• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    PAVIAN
    PAVIAN --- ---
    Sázeni stromu, za me jakoze smysluplne, asi znate

Sázíme budoucnost – Pro odolná města a zdravou krajinu.
    https://www.sazimebudoucnost.cz/
    XL1
    XL1 --- ---
    Neměl tu někdo mega nadůrodu hrušek který bych od něj mohl kupovat?
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Jen pro info, chápu-li tak předtím byla v Lipce, Permakulturní knihovna Brno byla nové otevřená v Základně Tři Ocásci - otevřeno každé první pondělí v měsíci 17-19h, případně dle domluvy.
    SOONIC
    SOONIC --- ---
    TSOH: projdi si katalog. mají v popiscich odolnost i termín dozrávání
    Meruňky | Prodej stromků
    https://www.prodejstromku.cz/katalog/ovocne-stromy/merunky/
    TSOH
    TSOH --- ---
    Nemá někdo doporučení na odrůdu pozdní meruňky? Mám 300 mnm. Úzké údolí, kam jde celý den slunce, ale z jara se tam drží déle mrazíky...
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    XL1: ale az za 14 dni..
    XL1
    XL1 --- ---
    neměl by někdo HNED sazenice červené lísky ? i odkopky ....PRAHA. prosim do pošty díky
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Má obava s ubranistickou produkcí potravin je znečištění, ne že by se to netýkalo i venkova, ale přeci jen se to ve městě akumuluje - a v případě rostlin bioakumuluje. To se týká i komunitních zahrad, které v principu podporuji, ale dát si nějakou kořenovou zeleninu z Prahy bych asi nechtěl.

Článek co jsem poslal, a ještě přiložím jeden, se nemusí týkat pouze měst, mít teplomilné stromy u zdí (případně samotné zdi vyhřívat), nebo jiných prvků, které jsou schopny akumulovat teplo lze aplikovat všude (vodní plochy, skály/kameny,..)
    During the first half of the twentieth century, Soviet citrologists grew (sub)tropical plants in temperatures as low as minus 30 degrees Celsius – outdoors, and without the use of glass or any fossil fuel-powered assistance.

Fruit Trenches: Cultivating Subtropical Plants in Freezing Temperatures | LOW←TECH MAGAZINE
    https://solar.lowtechmagazine.com/2020/04/fruit-trenches-cultivating-subtropical-plants-in-freezing-temperatures/
    VEVER
    VEVER --- ---
    MVEK: tak podle mě to sráží extrémy. V létě to bude ochlazovat, tím že to stini, asi.
    MVEK
    MVEK --- ---
    CHOSIE: A ano, to je hodně zajímavé, to bude asi potřeba implementovat znovu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    VEVER: Zajímavé, myslel jsem si, že spíše naopak má pomáhat zmírnit přehřívání a odpar vody. Jasně, že se panely rozehřejí, ale že by tak dlouho sálaly jako zeď, to se mi vzhledem k měrným tepelným kapacitám moc nezdá.

VSICHNIMAME: Tak ale já nemluvil o tom, že má být celý park ovocný. Ale prostě máme pořád ty pozůstatky. Třeba na Spořilově je pod dráty vysokého napětí stará třešňovka apod.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MVEK: to s těmi ovocnými stromy není jen o Bio, ale v městském parku prostě hnijici jabka z různých důvodů mit nechceš.
    VEVER
    VEVER --- ---
    MVEK: tak, třeba agrofotovoltaika vypadá docela fajn...a co jsem četla, zvýšit teplotu o těch kritických pár stupňů na jaře docela zvládá.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale jistě toho vloni ve větších městech pomrzlo méně než za městem. Jde přece o snížení rozsahu Absolutní řešení skoro nikdy neexistují. Takže místo obilí bych ve městech radši měl sady (jistě, snížily by samy o sobě ten efekt tepelného ostrova, ale tak určitě ne tolik, aby to už nemělo vůbec smysl pro ty plodiny, no a pro město to bude mít aspoň pozitivum).

A silnice...? No, hlavně, že pěstujeme zeleninu a obilí u dálnic (a pokud vím, už na to byly nějaké studie a nálezy, jen si nepamatuji, zda šlo o mikroplasty z pneumatik, enbo něco jiného, ale až do 100-200 m od frekventované silnie). Nikdo neříká, že zrovna takové sady mají být bio, a že to má být sklízení z ulic, ale ze sadů u parků, z těch současných polí a některých luk.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MVEK: loni u nás pomrzly i vlasaky mezi domy... a pestovat ovoce na ulici stejně nechceš.
    VEVER
    VEVER --- ---
    MVEK: no, letos v Praze asi nic nepomrzlo, ale loni jo, a hodně. A, jak se docela zatepluje a přece jenom řeší zeleň v ulicích a tak, dost možná se ten efekt tepelného ostrova zmenší.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Úplně to možná nepatří sem, ale říkal jsem si, když s rozmary klimatu máme víc a víc pomrzlé stromy apod., jestli by nebylo dobré začít řešit pěstování těchto rostlin ve městech. Tam bývá tepleji. Nemyslím si třeba, že v Praze něco pomrzlo v uplynulém týdnu.
    Ty zbytky polí nahradit sady atd...
    XL1
    XL1 --- ---
    sháním Bílou višeň -nemá někdo starý strom v okolí, na zahradě ?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Nemáte někdo semínka slunečnice "ruský gigant"? Případně jiných velkých, nebo zajímavě zbarvených slunečnic. Shopy něco nabízejí, ale gigant už jsem skladem nenašel, tak kdyby někdo měl...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam