• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]

Správné saunování je věda

Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.

rozbalit záhlaví
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    GARFIELD: 3/4 Moravy dělala včetně montáže tahle firma (krom resortu Maximus kde si to kompletovali sami)
    Sauny na míru | Finskasauna.cz
    https://www.finskasauna.cz/
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    Tohle taky nevypadá zle

MOBILNÍ SAUNA U VÁS 🪵🔥 (@saunavuz) • Instagram photos and videos
    https://www.instagram.com/saunavuz?igsh=MTJwc2FqczVxM2FjMw==
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISHNA: Daj report :)
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    kiju kiju dělali taky tohle, tam jedu zejtra

Saunabox
    https://saunabox.cz/
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Já kdysi byl ve Spotu na rituálu, co probíhal podobně měl 3 cykly, cca po půl hodině:
    Vyvětrat, 10 minut pekla, lehce vyvětrat, 10 minut pekla, 10 minut na terase s dechovými cvičeními.
    Dal jsem 2 cykly…
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    VALENTINA: jojo a nikdy jsem tam neviděl jinýho saunera, než toho Standu, vysokej, hubenej
    RIDDIMSURFER
    RIDDIMSURFER --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: ok, no asi zatial nic pre mna ale znie to zaujmave a snad sa tam tiez niekedy dostanem :) diky
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    RIDDIMSURFER: je to poměrně dost, myslím, že to asi není pro každého. Já jsem člověk, který chodí do sauny přes 15 let, a vydržím tam většinou déle než většina lidí i po rituálech (není žádné chvástání, jen fakt) Klasické rituály v sauna Spotu jsou na 15 minut max.
    MUFLONEK: je skvělá, mám její rituály ráda a působí sympaticky :)
    MART1NKA: budu ráda, příští je 20.1, ráda bych šla. https://www.saunaspot.cz/udalost/herbal-vecer/ určitě půjdu.

Rituál na 90 minut je rozdělený na dvě části, v půlce ceremoniálu se jde ven, kde se člověk schladí, dělají se dechové cvičení - nesmí se pít ani se ochlazovat ve sprše či v bazénku, je důležité pracovat s vlastní termoregulací. Během rituálu nesmí přijít žádný nový člověk a ani ten, kdo z rituálu odešel se nevrací.
    Je to velmi pozvolný, odpočinkový, klidný rituál, žádná velká dynamika, přesto to dá poněkud zabrat. Začíná se tím, že se sauna větrá, poměrně dlouho a i na začátku rituálu jsou dveře otevřené, saunér začíná s vykuřovadlem, pak přidával esenci z bergamotu a pomocí metliček "rozmělňuje" po místnosti. I během rituálu se občas větrá, používají se metličky, vějíře i větvičky z různých bylin a rostlin, esence i výluhy - Vašek přiléval rozmarýn (možná ještě s něčím) v druhé polovině rituálu, pak nějakou medovou esenci. Také mají v rozprašovači malinovou esenci, kterou v průběhu rituálu párkrát stříkají přímo na vás. Všechny vůně byly příjemné žádné agresivní nebo nepříjemné. Na konci rituálu člověka vymrskají dubovými nebo lípovými větvičkami, když chce - za mě super věc.
    Po rituálu je mi teplo ještě dnes (jsem člověk, které mu je stále zima) cítím se velmi uvolněná, ale opravdu hluboce, mám pocit jako by to uvolnilo všechny mé ztuhlé svaly i fascie :) Přestaly mě bolet záda.
    Kamarádka, která tam se mnou byla a nechodí pravidelně, tak se jí v půlce udělalo zle, pomohla coca cola nebo dopuručují vodu s curkem, to pomohlo, vrátila se zpět. Kamarád, který chodí pravidelně, tak ke konci musel odejít, protože už to na něj bylo moc, hodně se mu motala hlava, jeho partnerka tam byla po celou dobu a spokojená. :) Je to individuální jako všechno ostatní. Myslím, že je důležité před rituálem po celý den dostatečně pít. (to příště u sebe udělám). Dost lidí odešlo v průběhu rituálu, ale to je běžné a v pořádku. Myslím, že je na každém, aby zvážil co snese, vyzkoušet se to dá a odejít se dá vždycky :)
    Snad jsem na nic nezapomněla :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: vo Finsku sme prave predsienku mali len na odlozenie overalu a bot a nedalo sa tam sediet a je pravda, ze mat na vyber -20 alebo +90 nic moc :D zvazim. tento rok mi na saunu nevyjdu prachy, ale projekt uz budem pocitat s nou, pretoze ju treba postavit zaroven s barakom (potom uz sa tam kvoli domu nedostane nakladak, aby mi ju tam dostal, predpokladam, ze ti to donesu hotove a len to postavia na desku).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Ja som sud ani nechcela, ta estetika ala hobitin sa mi nepaci
    SICKBOY4000
    SICKBOY4000 --- ---
    Muj sen je neco takoveho pojizdneho. AI mi nabizi sud, taky reseni, ale radeji nekde u vody zaparkovat :)
    unnamed
    SICKBOY4000
    SICKBOY4000 --- ---
    Obcas vidavam provedeni sauny od Sauny Salus a prijde mi to fajn, takze to asi umi, osobne neznam ani jinou referenci nemam.
    Služby - Sauny Salus
    https://sauny-salus.cz/sluzby/sluzby/
    Venkovní Sauny - Sauny Salus
    https://sauny-salus.cz/co-nabizime/finske-sauny/venkovni-sauny-2/
    a mozna jste v nejake jejich saune i byli :-)
    Reference - Sauny Salus
    https://sauny-salus.cz/reference/
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    KRISHNA: myslíš ve Sportcentru řepy? tam chodím pravidelně, máme rádi tu terasu s výhledem na paneláky:)
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    VALENTINA: No tohle zrovna dělá třeba Standa v sauně na Sídlišti Řepy a nechává pak lidi hádat, jestli poznaj, co to je.
    MART1NKA: Nevím, můj tip, možná blbej. Ty pokovený na fotkách jsou ale moc hezký.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: šmarjá, na telefonu se mi to špatně opravilo. Kup kvádr, NEKUPUJ sud. sudy jsou blbě úzný a debilně se tam sedí/leží.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    GARFIELD: My máme saunu od Covidu. Máme na zahradě sud. Máme teda elektrická kamna. Chlazení máme buď zahradní hadicí. Případně teď přes zimu vždy vydržíme sud na dešťovou (ten zelený). Naplníme ho vodou a nasypeme tam sůl, tak to nezabrání tak rychle. Odpočívadla buď nahoře v bytě nebo sedíme venku u sudu, kde máme ten plynový ohřívač.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: kupuj si kvadr nebo sud. A zvážila bych něco s krytou odpočívárnou - předsíňkou, protože se chceš saunovat i v zimě a dešti a nechceš mít pouze volbu horko uvnitř nebo zima venku.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    nasla som na bazosi tuto firmu, ktora vyzera aspon od pohladu relativne dobre :) ma tu niekto na to nazor?
    Finské sauny - AMAZING RELAX
    https://www.amrelax.cz/finske-sauny/
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    GARFIELD: este dodam, ze nechcem nejaku designovu picovinu, kludne to moze zvonku vyzerat ako kadibudka a mat to len lavicu na pantofle a venkovni sprchu zo studny.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    MART1NKA: hah .. tak vidim, ze nejsem sam .. muzeme spolu sdilet zkusenosti :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam