• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    Amazon AWS ARM Inside? Mikrotik RDS2216 Is a Game-Changer
    https://www.youtube.com/watch?v=RVbktbtoMoo
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DELVIT: Vyzkousime a uvidime :)
    A neni to surfshark. Torguard
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: Hmm to vypadá akoj surfshark.

Co tohe? Pomůže?

6to4 - RouterOS - MikroTik Documentation
    https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/135004174/6to4
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DANYSEK: kolega to studoval, par jich koupime a uvidime. nam by stacila ta propustnost snad i 25Gbit ;p a jo, cekam e co z toho vyleze...je to proste podezrele levne
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: a koukals na blokovej diagram? ;-) Na CPU nemas ty porty jako jednotlive sitovky, CPU ma 4x25G uplink a zbytek je switch (98DX4310)... co ma papirove prej 4x25/2x40G uplink +48x 1/2.5G, resp. 24x 1/2.5/5/10G downlink. Ja ti nevim, v tom bude jeste nejaka past... :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    asi mozna potrebuji trosku kopnout do hlavy s mikrotikem.
    mam docsis konektivitu od vodafonu. a platim si vpn od verejneho poskytovatele.
    na mem ROS 7.18 jsem si nastavil ze pokud je src addresa na nejakem address listu tak skrz connection mark a routing mark se spojeni navaze skrz vyse zminenou vpn. vse funguje skvele. (az se dokopu to predelam na dscp ale zatim se mi nechce ucit s namespaces)
    pred casem jsem zprovoznil dual stack konektivitu, rozplival jsem si v6 pres slaac adresy po site, hranicni zarizeni mi dela v4 a v6 dns. firewall je nejak nastavenej. idylka.
    nicmene co muzu s tou vpn udelat, kdyz provider umi jen v4?
    muzu zablokovat v6 spojeni ven z citlivych adres. ale zase nechci mit dns timeouty.
    muzu vypnout v6 na tech danych hostech ale to mi prijde jako priznani porazky.
    zmena vpn providera je realne reseni ale nekdo si loni predplatil sluzby na 3 roky dopredu a fakt se mi nechce ty prachy zahodit.

muzu nejak nasilim protunelovat v6 provoz skrze v4 tunel nativne v ROS?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ZBYNEK: dell s 2x100Gb sitovkama 4x25Gb sitovkama a fibrem a mistem na 20 disku?
    na tech par dockeru mi ten vykon bohate stacit bude
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHOROBA: Za kolik to bylo? 36 bez daně mi připadá jako celkem odpovídající cena. Srovnatelné řešení od Dellu by bylo samozřejmě cenově jinde, tady ale nepřidáš ramku a netuším jak výkonné jsou virtuály na Mikrotiku
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CHOROBA: Ta cena je nesmysl. Nechapu jestli to prodavaji se ztratou nebo si spatne spocitali overhead.
    Presne jak rikas, za ty penize koupit nekolik, zavrit je do cephu, pripojit par gpu a pocitat rainbow tables co to da :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    videli ste tu cenu?? :D rovnou koupime aspon tri

i4wifi.cz | Mikrotik Data Server, 2x 100G QSFP28, 4x 25G SFP28, 4x SFP+, 2x 10GbE, 1x GbE, 2x M.2 SATA, 20x PCI-e, 2x USB, ROSv7, L6 RDS2216-2...
    https://www.i4wifi.cz/cs/317930-mikrotik-routeros-enterprise-data-server-rds2216
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AQUARIUS: bych si počkal na ·1 nebo ·2...
    TOTAL
    TOTAL --- ---
    AQUARIUS: Mam tam verzi pred touto (7.17). Zkusim upgradovat.
    SUK: Resil jsem tam jeste jine veci a k tomu jsem se vubec nedostal ;/ Ale jdu si tam delat VPN. Postnu, omlouvam se za zdrzeni.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AQUARIUS: Pridavej nuly a ja ti reknu kdy prestat :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    LEXXA: tipuju, ze u cisca bylo k cenovce potreba pridat nulu :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AQUARIUS: Jako cisco tak...15(? Sakra ja jsem starej)let zpatky
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Mikrotik se vydal do novych vod... RouterOS enterprise Data Server
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    TOTAL: Na jakou poslední verzi? 6.x nebo 7.x? Mimochodem, včera vyšla 7.18, kolem crs3xx tam, pokud si správně vybavuju, pár změn je.
    TOTAL
    TOTAL --- ---
    LEXXA: U tohoto jsem updatoval na posledni verzi, ale po ceste mam jeste dalsi. Na ty se podivam zitra (jen nemaji volne misto, tak budu zjistovat, jak updatovat ;) ). Je to sileny mix ;/

SUK: Zitra budu u toho, tak postnu ... diky moc za ochotu
    SUK
    SUK --- ---
    Par CRS3neco jsem mel ted pujceny na akci, jelo mi tam Dante na separe VLAN pres 6 switchu (1x 150m 10G SM) a latence kolem 0.5ms, takze hadam, ze vylozene v krabicich problem nebude. Jsi ochotne postnout prislusnou cast konfiguraku?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    TOTAL: Mrkni se na block diagram jestli mas jeden nebo dva swich chipy a jak jsou zapojene porty. teoreticky by to vsdit nemelo ale na me 4011 to vykazovalo jiste divne chovani.

A samozrejme predpokladam ze firmware jsi updatoval taky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam