• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    PSI


    integrovaná doprava

    Bez schrány lze vzít do vozidla a do přepravního prostoru pouze psa. Cestující přepravující psa bez schrány nesmí připustit ohrožení bezpečnosti jakékoli osoby a plně odpovídá za každou škodu, která z důvodu přepravy psa vznikla, a je povinen neprodleně odst2ranit každé znečištění, které pes způsobil, nebo uhradit úklid znečištěného místa. Pes musí být před vstupem do vozidla, přepravního prostoru nebo výtahu i po celou dobu přepravy včetně výstupu z vozidla, přepravního prostoru nebo výtahu opatřen náhubkem tak, aby nedošlo k ohrožení cestujících nebo jiných osob, a to i v případě, že je přepravován v ne zcela uzavřené schráně (v tašce), a držen na krátkém vodítku. Pes nesmí být umístěn na sedadlo. V provozu tramvají, lanové dráhy a autobusů rozhoduje o možnosti přepravy cestujícího se psem bez schrány řidič (průvodce lanové dráhy). Cestující musí řidiče uvědomit o svém úmyslu nastoupit; nastupovat smí pouze dveřmi označenými příslušným piktogramem až po udělení souhlasu řidičem. Psa umístí na přilehlé plošině, pokud řidič nebo pověřená osoba neurčí jiné místo. Pověřená osoba může přepravu psa bez schrány v odůvodněných případech odmítnout. Ve třídveřových tramvajích a v autobusech smí být přepravován nejvýše jeden pes bez schrány.
    V pětidveřových tramvajích mohou být přepravováni nejvýše dva psi bez schrány.
    Tato omezení neplatí:
    nastupuje-li do vozidla nevidomá osoba s vodícím psem; nachází-li se na určeném místě jiný pes, který není vodícím psem nevidomé osoby, může řidič cestujícímu, který dříve nastoupil se psem, určit jiné místo;
    bere-li dva psy na určenou plošinu vozidla jeden cestující;
    pro psy armády a policie.
    V metru při přepravě na pohyblivých schodech, ve výtazích, příp. na pohyblivých chodnících odpovídá cestující se psem bez schrány za to, že z důvodu přepravy psa nedojde k narušení provozu uvedených zařízení, k narušení plynulosti pohybu cestujících, ani k újmě na zdraví osob či přepravovaného psa. Cestující přepravující psa bez schrány musí dbát zvýšené opatrnosti, dodržovat návody pro uživatele těchto zařízení a řídit se prvky informačního systému.
    V metru lze na jedné plošině vozu nebo výtahu přepravovat pouze jednoho psa bez schrány; toto omezení neplatí, přepravuje-li jeden cestující dva psy současně. Přeprava psa na plošině vozu nebo výtahu, kde je umístěn dětský kočárek s dítětem, nebo jsou-li plošina vozu či výtah plně obsazeny, je zakázána. V jednom oddíle vozidla lanové dráhy se přepravuje nejvýše jeden pes. Toto omezení neplatí, bere-li do vozidla dva psy jeden cestující


    vlak

    Cestující má právo vzít s sebou do vozu jako ruční zavazadlo bezplatně předměty snadno přenosné, pokud tomu nebrání právní předpisy nebo opatření orgánů státní správy za předpokladu, že tyto předměty nemohou poškodit nebo znečistit ostatní spolucestující jako účastníky přepravy. Přitom platí, že pro ruční zavazadlo přísluší cestujícímu výlučně prostor nad místem nebo pod místem, které cestující zaujímá, popř. na jeho klíně.
    Ze živých zvířat je cestujícím dovoleno vzít s sebou do vozu pouze malá zvířata ve vhodných přepravkách, popř. tašce s pevným a nepropustným dnem a za předpokladu, že je může cestující umístit v prostoru pod místem, na kterém sedí nebo na svém klíně. Za přepravu psa malých rozměrů, kterého cestující přepravuje s sebou se dovozné neplatí jen v případě, pokud je takovýto pes umístěn ve schráně, popř. tašce s pevným a nepropustným dnem. Schrána či taška, popř. vhodná krabice přitom musí být umístěny buď pod místem, které cestující zaujímá, nebo na jeho klíně.
    Cestující, kteří přepravují psa větších rozměrů neumístěného ve schráně, mohou tak učinit za předpokladu, že je pes umístěn na plošině, nebo nemá-li žádný spolucestující téhož oddílu námitek, v kupé, avšak za předpokladu, že pes má náhubek a je držen na vodítku. Za takto přepravovaného psa zaplatí cestující dovozné.
    Platí zásada, která zakazuje vlastníkovi přepravovat psa nemocného a za samozřejmý je třeba považovat požadavek, aby pes přepravovaný na železnici neobtěžoval spolucestující, neomezoval je v jejich pohybu či je dokonce neohrožoval na majetku či zdraví. Odpovědnost za přepravovaného psa má jeho vlastník, který nese odpovědnost za škody, které spolucestujícím jeho pes nevhodným chováním způsobil, a to jak na věcech, tak i na zdraví


    autobus

    V poznámce pod jízdním řádem příslušné linky je uvedeno, zda jsou živá zvířata z přepravy vyloučena. V ostatních případech se živá zvířata přepravují jako spoluzavazadlo jen pod dohledem cestujícího. Drobná domácí zvířata se přepravují v koších, přenosných klecích, nebo v jiných vhodných schránách s pevným, nepropustným dnem. Beze schrány může cestující vzít do vozidla psa s pevným bezpečným náhubkem, drženým nakrátko na vodítku. Ve vozidle může být takto přepravován jen jeden pes. Řidič, nebo pověřená osoba může přepravu psa vyloučit z důvodu obsaditelnosti vozidla, nebo bezpečnosti přepravy. Vodícího psa doprovázejícího nevidomou osobu, nebo asistenčního psa, doprovázejícího jinak postiženou osobu, jakož i služebního psa nelze z přepravy vyloučit, ani jeho přepravu odmítnout.


    letadlo

    Pro většinu leteckých společností jako přepravců platí zásada, že do přepravního prostoru pro cestující (chcete-li do kabiny letadla) cestující se psem nemůže. Existují však přepravní letecké společnosti, které v závislosti na konstrukci letadla velikosti přepravní kabiny umožní přepravu psa malých rozměrů a určité hmotnosti umístěného v přepravce bezprostředně s vlastníkem cestujícím v kabině letadla. je proto v zájmu vlastníka i jeho psa, aby se předem, nejpozději při rezervaci letenky na skutečnosti související s možností přepravy psa v kabině podrobně informoval. Psy větších rozměrů je možno v zásadě přepravovat v nákladovém prostoru letadla. I pro tento způsob přepravy však platí řada specifik v závislosti jednak na konstrukci zavazadlového prostoru letadla, jednak na typu letecké přepravní společnosti.
    Na velikost a druh přepravky je třeba se předem informovat, stejně tak jako na náležitosti (chcete-li dokumenty) kterými musí být pes vybaven z hlediska veterinárních předpisů, např. osvědčení, potvrzení, očkovací průkaz apod. Platí v zásadě, že by cestovat neměl pes nemocný.
    Pes, který je přepravován ve schráně či jiné přepravce zpravidla nemusí mít vlastní letenku, protože za něho jeho vlastník platí jen poplatek, popř. příplatek za nadváhu, a to v důsledku skutečnosti, že ve většině leteckých přepravních společností je přepravka se psem považována za nadbytečné zavazadlo. I o této skutečnosti je třeba se předem informovat.


    loď

    o možnostech přepravovat psa lodí platí obdobné jako o přepravě psa leteckými společnostmi. Jednotlivé lodní společnosti se však mohou lišit v některých pravidlech. Na místě je pro tento případ požadovat písemné potvrzení od lodní dopravní společnosti, garantující vlastníkovi přepravu lodí i pro jeho psa.I zde je tedy na místě se předem podrobně informovat jednak v pobočce zvolené přepravní společnosti, jednak na velvyslanectví země, která je cílovou zemí, popř. na velvyslanectví zemí, u jejichž břehů bude loď kotvit. Podmínky jednotlivých zemí se totiž mohou značně lišit, a tak by se mohlo stát, že by vlastník nemohl se psem vyjít na pevninu v důsledku omezení či dokonce vyloučení možnosti opustit loď spolu se psem.
    Tyto skutečnosti nelze podceňovat, neboť každý suverénní stát má své vlastní vnitrostátní zákonodárství,které, kromě dalších otázek, může upravovat také problematiku podmínek a náležitostí, které je třeba respektovat proto, aby vlastník mohl se psem na pevninu. Odlišně mohou být také upraveny podmínky pobytu psa v určité zemi a požadavky na jeho zdravotní stav. Je proto nanejvýše vhodné se před přepravou psa lodí poradit s veterinárním lékařem o aktuálním zdravotním stavu psa, o očkování a dalších náležitostech tak, aby se cestováním se psem stalo bezproblémovým.


    PSÍ PASY

    Cestování se psy se po vstupu do EU na jedné straně poněkud zkomplikovalo, a na druhé poněkud usnadnilo. Největší novinkou je tzv. Europas - nová modrá knížečka s čísly na každé stránce a s naprosto zvláštním způsobem řazení údajů. Takže zatímco nám lidem stačí k cestě po EU občanský průkaz, potřebujeme pro svého miláčka nový dokument, který se jmenuje Pas zvířete v zájmovém chovu. Je modrý a má nápis Evropská unie, Česká republika. Nebo také Tierpas, Eurounion, Deutschland. Nebo podobně.Tento pas už ale nestojí dvacku, ale podstatně více (me stal u jednoho veterinare 200,- u druhyho 140,-)

    více...
    http://www.svscr.cz/index.php?art=930


    cestování po EU
    Přepravovaní psi musí být očkovaní proti vzteklině od 3 měsíců stáří v souladu s očkovacím schématem dané očkovací látky. Mláďata mladší 3 měsíců, která nejsou očkována, mohou cestovat, pokud jsou provázena pasem a od narození pobývala v tomtéž místě aniž by přišla do styku s volně žijícími zvířaty, nebo jsou provázena matkou, na které jsou závislá. Francie, Itálie, Kypr, Lotyšsko, a Polsko nedovolují přepravu mláďat mladších 3 měsíců na své území. Při přepravě psů a koček z ČR do Velké Británie, Irska, Švédska a Malty není možno cestovat s neočkovanými zvířaty mladšími 3 měsíců bez udělení speciální výjimky. Navíc je u všech jedinců vyžadováno sérologické vyšetření krve na vzteklinu (některé státy včetně VB vyžadují toto vyšetření absolvovat minimálně 6 měsíců před cestou). Sérologické vyšetření není nutné opakovat, pokud je v krvi detekováno dostatečné množství protilátek proti vzteklině a pokud po něm bylo zvíře pravidelně očkováno v intervalech doporučených výrobcem vakcíny. Je důležité upozornit, že mladí, zatím pouze 1x vakcinovaní psi si ne vždy vytvoří dostatečnou hladinu protilátek. Je tedy rozumnější psa nejprve přeočkovat a teprve pak nechat provést vyšetření. Velká Británie a Irsko vyžadují a důsledně kontrolují následující časový postup. Zvíře musí být nejprve označeno mikročipem, poté vakcinováno a poté mu musí být odebraná krev. Při jiném postupu nebude majitel se psem do těchto zemí vpuštěn.

    Členské státy mohou stanovit další požadavky pro vstup zvířat v zájmovém chovu na svoje území, např. ošetření proti ekto- a endoparazitům. Ošetření musí být provedeno a potvrzeno soukromým veterinárním lékařem. V pasu musí být zaznamenáno datum a hodina ošetření, název přípravku a výrobce. Cestování se zvířaty z České republiky do Finska, Irska, Kypru, Malty, Švédska a Velké Británie je např. podmíněno ošetřením proti echinokokóze a klíšťatům, a to ve stanovené lhůtě před cestou. Nejdelší lhůta platí pro Finsko, které vyžaduje ošetření proti echinokokóze max. 30 dní před cestou, avšak některé státy vyžadují vyšetření absolvovat 24 hodin před cestou. Do Velké Británie je navíc při použití letecké dopravy možno cestovat jen společnostmi s oprávněním pro přepravu zvířat.



    Chorvatsko
    Vyžadována je vakcinace proti vzteklině ne starší než 6 měsíců, ale uskutečněná alespoň 15 dní před cestou. Pokud bylo zvíře očkováno zatím jen jednou, musí od tohoto očkování uplynout alespoň 6 měsíců, ale ne déle než 1 rok. Identifikace zvířete tetováním nebo mikročipem je rovněž nutná. Dále je potřeba doložit veterinární potvrzení o stáří zvířete a doklad veterinární správy, že v místě je příznivá nákazová situace. Pokud tyto dokumenty nemáte, můžete si je opatřit u pohraničních veterinářů v Chorvatsku, avšak za nemalý poplatek. Zakázán je převoz bulteriérů a pitbulteriérů či jejich kříženců, jež nejsou zapsáni v registru Mezinárodního kynologického svazu FCI.


    Rusko
    Pro vstup do Ruska není vyžadováno označení mikročipem, ale vzhledem k pravděpodobnosti, že do Ruska budete patrně cestovat přes jiné země, mj. i země EU, čipování psa je nezbytné. Nutností je také platný očkovací průkaz dokládající, že pes byl očkován proti vzteklině v době ne delší než rok a alespoň jeden měsíc před cestou. Forma průkazu není důležitá, zásadní je informace o datu vakcinace. Sérologické vyšetření není vyžadováno. Rusko však vyžaduje doklad o veterinárním klinickém vyšetření potvrzujícím zdraví psa. Toto potvrzení, psané anglicky nebo rusky, musí být vydáno 3 až 10 dní před cestou. Veterinárním lékařem potvrzený dokument dokládající věk zvířete je vyžadován i pro převoz štěňat mladších 3 měsíců.


    USA
    Obecně není vyžadováno veterinární klinické vyšetření, ale pes s evidentními známkami infekční choroby nebude do země vpuštěn. Majitel musí doložit, že pes byl očkován proti vzteklině alespoň 30 dní před cestou do USA, v opačném případě musí být pes ihned po vstupu do USA očkován a držen v třicetidenní karanténě. Štěňata mladší 3 měsíců musí být po převozu do USA držena v karanténě, dokud nejsou dost stará k vakcinaci a následně ještě 30 dní po očkování. Během tohoto období nemohou zvířata změnit majitele. Některé státy USA umožňují i import neočkovaných zvířat ze zemí bez výskytu vztekliny. ČR je podle stanoviska USA řazena mezi země, v nichž se vzteklina může ojediněle vyskytnout jen mezi volně žijícími netopýry. Dovoz psů by tedy měl probíhat bez problémů. Je ovšem jistější se před cestou informovat na detailní informace u zastupitelských úřadů. Specifická pravidla platí pro dovoz psů za účelem pasení dobytku (vyšetření proti endoparazitům), ta se ovšem běžných cestovatelů netýkají.

    Pro umožnění návratu občana ČR, který to třetí země vycestoval se svým zvířetem, zpět na území EU nebo při dovozu zvířete, musí být dodrženy tyto požadavky: veterinární osvědčení pro neobchodní přesuny vydané úředním veterinárním lékařem třetí země nebo v případě zpětného návratu pas, identifikace zvířete mikročipem nebo tetováním, očkování proti vzteklině.


    UBYTOVÁNÍ SE PSEM V ČR
    - http://www.mohwaldova.cz/
    - http://www.nasechalupa.cz/
    - http://www.apartmanyktova.cz/
    doporučte další...

    DĚTI

    integrovaná doprava

    Cestující s dětským kočárkem je povinen do vozidla povrchové dopravy nastoupit a vystoupit jen dveřmi označenými příslušným piktogramem (na lanové dráze jakýmikoli dveřmi) a kočárek umístit na přilehlé plošině. Ve vozech metra je povolena přeprava kočárku na každé plošině; na pohyblivých schodech musí kočárek s dítětem přepravovat dvě osoby tak, že osoba držící rukojeť musí vždy stát na vyšším stupni schodů, druhá osoba musí stát pod kočárkem a podpírat jej. Průjezd dětského kočárku vozidlem není dovolen. Na jedné plošině vozidla smí být přepravován:
    ve vlaku metra pouze jeden dětský kočárek;
    ve vozidlech povrchové dopravy na vyhrazené plošině pouze jeden dětský kočárek; řidič (průvodce lanové dráhy) může podle provozní situace povolit přepravu dalších kočárků.
    Do tramvaje a autobusu lze nastoupit s dětským kočárkem pouze po souhlasu řidiče. Výstup s dětským kočárkem je cestující povinen včas signalizovat řidiči dvojím stisknutím tlačítka "Znamení k řidiči". Naložení a vyložení dětského kočárku (v metru pomoc druhé osoby při přepravě dětského kočárku na pohyblivých schodech nebo na pevném schodišti) si musí cestující zajistit sám. Pokud řidič nebo pověřená osoba z důvodu okamžité přepravní situace přepravu dětského kočárku odmítne, nesmí cestující s dětským kočárkem do vozidla nastoupit. Přeprava prázdného dětského kočárku je dovolena pouze v době snížených přepravních nároků. Za tento kočárek zaplatí cestující cenu podle Tarifu PID. Podmínky pro přepravu jsou shodné s podmínkami pro přepravu kočárků s dítětem s tím, že kočárek s dítětem má při nástupu do vozidla přednost. Dětské kočárky jsou ve složeném stavu považovány za spoluzavazadlo a nevztahují se na ně ustanovení o dětských kočárcích, pokud není současně přepravováno i dítě. Přeprava kočárků sloužících pro přepravu věcí je zakázána.


    autobus

    Děti do šesti let věku lze přepravovat jen v doprovodu osoby starší 10 let. Cestující s dítětem, které je dle tarifu přepravováno bezplatně, mohou společně zaujmout jen jedno místo k sezení, nejsou-li ostatní místa volná. Dětem do 12 let věku, nebo výšky do 150 cm není z bezpečnostních důvodů povoleno obsazovat první řadu sedadel v autobusu. Děti od 10 do 15 let věku prokazují na vyžádání řidiče nebo pověřené osoby svůj věk a tím nárok na zlevněné jízdné
    průkazem vydaným dopravcem (tyto průkazy jsou vystavovány ve všech provozních kancelářích dopravce)
    cestovním pasem
    průkazem vydaným jiným dopravcem včetně ČD.
    Přeprava dětských kočárků a jízdních kol.
    Dětské kočárky s dítětem jsou posuzovány jako spoluzavazadlo a tak i odbavovány. Na spojích základní dopravní obslužnosti musí být umožněna přeprava jednoho kočárku s dítětem. Tento musí být zajištěn proti pohybu a pod přímým dohledem osoby, která s kočárkem do vozidla nastoupila. Cestující si pomoc při nástupu a výstupu zajistí sám. Dětský kočárek bez dítěte a jízdní kola jsou přepravovány jako cestovní zavazadlo. Výjimku pro přepravu kol je vždy nutno uvést v poznámkách pod jízdním řádem.

    Od 9. května 2006 platí dle ustanovení EU – směrnice o povinnosti se za jízdy připoutat - pro všechny cestující evropské unie připoutávat také v autobusech a užitkových vozech, pokud jsou tyto vozy vybaveny bezpečnostními pásy. Děti musejí sedět na specielních sedačkách, které odpovídají jejich váze a výšce.
    Do této doby nebyla dle práva EU povinnost pásů na zadních sedadlech u vozů s více než 9 místy, stejně tak jako u užitkových vozů a děti směly být připásány standardními pásy pro dospělé.


    letadlo

    Děti do 2 let:
    Takzvaní „infanti“, kteří nemají nárok na sedadlo a cestují připoutáni na klíně rodiče nebo doprovázející osoby. Tyto děti zpravidla cestují za 10 % ceny z aplikovaného tarifu (nebo speciálního tarifu pro dospělého cestujícího pokud podmínky tarifu nestanoví jinak a pokud tarif nabízí slevu pro infanta);
    Děti v této věkové kategorii mohou také mít vlastní sedadlo, avšak za cenu odpovídající 67% aplikovatelného tarifu. Dítě ve věku do dvou let, které má zajištěné vlastní místo v letadle, během vzletu, přistání a během letu, kdy svítí nápis „Připoutejte se“, musí sedět a být připoutáno na klíně doprovázející osoby nebo musí být usazeno a připoutáno ve vlastní autosedačce, která je certifikovaná pro použití v letecké dopravě.
    Jeden dospělý cestující může na linkách provozovaných Českými aeroliniemi cestovat s maximálně dvěma dětmi ve věku do dvou let. Jedno dítě platí 10 % z aplikovatelného tarifu a nemá nárok na vlastní sedačku, druhé dítě má nárok na vlastní sedačku a platí 67 % aplikovatelného tarifu. Druhé dítě s nárokem na vlastní sedačku musí mít vlastí autosedačku certifikovanou pro použití v letecké dopravě nebo rezervovanou speciální certifikovanou sedačku Českých aerolinií. Speciální sedačka je určena pro děti ve věku od 6 měsíců a je možné si ji vyžádat zdarma při rezervaci místa;
    Infanti mají nárok na přepravu volné váhy zavazadel o maximální hmotnosti 10 kg (Týká se linek, kde platí váhový systém zavazadel. Na linkách do/z USA a Kanady cestuji s 1 kusem zavazadla o celkovém rozměru 115 cm = šířka + výška + hloubka), dále skládacího kočárku nebo přenosného koše, nebo spací tašky, nebo autosedačky, plenek, pokrývek a občerstvení na cestu. To je ale nutné mít dle bezpečnostních pokynů v originálních obalech nebo v dětské lahvi;
    Kočárek je možné vzít až k letadlu, kde je pracovníkem Českých aerolinií odebrán a uložen do zavazadlového prostoru letadla a po příletu je kočárek připraven při výstupu z letadla;
    Na palubě je dítě možné uložit do speciální dětské postýlky. Z kapacitních důvodů je ale nutné postýlku vyžádat již při rezervaci místa;
    Na dálkových linkách (USA a Blízký východ) na palubě dítě dostává tzv. baby kit, neboli balíček pro miminko či batole, který obsahuje jednorázové pleny, ubrousky a chrastítko;
    Během letu mohou nejmenší děti dostat speciální občerstvení, tzv. baby meal (je nutné jej objednat při rezervaci letenky). Zároveň je v letadle možné ohřát vlastní stravu v lahvi. Přeprava dětské stravy na palubě letadla se řídí bezpečnostními pravidly.
    Děti od 2 do 12 let:

    Děti v této věkové kategorii mají svoji letenku se speciálním dětským tarifem;
    Malí cestující mají stejný nárok na přepravu zavazadla jako dospělí;
    V průběhu letu je jim nabídnut speciální dětský program Jetsters, který je má po dobu letu zabavit;
    Na palubě dostávají stejné občerstvení jako dospělí, případně speciální občerstvení, tzv. children meal (je nutné jej objednat při rezervaci letenky);
    V letadle jsou děti usazeny společně s rodiči.
    Děti bez doprovodu:

    České aerolinie poskytují tuto službu zdarma pro děti ve věku od 5 do 12 let; děti mladší 5 let samy cestovat nesmějí;
    Tuto službu je nutné vyžádat již při rezervaci místa;
    Před vystavením letenky je nutné vyplnit formulář „Nedoprovázené dítě“;
    Tyto děti platí 100% tarif použitelný pro dospělou osobu;
    Dítě musí být vybaveno svými doklady: pas, víza (pokud jsou pro danou zemi požadována), případně zdravotní průkaz;
    při odbavení jsou děti vybaveny speciální kartičkou „Unaccompanied Minor“ (UM), kde se vypíše číslo letu, jméno dítěte, jeho věk, jazyky, kterými je možno na dítě hovořit, která se zasune do taštičky, kterou má dítě zavěšenou na krku a slouží pro lepší identifikaci dítěte stevardům na palubě letadla;
    při pobytu na letišti se o dítě postará pracovník Českých aerolinií, který jej doprovodí až na palubu letadla;
    na palubě letadla přebírá starost o dítě palubní personál;
    dítě na palubě dostane občerstvení a zajímavý balíček v podobě speciálního dětského programu Jetsters, který jej má zabavit po dobu letu;
    po příletu čeká u výstupu z letadla pozemní personál, který pomůže nedoprovázenému dítěti vyzvednout zavazadlo a dovede jej až k výstupu z celního prostoru, kde jej předá předem určené osobě – nejčastěji rodinným příslušníkům;
    identifikace se provádí na základě osobních dokladů s fotografií a osoba, která si dítě vyzvedává, musí podepsat speciální formulář;
    cestující ve věku od 12 do 17 let včetně mohou také cestovat jako nedoprovázené děti na žádost rodičů. Tato služba je pro děti od 15 do 17 let poskytována za poplatek.
    Nastávající matky:

    Při dopravě těhotných žen do konce 34. týdne těhotenství, které jsou bez zdravotních komplikací, není vyžadováno potvrzení ošetřujícího lékaře.
    Pokud má těhotná žena v době do konce 34. týdne těhotenství zdravotní problémy nebo předchozí těhotenství bylo vícečetné nebo jsou očekávány komplikace u porodu, je nutné předložit na předepsaném formuláři MEDIF potvrzení ošetřujícího lékaře, že těhotná žena může absolvovat leteckou dopravu.
    Při dopravě těhotných žen od konce 34. týdne těhotenství je vždy nutné předložit lékařské potvrzení. Lékařské potvrzení nesmí být vystaveno dříve než 6 dní před nástupem cesty.


    DĚTSKÉ PASY

    Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji se vydává občanům starším pěti let, a to
    občanům ve věku od 5 do 15 let s dobou platnosti na 5 let,
    občanům starším 15 let s dobou platnosti na 10 let.
    Dobu jeho platnosti nelze prodloužit.

    Cestovní pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji se vydává
    v případech, kdy žádá občan o vydání cestovního pasu ve lhůtě kratší než 30 dnů, a to s dobou platnosti na 6 měsíců,
    občanovi mladšímu 5 let s dobou platnosti na jeden rok.
    Dobu jeho platnosti nelze prodloužit.

    Lhůty pro vyřízení
    Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji se vydává občanům starším pěti let ve lhůtě do 30 dnů.
    Cestovní pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji se vydává, žádá-li občan o vydání cestovního pasu v kratší lhůtě než 30 dnů; v těchto případech se cestovní pas vydává s dobou platnosti na 6 měsíců.

    Od 1. září 2006 se děti, resp. občané mladší 15 let, nezapisují do cestovních dokladů rodičů, s výjimkou cestovního průkazu. Děti zapsané v cestovních dokladech rodičů před 1. září 2006 budou moci i nadále cestovat společně s rodiči do zahraničí bez vlastního cestovního dokladu. Od 1. září 2006 nelze provádět změny údajů o dítěti zapsaném v cestovním dokladu rodiče;

    ale...

    od 1. března 2008 se obnovuje zapisování dětí do vydaných cestovních dokladů rodičů (jedná se o doplnění údajů do cestovního dokladu). Snižuje se věková hranice pro zápis dítěte. Od 1. března 2008 bude možné zapsat do cestovního dokladu rodiče dítě, resp. občana mladšího 10 let. Od 1. března 2008 budou moci děti, resp. občané mladší 15 let zapsaní v cestovním dokladu rodičů před 1. září 2006 i nadále cestovat společně s rodiči do zahraničí bez vlastního cestovního dokladu.








    ODKAZY
    http://www.hedvabnastezka.cz/rady/cestovani-s-detmi

    http://www.viamichelin.com/ plánovač tras doporučila id morgana (jezdime podle nej temer vsude a vyhovuje nam - i ty poplatky jsou tam spocitany dobre)


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam