• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    PRUE
    PRUE --- ---
    SOLIFUGA: taky si myslím, manžel je programátor a němčinu nechtějí vůbec :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SOLIFUGA: konstrukční inženýr s praxí podle mě bez problémů, a ty když oprášíš němčinu, tak jako fyzioterapeut najdeš práci taky
    (nevím teda konkrétně jak to v jakým oboru funguje, ale na takovýchhle inženýrkých poicích jim často stačí angličtina)
    PRUE
    PRUE --- ---
    PROMETHEA: jo, to je asi pravda, že moc poeticky to nezní, např. zpívanou němčinu nemusím vůbec :-D ale něco mě k ní prostě táhne

    celá naše rodina je "čistě árijská" :-D tak snad bychom dobře zapadli a moje příjmení není ani ová ani nekončí na dlouhý á, takže by na mě ani nemuseli koukat jako na "tu z východu" čistě hypoteticky, přízvuk mě pak stejně prozradí :-D

    ANDY_WARHOL: mě přišel franfurkt jak z jinýho světa, hlavně po návštěvě letiště :) ale to už je dávno

    vesnicí bych nepohrdla, kdyby ovšem byla uprostřed centra města a zároveň v naprostým klidu a bez čumilů :) ale to bych asi chtěla moc

    BRUNA: tak to jsem netušila, měla jsem za to, že to tam funguje jako u nás s družinou :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDY_WARHOL: ja mam z nemciny rada jen nepřeložitelné "doch"
    tim koncim :)

    okolí ještě moc neznám - a když, tak spíš severně od Frankfurtu

    máš pravdu, ty (hlavně severohesenský) vesničky jsou úchvatný, a štěstí, že aspoň ty přežily nálety bez újmy

    frankfurt se mi taky zezačátku nelíbil, a setkávám se s podobným názorem jako máš ty často (ale v podstatě jen od lidí, kteří tam nebydlí), jsem tu rok, a to město mám čím dál tím víc ráda - velkoměsto světového formátu v kapesním vydání :)
    architektura 50.let to tu sice trochu kazí, ale na spoustě míst zůtaly aspoň fasády

    je to jinej pocit a vazba k městu než v Praze, kde ta historie doslova dýchá ze stěn, ale frankfurt má podle mě jako město taky svůj vnitřní šarm (ale těžko o tom přesvědčovat někoho, kdo si myslí, že je tu jen letiště a banky)
    SOLIFUGA
    SOLIFUGA --- ---
    Zdravim, uz chvili sleduji tuto plodnou diskuzi, sice ziju v Parizi, ale mame v planu presunout se s pritelem do Nemecka tak uz to sleduji ted, tak bych se chtela zeptat na vas nazor- muj pritel je konstrukcni inzenyr, ale je to francouz a mluvi plynule anglicky a spanelsky, ale nemecky ne...My tedy pocitame s tim ze zacneme klidne nekde od piky zrovna na svych oborech nelpime, ja jsem fyzioterapeut a nemecky jsem se ucila 8 let, ale ted mam v hlave hlavne anglictinu a francouzstinu, ale po nejakem refresh kurzu by to bylo dobry, jen by me zajmalo jestli mate nejakou zkusenost ze by byla moznost najit si praci v oboru i bez jazyka...diky za vase nazory!
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PROMETHEA: frankfurt jako mesto se mi moc nelibi (i to jakoby historicky centrum znova postaveny mi prijde dost hnusny), ale ty mestecka a vesnicky v okoli jsou nadherny, a priroda, bydlim kousek od Gelnhausnu, jestli to tu trochu znas. mam pocit ze tam kde to bylo vybombeny to nema tu spranvnou atmosferu.
    Nicmene ja si vybral jeste k tomu malou vesnicku v takovejch malejch horach a pripadam si tu jak na Sumave.
    Kdyz sem bydlel v CR, tak sem musel kvuli praci bydlet v Praze, uz mi to lezlo mistama krkem, tak sme se odstehovali do vesnice u Prahy, ale to furt nebylo no. ted sem konecne spokojenej a sem rad ze muzu delat svoji praci a byt pritom na vesnici.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PROMETHEA: ja sem si zamiloval nemcinu kdyz sem videl film nebe nad berlinem (v originale), ty recitace Goetheho v prubehu toho filmu jsou proste nadherne. ale to vis, nejakej vesnican s hesenskym akcentem me taky neuchvacuje :)
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    PRUE: je fakt, ze z Mnichova je to do Prahy dost blizko. Pokud pockas na mestskou skolku, tak to je jasny, ze bys pak chtela do prace, to se i vyplati, ty mestsky skolky byvaji levny. Ja to spis myslela tak, ze je lepsi dopredu moc nepocitat s dodatecnym vydelkem, protoze jednak budes mit nejspis blbou danovou sazbu, jednak to soukromy hlidani je drahy a malo vydelecna prace se nemusi ani moc vyplatit.

    Jeste k tematu deti: co jsem tak slysela, tak zase docela blba muze byt skola, co se pracovnich aktivit matky tyce - spousta skol je jen dopoledne, i kdyz ted zavadeji myslim skoro vsude ty celodenni. Tak to je dobry pak taky zjistit a prihlasit dite do nejake te celodenni.

    Ja nemcinu driv mela rada, ted k ni mam zcela neutralni vztah, coz je i trochu na skodu, protoze ji moc nerozvijim.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PRUE: to že je bázlivej už asi na věci nic nemění
    na druhou stranu, co jsem potkala německý pejskaře, tak byli všichni moc milí

    nebála bych se toho :)

    echt? mě to teda zní všechno tak úřednicky a i poetický a emocionální věci jsou pro mě v němčině dycky úřednický....:/
    PRUE
    PRUE --- ---
    PROMETHEA: no toho se právě bojím :( ještě ke všemu máme bázlivýho psa, inu, páráda :)

    to právě zní tak krásně, lahoda pro uši :))))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDY_WARHOL:
    PRUE: nechapu, ze mate radi nemcinu

    mluvim uz docela plynne, ale proste co se tyce vyjadreni, a toho jak to zni ji nemam vubec rada.....ble :(
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PRUE: zase-nejsem z mnichova
    ale urcite to tu maj pejskari striktnejsi nez v cechach - ve frankfurt je většina parku, kam psi nesmej vubec (protoze si tam hrajou deti), a pro psy jsme tu našli jen asi 20 m čtverečních, kde jsou naopak přímo vítaný (ségra tu byla s psíkem na návštěvě)

    zase nutno říct, že bydlíme frankfurt - téměř centrum

    a nechci tě strašit

    poplatky za psi určitě jsou, nevím ale kolik

    obecně nejsou němci takový pejskaři jako česi, a klidně te v parku zastavěj a řeknou, že tam pes nemá co dělat
    PRUE
    PRUE --- ---
    ANDY_WARHOL: vidíš to mě ani nenapadlo, asi vzhledem k tomu, jak jsou na tom čechy a práce z domova :-D nicméně ten mnichov je opravdu blízko! to mě fakt těší, přímým vlakem za 4,5h v praze, paráda, minulý rok měl manžel zajištěnej přestup do amsterdamu, po jeho přijetí mu ale nabídli tak málo peněz, že se na to vykašlal a to už by byla jiná dálka, přece jen jsou němci naši sousedé :))))

    a co se týká toho dph, myslím, že se z toho dost lidí pos.... už teď poslední rok mi přijde, že utrácíme stále víc za to samý zboží, teď to bude ještě horší, lepší snad zmizet, jenže nevím, jak se bude vyvíjet situace v DE po krachu eurozony :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PRUE: ja to chapu me se taky nemcina libi :) ale nejak si s ni stale netykam, ve firme se mluvi anglicky. nejaky ty bezny veci si zaridim, ale ze bych byl schopnej konverzovat to ani nahodou. ale casu dost :)
    jinak to muzes delat jako to dela moje pritelkyne, ta do prace nepujde, protoze dite mame teprve necele 4 mesice, tak si uziva materskou a pendluje, jeden tyden v cr, dva tydny tady a opacne, podle toho jak musi k doktorum s malou a nebo sama.
    pokud nebudes mit stale zamestnani a deti nebudou chodit do skolky tak to tak muzes delat.
    muzes si taky najit nejakou praci po internetu, pises ze si technicky redaktor, to mi zni jako ze se to da delat na dalku, pocitac s internetem je to nejmensi.
    TUILE
    TUILE --- ---
    spolubydleni v mnichvove vb nejakym 3+1 stoji 400 sakum prdum za pokoj (sandstrasse, takze kousek od centra).
    ty ceny za spolubydleni se pohybujou do tech 500 euro, tak by 3+1 mel stat do tech 1500, ne?
    PRUE
    PRUE --- ---
    PROMETHEA: až to všechno bude jistý, tak si místo zabookuju, mám pocit, že ta kamarádka z mnichova čekala půl roku...

    ona mi i poslala nějaký formulář na výpočet čistý mzdy, dělá personalistku, takže se v tom snad vyzná a ta čistá mzda snad odpovídá, je to ale ta nejvyšší hranice, kterou zaměstnavatel uvádí v platovým rozmezí tý daný pozice, navíc si manžel řekl ještě víc, protože prostě má nějaký zkušenosti a hlavně ta nabídka musí prostě stát za to, abychom se kvůli tomu všichni relokovali do jiný země.

    no a jak to tam vypadá s těma psama? co jsem se tak dopídila, tak je to tam nějaký složitý co se týká různejch všemožnejch poplatků, zákazů, nařízení apod.? abych tam pak nemusela chodit furt na vodítku s náhubkem apod. vím, že třeba tady v čechách, konkrétně v praze můžeš psa pustit z vodítka jen na určených místech, ale v zásadě se to nedodržuje a nikdo tě za to netrestá, tohle by tam prošlo? :)
    PRUE
    PRUE --- ---
    RODWY: to je teda dost přehnaná cena :( kamarádka co žije v mnichově se dvěma dětma platí 1200E a to mají nejdražší byt (ve srovnání s ostatníma českejma rodinama, který tam zná)

    BRUNA: no jo, jenže co bych tam dělala? doma být nechci, jak je vezmou do školy/školky tak bych něco dělat chtěla a nemám zas takový ambice dostat se na nějaký super placený místo, i vzhledem k tomu, že mám jen obchodku a nikdy jsem nedělala nic co by s ní nějak souviselo :) tady jsem dělala technickýho redaktora, těžko říct, jestli bych tam něco podobnýho dostala, bez vzdělání a momentálně i se zapomenutou němčinou :))

    ano, trochu se obávám toho, že přijdu o kontakt s rodinou (i když to tak vlastně nebude vzhledem k vymoženostem dnešní doby :) ale faktem je, že mám skvělou mámu i tátu, který nebydlej daleko a když něco potřebuju, tak pohlídaj... a nebudu zastírat, že jsem na ně trochu fixovaná, takže ten přesun do jiný země bude dost tvrdej náraz, řekla bych

    na druhou stranu jsem do německa vždycky tak nějak chtěla, němčina se mi stále líbí (a že to lidi nechápou), otázkou je, jak moc se ty představy liší od skutečnosti :-D
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PRUE: s tema skolkama ma BRUNA pravdu - chce to si zjistit predem, jestli mas na mestskou skolku narok a nejlepe si booknout naky misto predem
    u nas ve frankfurtu jsou poradniky dlouhy asi tri roky :)
    jinak co jsme se bavili tak naka krabelstube pro mensi deti stoji 400 E/mesic, a to uz se ti nevyplati chodit do hur placeny prace

    je dobry si zjistit, jestli byste meli narok na nakou dodatecnou podporu od statu
    s detma jsou ulevy na danich

    podle ceho jsi dosla k ty castce cistyho prijmu? treba by vam vyslo jeste vic - zalezi jak vas zdanej
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    ANDY_WARHOL: to asi jo, ale nejak me ten nemeckej skupinovej rev pripada desivejsi ;-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BRUNA: fanousci sou u nas stejny, to mi ver, proste se ozerou a jdou v parte, tak si prijdou silny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam