sčítání lidu - to dovede tak nasrat, pokaždý ! :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: No, zminils to jako obecny priklad toho, co se uci navic, nebo naopak nema ucit na VS. Mne to prijde celkem ontopic, navic je tu jinak trapne ticho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: mohl bych argumentovat, že zase na globálním netu je větší konkurence - takže to, čím se u nás v českém prostředí zabývají 1-2 weby se světově tříští mezi desítky a stovky těch v angličtině, které si vzájemně konkurují :-)

ale v podstatě je to nepodstatné - české i globální databáze je "trochu" potřeba optimalizovat. první počiny umatlané v době na přelomu tisíciletí prostě budou v nových podmínkách a pod nánose dat shromážděných za ta léta asi brzo podobně neaktuální, jako 20 let staré aplikace pro MS-DOS.

(myslím, že jsme už offtopic... určitě jsem to zmínil jako obecný příklad něčeho, a ne jako téma, kam by se to tady mělo stočit nadlouho...)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: "hele, je to můj odhad. praxe webhostera, hostujeme pár stovek databází, odhaduju."

Mno, jak velky je to vzorek?

A predevsim, kolik tech databazi je pro anglofonni svet, tj. s celosvetovou navstevnosti?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jo a ten Nikola Tesla [ XCHAOS @ college drop-outs (kolikrát jste nedokončili vysokou školu ? jaký je rekord ?) ] snad byl drop-out jen kvůli nedostatku prostředků na studium....)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: hele, je to můj odhad. praxe webhostera, hostujeme pár stovek databází, odhaduju.

jinak větší firmy, když mají třeba statisíce záznamů a k tomu nějakou návštěvnost, tak už to musí docela řešit, aby měli dostupnost. ale je fakt, že já pro větší firmy tolik nedělám.

(BTW tohle nemá být klub kde se bude debatovat výhradně o tom, jak velké optimalizace SQL se mají na jaké škole učit, a jestli na vejšce nebo na gymplu.. bylo to námatkové téma...)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: "Internet je tvořen dnes z největší části tvořen aplikacemi nad databázemi, které mají typicky jen tisíce až statisíce záznamů" -- v Cechach nebo mimo ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: hele, ne tak docela... vlastně ani nevíš, co já přesně chci - uvedl jsem to myslím jen jako příklad. a myšlenka, že VŠ vzdělání má připravovat na psání her je zábavná - já po gymplu byl poměrně pevně přesvědčen, že se budu živit psaním počítačových her... ale tak nějak jsem sklouzl nejdřív k shareware a pak k free software... nějak mě bylo divný sám hry pirátit a chtít za ně současně peníze, a nakonec mě přestaly bavit úplně.

co si pamatuju hry jako aplikace, tak především mají takovou zvláštnost, že většinou "víš, kolik čeho bude" - a můžeš se taky stoprocentně spolehnout na to, "jakého typu to bude" - prostě nepracuješ s daty třetích stran. Ano, algoritmicky je to jistě nesrovnatelně složitější, než všemožné CRM a CMS systémy - ale současně, izolace od "problémů reálného světa" ti taky umožňuje nějaké problémy jednoduše ignorovat. Což já vidím přesně jako rozdíl v té "akademičnosti" vs. "inženýrském přístupu" - autor počítačových her je umělec, pracuje v "chráněném prostředí" a vybírá si, od které múzy se nechá políbit - zatímco autor webových aplikací je spíš něco jako inženýr navrhující čističku odpadních vod (vhodné i pokud přihlédneme k Freudově metafoře peněz coby výkalů :-)

(jinak celá staletí byla např. za univerzitní vzdělání pokládána hlavně teologie... přírodní vědy bojovaly o svoje uznání poměrně dlouho.... informatika je specifický obor hlavně rychlým vývojem)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Bez matalyzy bych si ve svym oboru (pocitacova grafika, vis jak, hry & stuff) ani neprdl. Mozna mohli lip uvest kde se to v IT hodi, ale to co chces ty je 6-12 mesicni kurz spravneho psani webovych aplikaci, ne univerzitni vzdelani. (A rozlisovanim mezi univerzitnim a inzenyrskym vzdelanim mne nesere, jednak to VS zakon nijak vazne nebere, a druhak jsou inzenyri ekonomie, 'nuff said).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ISTEVE: ne... já jen řekl, že ve skutečnosti, lidi pracují s databázemi, když vědí ještě méně. a prodávají výsledky své práce jiným :-)

a s tím nadhledem máš jistě pravdu u univerzitního vzdělání - ale ne u inženýrského. já sám jsem spíš inženýrsky zaměřený člověk, nakonec... pohybuju se spíš v prostředí, kde z obchodních důvodů lidi chtějí něco rychle ubastlit (a pokud se vyskytne problém, řeší ho investicí do výkonnějšího hardware, protože ten je nakonec levnější, než kvalifikovaná pracovní síla). A podle mě... inženýrské vzdělání a kariéra v průmyslu/produkčním prostředí (na rozdíl od univerzitního vzdělání a akademické kariéry) by se měla dotýkat schopností řešit problémy v produkčním prostředí.

Možná je to dnes už jinak - ale nemůžu si pomoct, v 90. letech se informatika učila divně. V prváku nám určitě měli předvést SQL. Ne prudit s matematickou analýzou.
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    XCHAOS: Kdy ses co dozvedel, nebo z jakejch aplikaci je slozenej internet, je mi celkem jedno -- vyjadruju se, celkem jednoznacne, k tomu tvymu citovanymu tvrzeni. Mne nedeprimuje, ze se o to zajimas. Mne deprimuje, ze tu odvazne verejne tvrdis, ze to pro praci s databazi neni zapotrebi vedet.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MTHU: s tak obecným tvrzením lze stěží nějak polemizovat, ale stejně: obecně vzato, nejsem úplně toho názoru, že VŠ by měla být nějaký "certifikátem nadhledu" - protože VŠ je samozřejmě pořád bránou ke kariéře - a přitom v rámci většiny profesí jsou potřeba i jiné věci než nadhled, na který kladeš důraz ty. (Představ si, že by např. na nějaké lékařské fakultě vedli lékaře především k "nadhledu" - jaký by si z toho jako pacient měl pocit ?)

Podle mě "nadhled" by měl být spíše výsledkem kariéry v nějakém oboru - pokud ho chceš dát někomu už absolvováním VŠ, tak vlastně chceš eliminovat celou tu kariéru, kterou by VŠ měla naopak odstartovat (podle mě)

ISTEVE: mysli si co chceš... dnes každopádně databáze píší lidé, kteří o samotné existenci klíčů mají mlhavé tušeníl. A paradoxně - já se spíš dozvěděl něco dílčích algoritmech (různými cestami, pravda... na VŠ moc ne), než abych se včas dozvěděl o návrhu databází (ano, přiznávám, že tohle je možná moje osobní chyba...)

Nevím, proč tě deprimuje, že mě zajímá, jak to funguje uvnitř, zatímco většinu lidí ne... a ani si nemyslím, že je fakt tak důležité, aby se víc lidí zajímalo o implementaci klíčů: spíše tu chybí nějaká "nárazníková skupina" mezi experty a lamami: tedy lidi, co by dokázali navrhnout rozumně efektivní strukturu databází, aniž by sami byli experti. (Navíc spousta lidí ve firmách nasazuju tuny ubastlených open source webových nástrojů, které můžou a nemusí být v tomhle ohledu navržené rozumně... ale argumentace, že je to k dispozici zadarmo a hned, vždycky převáží...)

Internet je tvořen dnes z největší části tvořen aplikacemi nad databázemi, které mají typicky jen tisíce až statisíce záznamů: jenže těchto aplikací běží v "cloudech" u internetových poskytovatelů celé desetitisíce... a řada je (i podle informací jiných lidí) dost ubastlená.
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    XCHAOS: "stačí ti vědět, jestli nad sloupcem tabulky je nebo není klíč. ak je to ten klíč implementovaný mě, [...] ale ve skutečnosti, databázového profesionála to může zajímat asi stejně, jako virtuózního hráče na syntezátor letování nebo křemík..."

No, to je takova pitomost, ze ani nemuzu uverit, zes to fakt vypustil do sveta. Opravdu je velice zajimave vedet, jestli ten index je implementovan jako hash, bitmapa, nebo jestli je to strom. Pokud strom, nezridka te taky zajima, jakej strom. Muze te zajimat vlastnost ty hashovaci funkce. Proc? Ponevadz v milionech zaznamu je to skoro jedno, ve stovkach milionu uz je to horsi. Nebo ponevadz ruzny stromy maj jiny charakteristiky na ruzny operace, ktery nad datama provozujes. Atd., atd...

Ze si *ty* myslis, ze to nikoho nemusi zajimat (a navic jeste vyzdvihujes ze i presto to tebe zajima), je dost deprimujici. Vsimni si ostatne, ze hafo RDBMS (Ora, Postgres,...) ti naprosto otevrene nabizi, jakej index tam vlastne chces...
    MTHU
    MTHU --- ---
    XCHAOS: Proto jsem psal, že to není až tak esenciální pro databázistu, ale je to fundamentální pro IT obor globálně. VŠ má z tebe udělat inženýra s nadhledem, ne dělníka v manufaktuře. Od toho jsou tu soukromé školy, případně "školy" nebo kurzy ...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    XCHAOS: Ono smyslem toho loadbalancingu je mimojine i urcita flexibilita pri planovani udrzby. Zkus si na 5 hodin v pracovni dobe odstavit jeden svuj hostingovej server a nechat zapnutej telefon ;)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Pokud nechas delat databaze nekoho kdo je nestudoval, dobre ti tak. Kdyz nebudes ucit ten zbytek, tak ti ani cluster nepomuze, bo nikdo nebude vedet jak veci paralelizovat a singlethreaded programy budou neunosne pomaly.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MTHU: k tomu tvému bodu 2: ve skutečnosti, na databázích je krásné, že o těch datových strukturách nemusíš vědět skoro nic :-) stačí ti vědět, jestli nad sloupcem tabulky je nebo není klíč. Jak je to ten klíč implementovaný mě, to zajímá možná mě, protože jsem hračička a coder - ale ve skutečnosti, databázového profesionála to může zajímat asi stejně, jako virtuózního hráče na syntezátor letování nebo křemík...

jinak to, že výuka IT není o databázích, to pak vede k tomu, že obchodníci s hardwarem dělají skvělé kšefty - protože "IT profesionálové" si pak klidně koupí celý cluster serverů a udělají nad nimi load balancing, místo aby troch zoptimalizovali svoje tabulky a dotazy do nich.... to je už skoro ekologické téma, toto :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nikola Tesla - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nicola_Tesla
    jj, byl to můj člověk: Tesla went on to study electrical engineering at the Austrian Polytechnic in Graz (1875). While there, he studied the uses of alternating current. Some sources say he received Baccalaureate degrees from the university at Graz. However, the university says that he did not receive a degree and did not continue beyond the first semester of his third year, during which he stopped attending lectures :-)
    MTHU
    MTHU --- ---
    MTHU: Nebo spíš bych to opravil na:
    K tomu, aby škola vyplivla člověka, u kterého je menší šance, že bude psát SQL balast ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam