• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZTerence McKenna ۞ जयरामकृष्णन्हरी۞
    IDIOSYNC
    IDIOSYNC --- ---
    Schwepz: nejni zač, no je třeba to brát asi trochu z nadhledem...ty informace jsou z nějaké Konference o vědomí a kvantové fyzice z roku 1983, kde měl McKenna proslov..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    IDIOSYNC: díky ti! tohle "jedna z nejtvrdších známých organických substanncí, která je známá, a její hustota elektronů se blíží kovu" jsem nevěděl a dost mě to přitlačilo do židle :-) musím se na to hlouběji kouknout, vypadá to velmi inspirativně!
    IDIOSYNC
    IDIOSYNC --- ---
    Schwepz: co se týče té teorie "hub z kosmu", tak je popsaná v "Návratu archaismu", v kapitole Tryptaminové halucinogeny a vědomí..,píše se tam, že "obal spor tvoří jedna z nejtvrdších známých organických substanncí, která je známá, a její hustota elektronů se blíží kovu. Zemské proudy mohou působit na spory zvnějšku. Spory jsou velmi lehké a Brownovým pohybem mohou vyvzlínat až na okraj atmostféry planety. Někdy může jejich malý počet vzájemným působením s energetickými částicemi uniknout do vesmíru."
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: jojo, jsou velmi adaptabilní. viz:
    Před 250 milióny let vyhynuly i stromy a Země se zmocnily houby
    http://www.novinky.cz/veda-skoly/180505-pred-250-miliony-let-vyhynuly-i-stromy-a-zeme-se-zmocnily-houby.html
    Z analýz fosilií se totiž ukázalo, že po katastrofě raketově vzrostla přítomnost hub, tedy jejich množství. Znamená to, že měly mnohem více příležitosti růst a nejlépe se jim daří na rozkládajících se, mrtvých dřevinách. Prudký nárůst odpovídá globálnímu zničení lesního porostu. Ostatně díky takovým pohromám se vytvářely zásoby ropy a zemního plynu, které dnes využíváme.

    „Z našeho výzkumu plyne, že živočišné i rostlinné druhy doplatily na následky této katastrofy. Ironicky řečeno, ty nejhorší podmínky pro život zvířat a rostlin byly tím nejlepším pro růst hub,“ řekl jeden ze spoluautorů studie profesor Mark Sephton z londýnské Imperial College.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: uz sem si vzpomel, napis id POTHEAD_ ten ma taky moc krasny pojeti ohledne hub.
    No ale tedka vazne, houby se proste infiltrovali do tohodle biotopu a tim myslim houby obecne, ne jen zlobive lesni skritky...
    chekuj jak funguji (viz treba ten dokument BBC jungles - co to jako ma byt, aby houba napalakala hmyz na specifickou vuni ("each kind of mushroom specializes on just one specie"), ovladla jeho neuronalni system, sejmula ho a pak mu z hlavy nechala vyrust triceticentimetrovou nohu s klobouckem!!!!???), jsou v systemu a pritom jsou systemem vlastne nedotceny, mycelium se nijak blize nezapojuje do interakci mezi organismy.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    apropos: onehdá jsem se bavil s ID DARJEEL o houbách (obecně) a o tom jak už mají svou říši, že to trvalo, než je vyjmuli z rostlin ap. a došli jsme také k tomu, kde se tu houby vzali, ...teorie, že přilétli z hlubokého temného vesmíru, nebo jestli vznkli "samopohybem ontotvorné reality", samovznikem při působení specifických vlivů a bio-chemických reakcí. u té teorie, že přílétli z kosmu - mám si to představit že byli UVNITŘ nějakého porézního bolidu? poněvadž průchod atmosférou vyvolává obrovské teploty. a nebo prolétli atmosférou jako jednotlivé spóry a začli se rozmnožovat dělením? odkud se ale odpoutali? co o tom píše McKenna? nevíte někdo?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    XCHAOS: nebo jinak: myslím, že v každé době existovali ve společnosti lidé, jenž znali natolik svůj biotop ve své rozmanitosti, že věděli o psychotropních substancích. šlo - po neolitické revoluci - o dělbu práce. jen byli temnější doby a doby rozkvětu...

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    XCHAOS: tak se přesuňme do čr. víš co to je hercynský les a jak takový prales může vypadat, dejme tomu z hlediska prostupnosti? balbín ještě v 16.století píše, že na šumavě jsou stromy, pod jejímiž kořenx projede jezdec na koni. prostě, ještě nebylas "kulturní barokní krajina"....

    a tu druhou větu ani nebudu kometovat - "lidi, kteří už nebavilo každý den jen halucinovat po houbičkách a souložit nebo s kručícím břichem se snažit ulovit zajíce" :-) si to představuješ (mentální konstrukty) jako hurvínek válku :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: no, pasení ovcí není až takový boj. ale je fakt, že dnes člověk nebojuje s vlky a má k dispozici elektrický ohradní. nicméně asi je pravda někde uprostřed:

    zemědělství byl nejdřív hrozný boom. lidi, kteří už nebavilo každý den jen halucinovat po houbičkách a souložit nebo s kručícím břichem se snažit ulovit zajíce nebo jelena, najednou měli celý den něco na práci. a než se vytvořil celý nový ekosystém dobře živených parazitů, tak muselo zemědělství skutečně lidem přinést "rajskou zahradu".... jenže pak zřejmě nebylo jednoduché vrátit se zpátky, když byl džin jednou vypuštěn z lahve.

    každopádně to už jsme odbočili od teoretické psychedelie k amatérské antropologii (což je věda, které v poslední době dávám více a více přednost :-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    XCHAOS: záleží kde to bylo - zda v úrodném půlměsíci, kde jsou stará města jako catal huyuk, nebo někde za alpami. je v tom rozdíl. ale asi to nebyl žádný med a strdí, ale pořádná celodenní práce s mlhavou vyhlídkou na vlastní stáří :-)

    a zemědělství není totožné s pastevectvím, zase: jak kde. koukni na domestikaci ovce a kozy a dobytka a migraci obyvatel z východu na západ. (ale rozumím, kam tím míříš)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: no neolitická revoluce byl zpočátku pěkný masakr - podle všech archeologických nálezů se populace se nejprve dost drasticky propadla (navzdory tomu, co nás učily v marxistickém dějepise na základce :-). (a na základě dnešních znalostí o půdní erozi a výhodách permakultury to moc nepřekvapí...)

    podle mě je ale proto-zemědělstvím právě pastevectví. moje heslo pro rok 2012 - "we need space-sheep" (aneb - abychom něco nepropásli :-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    XCHAOS: dobrá teorie :-)
    - a co když i v rámci nomádství, resp. přechodu z lov/sběr na protozemědělství, byla tato tradice (knowhow o biotopu including psychoaktiv. substances) uchována (více) mezi ženami - byli asi spíše v kontaktu s flórou, přičítá se jim koneckonců i šlechtění obilí, resp. zemědělská revoluce. zjednodušuji to brutálně, až na kost :-) ale pak ta "tradice", tedy znalost, mohla přetrvat pohanství až k středověkým bábám kořenářkám, resp. čarodejnicím dle Malleus maleficarum ,)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    na základě svého nedávného experimentu (nikoliv s psychoaktivními látkami :-) razím teorii, že význam halucinogenů v kultuře klesl poté, co se lidé uchýlili od lovectví-sběračství k nomádskému pastevectví. počítám, že že požití halucinogenů by hrozně zkomplikovalo počítání ovcí (a to nemluvím o tom, že při tom člověk nesmí usnout :-) takže se to chce vyhnout i sedativům).

    jaký vliv mělo nomádství na otázku monogamie, to ovšem nevím.
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    E2E4: hih, tu chcu!
    E2E4
    E2E4 --- ---
    merchandising? i kdyz imho uces moc afro / boney-m :-)

    http://www.imminentclothing.com/pages/merch/terence-mckenna/
    HATORI
    HATORI --- ---
    SCHWEPZ: Ta neviditelná krajina je super, moc se mi ta knížka líbí a ještě dobrý je návrat k archaismu...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MTO: vzdyt v tom prispevku "Broter @ filmy k videni" je odkaz na stazeni.. Vcera jsme si to pustili, ten odkaz je divna hnusna kvalita, PJ Harvey super, ale jinak celkove nicmoc, usnul jsem pri tom (klasickej reflex z festivalu ve Varech mi zda se porad funguje) no aspon ze to melo jenom hodinu.. :-)

    Ale tesim se na Blueberry.

    Jinak sirim osvetu Terence McKenny, rozdavam lidem mp3ky a kazdymu muzu doporuit si naposlouchat ty zaklady:

    http://terence.zewling.com/Listen_to_this_first/
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    a prosim tohle na nastenku!
    MTO
    MTO --- ---
    sorry za haluz s Peterem. nekde chyba v matrixu. :-]

    kazdopadne film zajimavy a muzu nekam hodit pripadne.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    E2E4: no tak to je kosmicky bratr, zejo :)))
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DARJEEL: Ale hraje tam IIRC William Burroughs.. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam