KUKIDE: spíš chronické, mám letitou online výměnu s jednou pacientkou.... samozřejmě, teď se člověk zase trochu zorientoval kvůli kauze Babiš... takže je vtipné srovnat, že česká veřejnost není ve vnímání složitosti problému ani na úrovni Ameriky v roce 1972....
Něco jsem o tom četl a paradoxně, zatím třeba v 80tých letech se to vyvíjelo nějakým směrem (psychiatři nechtěli vůbec být zneužíváni politicky - naopak, disidentům v řadě případů pomáhali... koneckonců česká psychiatrie prošla v 60.letech zkušeností s LSD, což je velice zajímavé, samo o sobě...), tak později v 90tých letech došlo dost k úpadku.
Jsem třeba dost přesvědčen, že to omezení svéprávnosti je používáno jako nástroj proti "tříštění majetku" jednotlivých rodin, apod. Kromě toho je zde tlak farmaceutických firem předepisovat všem pro jistotu antidepresiva, kromě toho jsem byl ale léta fascinován dílem "Capitalism and Schizofrenia" francouzských filosofů Deleuze (to zní skoro jako anglické "delusion", že :-) a Guattariho, které se víceméně pokusilo vyhlásit koncem 60.let, že skončil "věk neurózy" a začal "věk psychózy" - oni mluvili o "schizofrenii" jako o civilizační chorobě, s tím, že si ovšem nebyli jistí pojmem "schizofrenik", protože určitý souhrn příznaků samozřejmě museli nadále považovat za reálnou chrobu... myslím, že by použili slovo "psychotomimetický", kdyby ho byli znali.
Problém je, že to dílo je poměrně nečitelné, samo o sobě...
Jiný problém je, že se jejich dílo vlastně beze zbytku naplnilo jako předpověď: Deprese, což je jedna z forem psychózy, se stala natolik rozšířenou civilizační chorobou, že je normální každého, kdo se o ní sebeméně zmíní, okamžitě cpát antidepresivy (což je současně velký business, jak si vzít peníze zpět ze zdravotního pojištění, jak si leckdo povšiml...) A samozřejmě je taky to proroctví zajímavé, když se člověk podívá, jakým businessem jsou dnes sociální sítě (jsou to mechanismy maximálně podporující narcisismus, současně člověk na sociální síti je jen souborem vlastních fotografií a statusů - je doslova "tělem bez orgánů", "informačním tělem"...)