• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZTerence McKenna ۞ जयरामकृष्णन्हरी۞
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DARJEEL: jednu miliardu odhaduji ty vyzkumy, venujici se tomu. nasel jsem to v necem odkazovanem co tu spoustilo tuto diskuzi.
    Tady je ale napriklad jeste nizzsi odhad: 1/1000 toho, co v mozku..:
    Enteric nervous system - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Enteric_nervous_system
    The ENS consists of some one hundred million neurons,[6] one thousandth of the number of neurons in the brain, and considerably more than the number of neurons in the spinal cord.
    Pulka je mimo, pouvazuj nad tim, nedava to smysl ciste kdyz se podivas napr. na objem nervove hmoty v mozku a v brise. To ze to nekde pise popularni clanek neni v tomto pripade moc dobry zdroj...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MORPHLER: kdo odhaduje v břichu miliardu? Když píšou půlka, tak to bude asi půlka všech v těle, bez ohledu na skutečný počet, ne?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DARJEEL: "Actually, over one half of your nerve cells are located in your gut. " ne ne: pocitej se mnou. odhad v brichu... miliarda.. odhad v mozku... 100 miliard.... polovina vypada jinak...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PAD: no, tady bych si dovolil upozornit, že intenzita prožívání nebo uvědomování si nemusí nutně souviset s počtem neuronů..
    PAD
    PAD --- ---
    DARJEEL: no jo, ale pocet je jedna vec, a komplexita provazani druha. dukaz po ruce nemam, ale verim, ze prave u mozku je komplexita zakladnim odlisujicim prvkem - ty nervy v dutine brisni dost mozna hlavne proste vedou signaly z/do mozku ...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    vida, nepřesnost, synapsí asi ne...

    Brain exploration for all to understand
    http://www.consciousness-evolving.com/Brain-holistically.html

    5. YOUR BODY BRAIN

    Unknown to most people, we actually have three physical brains. You’re intimately familiar with the brain encased in your skull. But did you know you also have a second brain in your gut and a third one in your heart?

    Actually, over one half of your nerve cells are located in your gut. There is also a neural communication pathway between the heart and the brain.

    - myslím, že podobnost s tantieny nepřekvapí ;)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DARJEEL: ale no tak... v brisni dutine je sice docela dost neuronu a synapsi, mnozstvi v mozku to ale nepresahuje.. jak tu nekdo pise pise citujic zmineny vyzkum, v zaludku je to kolem miliardy... v mozku radove vice (udava se az 100 miliard)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    DARJEEL: ja teda mam nejvic neuronu a synapsi na jahode!!!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARJEEL: heh, tak to možná jen v břišní dutině Hanibala Lectera :)
    PAD
    PAD --- ---
    DARJEEL: fakt?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    XCHAOS: v břišní dutině je víc neuronů a synpasí než v mozku ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARJEEL: jako že by se pořizovalo EEG žaludku ? já už jsem slyšel o "žaludeční neuróze", ale že to mají k tomu žaludku nervy tak blízko... hmm, ale že to nějak inervované je, to jsem věděl (žaludek musí přece důkladně vyhodnotit, které jídlo mu udělalo dobře a které ne, a předat to nějak mozku...), a také kolem pupku je snad nějaká hvězdice nervů...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ID_0: tohle je strašně zajímavý. mě při některých mých nemnoha psychoexperimentech strašně připadalo, že místo mozkem najednou myslím trávicím ústrojím :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ID_0: emoce nemají žádný centrum. Jsou jen některé oblasti mozku (například amygdala nebo hyppokampus), jejichčž aktivita koreluje s emočními prožitky, pravděpodobně i neurony v trávícím traktu budou mít nějaké odezvy. Ale nevím, jak moc se dělá neuroscreening žaludečních neuronových sítí.
    Víš o tomhle třeba něco? :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ID_0: a ? pochopitelně že CELÁ nervová soustava funguje jako, ehm, nerovová soustava, neurony, neurotransmittery a tak, a v mozku je to taky nervová soustava.. akorát tam je trochu větší ta složitost a tedy "výpočetní výkon"..
    ID_0
    ID_0 --- ---
    DARJEEL: „Druhý mozek“ je určen k tomu, aby poskytoval trávení jídla a přesto je centrem základních emocí jako jsou hněv, vzrušení a radost. Podle M. Gershona z Columbijské Univerzity, autora knihy Druhý Mozek, stěny žaludku a dalších trávicích orgánů jsou pokryty sítí neuronů, celkový počet dosahuje jedné miliardy. Neurony v zažívacím traktu produkují většinu typů neurotransmiterů typických pro mozek. Podle toho co zjistili vědci z Gershonovi skupiny, například 95% neurotransmiterů, jako serotonin, jsou vytvářeny v žaludku.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    XAKROO: Většinou houbuju ve tmě v tichu v posteli bez pohybu. Ale není to ideální, přemejšlim jak to prohloubit... Možná nějakej šum nebo binaural do sluchátek a něco pořádně přes oči abych odrovnal úplně všechno. Chtěl bych zkusit floatační tanky, ale to se těžko zařizuje...
    XAKROO
    XAKROO --- ---
    Zkoušel někdo z vás smyslovou deprivaci (terapii tmou) s použitím LSD, nebo houbiček?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ID_0: nene, mozek/mysl je mnohem jemnější nástroj, jehož limitace je v tom, že má nekonečno výpočetních možností a teoreticky libovolnou citlivost na analýzu a syntézu aspektů světu. Srdce by mohlo bejt jak máš, každopádně emoce (na který je podle některých systému srdce napojený) mají základní dichotomii dobře/špatně, respektive líbé/nelibé... a pak je ještě důležitý tělo, který se mi zatím jeví taky jako dost bezbřehý zdroj informací, ale zatím jsem hodně ve fázi zkoumání, tak třeba tam taky nějaký pravidla najdu... :)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam