• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Má obava s ubranistickou produkcí potravin je znečištění, ne že by se to netýkalo i venkova, ale přeci jen se to ve městě akumuluje - a v případě rostlin bioakumuluje. To se týká i komunitních zahrad, které v principu podporuji, ale dát si nějakou kořenovou zeleninu z Prahy bych asi nechtěl.

Článek co jsem poslal, a ještě přiložím jeden, se nemusí týkat pouze měst, mít teplomilné stromy u zdí (případně samotné zdi vyhřívat), nebo jiných prvků, které jsou schopny akumulovat teplo lze aplikovat všude (vodní plochy, skály/kameny,..)
    During the first half of the twentieth century, Soviet citrologists grew (sub)tropical plants in temperatures as low as minus 30 degrees Celsius – outdoors, and without the use of glass or any fossil fuel-powered assistance.

Fruit Trenches: Cultivating Subtropical Plants in Freezing Temperatures | LOW←TECH MAGAZINE
    https://solar.lowtechmagazine.com/2020/04/fruit-trenches-cultivating-subtropical-plants-in-freezing-temperatures/
    VEVER
    VEVER --- ---
    MVEK: tak podle mě to sráží extrémy. V létě to bude ochlazovat, tím že to stini, asi.
    MVEK
    MVEK --- ---
    CHOSIE: A ano, to je hodně zajímavé, to bude asi potřeba implementovat znovu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    VEVER: Zajímavé, myslel jsem si, že spíše naopak má pomáhat zmírnit přehřívání a odpar vody. Jasně, že se panely rozehřejí, ale že by tak dlouho sálaly jako zeď, to se mi vzhledem k měrným tepelným kapacitám moc nezdá.

VSICHNIMAME: Tak ale já nemluvil o tom, že má být celý park ovocný. Ale prostě máme pořád ty pozůstatky. Třeba na Spořilově je pod dráty vysokého napětí stará třešňovka apod.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MVEK: to s těmi ovocnými stromy není jen o Bio, ale v městském parku prostě hnijici jabka z různých důvodů mit nechceš.
    VEVER
    VEVER --- ---
    MVEK: tak, třeba agrofotovoltaika vypadá docela fajn...a co jsem četla, zvýšit teplotu o těch kritických pár stupňů na jaře docela zvládá.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale jistě toho vloni ve větších městech pomrzlo méně než za městem. Jde přece o snížení rozsahu Absolutní řešení skoro nikdy neexistují. Takže místo obilí bych ve městech radši měl sady (jistě, snížily by samy o sobě ten efekt tepelného ostrova, ale tak určitě ne tolik, aby to už nemělo vůbec smysl pro ty plodiny, no a pro město to bude mít aspoň pozitivum).

A silnice...? No, hlavně, že pěstujeme zeleninu a obilí u dálnic (a pokud vím, už na to byly nějaké studie a nálezy, jen si nepamatuji, zda šlo o mikroplasty z pneumatik, enbo něco jiného, ale až do 100-200 m od frekventované silnie). Nikdo neříká, že zrovna takové sady mají být bio, a že to má být sklízení z ulic, ale ze sadů u parků, z těch současných polí a některých luk.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MVEK: loni u nás pomrzly i vlasaky mezi domy... a pestovat ovoce na ulici stejně nechceš.
    VEVER
    VEVER --- ---
    MVEK: no, letos v Praze asi nic nepomrzlo, ale loni jo, a hodně. A, jak se docela zatepluje a přece jenom řeší zeleň v ulicích a tak, dost možná se ten efekt tepelného ostrova zmenší.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Úplně to možná nepatří sem, ale říkal jsem si, když s rozmary klimatu máme víc a víc pomrzlé stromy apod., jestli by nebylo dobré začít řešit pěstování těchto rostlin ve městech. Tam bývá tepleji. Nemyslím si třeba, že v Praze něco pomrzlo v uplynulém týdnu.
    Ty zbytky polí nahradit sady atd...
    XL1
    XL1 --- ---
    sháním Bílou višeň -nemá někdo starý strom v okolí, na zahradě ?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Nemáte někdo semínka slunečnice "ruský gigant"? Případně jiných velkých, nebo zajímavě zbarvených slunečnic. Shopy něco nabízejí, ale gigant už jsem skladem nenašel, tak kdyby někdo měl...
    MELODYHA
    MELODYHA --- ---
    Ahoj, neměl byste někdo čistě náhodou přebytek bambusových tyčí? Sháním cca 2metrové...díky moc!
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Pridam se k ostatnim a hlasuju pro vybagrovani. Kdyz jsme delali zahonky, tak jsme bagrovali asi do metru. Pudu tady mame mizernou, jen cca 5cm drn, pak jil, pak jil s kamenim a pak uz jen kamen nebo sterk. Udolni "niva" v podhorske oblasti, plna naplaveneho kameni. Na spodek jsme nahazeli tlejici klady, parezy, vetevky, pak hnuj, spousty hnoje, hlinu ze skrivky odjinud, pisek, drcene drevene uhli, spousty popelu z pece, proste jsme se to snazili zurodnit. Ted se v tom dari krasne vsemu.

Po asi dvou letech jsem pak v jednom z tech zahonu kopal patky na sklenik a tak jsem vlastne udelal takovou sondu do toho, co se deje i v tom drevu na dne. Je to plne hub, zizal, breberek, proste zivota... Takze vybagrovat a zurodnit;-)

Jeste tip: pokud se tam k tobe nedostane velkej bagr, pripadne vlecka/kontejner, tak me se osvedcilo kombo rypadlo (malej bagrik) a pasovy dumper (s hydraulickym vyklapenim, pojme cca 1/2 kubiku), s tim to zmaknes za par hodin a nenadres se. Tyhle veci se daji i pujcit v pujcovne stavebnich stroju, ale samozrejme idealni je nejaky chlapik z blizkosti ...
    XL1
    XL1 --- ---
    Není tu někdo z okolí Strážnice/ směr Hodonín/, kdo by mi byl ochoten za nějakou odměnu přepolsat 3 stromky ze zahradnictví ?
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    IXTREMIST: v zahonech je to super.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    Nemluve o tom, ze tam muzes potom navalit vetve, stepku, biouhel a vrstvit stim tu novou zeminu co navezes.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAGGI: vybagrovat všechno. Nechceš se příští dvě tři generace neustále potýkat s bordelem všude, kam zaboříš lopatu.
    XL1
    XL1 --- ---
    BAGR, a neodkládat . jeste ted na podzim!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam