OMI: ano, tady mě mluvíš z duše... tohle je přesně rétorika, které říkám "neobolševická". přesně v tomhle duchu KSČ provokovala násilné stávky které končily konfrontací s policí. Ale já právě policii nechci spíše z toho titulu, že by měla odumřít: aby společnost necítila potřebu na ní vynakládat prostředky, aby se nebála kriminality a dokázala ji řešit samosprávně na místní úrovni, apod.
Naproti tomu jakýkoliv zbytečný konflikt systém represe dále posílí, umožní mu zdůvodnit si před úředníky navýšení rozpočtu, apod.
Ve skutečnosti více než obsazení nevyužívaných nemovitostí by mě dnes lákalo alternativní využití post-industriálních prostranství na předměstích měst. Spíše než punkový "popelnicový" přístup, kdy se vezme to, co už nikdo nechce, posprejuje se to a nechá se to dále kreativně zahnívat (dekonstrukce) bych na to šel více neofuturisticky-konstrukcionisticky: místo squatů bych lidem doporučoval uvažovat spíš o nízkorozpočtových techno-slumech, o více či méně dočasných příbytcích, ke kterým by jejich stavitelé mohli mít pocit vlastnictví - že jsou fakt JEJICH - nikoliv pocit "zabrání teritoria a boje o něj".
Já sám mám jeden projekt, říkám mu pracovně "hangár" - a jde o škálování konstrukce Fullerova dómu, postavené ovšem výhradně z biomateriálů (dřevo a konopné lano, čím to potáhnout ještě nevím). Toto je velice nízkorozpočtová, ale přitom robustní stavba, kterou lze velice rychle zastřešit poměrně značnou výměru nějakého předměstského postindustriálního pozemku - a mohlo by to jít vztyčit třeba i na plochých střechách, apod. Svépomocným zastřešením nějakého pozemku se přirozeně definuje autonomie daného prostoru (autonomním "samovládcem" zde není nějak absurdně vymezený kolektiv těch, kteří si troufli vlézt "na cizí" - ale prostě a jednoduše ti lidé, kteří dokázali tu střechu vlastnoručně vztyčit a postavit). Velikost zastřešeného prostoru je v podstatě daná technickými vlastnostmi dostupných nízkorozpočtových materiálů. A vše je snadno rozmontovatelné a přesunutelné v případě, že se o tu "dočasnost" začne zajímat stavební úřad.
Koncepce "technoslumů" by měla celkově měla poskytnout lidem prostor pro práci a směnu v jiném, než korporátním prostředí ovládaném investory. Lidem je potřeba dát prostor k činnosti - ale je otázka, k jaké činnosti je možné dospět v rozpadlém nelegálně zabraném domě.... kromě malování depresivních obrazů, apod.
Já třeba mám problém, že se domnívám, že mám právo neplatit daně. A popravdě, víc než squatting by mě zajímala organizace nějaké "Boston Tea Party" - protože když neplatí daně jeden subjekt, tak na něj maximálně berňák pošle exekutory. Já jsem toho názoru, že neplacení daní by bylo potřeba zatraceně dobře a masově zorganizovat...