Ve filmu ukazujete, že o tom, že je cukr škodlivý, se vědělo už v 70. letech, ale pak se to ututlalo. Můžete vysvětlit, jak k tomu došlo?
Tehdy to bylo velké téma jak pro ministra zdravotnictví Anglie, tak Ameriky. Spousta lékařů se vyjadřovalo o škodlivosti cukru, dokazovali, že způsobuje spoustu nemocí cukrovkou počínaje, přes metabolický syndrom a tak dále. Na to okamžitě a masivně zareagovala sugar industry čili cukrovarnická lobby - najala si nejlepší světovou PR agenturu a ta přišla s něčím, co dnes už je velmi běžné, ale tehdy to tak nebylo: rozhodla se použít vědce na ovlivnění veřejného mínění. Využili Freda Starea, který tehdy vedl na Harvardu katedru výživy. Zajímavostí je, že právě sugar industry pomáhala tuto katedru zakládat. Takže od začátku vzdělávání výživových pracovníků tam stála jako sudička.
Jídlo je větší tabu než sex, říká autorka filmu Cukr blog | Kultura | Lidovky.cz
http://www.lidovky.cz/...a-autorka-filmu-cukr-blog-piv-/kultura.aspx?c=A150323_130221_ln_kultura_hep