• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no a zada o to ten client v dhcp requestu?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CHOROBA: patrne ano ale to by musel klient chapat co po nem chci. coz patrne ani fedora ani debian nevedi
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nedava se to tam hexa s prefixem 0x?
    SUK
    SUK --- ---
    LEXXA: tak IP adresu by melo jit zadat jako 4bajt cislo (s prefixem 0x). Neco malo o syntax tady: https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/24805500/DHCP#DHCP-DHCPOptions.1 (jo, najit neco v dokundamentaci mikrotiku...)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SUK: podle RFC 9463 144 by mela byt adresa DoH a 162 adresa DoT. Ale muzu se plest.
    V zasade sit mam plnou dhcp rezervacema. tim padem muzu klientum na kterych mi zalezi podstrcit dot (idealne) adresu a pak mit vice-mene cisty dashboard toho kam ktery klient leze.
    ted to mam tak ze dhcp poskytuje lokalni dns a ja v dashboardu (nextdns) vidim jen souhrn co z te site odeslo za pozadavky.
    SUK
    SUK --- ---
    LEXXA: Co presne tomu chces dat? Rychly googleni reklo, ze 144 je nejaka vnucena VLAN a mikrotik to prijme, kdyz zadam cislo v sestnactkovy soustave s prefixem 0x.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SUK: Tak presne tohle jsem udelal a hlasi mi to unknown value nebo tak neco (jak u 144 tak i u 162)
    SUK
    SUK --- ---
    LEXXA: vytvoris si DHCP option, ten pridas do Option Setu a ten muzes nasledne priradit kazdemu klientovi se zaznamem v leases
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    Nejak se mi nedari najit v ROS nastaveni DNR (DHCP Option 144).
    Nevite nekdo neco o tom jak konkretnemu klientovi vnutit konkretni DOT/DOH adresu?
    BOAR
    BOAR --- ---
    DURDIN: mam, a rve hodne. ale da se do nej koupit noctua.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Nemáte někdo MikroTik CRS310-8G+25+in? Zajímá mě, jak moc je hlučný ten větrák. Uvažuju, že bych jím nahradil u tchána čínský switch, který má otřesný firmware, ale zase to je a místě, kde by něco co "řve" docela řešilo..
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SUK: Presne!
    SUK
    SUK --- ---
    CHOROBA: vzasade cool - tim spis, ze je to sotva par mesicu, co jsem na nejake diskusi cetl, ze Mikrotik jeste ani nezazadal o certifikace zarizeni s 802.11be. Ale zase to vypada, ze mikrotik udela 10 ruznych zarizeni ruznych form factoru s ruznyma featuresetama a bude utrpeni vybirat, co ozelet a co fakt chci. :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no jele

i4wifi.cz | MikroTik hAP be3, 5x 2,5 GbE, 2.4+5GHz, 802.11b/g/n/ac/ax/be, 3x USB, Wi-Fi 7, PoE in, ROS 7, L4, PSU, indoor MA53UG+HbeH
    https://www.i4wifi.cz/cs/330915-mikrotik-hap-be3-router-quad-core-1-5ghz-5-2-5gbe-2-4ghz-5ghz-6ghz-wi-fi-7-802-11b-g-n-ac-ax-be-routeros-v7-l6-poe-in-psu-indoor
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CHOROBA:Minimum 2.5G net, 10G LAN do switche jinde, 10G NAS, PoE pro wifi AP (to je trochu zbytecne taky 2.5G)... To na MK nedam, pokud nebudu hledat v sekci co je spis pro ISP.
    A navic je to hezky, jak jednotka tak SW. :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    na toby ti stacila i tarb5009
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    No ja se priznam k herezi, zarizuju si 2G optiku, tak jsem na jednom miste presel na UCG Fiber a vzal jsem k tomu i U7 Pro...
    Chtel jsem to jak kvuli monitoringu, ale hlavne jsem nenasel zarizeni co by bylo router a melo 10G pro modem a jeste 10G pro LAN.
    Trochu jsem tam bojoval s Wireguardem (kdyz se tam nastavi klient VPN, je ve firewall zone External a nejde to zmenit, kdyz je to VPN server, tak je to zona VPN, ale pridava to tam maskaradu, kterou nejde vypnout; site to site VPN zas Wireguard neumi).
    Ale asi dobry.
    SUK
    SUK --- ---
    LEXXA, CHOROBA: no, hapax ma prave napajeci napeti 12-28V, takze 48 je vyrazne nad limit. A ono se to proste jen nerozbehlo, nestalo se nic behem 10 minut, nez jsem si vsiml, ze to nebezi.

LEXXA: Vubec netusim, co mikrotik toci na Youtube :) Ze tam nekdo bere drogy je jednoznacny z featuresetu jejich produktu z posledni doby. Prakticky kazda vec, kterou prodavaji ma "proste neco", co nema jina ale nema zase neco jinyho. Mam toho od nich spoustu, ale vsecko je tak nejak polovicaty. Nedodelany. Pozadu.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jo, 12az 48 voltu.parkrat me to nekdezachranilo ;-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam