• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    SA213
    SA213 --- ---
    JOINTER: Jen k té alze, ze zkušenosti zboží objednáno do jiného města a pak vráceno na pobočce v jiném městě (Praha, ne ta hlavní) bez problému. Jinak s názorem ohledně cen souhlasím, u některých produktů to vyjde levněji i s dopravou vzít jinde.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    hm...
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    SUK: nejakej reddit par mesicu zptaky

SUK
    SUK --- ---
    HNIZDO: puvodne tam byl termin duben no, to si vzpominam. A taky si vzpominam, ze kdysi nekdo projizdel nejaky zadosti o certy u FCC a mikrotik tam vubec nebyl, tak to vypadalo, jakoze BE zatim nerozjizdi. Mas nekde nejaky detailnejsi info ohledne rady s be?
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    SUK: mají administrativní problémy s certifikací, čekám na to osm měsíců, to datum dostupnosti je čirá fabulace. Může to být třeba další rok.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    JOINTER: Děkuji.

Již jsem objednal
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CHEVALIER: Ja omylem vzal SFP 1G moduly misto 10G a vraceni v pohode, akorat ze s tim musis na centralu a trvalo to asi 10 dni nez vratili penize.
    Takze ten komfort Alzy kdy to jen das do boxu tam neni.
    Plus ceny uz nemaji tak dobre jako driv.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    SUK, QWWERTY: Děkuji.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CHEVALIER: i4wifi, resp. 100mega, jsou na CZ ICT trhu uz snad 30 let. ja bych rekl ze jsou :)
    i veci ala odstoupeni od smlouvy pri koupi spatneho racku, jsem s nima vyridil naprosto bez problemu
    SUK
    SUK --- ---
    CHEVALIER: mam od nich asi 8 kusu mikrotiku + jsem tam bral nejaky SFP do ciska a nikdy jsem nemel problem :)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    SUK: ano, dospěl jsem k témuž závěru jako CHOROBA :-). Ten www.i4wifi.cz je spolehlivý prodejce?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    SUK: uz jenom dva? :-D
    SUK
    SUK --- ---
    CHOROBA: dostupny za 2 mesice :))

CHEVALIER: co presne si predstavujes pod pojmem "HDD bezpecne pristupny z internetu"? "potrebuji LTE?" je otazka, kterou musis zodpovedet ty ;) Ale u mikrotiku mas alespon jakous-takous sanci, ze tomu budou vychazet updaty jeste dlouho...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    i4wifi.cz | MikroTik hAP be3, 5x 2,5 GbE, 2.4+5+6GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax/be, 3x USB, Wi-Fi 7, PoE in, ROS 7, L6, PSU, indoor MA53UG+HbeH
    https://www.i4wifi.cz/cs/330915-mikrotik-hap-be3-router-quad-core-1-5ghz-5-2-5gbe-2-4ghz-5ghz-6ghz-wi-fi-7-802-11b-g-n-ac-ax-be-routeros-v7-l6-poe-in-psu-indoor
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Mám dotaz.
    Historii klubu jsem si prošel, ale moudrý z toho nejsem...
    Sháním router, asi ten Mikrotik. Porty cca 1Gbit, WiFi 2,4/5 GHz, ( potřebuji LTE ? ), USB ( 2x ? Prostě abych k tomu mohl připojit HDD, bezpečně přístupný z internetu ), upgradovatelný software, a dál mně nic nenapadá...

Co byste mi poradili?
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    FATBOZZ: Není to odpověď přímo na vestavěnou proxy, ale pokud máš ARM procesor, dá se pustit Traefik nebo Caddy v kontejneru…
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    A otázka za dva bludistaky. Zajímá mě v mikrotiku reverse proxy. Ta fce tam je ale podle doku tam úplně není explicitně napsáno že umí nějaký whitelist. Umí to nějak už řešit Mikrotik access listem pro reverzovanou doménu? Třeba secure.domena.cz přístup jen z czsk zbytek block jiná doména full access celý svět?
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Šel jsem do toho protože jsem věřil že to má potenciál a lidí to budou kupovat. Evidentně úplně ne. Malej českej projekt co nikoho nezajímá. Distribuovány firewall prima nápad ale když to má pár nadšenců tak to díru do světa neudělá. To si můžu v homelabu mastit nějaký docker honeypoty a mít tam stabilní router co to všechno odroutuje a při aktualizaci se to neposere. S turrisem řeším už low level věci že se občas rebootne a asi mi visí v konzoli. Chápu že jak je to modulární tak to může kdekdo ohnout a support tohle prostě nedokáže pojmout všechno. Podle mě si ukousli velký sousto a podpora je podle toho na jakýho skillera narazíte. Někdy 1st level holčina, podruhý už nějaký kluk co tomu rozumí i na first line anebo to aspoň predaj někomu pokročilejšími.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XSOFT: souhlas, ze ty prvni Omnie, byly docela zlo. jeste porad nekde 2 mame, ale prave kvuli tomu co pises to kolega doma velmi brzo vyhodil a nahradil mikrotikem
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    FATBOZZ: Ja ti nevim. Na obou frontech neni moc klid. Utekl jsem z Turrise po 7 letech na Mikrotik, protoze slibovane veci nikdo, ani po 5 letech, bugy typu ze po updatu ti to dropne uplne vsechny pravidla na firewallu a vystrci to svuj nalestenou zadnici verejne internetu, obcas maka DNS obcas ne. Jo, to jsem chtel jen jako domaci router na hrani, zadna divocina, vlastne ani VPNka na tom nejela. A to byla uplne prvni Omnia jeste z Kickstarteru.
    Jasne, mikrotik ma taky svy mouchy. To jen ze zastani nemas nikde.
    Hraju si bokem s routerama jako https://www.gl-inet.com/en-de/products/gl-mt3000 , taky to ma sve kouzlo.
    Frustraci chapu, ten memory leak bych jim taky omlatil o hlavu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam