• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SWAMP_ASSamatérská Speleologie, alá Suchej tam Mokrej ven
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    GORYTHC: Ok, pár tipů.

1) Co se války týče, tak určitě stojí za návštěvu muzeum v Kobaridu.

2) Z knih, který se toho týkaj, jsem měl v ruce tyhle (ciatce jen stručně, dá se to dohledat)
    - J. Vričan: Po zapadlých stopách českých vojáků. Dost podrobné, autor je zapálený amatér, což je na tom občas poznat v dobrém i horším.
    - J. Fučík: Soča (Isonzo). Fučík se tomu z našich moderních historiků věnoval asi nejvíc.
    - J. Fučík: Osmadvacátníci - spor o českého vojáka 1. světové války. Kniha o 28. pluku i mýtech ohledně jeho dezerce k Rusům, týká se i Soči, vojáci z pluku tam byli z ruské fronty přesunuti.
    - J. Fučík - M. Pavlík: Sočská fronta 1915-1917. Úvod do problematiky a průvodce po důležitých místech.
    - L. Hobst: Český důstojník na frontách monachie. Deník českého vojáka, částečně Dolomity, místy ale i přímořský Kras.
    - P. Svoljšak: The Front on Soča. Opět úvod do historie a stručný průvodce, k dostání ve více jazycích na místě.
    - M. Mločnik: Komenski Kras 1914-1918. Kniha speciálně o bojích v krasu mezi mořem a Goricí, jednotlivých místech atd. K dostání opět na místě, slovinsky, snad byla i německá jazyková mutace, ale nejsem si jistej.
    - V. Klavora: Die Karstfront 1915-1916. Opět k sehnání na místě. Asi nejpodrobnější kniha speciálně o téhle oblasti.
    - P. Jung - D. Pavlović: Rakousko-uherská armáda za první světové války. Obrázkové, Osprey. Netýká se speciálně Soči, ale je to použitelné jako základní přehled zbraní, vybavení atd.
    - M. Čepelka: Fronta v Dolomitech 1915-1917. Docela podrobná česká kniha, použitelná i jako průvodce, jak z názvu patrno, týká se hlavně vysokohorské části fronty.
    - G. Biedermann: Vom Isonzo zur Piave. Kriegserrinungen eines Egerländer Artilleristen. 1935, vzpomínky českého Němce na první světovou válku na italské frontě. Zajímavé, i když asi jenom prezenčně v NK. Věcné, až vojensky stručné.
    - E. Glaise-Horstenau (Ed.) 1931: Österreich-ungarns letzter Krieg 1914-1918. Několikasvazkové megadílo o první světové válce, hlavně pohyby vojsk. Pro vaše účely asi příliš všeobecné a trochu úmorné, navíc byl Glaise-Horstenau tak trochu slovanožrout (před druhou válkou se tyk zaplet s nácky), takže čestí vojáci tam jsou zavrhováni a opomíjenia Němci a Maďaři poněkud přechvalováni, ale základní práce to je. V NK nebo ke stažení na archive.org
    - A. Veltzé (1917): Vom Isonzo zum Balkan. München. Kniha fotografií z doby 1.světové války od Slovinska po Albánii. Mají to v NK.
    - F. Weber: Isonzo 1915. První z knih o jednotlivých rocích bojů na Sočské frontě, autor tam vojákoval, ale není to laděno přímo vzpomínkově, spíš obecně. Psané poněkud pateticko-dramatickým stylem. Nicméně popis jednotlivých bitev a souvisejících okolností je celkem barvitý a jde si to dobře představit. NK. Následuje Isonzo 1916 atd.

3) Na Krasu lze doporučit místní červené zvané teran a pršut :-)

4) Pokud budete prolézat křoviska, tak se určitě hodí čelovka a gpska. Navíc bacha, je tam hodně klíšťat a boreliózy). Ve vyšších horách klíšťata pochopitelně nehrozí. Nějaké vybavení pro delší pobyt pod zemí ale zase moc třeba není, ty největší jeskyně jsou vertikální propasti a do těch asi nepolezete... Občas se někde válí munice, ale není to nic kritického.

5) Skoro v každém druhém závrtu kolem Kostanjevice, Temnice, Novela a vůbec všude, kde šla fronta, jsou kryty - vyražené kaverny. Někdy nedokončené, někdy se do nich dá pohodlně vlézt. Uvnitř obvykle nic moc není, ale občas se najde zajímavé řešení prostoru, portálek apod.

6) Kolem Temnice stojí za zmínku tahle místa:
    - Trstelj: vysoký kopec, výhledy
    - Cerje: nedostavěná rozhledna s turistickým centrem, poblíž je Boroevićovo křeslo - kamenné sedadlo, které prý vojáci připravili pro návštěvu proslulého polního maršála, u něj též pomník
    - Tabor (u Trstelje): též Sv. Ambrož. Kopec s ruinami kostelíka, bývalo tu i pravěké hradiště.
    - Temnica: Infocentrum, poblíž jsou dvě větší jeskyně (Klobasja jama a Lojzova jama), ke kterým si možná jde půjčit klíče nebo průvodce, a které byly za války upraveny pro potřeby rakousko-uherské armády. Vede k nim odbočka naučné stezky, jak přesně se to má s těma klíčema, nevím, my tam vždycky byli s nékým z místních a ne jako turisti.
    - jižně od Temnice směrem k Vojščici přetíná trochu nenápadně silnici těleso bývalé polní drážky, u něj je ve V sousedství silnice velká kavernojeskyně (přirozená jeskyně upravená armádou), která sloužila jako muničák. Je tam trochu bordel, ale je to jedna z vetších...
    - Tabor (u Vojščice): Pod kopcem je síť chodeb, snad bývalého dělostřeleckého postavení. Lezlo se tam zářezem s krátkou plazivkou na protějśí straně plácku, na kterém je hřbitov, ale nevím, jestli to ještě jde.
    - Grmada: místo docela drsných bojů, kterých se hojně účastnili čeští vojáci, ale osobně jsem tam nebyl

7) nějaké další, na prostor obsáhlejší materiály posbírané po disku ti hodím na úschovnu a do pošty
    GORYTHC
    GORYTHC --- ---
    Jedem tam patrat hlavne po 1.svetovy (a nasich pradedeccich), takze v podstate celej tok Soci od Krnskyho pohori nad Tolminem, pres Goricu az k mori. Co se tyce uzemi jizne od Gorice, tak hlavne to co je na tyhle mape, ale shanim i severni usek. A v podstate vsechno, zo se tyce Slovinska, Italie a Krasu, nejen 1.svetovou, ale i prirodu, jeskyne, historii, ubytovani ...
    Omlouvam se, ze to taham sem, ale vim ze jeskynari obcas do Krasu jezdej.

PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    GORYTHC: Mám odněkud staženou komplet mapu Slovinska v tomhle měřítku (přesně nevím, napsané to tam není):
    Image and video hosting by TinyPic

Pokud bys nejel nahoru do hor, ale do toho nižšího kusu Krasu kolem Kostanjevice a Komenu, tak by se snad našla i nějaká další data, tipy a pár katastrálek.
    GORYTHC
    GORYTHC --- ---
    Nejakej tip na mapu pro Slovinsky kras? Okoli Gorice. Diky
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    WOUK: hele já ti nevim, tak tomu říkali kluci kteří nás tam prováděli... byl jsem tam prvně. je možné že jsem se splet... :-)
    vstup byl v kopci a k uzamčenému vlezu se muselo ještě tak 30 metrů plazit (pokud to nějak pomůže)...
    WOUK
    WOUK --- ---
    LITTLEFOX: od kdy je v MK nejaka Jeleni jeskyne?
    MIG1984
    MIG1984 --- ---
    Ahoj, prosím vás o podepis PETICE na stránkách iniciativy Zachraňme Starou čistírnu ( http://www.zachranmecistirnu.cz ). Vedení už dva roky tuneluje majetek nezisovky Ekotechnické museum, o.p.s., která v čistírně provozuje muzeum. Rozprodává exponáty, kašle na kvalitní muzejní činnost a porušuje tak nejen smlouvu s Magistrátem, ale vlastní status Ekotechnického musea. Proč to dělají? Hlavním cílem vedení jsou komerční pronájmy, nikoli muzeum pro veřejnost. Naší iniciativě jde o to, aby čistírnu převzala zavedená odborná instituce (NTM, Muzeum hl.m. Prahy, Klub za Starou Prahu, ČVUT, apod.), aby se do čistírny vrátilo opravdové muzeum. Děkujeme vám!
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    PIPLA: Něco podobného bylo včera před vstupem do Jelení v Moravském krasu.
    A také jsem si odnesl nový zážitek v podobě nadměrného množství jílu - to jsem ještě nezažil (teď se jen modlím aby to přežila i pračka). :-)
    PIPLA
    PIPLA --- ---
    Včerejší návštěva Pekárny - rozhodně stojí za to, dřív, než ledové stalagmity roztají!

+ foto-hrátka v útrobách pekárny:
    BOZA
    BOZA --- ---
    Asi nejlepsi popis a animace co jsem nasel: http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-11485392
    Jestli mate nekdo lepsi, podelte se. Rad bych videl nejake fotky z vrtani a tak....
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    S mým muže dělali interview na radiu BBC co on jako jeskyňář na to a jestli byl někdy uvízlej pod zemí. Tak jim řek že jo asi na tejden, ale že to bylo dobrovolně :-)
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    já se teda vožral.. ;))
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    FOSILIE: ale prdlačku. nemaj to zas tak bezpečný nahoru. doufaj aby se jim to nezasypalo!
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    KROTITEL: Tak to řikáš jen abys měl záminku, protože proč by je nevytáhli? :-)
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    Tak jestli dneska vytáhnou všechny horníky v pořádku tak se jdu za ně ožrat!!
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    VISNAK: určitě ti šlo o ty piva :-)))
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    Já do skupiny nepatřím, jenom jsem jim přijel pomoct...
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    ...a nyní Krvák dosahoval hloubku 420 cm z původních 10,6m.
    to si asi chvíli počká na odkrytí...

každopádně umíte motivovat: Každý objev nad 2m bude po zásluze týž večer zapit a jako bonus je ohlášen sud piva v případě objevů nad 50m. :)
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    ne, III. sifon, viz. jeskynar.cz
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    VISNAK: Sračkomet?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam