• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    XL1: http://obchod.pestovani.in/cz/18-osivo-rajcat dobrej výběr + popisky, mám dojem, že jsem tam něco odolnějšího zahlídla, ale procházet se mi to znovu nechce... Jako nápověda může sloužit, že nevyhledávám hybridy.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    XL1: Kup si něco od SEMA, k tý odolnosti, žádné není odolné http://www.semo.cz/homegardencz/index.php?s=&druhid=195&odrudaid=3221
    XL1
    XL1 --- ---
    shánim semena nějakých pořádných rajčat-chuťově myslim a zároveň aby byly odolné plísním atd...
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    DENDROBATA: přesně takhle. díky za potvrzení
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DACUBE: Chceš znát prvopříčinu toho proč se to děje? Googloj střídavá plodnost, diferenciace kvetnich pupenu, fytohormony

    Ve zkratce je to asi tak ze květy jsou zakládány již nekdy behem léta, kdyz je nasazenych hodne plodu, tak v jejich sememech se tvori fytohormon ktery brání zalození kvetnich poupat, ktere kvetou napresrok. Plati to tak i u peckovin. Je tam prima umera cim vic plodu jeden rok, tím mensí násada kvetu (tedy i plodu) druhy rok .. strom se tak prirozene brani proti vysilení a funguje to tak jiz po tisicileti :)
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    no nevím, já mám vypozorované, že víceméně napřeskáčku jsou jablkové a trnkové roky bez ohledu na péči o stromy. To že plodí obrok neznamená, že by ovoce nebylo, ale je ho výrazně míň, třeba tak 25%.
    Samozřejmě semtam zamíchá kartama rok, kdy vlivem mimořádných podmínek nejsou ani jabka ani trnky.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: no co napodzim naklepes par metraku z vobri jablone, vezmes to do mostarny a to by bylo ze by ses po tom mostu nepos.... :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BUBLINATOR: Podle mně to je tak jak píšeš, akorát teda při představě že lozím v červnu po nějaký 10m jaderničce a probírám plody je úsměvná :) Raději víc stromů a případné výpadky z jednoho doplnit z dalších stromů. No ja řežu hlavně kvůli vzdušnosti koruny a taky potřebuju ty jablůnky trošku srážet, děda je vysadil moc blízko sebe (nízkokmeny)
    VEVER
    VEVER --- ---
    BUBLINATOR: Naše jabloň plodí každé dva roky a všichni si myslíme, že kdybychom se dokopali jí na jaře probrat, že by se to nestalo. Máma na to má v zásadě školu, takže je to asi relevantní názor :)
    A druhé dvě jabloně v Praze, které jsou podle vzhledu taky vysokokmeny a staré jsou asi taky dost plodí furt, a to je nikdo neprořezával už minimálně roky, pokud vůbec někdy.
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    ahoj po dlouhé době, mám dotaz.
    nesouhlasím s tvrzením že staré stromy, vysokokmeny či staré odrůdy plodí pouze jednou za dva roky.
    myslím, že při správném řezu, popřípadě probírce plodů na začátku léta mohou plodit každoročně. může se k tomu někdo vyjádřit?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    TADEAS: Sehr gut. Pokud bych tam chtěl jet tak bych tlumočníka potřeboval taky :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KOCOURR: vypravte :)
    v anglictine to nedelaj, sezenem nekoho, kdo bude prekladat :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    TADEAS: no láká mě to čím dál víc...přidal by se někdo z Brna a okolí? auto bych na 99,99% zajistil, jediný co mi na tom trochu nepasuje je ta přednáška v němčině, ale pokud bude někdo překládat, tak by to šlo (stejně to bude spíš o tom, co člověk na místě odkouká než odposlouchá). Tak co brňáci, vypravíme jedno auto z brněnské metropole?
    TOM
    TOM --- ---
    nenapadá vás něco jedlého a světloplachého, co by se hodilo sem?
    [ PSYCHOPATICK @ DO IT YOURSELF ]
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: bobovitym to prave nestaci, potrebuju opylit pomerne hluboko, kvety maji takove zaviraci mechanismy, ktere otvira hmyz svou vlastni vahou
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: no spis to vezmu, pomlatim je vo sebe aby se to nepolamalo a to bude stacit :D
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    OGMIOS: To budeš jak já s krumpáčem :-P :-D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: no je pravda ze cmelaky se mi podarilo zlikvidovat pac byly ve starym koberci a ten sem vyhodil a jak sem to bral tak cmelaci se rozpadli po okoli. jinak sem bobich rostlin mel asi m2. a blbyho pocasi bylo spousta takze holt priste se stetcem..no to me... :(
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: no pokud pestujes jedinou rostlinu, muze opravdu hrozit, ze na ni zadny opylovac nejde (treba jednotlive vcely, jako nas hlavni opylovac, opylujou cely den to, s cim rano zacnou a nejsem si jisty jak preletavaji mezi podobnymi druhy jako boby, hrach, fazole..), takze to bych jich zasadil vic. a jinak - muze byt, ze kdyz to kvetlo, tak bylo zrovna blbe pocasi, takze pokud nechces se steteckem, tak proste to nechas na prirode. jeste teoreticky - pokud kvetenstvi bobu neni schopna opylit vcela, ale musel by treba cmelak nebo nejaky jiny hmyzak, ktery se dostane, no tak pak to ber jako ukazatel toho, ze zrovna u tebe jich moc neni, cemuz muzes napomoct ruznyma hmyzima hotelama, ale tezko rict, jaky to bude mit prakticky vyznam.
    VEVER
    VEVER --- ---
    OGMIOS: Víc bobů, víc čmeláků (nebo co tohle opyluje) nebo obíhat se štětečkem :) Záleží kolik toho je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam