• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    Klub je pro vsechny kdo cestuji do nemcka za praci, na dovolenou,Informace o zajimavych mistech,mestech,gurmanskych specialitach daneho reigionu, atd...
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Německo
    Spratelene kluby: [ München ] , [ BERLIN.....mesto andelu... ]
    rozbalit záhlaví
    ETNA
    ETNA --- ---
    FRAKTALEK:PROMETHEA: ahoj, díky za info. Já už jsem si k tomu našla víc a řekla bych, že je to z toho docela dobře pochopitelné. Pokud bych ji chtěla od Němců, musela bych jim být k dispozici ještě další měsíc, což mi za to nestojí. Takže jsem se rozhodla pro formulář E301. Jen moc nerozumim té době vydání, kt. je 2-3měs, tzn., že pak podporu dostanu zpětně? To je docela doba na to, že řešim svou životní situaci :D. Ale možná, že jen nerozumim termínu :).

Tady odkaz:
    Ukončení zaměstnání v EU, EHP nebo Švýcarsku - Ztráta zaměstnání - Životní situace - Portál veřejné správy České republiky
    http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/708?POSTUP_ID=82&PRVEK_ID=1024
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FRAKTALEK: fakt? takze schovavat jizdenky? :)
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    PROMETHEA: ETNA: taky nove muzou vyzadovat dukaz, ze si clovek udrzoval kontakt s ceskem. Je to vyplneni jednoho delsiho formulare, kde chteji vedet, jestli si clovek nechal v cesku konto, treba kartu do knihovny nebo clenstvi v nejakem klubu, jak casto jezdil do ceska a proc... Mozna se to tyka jen lidi, co byli v zahranici dele nez tri roky.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ETNA: ja bych rekla, ze pokud jsi mela smlouvu na rok, tak by ti ten rok mel stacit
    (podporu od nemcu dostanes, ale je to to samy jako u nas - opruz s dochazenim na pracak)

a v cechach bys ji taky mela dostat, i kdyz jsi pracovala v eu (myslim taky, ze rok prace by mel stacit -dneska mi zrovna kamaradka rikala, ze clovek musi pracovat v souhrnu rok za rozhodny obdobi (ktery je trilety)

do cech budes muset privezt potvrzeni (nakej formular E 300 , nevim presne)
    a o tom, ze jsi v nemecku platila socialni a zdravotni a duchodovy ci co

a meli by s tebou jednat jako s cechem, co prisel o praci (plus nemeckej plat ti prepocitaj na odpovidajici pozici v regionu v cechach)

(informace ted nemam z konkretniho zdroje, ale tak co jsem posbirala za rok na netu)

jeste jsem dostala na urade prace pred odjezdem vizitku, ze se na ne mam obratit po navratu:
    Labour Office in Prague
    European Employment Section
    EURES
    http://portal.mpsv.cz/eures

eures@aa.mpsv.cz

dej vedet az zjistis vic, taky me to zajima (zatim ciste teoreticky)
    ETNA
    ETNA --- ---
    SANCHA: neva, zeptám se před návratem i po. Uvidíme.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ETNA: Ja jsem te z taky presne nepochopila, myslela jsem ze se chces brat podporu v nezamestnanosti z Nemecka a bydlet v cechach, ale ted uz tomu rozumim. No to mozna bude potreba se zeptat take na uradu prace v CR?
    ETNA
    ETNA --- ---
    SANCHA: Díky, našla jsem, že se to ale týká v případě, že tu pracuješ víc jak rok a já mám přesně smlouvu na rok, takže to mi asi neprojde. Ale zkusim se poptat, co a jak, hned jak to oznámim v práci.
    AD SANCHA: tomu dost dobře nerozumim. Já se jen zase odhlásim v DE a zase nahlásim v ČR. Už se do DE vracet nechci, možná na výlet ,).
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ETNA: Jinak standartne to funguje tak ze jsi v miste bydliste, mas 22 dni placeny dovoleny a kazdy odjezd z mista pobytu se hlasi kvuli pojistovne
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ETNA: No na AA se musis nahlasit 3 mesice pred vyprsenim pracovni smlouvy (lze to i pozdejc ale pak ti zkrati neco z podpory). Pokud bys chtela zit oficialne v CR a dostavat podporu z DE tak to netusim jestli jde, ale pokud o budes o tomhle konkretnim vedet neco vic tak by me to take zajimalo.
    ETNA
    ETNA --- ---
    ETNA: jo, tak něco už jsem našla. Ale postřehy klidně dál uvítám ,)
    ETNA
    ETNA --- ---
    Ahoj, chci se zeptat. Na Vánoce to ve slavnym Německu balim a plánuju se vrátit zpět do Čech. Je nějaká možnost získat podporu prostřednictvím německé agentury? Protože v Čechách mi nic nedají a životní minimum je opravdu směšné. Pokud ano, jak postupovat? Chci se pak zajít zeptat do Arbeitsagentur až to bude aktuální, ale zajímají mě i nějaké zkušenosti, pokud někdo má. Díky moc.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    ahoj, je tu prosím někdo kdo bydlí v Mnichově:)?
    KAZAAM_32
    KAZAAM_32 --- ---
    DO_IT: muzea atd. to tolik neřešej, index nebo nějaká průkazka studenta v poho stačí... taky nemam isic, stacila mi karta, co mame na otevirani dveri a do jidelny, jen je tam fotka a holografickej symbol skolniho roku..
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    zdravim, asi blbe dotazy, ale coz...
    S kamaradem chceme zitra navstivit v drazdanech muzea, pamatky.. Bude jim stacit Index pro studentskou slevu? nemam zarizenej isic
    A na vecir by to chtelo nejaky bar ci hospodu, mate s nejakou dobre zkusenosti nebo nejakou oblibenou?
    SOLIFUGA
    SOLIFUGA --- ---
    Neni zde nekdo kdo by mel zkusenost s praci fyzioterapeuta v Nemecku? Nebo alespon zdravotnik...?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    nezavodit, ale jinak se na nem. dalnicich neplati zadny poplatky

(bw jsme ted zjistili, ze i cizinci musej mit pro vjezd do centra feinstaubplakette nebo umweltplakette nebo jak se to jmenuje)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Plati se na autobahn nejake myto nebo je potreba mit vinetu za osobni auto?
    Poradite mi nejaky pekny usek kde se da dobre zavodit?
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    LOSTINSPACE: Ve vlaku me kontrolovali nedavno, letmo mi prohlabli kufr, ale me to dost vytocilo a protoze nejsem zadnej Untermensch, tak jsem je vypucovall, ze nejsou profesionalni, vytipovali si spatnyho cloveka a kdepak ze zapomeli psika,amateri. To je nasralo a prohledali me dukladne, dokonce se mi divali i do penezenky :-)). Smal jsem se jim celou dobu, IQ dvou telocvikaru, at uz nenabiraj celniky ve zvlastni skole, nedela to dobrotu...
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    LOSTINSPACE: v nocnich autobusech kontrolovali snad vzdycky kdyz jsem jel, ve dne se mi to nestalo. Vlakem taky obcas kontroluji ale vyjimecne. Na druhou stranu jsem dvakrat zazil kontrolu ve vlaku pri prejezdu z Rakouska do Nemecka
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    LOSTINSPACE: ja videla uz i kontrolu v autobuse, ale vypadalo to, ze policajti byli predem informovani, ze tim busem nejspis pojede nekdo bez dokladu, asi to jinak moc obvykle neni.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    LOSTINSPACE: Kontrola vlakem vetsinou prochazi a kontroluje se nahodne.
    LOSTINSPACE
    LOSTINSPACE --- ---
    JEUX: neni cech a jedinej doklad co ma (mel) je proslej pas. Proto potrebuju vedet, jestli se jeste kontroluje, nebo uz ne. V aute, ani autobusu se uz nekontroluje, takze snad ani ve vlaku..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam