• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    DESTINKA: pokud jedeš jako student a máš zdravotní pojištění v česku, tak by ti imho mělo stačit. v pojišťovně vyzvedneš formulář (napamatuju jakej, ale nemusí se ani překládat), s kterym se potom ukážeš u německý pojišťovny - třeba zmiňovaná AOK. většinou maj pobočku i na uni. tam ti vystavěj jakýsi potvrzení, který ukazuješ při imatrikulaci.
    jestli se to může lišit stát od státu nevim, takhle to bylo každopádně v NRW a myslim, že i v Bavorsku...
    já měl pro jistotu ještě pojištění, co se dělá s isicem

nejlepší je se zeptat koordinátora Erasma (který většinou nic nevědi) nebo ještě líp na Ak. Auslandsamtu uni, na kterou se hlásíš - s nima bejvá komunikace v pohodě
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    DESTINKA: V nemecku je zdravotni pojisteni povinne, pokud nevydelavas nad urcitou relativne vysokou castku. Slysela jsem, ze pro studenty dela mesicni pojistne okolo 60 Eur.
    Ja osobne jsem pojistena u Techniker Krankenkasse (jako osoba vydelecne cinna, ne jako student, takze platim vic).

BRUNA
    BRUNA --- ---
    DESTINKA: mozne to urcite je. Ja byla pojistena u AOK (ale muzes si vybrat jinou pojistovnu), meli stanek primo v kampusu.
    DESTINKA
    DESTINKA --- ---
    zdravím, chtěla bych se zeptat, jak je to v Německu se zdravotním pojištěním. Chystám se tam na rok v rámci erasmu jako student. možná by bylo lepší pojistit se na německé straně - pokud to je tedy možné. nemáte nějaké rady? díky
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    ahoj, snažím se zjistit, jaké politické strany teď převažují v místních samosprávách ve výchdoním Berlíně. Nevíte to někdo? Tady mam nějaký odborný článek z roku 97, kdy tam ještě převažovali komunisti a zelení, ale teď je to asi jinak. Bohužel neumim německy a trvá mi to najít...
    TYDLYDAA
    TYDLYDAA --- ---
    ahoj, nejede někdo náhodou 9 či 10 června do Německa? směr Hedielberg? nebo alespoň 12 či 13 června zpět? Praha? klidně třeba Kolín-Praha nebo tak:)
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    THRASHER: mrkni sem: http://www.tariftip.de/mobilfunk/tarifrechner.html
    nabidka v Nemecku je velka: http://www.tariftip.de/handy-anbieter.html

ja pouzivam simku od Aldi (predplacenou, ani nevim, jestli to maji i jinak) - je to asi jeden z nejlevnejsich tarifu vubec.. pro me ale byla na zacatku trochu vyhoda, ze lidi, co jsem znal, byli taky u Aldi. Navic cena za data u nich neni nejak velka (na druhou stranu nevim, jestli bych si troufnul pouzivat to pro notebook). Nevyhoda je, ze fyzicky to je sit od E-Plus (Aldi Medionmobile je virtualni operator), cili ta s nejnizsim pokrytim v Nemecku - obcas slabsi signal je, ale vetsinou jsem s tim sice problem nemel, kdybych ale vybiral znova tak bych si mozna vybral spis vetsiho operatora.

Co jsem slysel, tak pry existuji taky specialni tarify, kdy k pevne lince odstanes i simku se zvyhodnenym tarifem.
    BENAC
    BENAC --- ---
    BRUNA: No tak to je prima .. Ja jsem v Aachen cca rok a ctvrt, takze jsem porad greehorn, jak co se tyce delky pobytu, tak co se tyce jazyka ... ale uz jsem se do toho docela dostal a je to den ode dne lepsi, no ale zustavam asi jen do konce zari a pak zpet do CR. Hold me to nejak neoslovilo a resit problemy s nemcema je nekdy horsi nez resit stejny trouble doma v CR. A jak ses vlastne dostala do Nemecka?
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    BENAC: to ne, spis naopak. Pred materskou jsem na plny uvazek pracovala a pritom byla stale zapsana z ruznych spis praktickych duvodu na uni, ale temer zadne zkousky nedelala a do skoly vubec nechodila. Ted na materske se do toho mozna jeste pustim a skolu dodelam.

A jakpak ty jsi dlouho v Nemecku ?
    BENAC
    BENAC --- ---
    BRUNA: Ahoj ahoj, no tak to se podivejme, kolikpa lidi je v okoli .. A jak bych mel chapat, ze jiz (temer) nestudujes? Znamena to, ze materska prerusila studia, a ze jeste mozna budes pokracovat?
    BRUNA
    BRUNA --- ---

BENAC: Ja jsem v Kölnu ;-) Uz tak 6 let, ale taky jiz /temer/ nestuduju, jsem na materske momentalne.
    BENAC
    BENAC --- ---
    JENNE: No ja jsem docela spokojeny .. s mestem, s zivotem v Aachenu, ale vzdycky se vloudi nejaky problemy ... nejhorsi to je s penezma hold, ale na druhou stranu muze byt dycky hur .. jsem na RWTH, delam doktorat na Inst. für Eisenhütenkunde .. bydlim v Lichtenbusch, kousek za Aachen. No a kdyz tak vzpominam, tak v D'dorfu jsem jeste nebyl takze bych se tam nekdy na jare chtel zajet podivat ..
    JENNE
    JENNE --- ---
    BENAC: No my uz tu sedime 10let (jsme oba Cesi, s manzelem)..
    Co delame? Deti, prace..tak bezne starosti a radosti...
    Jak se ti tu vede?
    BENAC
    BENAC --- ---
    JENNE: aber hallo ... no v AC je pomerne dost cechu a slovaku a poodbny stranky jsem uz prolizal ... jen to zkousim, jestli tady neni nekdo z tech mist. A copak delate, kdyz uz teda nejste studaci?
    JENNE
    JENNE --- ---
    BENAC: naja, jsme u Neuss (za D`dorf smerem na Aachen)... ale nejsme uz davno studaci ;-).. Zkus nemecko.sk nebo tsjechie.net
    BENAC
    BENAC --- ---
    Ahoj vsem, nekdo z Aachen nebo blizkeho okoli? Köln, Dusseldorf, Maastricht, Eupen nebo tak?
    MININA
    MININA --- ---
    NABIDKA Stipendia do zahranici pro stredoskolaky!!!

Organizace AFS Mezikulturni programy, o.s. nabizi moznost ziskani stipendii na rocni pobyt v Nemecku a nebo Dansku. Pokud mate chut odjet na rok pryc, vyzkouset si sve hranice, seznamit se se spoustou zajimavych lidi a v neposledni rade se i naucit novy jazyk, kouknete na nase stranky - www.afs.cz. Najdete zde vice informaci o stipendiich, vyberovem rizeni a vysi poplatku za program. V pripade dotazu pak piste na monika.nikolova@afs.org.
    SNOWBOUND
    SNOWBOUND --- ---
    děkuji... nakonec sem žádnou akci nenašla, ale zato jsem se pěkně projela na kole podél řeky :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MIYU: skoda pocasi - za slunicka je vsechno dycky mnohem krasnejsi....
    to jsem rada, ze se ti libil i tak, ja se tam asi za pul roku budu stehovat, tak jsem rada, ze slysim, ze se lidem libi, hned se mi na to mysli lepe :)
    MIYU
    MIYU --- ---
    PROMETHEA: Tak bohuzel mi vcera nepralo pocasi a stale prselo, nicmene rychle probehnuti centrem, Domu a nejblizsiho okoli jsem stihla. A musim rict, ze me Frankfurt prijemne prekvapil, atmosferou bych ho prirovnala k Rotterdamu z ktereho take dycha moderni architektura a multikulturni prostredi. Prijemne misto na ziti ten Frankfurt bych rekla :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam