• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Collections: Nuclear Deterrence 101 – A Collection of Unmitigated Pedantry
    https://acoup.blog/2022/03/11/collections-nuclear-deterrence-101/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hladomor na Ukrajině. Jak se Stalin „postaral“ o obilnici Evropy – Světoběžník.info
    https://svetobeznik.info/hladomor-na-ukrajine-stalin/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    My one-way ticket out of Moscow | The Spectator
    https://www.spectator.co.uk/article/my-oneway-ticket-out-of-moscow
    A senior European spook friend reports desertions and low morale in the Russian army. Military failure will be hard for Putin to survive. Radek speaks of an ‘Indira Gandhi scenario’ where Putin is murdered by a bodyguard.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Slavoj Žižek adresses Russians protesting against the war in Ukraine – TheoryReader
    https://theoryreader.org/2022/03/11/slavoj-zizek-adresses-russians-protesting-against-the-war-in-ukraine/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    hmmm....
    Blokací dezinformačních webů se stát odvázal. Doufejme, že naposled
    https://denikreferendum.cz/clanek/33763-blokaci-dezinformacnich-webu-se-stat-odvazal-doufejme-ze-naposled
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    trochu konspiračních teorií.... ale zajímavé čtení....
    https://twitter.com/igorsushko/status/1502026364903313408
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    dost zajímavý vlákno: mafie dělá jednoduchý věci...
    https://twitter.com/kamilkazani/status/1501360272442896388
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: jo implementace tohohle je obtížně srandovní v realitě :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    !!!
    Je Putin vážně úplný cvok? :: Nihilista
    https://www.nihilistanabalkonu.cz/l/je-putin-vazne-uplny-cvok/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DO YOU KNOW WHAT A SCHISMOGENESIS IS? RUSSIA AND UKRAINE ARE STARRING IN A BIG ONE – cròniques subsidiàries
    https://croniquessubsidiaries.org/2022/02/28/do-you-know-what-a-schismogenesis-is-russia-and-ukraine-are-starring-in-a-big-one/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Proč lidé bojují války, které nechtějí? Může za to obrovský tlak i cílená příprava
    https://denikn.cz/821270/proc-lide-bojuji-valky-ktere-nechteji-muze-za-to-obrovsky-tlak-i-cilena-priprava/
    asi důvod konečně si zaplatit předplatné Deníku N...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Fascinuje mi představa, jak pořád celý svět věří, že všechny nitky se sbíhají k Putinovi, Trump byl Putinova figurka, apod. Co když Putin sám byl, navzdory siláckým gestům, jen figurka nějakých zájmů v pozadí? (neviditelných, by default - "unknown unknowns", nepředstavujte si mimozemštany, to je tlak nevědomých sil, racionalita zkrátka potřebuje pracovat s "neznámými proměnými" a neznámá znamená neznámá - oligarchové (no nevím), velký nadnárodní prachy, mafie, vorové, tajná služba, armáda, whatever kdokoliv...)

    Co když to, jak všichni říkají, že se "změnil" a vystupuje jako figurka, znamená, že "oni" nasadili dvojníka? ("Nývlta") Proč ty "dlouhé stoly" kdy ho nikdo z těch lidí ani nevidí zblízka? Co když třeba se nějaký ten atentát na Putina fakt už podařil - motivace musely být maximální, z domácí i zahraniční strany - a tajné služby ted' jedou v režimu dvojníka?

    Konspirační teorie mají zlozvyk směřovat k zjednodušující zkratce, po jejímž přijetí je vše náhle jasné a srozmitelné. Moje konspirační teorie míří přesně druhým směrem: že je to ještě šílenější, než nás může napadat.

    To, že Rusko poslalo do první linie minimálně zčásti (po odečtení nadsázky ze strany jedné i druhé strany) nebojeschopné jednotky, včetně řad etnckých menšin, je přinejmenším složité interpretovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The Outbreak of WWI - How Europe Spiraled Into the GREAT WAR - Week 1
    https://www.youtube.com/watch?v=6FgaL0xIazk&list=PLB2vhKMBjSxO1lsrC98VOyOzfW0Gn8Tga&index=1
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ve zprávách nebylo:

    https://twitter.com/daliborzz/status/1497491426090889216
    Francie vyslala do Kyjeva elitní protiteroristickou jednotku GIGN (spadá pod velení ozbrojených sil) aby chránila francouzskou ambasádu. Francouzský velvyslanec je stále v Kyjevě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Russia-Ukraine live updates: Battles rage for Ukraine’s cities | Russia-Ukraine crisis News | Al Jazeera
    https://www.aljazeera.com/news/2022/2/25/unsc-to-vote-on-resolution-condemning-russia-invasion-liveblog
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    systematičtější povídání, ale nic, co bychom už 8 let nevěděli
    The antisemitism animating Putin’s claim to ‘denazify’ Ukraine | Jason Stanley | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2022/feb/25/vladimir-putin-ukraine-attack-antisemitism-denazify
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Přiznám se, že jsem docela fanoušek konspiračních teorií. Samozřejmě ne těch nejhloupějších, protože prostě věřím na možnost si nějak zjistit fakta.. ale v obecné rovině mi konspirační teorie baví. Je jasné, že pár si jich nutně musíte "odepřít", abyste zůstali konzistentní s nějakým oborem liského vědomí, se kterým jste v kontaktu: jako vědec či technik byste fakt neměli pochybovat o přistání na Měsíci, i když pochybovat o tom není přímo neetické. Popírání holocaustu je zase extrémně neetické, konspirační teorie zahrnující židozednářská spiknutí pak můžou vést k tomu, že by se holocaust opakoval... a tak dál.

    Současná "cenzura" protiruských webů má tu zvláštnost, že k šíření ruské vojenské propagandy bylo využito právě podhoubí webů, které se původně na konspirační teorie zaměřovaly. Což je trochu škoda, protože "Internet was made for porn" bych rozšířil rovnou na "Internet byl stvořený pro konspirační teorie". Konspirační teorie jsou zlatým fondem béčkové literatury a dá se říct, že jakýkoliv pulp a sci-fi plynule přechází do konspiračních teorií - přes subžánr alternativních historií.

    Pokud si konspirační teorie chcete užít a nezbláznit se z nich, tak je důležité předvším se naučit rozlišovat mezi hypotézou a tvrdými fakty. Na tvorbě hypotéz a vyhodnocování statistické pravděpodobnosti jejich platnosti je postavena celá moderní věda. V zásadě tedy mezi "konspirátorem" a "vědcem" není prinicpální rozdíl - jde o lidi zaměřené na tvorbu hypotéz. Problém natává až v momentě, kdy vám někdo výhybku přepne na kolej, kdy nějaké málo pravděpodobné hypotéze začnete věřit jako skoro jisté nebo - a to je pak právě problém - naprosto jisté. Pokud se někdo speciálně zaměří na lidi, kteří nedokáží rozlišovat mezi "zajímavá úvaha" a "jistojistá pravda" a začne je směřovat k tomu, aby nějaké jeho lži zařadili do kategorie "potvrzený fakt" - tak je na průšvih zaděláno.

    K nedávné "cenzuře" navenek neškodně konspiračních, v praxi ale tvrdě proruských webů jsem uvedl stanovisko, že vyřazení z domény .cz ani nepokládám za cenzuru. Doména .cz je veřejným prostorem České republiky, a je spravována institucí, která zkrátka má právo prohlásit "s tímto obsahem nechceme být spojováni". Ten obsah na internetu ani nikdo fyzicky nezablokoval - at' si ho dají na doménu .ru, .biz nebo nějaké ty různé ostrovy krokodýlů, lidožroutů a kokosů. Pokud nebudou obsahu rozumět, je velká šanc, že jim to bude naprosto šumák. Pouze doména .cz řekla, že daná doména porušila její pravidla a nazdar. Je to nejmírnější forma cenzury, jakou si lze představit - nic cenzurováno není - prostě jsme se jen rozhodli, že weby, které přimíchávají do svého obsahu ruskou válečnou propagandu nesmějí už mít ve své adrese ".cz". Nic více, nic méně.

    I sofistikovanější formy cenzury (firewall) by samozřejmě šlo překonat pomocí VPN. Tady je velkým paradoxem, že největším majitelem VPN, které pomáhají překonávat např. Velký čínský firewall, je právě sama čínská vláda! (pozor: toto tvrzení je ale opět jen konspirační teorií a drbem: já samozřejmě nevím, jestli majitelem např. ExpresVPN je čínská vláda - sice "jedna paní povídala", v tomto případě dokonce paní dlouhodobě pobývající v Číně - ale tím, že to dál šířím, se právě paradoxně stávám šiřitelem konspirační teorie!)

    K propagandě se jistě nadále dostanete - dokonce snáze, než kolik úsilí stál před rokem 1989 nekvalitní poslech stanic Svobodná Evropa nebo Hlas Ameriky. Pouze pro určitý typ dejme tomu velmi důvěřivých lidí, kteří jdou jen po povrchu, může nyní pocit důvěryhodnosti těch informací důrazně klesnout. Pro jiný typ lidí (hardcore konspirátoři) naopak ale může výrazně stoupnout, až někam k hranici zfanatizovanosti. Zde existuje nějaký druh spojitých nádob - čím širší publikum se vám skrze povrchní dojem podaří oslovit, tím vlažnější a méně použitelné pro vás nakonec bude. A naopak - ti kteří musí vynaložit určité úsilí, aby se k částečně potlačeným informacím dostali, se stanou správným materiálem pro fanatizaci až třeba i založení sekty. Lidé si většinou mají tendenci nevážit toho, co je abundantní a k čemu se dostanou snadno. Kromě toho, obsah, který je veřejně dostupný, může být snadno terčem výsměchu, můžeme ho debunkovat, je to prostě "známý faktor". Obsah, který přejde do naprostého undergroundu, se stává neznámým faktorem a vlastně nelze lidi ani "očkovat" pro případ styku s infekcí (to jej tématem tohoto klubu, protože pokud šíříte přijaté memy, stáváte se šiřiteli memetické infekce)

    Ve válce jako první jistě umírá pravda - v zásadě jakékoliv pravdivé informace v médiích může potenciálně použít protistrana k proniknutí "fog of war", ve které se nachází, takže se dá očekávat, že do médií pronikne pouze určitý předem předzpracovaný předvýběr informací. Toto nikdy žádné lidské společenství v historii nedokázalo udělat jinak. Na druhou stranu - i pokud bereme zprávy ve vlastních médiích se "špetkou soli", tak to neznamená, že bychom místo nich měli přímo uvěřit propagandě protistrany - nota bene v případě, kdy přestala být jen protistranou, oponentem v diskuzi - ale stala se nepřítelem, který místo slov posílá tanky a rakety.

    Na jednu stranu cítím obrovskou zvědavost zjistit "jak se věci mají doopravdy" - protože je to v mé zvídavé přirozenosti. Na druhou stranu, pokládám za málo pravděpodobné, že se to dozvím třeba z ruských médií. Pokud máte nějaké tipy, kam se dívat... Al jazeera, indické noviny, co já vím... v Číně bych v tomto případě lovil nerad, ale může se snad stát, že i oni by mohli v téhle situaci mít zajímavý úhel pohledu.... nebráním se použít tenhle klub k diskuzi.

    Ale opravdu nerad bych podpořil stav, kdy slovo "alternativa" začalo znamenat "proruský webík". Já pamatuju na časy, kdy toto slovo mělo svůj význam, kdy lidé šířily informace stojící mimo většinový mediální diskurz, které ale měly nadčasový význam, a které časem bud' přešly do mainstreamu, nebo se na ně zapomnělo - ale které nikdy přímo nebyly nějakou zneužitelnou propagandou....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jinak je matoucí, že jsem v tom zdrojáku neudělal za křížky označujícími komentáře mezery, takže NYX z toho zbytečně udělal hashtagy... ty jsou sice super, ale bohužel tady se detekovat neměly)
    #hashtags
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam