• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TAARA: ve Sparkasse (nejhorsi Nemecka firma se sluzbami na urovni KB roku 2000) mi ucet dali stacila jim adresa kde jsem pod jmeno napsal v byte koho "bydlim"
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    TAARA: Tak tohle se mi nestalo. Mam trvaly pobyt v Česku. Na pracovním úřadu jsem se nahlásil a posléze dorazilo poštou číslo sociálního a pojišťovna číslo. Asi bude fakt záležet u koho bude pracovat a na jaké lidi narazí.
    TAARA
    TAARA --- ---
    No kdyz zacnes zarizovat veci pro praci jako je Steuernummer, otevrit si ucet, zdravotni pojisteni, tak zadna z techto veci bez nahlaseni nejde. A kdyz jsem hledala praci tak nekde meli jeste z te ceske adresy strasny strach, neco jako: "mate tady vubec pracovni povoleni" apod..
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    SKATEMURAI: Hmmm, tak tyhle "drobne detaily" jsi mohl napsat driv, ze neumis nemecky a priorita je pro tebe je neplatit pojisteni...

    Zpatky k tvemu problemu - to co jsem napsal predtim ignoruj (vyslani pracovnika do zahranici), bylo by to relevantni jen v pripade, pokud by jsi delal ciste freelancing. Imho pujde vyzrat nad system tim zpusobem, ze se stanes nemeckym zamestnancem na castecny uvazek, zamestnavatel ti bude prispivat na pojisteni, tim budes plne pojisten. Ja nevim jestli jsi to pochopil, ale cast pojisteni se ti strhava z platu (Arbeitnehmeranteil) a cast plati zamestnavatel (Arbeitgeberanteil). S kamaradkou si zalozite v Nemecku firmu, predpokladam UG (Mini-GmbH), kde budes spolecnik (Gesellschafter) a odmenu si budes vyplacet formou podilu na zisku, tak by to asi mohlo fungovat, ale bez zaruky, nejsem odbornik na GmbH. Kazdopadne uplne nejdriv zacni studiem nj.
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    MEDDOG: Pokud myslíš adresu trvalého pobytu je to snadné. V cechach se odhlasis a v nemecku přihlásis následně si daji úřady vědet.
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    SKATEMURAI: No pokud do životopisu budeš uvádět německou adresu a chceš mit německou adresu. Mění to situaci. Pokud chceš od někoho peníze ( podporu) je to v nemecku rozhodne složitější. Záleží co mas přesně v planu. Jinak, česky a německy úřady jsou taky jeste jak Alenka v říši divu. Co se týká pendlovani osob a jejich práce v zahraničí.
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    MEDDOG: Někde v evropské unii musíš platit. Soc.a zdrav. Ale je jedno kde.
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    SKATEMURAI: Pokud máš kde. Myslím ze to neni problém.
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    SKATEMURAI: A co v zacatku zůstat nahlasen v cechach a jakmile si najdeš praci tak se nahlasis z změnou bydliště.
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    SKATEMURAI: Spousta mých kolegu neumí německy. Záleží jaká jsi povaha. Můžeš tam jit tak či tak.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SKATEMURAI: vyborne jsou v Nemecku integracni kurzy Nemciny, 5 hodin denne, 8 bloku, 2 roky vyuky (zmini, jarni, letni i podzimni prazdniny), kazdy kdo to abslovuje uspeje na nemeckem trhu prace. Zavrsene to je certifikatem DMZ A2/B1. Cast penez na kurz zaplati obec (ze spolkoveho integracniho programu), zbytek si doplaci uchazec sam za 110 eur mesicne, tusim. V nekterych mestech byla nabidka jenom na dopoledne, ale zase v jinych mestech byla nabidka i na vecery. Pokud nastupis od zacatku, tj od zari, priprav se na to, ze tam s tebou bude chodit hromada lidi, kteri ani neznaji latinskou abecedu, takze se budes pomerne nudit. Takze doporucuji se ucit sam, absolovat alespon 1 mesicni kurz v cr, a nastoupit v dubnu/kvetnu do posledniho useku 1. roku (tj A1-A2).
    Ale jestli mas ambice delat treba skladnika, na jehoz komunikaci staci 10 slov tak se lecos naucis sam, az pak jednou ucis potrebu delat freelancera, bude ti i uroven B1 malo.
    TAARA
    TAARA --- ---
    SKATEMURAI: zalezi na tom, co umis.. ale zaklady nemciny jsou vetsinou vyzadovany.. Zalezi taky na tom co chces delat. Klidne posta.
    TAARA
    TAARA --- ---
    FLEGMA: Delam v personalce a adresu rozhodne ano, nejlepe nemeckou. Pokud chybi tak se na ni stejne telefonicky doptavame.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    SEJDA: V zivotopise je urcite dobre mit nemecke tel. cislo, ale neni nutnou podminkou, svuj prvni job v DE jsem hledal z CR a v zivotopise jsem mel uvedeno ceske cislo s mezinarodni predvolbou 00420, naprosto bez problemu. Adresu bych do zivotopisu nedaval, maximalne mesto nebo vubec neuvadet.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    SEJDA: S tim hlasenim to je pruserove pokud by se prihlasil s velkou prodlevou, napr. az za rok, pak je velka pokuta. Za pozdni prihlaseni v radu dnu nebo mesicu vim od znamych pokuta jen v desitkach eur. Pred listopadem 2015 to tak prisne nebylo.

    S freelancingem velmi doporucuju zacit jak jsem popsal, tj. vyslany pracovnik do zahranici v ramci preshranicniho poskytovani sluzeb, v tom pripade bude vsechno platit v CR (vyrazne vyhodnejsi). Samozrejme je potreba byt predtim zaregistrovany jako OSVC v CR coz podle SKATESAMURAI dotazu si nejsem uplne jisty ?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    No a co se tyce dani, rozhodne se vyplati schovat si uctenky za vlaky/autobusy/hotely z obdobi kdy clovek shanel praci, pocita se to do nakladu (ktere ma v Nemecku i zamestnanec), a tim se snizi dan. Nicmene pokud dojde ke vzniku pojisteni po dni danym vysi prijmu, "sleva na dani za rok" bude vyssi nez "zaplacena dan", a v 1. roce zamestnani dojde k navraceni cele zaplacene dane z prijmu, takze ty uctenky potreba nebudou. Jestli se nepletu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SKATEMURAI: ja nejak nerozumim tomu Freelancingu, pokud nekde lze vykonavat cinnost za ucelem prijmu, nutne se z toho plati dane, poplatky atd. Nemecko neni karibik. Na freelancing jiste potrebujes adresu, povoleni, a platit poplatky, jeste driv nez zacnes ..

    S tim hlasenim se to neni az tak akcni, je dobre mit v zivotopise adresu v Nemecku, jako treba adresu kamaradky, stejne jako mit nemecke telefonni cislo (SIMka i s kreditem stoji 10€, bacha musi se registrovat na jmeno i adresu, za lhani v pripade zneuziti SIMky si postih radeji ani nechci predstavovat).

    Tedka zamestnali cloveka, ktery predtim bydlel v Rakousku, a vsechny hlaseni na urad si vyrizoval az dodatecne (tj. i prihlaseni se k pobytu, nastesti uz dneska provadi registraci u Socialky, Financniho uradu automaticky, jenom zdravotni pojistovnu si musi clovek vyridit sam, opet dodatecne, jenom reknes, kterou mas v planu, nejvetsi nemecka pojistovna je AOK). Ja jsem sel podepsat smlouvu s v ten den vyrizenym prihlasenim (trva to +/- 10 minut + cekani ve fronte, cisla ze socialky a financaku pak prijdou postou), na AOK jsem sel az dalsi tyden. Jak pise FLEGMA, neprihlasi te, bez:
    A) dokladu o vlastneni nemovitosti na kterou se hlasis (asi vypis z jejich katastru)
    B) bez potvrzeni majitele nemovitosti o tom, ze souhlasi aby ses tam nahlasil, ja to resil s majitelkou bytu, kde bydli pritelkyne pres email, nastesti byla v tomto obdivuhodne pruzna. Je normalni, ze ti majitel nemovitosti v takovem pripade predlozi dotaznik, kam vyplnis osobni udaje, vcetene toho, kolik si planujes, resp kolik jsi do ted vydelaval mesicne, za lhani jsou v pripade soudu opet postihy.

    Jakmile budes mit karticku od nemecke pojistovny, oznamis svoji ceske pojistovne, ze jsi pojisten v zahranici, ze se na uzemi CR nezdrzujes, a tve zdravotni pojisteni zanikne, odevzdas i karticku, do te doby musis byt nezamestnany/samoplatce/zivnostnik/zamestnanec/student/.. .. proste zdravotni se platit musi, i kdyby na chleba nebylo. Myslim, ze se plati jen za mesice, kdy jsi vetsi pulku pojistencem, resp. platis tolik kolik odpovida vetsi pulce mesice, ale je mozne, ze taky je rozhodujicim 15. den. Nevim jestli zalezi na ochote zamestnancu pojistoven, ale mne zanik pojisteni antidatovaly k datu vzniku pojisteni v Nemecku.

    Je zcela normalni, ze kdyz nekam prijedes ridis se tamejsimi pravidly, plati to i obecnich vyhlaskach v CR, neexistuje duvod predpokladat si, ze muzes podnikat v Nemecku/Bavorsku podle zanonu platnych v CR, ridis se proste zakony platnymi mistne.

    Na ten freelancing asi budes potrebovat vsechna potvrzeni ze vsech uradu, takze pocitaj vyrizeni min 7 dni.

    Pokud vim, EU pravo umoznuje pobirat podporu v nezamestnanosti ve state, kde se zdrujes a pritom hledas si praci v jinem state EU. Urednice na Urade prace CR to neslysi rady, neb se jim to asi blbe kontroluje, kdyz prineses potvrzeni o tom, ze jsi si hledal praci v nemcine, ale legalni a legitimni to je.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    SKATEMURAI:
    ad 3) Praci muzes v pohode hledat uz ted z CR, zaklad je zaregistrovat svuj profil na freelancingovych portalech (xing.de, freelance.de) a doporucil bych i registraci u nejake agentury, protoze ti pak budou posilat i nabidky, ktere se nemusi objevit v inzeratech na internetu. Prvni interview se zakaznikem das po telefonu a pak az na finalni predstaveni dojedes osobne. Jednou se mi stalo, ze me prijali jen na zaklade zivotopisu s fotkou a pohovoru po telefonu, aniz bychom se videli osobne, prislo mi to vtipne, nabidku jsem ale nakonec neprijal :-)

    ad 7) nelze, viz. TAARA, musis mit odpracovano v DE

    ad 8) Muzes po urcitou casove omezenou dobu pusobit jako cesky zivnostnik vyslany do zahranici, tzv. nemecky Entsendung. Podminkou na socialce v CR vyplnit formular o vyslani pracovnika do zahranici (kterym se muzes prokazat v pripade kontroly), pak se prihlasit se k pobytu v v Nemecku (pozdni prihlaseni pokuta az 1000 eur, v listopadu 2015 se zprisnil zakon, takze musis mit potvrzeni od majitele bytu Wohnungsgeberbescheinigung, pokud by majitel uvedl nepravdive udaje, tak pokuta az 50 000 eur). Danit budes pak v CR, pokud tvuj pobyt neprekroci 180 dnu v roce, socialni pojisteni platis taky v CR, zdravotni muzes nechat ceske pojisteni (plati jen pro akutni osetreni) nebo prihlasit v Nemecku (drazsi, ale vyhodnejsi pokud bys byl casteji nemocny nebo se s necim lecis). Toto je varianta freelancingu vhodna na start, casem se budes muset prihlasit k podnikani jako nemecky OSVC/selbständig, potom budes pusobit jako Freiberufler nebo Gewerbebetreibender (rozdeleni zavisi na oboru cinnosti a konsekvence jsou danove, viz. Gewerbesteuer) a cekaji te lahudky jako progresivni Einkommensteuer , pokud budes vydelavat nadprumerne, pocitej ca 50% prijmu pujde pryc na danich a pojisteni + administrativni naklady na Steuerberatery + rady od pravnika (napr. zkontrolovat smlouvu) stoji 200 eur/Std, neskutecne slozity danovy system a zakony pro vsechno, proste podnikani v Nemecku je lahudka pro fajnsmejkry :-)

    Pokud se rozhodnes pro freelancing a budes mit dlouhodobou spolupraci na zaklade smlouvy, predevsim si dej ve Vertragu pozor na Zahlungsfrist a Kündigunsfrist, to byva nejpodstatnejsi. Do zacatku lepsi zvolit Dienstvertrag (jsi placen za hodinu prace) nez Werkvertrag (smlouva o dile). Uplne nejvetsi jistotu budes mit v zamestnani, zdaneni prace je stejne jako v CR brutalni, vyzkousej Gehaltsrechner kalkulacky na netu.

    ad 9) Muzes mit castecny uvazek (Teilzeitarbeit), krom toho existujou mini joby za 450 euro (max 15h tydne), muzes i kombinovat minjoby nebo castecny uvazek + minijob. Stehovat se kvuli tomu do Nemecka je imho nesmysl. Kdyz uz prestehovani, zvolil bych Vollzeitbeschäftigung.
    TAARA
    TAARA --- ---
    SKATEMURAI: Nahlasene bydliste a nemecka adresa v zivotopise je zakladem pro hledani prace.
    Zdravotni a socialni/podporu v nezamestnanosti plati myslim CR. Myslim ze dokud neco neodpracujes nemas narok (nemecka podpora v nezamestnanosti se vyplaci po roce prace) nevim presne jak je to s Harz IV...(ale to je pro socialni pripady..)
    Jakoukoli praci najdes nejlepe pres jobboerse, a udelej si profil na xing.de
    Pravidla pro freelancery neznam.. ale pro ty kdyztak freelancermap.de
    JENNE
    JENNE --- ---
    BAARKA: Hledej na google.de Kfz-Haftpflichtversicherung a Kfz-Steuer Rechner..
    (pokud budes mit auto pojisteny v CR, ale tady budes pracovat a odvadet dane, z danoveho hlediska jsi povinna tady zaplatit dan na auto (i kdyz bude auto na ceskych SPZ).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam