DRAKKA: Nesrovnaval bych deti a psy, to neni to same. Osobne vnimam hriste pro deti jako neco dulezitejsiho a potrebnejsiho, nez hriste pro psy. Pes je porad jenom zvire a
TVUJ konicek. I placeny cvicak nebo soukromy utulek urcite zada o dotace od mesta. Spousta lidi si za sve konicky plati, proc by pejskari meli mit narok na uspokojeni "svych" potreb v plne mire a gratis? Volne pristupne cvicaky jsou sice ojedinele, ale postupne vznikaji (stejne jako par cyklostezek a tech hrist), spolu se zmenou vyhlasky a omezeni volneho pohybu psu. Mestske casti se s tim snazi neco delat, ikdyz pomalu (Na Podoli mi nedavno vzniklo sportoviste s par fitness stroji v parku, vedle toho maly placek na agility - ja problem nevidim).
Stejne tak kose na odpadky v ulicich proti kosum na exkrementy. Kazdy 10. prazan opravdu musi mit psa? Odhaduje se ze jich Praha likviduje 220t rocne.
Neco matematiky, at jsme v konkretnich cislech (cisla pro Phu jako celek nejsou, takze jenom P4, na ukazku):
Občanské sdružení StranaPsa :: Kolik je v Praze psů a kolik se vybere na poplatcích za psy
http://www.stranapsa.cz/kolik-je-v-praze-psu-a-kolik-se-vybere-na-poplatcich-za-psy
http://www.stranapsa.cz/tmp/soubory_ke_stazeni/4594Po%C4%8Det%20ps%C5%AF%20-%20Praha%204.pdf
1) Na území městské části Praha 4 je k 1.7.2010 evidováno 8331 psů (K tomu zapocitej 1/3 psu navic, kteri nejsou v Pze evidovani).
2) Na poplatku ze psů vy bere městská část Praha 4 cca 5.104 tis. Kč. Do rozpočtu hlavního města Prahy odvedla částku
1.233,3 tis. Kč, která je určena na provoz útulků pro opuštěné psy, jejichž zřizovatelem je hlavní město Praha.
3) Jiné příjmy v souvislosti s chovem psů městská část Praha 4 nemá.
4) V roce 2009 bylo vynaloženo na úklid PEX, nákup sáčků a pronájem košů celkem 2.656,3 tis. Kč.
5) Celkové výdaje vynaložené na podporu chovu psů jsou 3.889,6 tis. Kč (2.656,3 tis. Kč + 1.233,3 tis. Kč).
(Stale v tom nevidis zadny prinos?)
Ocividne vyberou vic nez zpet investuji, dotuji i zminene utulky, nikde nevidim zapocitane investice pro postupne vznikajici vymezene plochy. Nejaky poplatek mi neprijde nemistny. To jestli je vyse poplatku ok a jestli sluzby dobre funguji a vybrane penize jsou efektivne vynalozene, to uz je na delsi debatu, do ktere se nemam potrebu poustet (souhlasim, ze jsou plne kose a nedostatkove pytliky - se kterymi jsem ale nikdy vyraznej problem nemel, staci premyslet a trosku planovat, porad je to moje starost a povinnost). Treba, kdyby za psa platili vsichni kdo ho v Praze maji, poplatky budou nizsi.