KAMAHL: Jednak asi OT ale kdyz to preskocime :) tak ti doporucuju precist si nejake komentare od "Zlatodeje" -
http://zlatodej.blog.cz/
"Manuscript Voynich je ztracené alchymistické dílo, z pera českého alchymisty Jana z Lazu a správný název je ,,Zlato bláto ". Přeložil jsem na 50 stránek rukopisu a tak mohu říct jedno, rukopis je alchymie. Je vněm popsáno mnoho alchymistických operací. Všechny obrázky jsou jen SYMBOLICKE. Rukopis je psán a šifrován v českém jazyce. Není to žádné záhadné písmo, je psán úplně obyčejným písmem. (šifrování = gematrie). Samotný alchymista se podepsal v rukopise takto : Jan Lazi coe zlatadit.(1454) Kompletní informace na webu. Na web jsem dal na dvacet přeložených stran, které jasně dokazují že rukopis je alchymie a že se jedná o ztracený traktát Zlato bláto (zlto blto)."
"Tento rukopis není vůbec žádná velká záhada.Jak čtu různé weby,tak je to pořád dokola jedno a to samé,jako ohraná písnička.Nic nového,to že tento rukopis nedokáže správně interpretovat cizinec,tak to docela chápu,ale že přečtení a dešifrování dělá problém lidem ovládající český jazyk tak to ie pro mne opravdu velká záhada. V samotném rukopise není použita žádná složitá šifra. Abeceda se skládá ze 16 znaků. To znamená 8 písmen malejch a 8 písmen velkejch.Je samozřejmě použit kabalistický numeralogický systém.Tak jak je možné, že to nikdo nedokáže přeložit do našeho jazyka.Vždyť je to velice jednoduché. Rukopis je psán jako trojhlasá fuga.První a druhý hlas se čte velice snadno.Třetí už je složitější. Samotný text je většinou alchymie.Nejpečlivěji jsou provedeny obrázky týkající se astrologie.A to z jednoho prostého důvodu, autor rukopisu byl především astrolog (Karlova univerzita),pak alchymista, doktor a básník.Byl to člověk pohybující se po celé Evropě,a ve své době dosti vážený."