• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VOY: nevyvracím, že na takových školách to opravdu může být problém, a i si to dokážu předatavit, že to fakt problém je. ale článek je psaný dost apokalyptickým stylem, a neuvádí věci do kontextu, takže u českých čtenářů pak vznikne dojem, že je to tak v každé škole v německu…a to je hrubě zavádějíci
    VOY
    VOY --- ---
    Třeba tady jeden učitel tu situaci popisuje:

Brennpunktschule in Berlin: „Am Ende der Stunde erwarten sie dann, dass ich zum Islam übertrete“
    https://www.berliner-zeitung.de/mensch-metropole/brennpunktschule-in-berlin-am-ende-der-stunde-erwarten-sie-dann-dass-ich-zum-islam-uebertrete-li.2209349
    VOY
    VOY --- ---
    PROMETHEA: zároveň si dovedu představit že děti z většinový populace to mohou mít na školách v Neuköllnu (hodně etnická a spíš problémová čtvrt v Berlíně) klidně docela složité. Když většina třídy jsou muslimové a třeba mluví líp turecky nebo arabsky než německy tak to je prostředí kde se lehce nějaký druh šikany může stát a učitelé toho moc nezmohou. Zkusím najít článek.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VOY: mě poslala kamarádka z čech před eu volbami toto
    Německé děti předstírají konverzi k islámu ze strachu z muslimských spolužáků - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-nemecke-deti-predstiraji-konverzi-k-islamu-ze-strachu-z-muslimskych-spoluzaku-40468993

opravdu nápadný fokus novinek.cz
    VOY
    VOY --- ---
    Dnesni hlavni clanek na Novinkach je typicky priklad jejich agendy. "Berlínská koupaliště instalují na ploty ostnaté dráty". Je to pravda, deje se to a na tech koupalistich byly minuly rok dost problemy, hlavne v souvislosti se skupinkami blizkovychodnim mladiku, to je proste fakt. Ale nelze to na druhou stranu brat uplne tak, ze v Berline zivot jak ho zname skoncil a uz se jen z poslednich sil branime privalu pristehovalcu. Rekl bych, ze nekde na severu Cech to bude asi na koupalisti nekdy podobne treskuty. Leto, hodne lidi, vedro, vsichni zpruzeni. Pro me z toho vyplyva jen to, ze bych s rodinou na takovy koupaliste kam kluci z Neukollnu lehko dojdou vychazkovym krokem nikdy nesel.
    C8400
    C8400 --- ---
    FRIENDSHIPPOWER: Novinky, ktere jako zdroj uvádějí Bild (německá obdoba Blesku)... to se nedá brát vážně. Bohužel se tyto clickbait články na novinkách množí. Kapka pravdy v tom je, ale jen kapka.

Viděl bych to i v německém lokálním kontextu, který v překladu často zapadne. Ve východním Německu (článek je o Duryňsku) je obzvláště silná tradice vše svalovat na migranty, zapalovat migrantské ubytovny, volit krajní pravici (AfD) apod, takže ten hate mezi železničářskými starousedlíky a migranty je tam vzájemný.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    FRIENDSHIPPOWER: myslim, ze uz je to zkraceny na 5 - 6 let pobytu

Jinak kamos ucil par let v Köln na housle a taky rikal, ze tam holky nemohly samotny jezdit s houslema MHD, aby je nekdo neokradl atp. No vratil se do Tabora a Nemecko nikdy vice, rikal.
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    Nejvíce ukrajinských uprchlíků žije nyní v Německu (více než 1,2 milionu)

Number of people under temporary protection at 4.3 million - Eurostat
    https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20240308-3

„Každý z nás má přátele a kolegy, kteří zemřeli na frontě. Nedonutí mě se vrátit. Dříve bych se vzdal občanství. Každý má právo se sám rozhodnout,“ řekl témuž webu muž jménem Dmytro.

V davu byla například i žena se svým 18letým synem, který si také nemohl vyzvednout pas. Během hovoru podle webu propukala v pláč s tím, že svého syna nepošle, aby z něj „udělali kus masa“. „Nechápu, co jsme udělali. Jak proti nám mohli podniknout tak radikální kroky?“ ptala se žena.

Pokud „člověk v branném věku odešel do zahraničí, ukázal svému státu, že mu nezáleží na jeho přežití. A pak přijde a chce od tohoto státu přijímat služby. Tak to nefunguje. Naše země je ve válce,“ napsal tento týden na sociální síti X ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Pobyt v zahraničí nezbavuje občana jeho povinností vůči vlasti,“ upozornil.

Nejvíce ukrajinských uprchlíků žije nyní v Německu (více než 1,2 milionu), po něm následuje Polsko (přes 951 tisíc) a Česká republika (přes 381 tisíc), vyplývá z dat Eurostatu zveřejněných letos v březnu.
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    Jak dlouho trvá dostat Německé státní občanství ?

já už bych byl nejradši občanem BRD, abych mohl v BDR volit a kandidovat :-)
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    OLIII: Paní to vše je kvůli bitvě u Stalingradu, víc Vám neřeknu.

Das ist alles wegen der Schlacht von Stalingrad, mehr werde ich Ihnen nicht erzählen.

:-)
    OLIII
    OLIII --- ---
    FRIENDSHIPPOWER: Číst "bylo trochu jasný že to úplně bez problémů nebude" a pochopit to jako "všechno je vymyšlený a žádné incidenty nejsou" chce hodně kreativní myšlení.
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    VOY: ale co Frankfurt ? a co to Durynsko ? a co ve vlaku v Durynsku ? vy si opravdu myslite ze je to vse vymyslene a ze ve vlaku nejsou zadne incidenty v Niemecku ?

:-)
    VOY
    VOY --- ---
    Zároveň bych ale řekl že už na začátku bylo trochu jasný že to úplně bez problémů nebude a teď se začínají trochu objevovat a Němci se o nich pomalu osmělují mluvit neboť již tolik nehrozí označení za nacisty či příznivce AfD když někdo zmíní že by bylo fajn nemuset se bát v noci při cestě vlakem.
    VOY
    VOY --- ---
    Novinky mají v posledních týdnech jako svoji agendu psát o tom jak se v Německu člověk má dnes málem bát jít po ulici. Jsem v samotném epicentru apokalyptické migrace tj. Bundeshauptstadt a nemohu říci že by moje zkušenost byla konzistentní s tím co se Novinky snaží Čechům dostat do hlavy.
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    OLIII: Wir schaffen das :(
    OLIII
    OLIII --- ---
    FRIENDSHIPPOWER: Meh, tyhlety články o 'zhrouceným' Německu jsou v poslední době na novinkách minimálně jednou do týdne.
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    Z německých vlaků se stávají zóny strachu. Zaměstnanci zoufale píší o pomoc - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-z-nemeckych-vlaku-se-stavaji-zony-strachu-zamestnanci-zoufale-pisi-o-pomoc-40469438
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    Opakovaně jsem mluvil se šéfy jednotlivých frakcí v europarlamentu a varoval je. Říkal jsem jim, že dekrety mají právní základ v Postupimské dohodě a že otevřeme Pandořinu skříňku, pokud do jednání o rozšíření zapojíme dohodu o hranicích v Evropě z roku 1945.

Bavorský premiér Edmund Stoiber tehdy nebyl spokojený a řekl, že po vstupu zařadí dekrety na unijní agendu a "Češi budou muset poslouchat". Nic se nestalo. Jsem velmi rád, že vedlejším produktem jednání o vstupu je, že jsme se této otázky dokázali zbavit.

Němec, který dostal Česko do EU: Klaus byl tvrdohlavý, Zeman vás uchránil od průšvihu - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/verheugen-rozhovor/r~dea52584023e11efbf960cc47ab5f122/?
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    VOY: Tam jsem byla vcera, i jsem stahla appku, ale psali se tam ze je tam hodne scamu a mam pouzit web. Ja psala i vyrobci a prej ne, nebude vyrabet dalsi, ac by jich prodal velkou spoustu. To je obchodnik.
    Prej tam jsou potrebu pro kone, proto je to tak drahe. S cenou je otec ditete smiren.
    VOY
    VOY --- ---
    BERUSKA_CA: Koukam, ze to je vskutku nedostatkova a draha vec, i kdyz nechapu proc. Mrkni se sama.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Zdravim vespolek.
    Shanim beznadejne vyprodany adventni kalendar puvodem z Nemecka. Nemate nekdo k dispozici kouzlo, kde ho sehnat? Prala bych si udelat radost jedne holcicce.
    Dekuji.

VOY
    VOY --- ---
    SOCIOLOZKA: Tak asi můžeš, ale byly případy kdy oflagovali nějaký účet jako fraud a pak ta osoba přišla komplet o přístup k prostředkům. No a když jim neplatis tak nemáš moc s kým se bavit. Do Deutsche Bank člověk vždycky může zajít nebo zavolat. Jsem raději opatrnější. Nicméně na n26 si posílám peníze a jejich kartu používám na všechno.
    SOCIOLOZKA
    SOCIOLOZKA --- ---
    VOY: Můžu se zeptat, proč doporučuješ kombinaci N26 a větší banku na výplatu? Proč nemít N26 i na výplatu? Děkuji
    TOM
    TOM --- ---
    Nevíte jestli existuje seznam podstatných jmen s rozdílným rodem DE/CZ? Ideálně roztříděný do kategorií ženský-mužský (Urlaub, Blume), mužský-střední (Brot) a ženský-střední (Mädchen).
    Neumí to nějaký slovník? Zkoušel jsem ChatGPT, ale je úplně mimo.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    TOM: Tak to jsem ráda, že o tom Ivan neví :)
    TOM
    TOM --- ---
    EUCHENIE: tady jeden německo-slovanský projekt
    Sprichwort-Plattform: Sprichwort
    http://www.sprichwort-plattform.org/sp/Sprichwort
    KROJC
    KROJC --- ---
    KOLU: Mně se jenom ekluje ta přistávací plošina na vrtulník.
    KOLU
    KOLU --- ---
    KROJC: to maloval nekdo kdo nema vubec predstavu jak funguje zachod (https://cs.wikipedia.org/wiki/Spojen%C3%A9_n%C3%A1doby) co?

takhle vypada EU zachod dneska
    https://thumb1.shutterstock.com/image-photo/stock-vector-toilet-bowl-structure-system-cross-section-450w-618315359.jpg

nemci maji ten syfon schovanej pod pristavaci plosinkou, je to prostorove trochu kompaktnejsi
    tim nechci rict, ze mi to prijde jako lepsi reseni, jen ze to ma svoje technicky duvody
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam