• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Australia's extreme heatwave spans five states with high of 49C forecast | Australia news | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...stralias-extreme-heatwave-spans-five-states-with-high-of-49c-forecast
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jsem ti zapomněl dát ban ve všech klubech, které moderuju - staci jen v tech, kde ti kladu nepohodlny otazky, na ktery neumis odpoved a v tech, kde prisel cas na hodnoceni tvych konstrukterskych a fyzikalnich schopnosti po jejich prakticke demonstraci 8)))


    XCHAOS: můžeš výbrat dostatečně reprezentativní vzorek měřících míst, např. daleko od největších aglomerací, a když ti půrměr poroste i tam (což se děje), tak to jistě o něčem vypovídá - a o cem to podle tebe vypovida? Kdyz ti z nejakeho, peclive vybraneho (lol) vzorku mereni vypadne stoupajici teplota... tak to znamena co? Tedy krome toho, ze "teplota stoupa"? Povidej, prehanej. Radi si poslechneme tvoji predstavu o klimatologii 8))
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: tak jsme se dostali k tomu že klima planety se mění... ok a teď mi řekni který je to správný? co bylo před milionem let před 100 tisíci lety před deseti tisíci lete před tisícem let před stolety, co je teď, co bude za sto let co bude za tisíc let... který je to správný že taky každej říká že je potřeba proti něčemu bojovat... tak by mě zajímal jako ten cíl co je kýžený výsledek???
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: tak globální teplota, jako třeba průměr ze všech stanic, apod. je vždycky poněkud nejasný pojem, resp. subjektivní, např. výběrem měřících stanic, stanice ve městech mohou být ovlivněné mikroklimatem, např. vedrem které vzniká ohříváním černého asfaltu, apod. - to všechno je jasné

    pořád ale můžeš výbrat dostatečně reprezentativní vzorek měřících míst, např. daleko od největších aglomerací, a když ti půrměr poroste i tam (což se děje), tak to jistě o něčem vypovídá

    dále tání arktického ledu během léta taky není zrovna náhodné pozorování, nemluvě o úbytku ledu v Grónsku. těch indicií je prostě hodně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ty jo, jsem ti zapomněl dát ban ve všech klubech, které moderuju, koukám....
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Otázka : "Co si představuješ pod klimatickou změnou?" XOdpověd: "Projel jsem na kole Gobi a vypadá to tam jinak, než tady". Neee, xchaos vůbec nemlží a nekličkuje... 8)))
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: normálních kolejí, začněme odtud, co jsou jako normální koleje v pojmu globální klima, globální teplota?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: jak co si představuju? v létě jsem ujel na solárním kole mnoho 1000 km přes kazašské stepi a poušti Gobi. krajina mírného pásma zdaleka nemusí vypadat tak, jak jsme z Evropy zvyklí, když jednou zmizí stromy, není samozřejmé že se vrátí a to i když někde je tekoucí voda, když zmizí step a zbude je suchý písek a prach, taky se to zjevně samo od sebe zpět nevrací...

    slyšel jsem, že tu v létě bylo pěkně sucho. samozřejmě doufám, že to byla anomálie a vše se vrátí zpět do normálních kolejí.Ale...
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: hele chaos vyhybáš se odpovědi pěkně, ale tak nějaka polopaticky třeba jsem dítě, tak to prosím zkus ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: tak jak, "co si pod tím představuju"? nějaký fyzikální model atmosféry je asi pro mě samozřejmost... nevěřím, že když propaganda změní to, čemu lidi věří, že se změní i fyzikální realita.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kurdština má s češtinou podobných asi sto čtyřicet slov, například žena se kurdsky vyslovuje „žin“
    „Kurdistán jednou bude. Vždycky nás masakrovali, ale nikdy jsme nedali pokoj“ — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...tan-jednou-bude-vzdycky-nas-masakrovali-ale-nikdy-jsme-nedali-pokoj
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: já se tě neptal jestli na ni věříš, to snad není potřeba vni věřit, máme dost dat(třeba i vrty v ledovcích) na to aby jsme mohli říct že se to děje, ale jde mi spíše o to co si pod tím představuješ a pak teprve můžeme přistoupit k tomu co člověk...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: no prostě na ní věřím. je fyzikálně reálná a je nutné ji politicky řešit. akorát si nejsem jistý současným přístupem, kdy spousta elit letí někam vždy na nějaký summit, aby tam povolili Polsku dál těžit uhlí, byli skeptičtí k eletromobilitě, podporovala se biopaliva kvůli kterým se kácí pralesy a produkuje palmový olej, obchodovalo se vesele s Čínou s její megaprodukcí cementu (ostatně už ta železnice přes Tibetskou náhorní planinu a poušť Gobi je betonové peklo.. i když z velké většiny už hotové, takže je vlastně pozdě...), neodstupovalo se od uhlí v Německu ze strachu ze zániku pracovních sil, atd.

    prostě jsem s klimaskeptiky ochoten diskutovat na téma, zda různá politická opatření včetně emisních povolenek mají jiný smysl, než "potrestat" Západ a přenést moc do rukou často nedemokratických až antidemokratických elit v rozvojových zemích. Ale ne o tom, že to není reálné a že dělat se nemá nic (Trumpistická linie, kdy tenhle druh konzervativců a libertariánů se stále častěji bude ocitat na jedné lodi s alt right)

    v evropském pojetí práv k nerostnému bohastství je to jednoduché: stačí zakázat uhlí těžit, nebo tento proces výrazně znesnadnit (ale nějaké sociálně-populistické kraviny, typu že prostý chudý lid dostane své hnědé uhlí na topení nadále levně, jsou samozřejmě zlo...). ovšem v anglosaském systému, kdy vlastník uhelných dolů si zatím fakticky může dělat co chce, byly povolenky k pálení asi jedinou cestou (a o Číně nemluvím - ta klidně uhlí spálí direktivně k větší slávě Si Tin Pchinga a jako důkaz čínské velikosti a toho, že prostě můžou, když se jim zachce)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: už zas uhybáš od tématu... hele co ta změna klimatu???
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: tak jistě.... problém všech pokutodaní, vč. spotřební daně na cigarety, je ten, že se z toho stane nějaký revenue stream a objeví se někdo, kdo nemá zájem ho snižovat....
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: tak zaprvé... snaha o snižování CO2 povolenky jako daň o tom mluvím o tom že se jako snaží to snižovat tu produkci CO2 ne asi... politika je mi šumák...

    a teď k dalšímu bludu ju... změna klimatu, mi tak zhruba řekni co to je? jen tak definuj to než prohlásíš že to dobře není... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: a proč by se to nemělo snižovat? jaké konkrétní politické prostředky jsou k tomu reálně použitelné, to je jiná otázka. Ale změna klimatu určitě dobře není (možná je leda tak v zájmu Ruska, to jo.. nebude jim na Sibiři tolik zima :-)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: chaos o to nejde že by to nemělo vliv, mě jde o ten nesmysl o tom že je to třeba snižovat :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A Math Theory for Why People Hallucinate | Quanta Magazine
    https://www.quantamagazine.org/a-math-theory-for-why-people-hallucinate-20180730/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (ostatně - probíhající mise Insight má za úkol právě změřit, do jaké míry je teplota na Marsu daná vnitřním teplem a do jaké složením atmosféry... proč asi.. je to jeden z mála srovnávacích vzorků, které v tomto směru máme...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam