• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kdo koho cenzuruje...
    The truth hurts | How VanMoof got banned from French TV - VanMoof Blog - English
    https://www.vanmoof.com/blog/en/the-truth-hurts-how-vanmoof-got-banned-from-french-tv
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Teaching Physics To Neural Networks Removes 'Chaos Blindness' - Slashdot
    https://science.slashdot.org/.../2143222/teaching-physics-to-neural-networks-removes-chaos-blindness
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: tak s tím určitě polemizovat nebudu, to je výrok, který je automaticky pravdivý :-)

    Co je otázka je, jak moc ta story věrně popisuje nějakou realitu mimo ten mozek, a zda a jak moc tato jiná realita je "objektivní", či je to opět jen "konsensuální halucinace", apod. To prostě nevíme - experiment moc možný není, mozek max. odvypráví jiný příběh, že :-)

    Je fakt, že z těhle ontologických onanií se dá max. tak vyrůst. I v rámci toho "příběhu, který vypráví mozek" je snad možné najít zajímavé situace a udělat nějaká rozhodnutí. Jinak nevím, beznaděj by bylo všechno...

    (jinak na video jsem neměl čas se koukat, komentuju pouze nadpis :-)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: co třeba takováhle odúpověď
    We exist inside the story that the brain tells itself (Joscha Bach) | AI Podcast Clips
    https://www.youtube.com/watch?v=tyrPMVMb-Uw
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Mezi býložravci a rostlinami zuří informační válka | E15.cz
    https://www.e15.cz/magazin/mezi-bylozravci-a-rostlinami-zuri-informacni-valka-1370840
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: Hmm, no já tam vidím hlavně toho Tarzana, jak se houpe v džungli rozkošatělých jazykových konstrukcí :)

    Jako přesně tohle je příklad konstrukce, která existuje hlavně v hlavě vypravěče :-)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: asi takhle, :) citace z dnešního postu jednoho týpka co sleduju :)

    "A sea of floating possibilities and interactive probabilistic dynamics revolving around which choices you make that cause the unique reality system you are experiencing to unfold and interact across the bridge to experience others doing the same.

    When an amount of people who have enough emission momentum to influence a greater majority of the consciousness equilibrium, create and combine ‘worldlines’ that contain the necessary characteristics, integrity, and arrangement (including tech and social system) to achieve a total world communication and transportation projection management system, we get a society that is made up of other societies that are each complete in their own existence in time and space.

    Meaning, eventually society advances enough to create a bridge through time and interact with other societies who interact with others solely through the same process. That then becomes something larger, the next level up from what people thought the current world tier is.

    This collection of interactions through a temporal projection gradient is part of the process of accessing multidimensional knowledge that is within our bodies and minds and that we are literally sitting, floating within, swinging like Tarzan across timelines, repeatedly."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: tak slovenština si vystačí s - i, ta je nonbinary už dneska :-)

    Hele, New Age a představa Elona Muska/některých singularistů, že žijeme v simulaci, mají společný reálný základ: naše realita je simulace vytvářená naším mozkem. Jazyk je důležit6m programovacím jazykem téhle "simulace" . Asi existuje nějaký reálný svět mimo tuhle "simulaci", ale pro nâs je prakticky nemožné ho začít vnímat přímo. Můžeme jen zpřesňovat ten obraz.

    A teď, genderově nekorektně řečeno, "babo raď" co s tím. Sekty jsou jeden směr, jak dosáhnout na nějaké sdílení kontrolované virtuální reality uvnitř sekty. Ale stěžejní mi přijde právo jedince opustit sektu. Tam někde se podle mě jako liberál vymezuju proti kolektivismům, hierarchickým pravicovým i rovnostářským levicovým.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: jo byl úlet ale jeho dosah do dnešní doby je ohromnej... většina eso sféry má základy vněm...

    a nestačilo by muži dělali/děly a nebo ženy dělali/dělaly? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: tak new age byl trochu úlet, ale zase asi přirozená reakce na vypjatý materialismus 20.století... nakonec šla civilizace trochu 3.cestou a prodáváme si navzájem smartphony, místo léčivých krystalů...

    Ale to jsme trochu odbočili od tématu, zda čeština bude potřeba 2 další gramatické rody dle dr. Daniela Dryáčníka: (cis)muži mluvilï česky, (cis)ženy mluvilŷ česky :-) Binární gramatický rod je minulostí a čeština nezná problém, který by nedokázala vyřešit pomocí nabodeníček :-)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: :D no proto jsme narážel na new age... už ostatně květinoví lidé se cítili květinou :)
    Ale na tu hromádku můžeš sesypat i sílu myšlenky, mysl nad hmotou a podobné jiné věci :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: Takhle, to s tím, že "lidi neexistujou" přeháníš. Prožívání mužů a žen se sice podstatným způsobem liší, ale to se bude lišit i prožívání těchto skupin mezi sebou navzájem.

