SUNY: v celé Itálii obecně platí pravidlo, že do kostela musí být zakrytá ramena a kolena (a vše, co je mezi tím :)). někde se na to příliš nedbá, někde stojí u vchodu "securiťák" vracející ven ty, kteří toto pravidlo nesplňují. někde případně nabízí k zapůjčení velké šátky přes ramena pro slečny v tílkách. kraťasy si myslím, že by neměly být problém, obzvlášť, pokud jsou to normální šortky a ne ultrakrátké sexy kraťasy. nejpřísnější kontrola byla v bazilice sv. Pavla za hradbami (S. Paolo fra le mure), tam mě poslal ven i v plátěných kraťasech asi 10cm nad kolena, naštěstí jsem měla v batohu sukni sahající ke kolenům, kterou jsem před kostelem natáhla na kraťasy, pak už to bylo ok. ale všechny kostely mají u vchodu piktogramy, které zakazují odhalená kolena, ramena, objímání a cicmání se v kostele :)
lístky do Vatikánu? já tam byla v roce 2006/7 a to se objednávaly lístky pouze na mše a audience. jinak přístup do baziliky sv. Petra byl volný, stačilo vystát frontu, která většinou nebyla nějak hrozná a postupovala celkem rychle. do Vatikánských muzeí se kupují vstupenky u vchodu a fronta bývá poněkud pomalejší, neb tam nemohou pustit tolik lidí naráz.