    Podstatný vliv na myšlení má jazyk, ale současně teda mám pocit, že jazyk přeci jen popisuje nějakou realitu, a mrzačením a předefinováváním jazyka si člověk pohled na tu realitu zkreslí. Tzn. v zásadě jsem pro velkou míru volnosti, ale změnit si gender tím, že někdo prostě prohlásí, že se cítí něčím jiným, je úlet. Když prohlásím, že se jsem strom, taky se jím jen kvůli tomu nestanu...
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: jo a to je přesně to proč tenhle názor raději neříkám, protože jsi si z toho vzal v podstatě úplný opak než co říkám... domyslil jsi si spoustu závěrů a na ty jsi reagoval...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: hele, já jsem v tomhle proti rasismu i pro většinu ekosekt, takže tady se neshodneme. V USA je ten problém fakt poměrně vyhrocený a asi to má nějaký reálný základ.

    Jinak nevím, jak si přišel na blud, že humanita nemá pohlaví. Vždycky měla a týkala se mužů a žen. A zrovnoprávnění rolí nemělo zdaleka osvobodit je ženy... vezmi si, že třeba to, co civilizace provedla mužům třeba frontách 1.světové války, to nebylo nic pěkného - nevím, proč bych měl fandit nějakým tradičním rolím a souhlasit s tím, že mi někdo někam pošle do bláta umlátit někoho/nechat se umlátit polní lopatkou.

    Myslím, že na humanistických ideálech nebylo nic špatného, sahají někam ke Komenskému a u toho nemám pocit, že by ho uráželo pohlaví... spíš by v jeho pojetí byla společnost nakonec stejně docela dost "kastovní", co si tak pamatuju (i když do jisté míry to byla kritika z pozice nezúčastného pozorovatele)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: no vidíš začneš obecně a stejně skončíš v neobecnosti...
    mě si jen tím nahrál to co poslední dobou považuju za strašidelné "Black lives matter" - to je natolik hrozné že se do toho nikdo raději nepouští a tenhle blud šíří každý po svém dál, ale já jako zastánce UFO bych asi měl mít tričko s nápisem Green lives matter což by si ovšem ekosekta asi vykládala jako jejich podporu :D

    Ale jestli chceš proniknout do podstaty trans tak musíš vlézt do začátků new age sekty :)
    Protože ten blud s tou naší humanitou nemá řešení páč nemá... protože lidi neexistujou... existujou ženy, muži, pak tu je pofidérní děti což už trochu zavání extremismem, ale co už všechny mají společné to že jsou malé a združují se v sektářském klubu kterému říkají pískoviště... a vidíš tady to začíná... protože jim okolí vštěpuje humanitu - neutrální blud který nemá pohlaví... lidi totiž nemají pohlaví a humanita taky ne...
    pohlaví je pro humanitu už urážka sama o sobě a nedej bože aby to dnes bylo ještě ke všemu černé pohlaví...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: no v jistém smyslu, většina sekt tak jako tak staví na pocitu, že bojuje za nějaká práva - minimálně za právo patřit k dané sektě :-)

    Mě nejde o to potlačovat něčí práva, ale tady jde o identitu. A ta poznámka, že ta trans-identita je často objevována nějak "skupinově" je vážný statistický problém, z hlediska nějakého nezávislého vědeckého pozorování.

    V jistém smyslu je nám identita skutečně vnucena společností: jazyková, profesní, genderová.. občas dostaneme hlavně v prvních fázích života šanci přehodit výhýbku (na úrovni náhodné sázky v loterii, protože se to často týká věcí, které nedokážeme předpovídat). Jenže problém je, že nalezení nějaké náhradní identity, je velmi často prostě forma propadnutí sektě... a je jedno, jestli jde o sektu náboženskou nebo marketingovou...

    Obecně silně pochybuju o možnosti nějakého "nalezení sama sebe"... stejně stále jen nalézáme vrstvy něčeho, co jsme od někoho okopírovali, okoukali, někdy se pracně naučili...

    Současný "aktivismus na sociálních sítích", který se může projevovat třeba cenzurou toho, jestli někdo nefavoval někoho "zakázaného", je podle mě dost slepá ulička. Sice sociální sítě v jistém smyslu představovali pokrok, protože si lidi mohli sami vybírat preferovaný obsah a sami publikovat bez nutnosti podřídit se nějaké moderaci jako v diskuzních fórech, ale současně se díky tomu šíří jevy, které by racionální debata nějak utlumila v zárodku. Tím, že každý vlastně má možnost z debaty odejít, se vytváří "bubliny" lidí stojících mimo diskurz. Na věcích, jako je léčení savem, to trkne každého, ale pak samozřejmě existují militantnější skupiny.

    Třeba u těch teenagerů je to fakt nebezpečné, protože podstatou dospívání je do určité míry deprese a následující hledání, co je její příčinou. Ta vyúsťovala tradičně v nějakou mladistvou rebelii, snahu předělat svět. Pokud dnes existuje hnutí, které místo toho mladým říká, že by měli předělat sebe, a že jediné, co případně má smysl na světu kritizovat je to, že jim zakazuje předělat sebe, tak je to samo o sobě nějaká subverze přirozeného vývoje lidské osobnosti (jako ne, že by ten svět šlo předělat, ale jde o to, že je to celkem přirozené vyústění takových těch teenagerských splínů...)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: všichni co bojují za svoje práva jsou sekta...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jinými slovy: dospěla nezávisle k tomu samému, jako já... trans- hnutí je v podstatě sekta...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    J.K. Rowling Writes about Her Reasons for Speaking out on Sex and Gender Issues - J.K. Rowling
    https://www.jkrowling.com/...ing-writes-about-her-reasons-for-speaking-out-on-sex-and-gender-issues/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam