• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUŽivot v zemědělství - zkušenosti, rady, tipy
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    JAZZZ: hodně štěstí.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KUATO: presne to jsem chtel vedet. zatim jde o to vybrat vhodne misto, ktere by melo dostatecnou rozlohu, aby tak v horizontu 20 let uz mohlo fungovat

    pocitam, ze urcite ze zacatku bude takova komunita silne zavisla na systemu kolem (tak jako kazdy z nas) a casem se snad podari dosahnout potravinove nezavislosti, coz dnes uz bohuzel o ceske republice davno neplati.

    jde mi o to, vytvorit navod na funkcni autonomni celek, ve kterem funguji takove typy vazeb, ktere dnes ve spolecnosti, kvuli velkemu poctu lidi a odosobneni mestskeho prostoru zanikaji.
    jako samostatnou kapitolu resim zemedelstvi a potraviny, dal technologie jako DIY CNC stroje nebo 3D tiskarny a elektroniku, dal stavebnictvi, zavlazovani a zpracovani bioodpadu a energetiku a nekonec socialni otazky typu "nejvetsi peklo je byt zavren v jedne mistnosti s prateli" tzn. jak a na jake celky takovou komunitu rozkrajet.

    zatim mi ta meritka vychazi 150-300 lidi na kmen, ktery se sklada ze statku a kazdem z nich hospodari 4-8 rodin. v takovych poctech maj mestsky deti sanci neumrit hlady a zaroven se nepobit kvuli ponorkovy nemoci :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: jeste bych pridala jednu dulezitouotazku, a to vodu. odkud brat a jak rozvadet atd aj.
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAZZZ: uz jsi nekdy neco pestoval, choval? pokud ne, prijde mi vic nez odvazne uvazovat o projektu pro 300 podobnych lidi.

    je tam otevrenych plno otazek, co me tak z fleku napadaji:
    - skladba pozemku (pole, louky, lesy, sady)
    - zvirata?
    - mechanizace? kolik z vas bude mit ridicak na traktor?
    - ma vam to produkovat potraviny akorat pro vas, nebo i na prodej?
    - pokud na prodej, kolik od toho rocne cekate?
    - ptas se, jako bys mel neomezene zdroje, koupil si nekde kus pudy a vsechny potrebne zazemi bys dostavel, neni to prilis utopicke?

    muze to byt rozstrel od 10ha do 200ha, podle ruznych parametru vyse uvedenych.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: prirodne myslis teda zvirecim hnojem? a jaka zvirata si predstavujes? v tom pripade potrebujes ale i plochu pro produkci krmiv pro ne.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KUATO: jizni cechy - nekde mezi jihlavou a ceskyma budejovicema
    stacilo by mi to +- 10ha nebo aspon radove. do tohohle vubec nevidim, tak bych chtel mit aspon hrubou predstavu
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAZZZ: imho se neda rict. zalezi na spouste faktoru. hektar cernozeme v polabi je uplne jiny vesmir nez hektar pastvin v podhuri.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANABEL_LEE: hnojeno prirodne + nejaka drobna chemka spis ze zacatku. jde mi hlavne o zeleninu a soju. pocitam ze by byly i nejaky hydroponicky skleniky a strisky s rasama jako material pro vyrobu bioplynu.

    zkuste strelit od boku cislo, ktere by odpovidalo narokum prave zhruba 300 clene skupiny s tim, ze veskera zvirata i plocha by byly sdilene
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: oj kdepak jak te to mohlo napadnout .)
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANABEL_LEE: nechces tim rict, ze bez hospodarskych zvirat je trvale udrzitelne hospodareni v nasich podminkach neudrzitelne, ze ne?! protoze my vime, ze budoucnost lidstva je vege!

    JAZZZ: nejvetsi optimiste povazuji minimum na rodinu hektar. ale! kdyz budes mit jen hektar, nebudes si moct dovolit udrzet zadna zvirata, protoze jen sena potrebujes hromadu. takze pocitej spis tri. ale ono cast z toho muze byt lucniho charakteru, kde se nic nepestuje. nicmene, kdyz by zilo takto vic rodin pohromade, tak lze mnohem elegantneji sdilet ty zvirata - jedna krava ma vic mlika, nez jedna rodina spotrebuje, ma dost mlika treba pro deset rodin, muzes sdilet prasata (jedna rodina cele velke prase (200kg) za rok nesni.. takze pak by to mohlo vyjit lip.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: a cim by se hnojilo?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    tusite nekdo kolik m2 zemedelske pudy je potreba aby to uzivilo 300 lidi? pestoval by se treba nejaky mix obili/brambory/zelenina
    EVZENECEK
    EVZENECEK --- ---
    Zdravim.
    Shanim zemedelce, ktery soukrome hospodari, a v nedavne (nebo ne uplne davne dobe) si prikupoval nebo kupoval pozemek.
    Jsem student CZU a potreboval bych se zeptat na neco malo otazek ohledne ocekavani od te investice, spokojenosti. Zkracene, sebereflexi toho rozhodnuti.
    Ozvete se, prosim, do posty. Par otazek poslu obratem.
    Diky moc za spolupraci.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Ahoj,

    potreboval bych najit neprorostovou folii, jsou to takovy dlouhy pruhy cerny folie, kdyz jsem to videl, melo to tak cca 30 cm na sirku. Kde se to da sehnet, pripadne existuje nejaka alternativa ? Potreboval bych se dostat na co nejnizsi cenu, protoze to planuju dat na tak asi 10 000 m delky (takze cena do 1 kc / m nebo min by byla super)

    diky moc
    SVA
    SVA --- ---
    Tady pozvánka na víkend od jednoho opavského pomologa, který prý ví jak řezat větvičky, datum 6-7. Program je zdarma.

    Jaro v plném proudu, nejvyšší čas na to poslat tuto pozvánku. O co jde. Věnuju se teď ošetřování ovocných stromů formou řezu takř. na plný úvazek, je to pěkná smysluplná práce. A nejlepší na tom je, že konečně chápu nejen jak řezat, ale hlavně proč řezat. Že to není jen nějaké chaotické zakracování větviček, ale že to vše samozřejmě vychází z biologické podstaty. Že správně provedeným řezem můžem stromu výrazně prodloužit život.. Že úrody budou větší, pravidelnější, plody sladší...Kdybyste se o téhle problematice chtěli dozvědět více, rád se s vámi podělím, zvu vás všechny do bartošovického sadu u Studénky v Chko Poodří, který jsem si vzal částečně pod patronát.. Je zde kolem stovky starých stromů, cca 20 odrůd, kromě toho i nové výsadby ovšem místního genofondu. Ukážem si výchovný řez mladých stromků, stejně jako ošetření vzrostlých stromů a hlavně si řekneme proč to dělat.. Žádné diskusní meze samozřejmě nejsou, takř. no limits, na své si přijdou i iluzorní snílci, krajina okolo je nádherná, niva řeky Odry je jedna z nejzachovalejších u nás a na jaře to je opravdový skvost. Do sadu chci vyrazit o víkendu za dva týdny, tuším že to je 6. a 7. dubna, těším se na hojnou účast! Viděl bych to na sobotu v sadu, něco lehce uděláme, večer pořádná vatra, v neděli potom volný program, doporučuju ten čas strávit právě v říční nivě, kolik je u nás takových?... Tož dejte vědět...
    s jarním pozdravem Ondra- Vlk ovocnář:)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    HAJZL, hajzl je to. A všichni kolem něj taky.
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    prosím vás, rozumíte někdo tomu, jak funguje PGRLF?

    Zatím jsem pochopil, že hlavní význam je poskytnout garanci úvěru na zemědělské investice = tedy chci půjčit od banky částku, kterou nemám šanci ničím ručit. Po schválení PGRLFem, který s vybranými bankami spolupracuje, se PGRLF za mně "zaručí" (alespoň částečně). Tenhle princip chápu.

    Nechápu ale ty dotace úvěru. Našel jsem např. toto:

    "Základní sazba podpory ve formě úrokové dotace činí v současné době u investičních program 4 procenta."

    Jak si to mám představit v reálu? Mám třeba úvěr takový, že splácím 10 000 Kč měsíčně, což je za pět let 600 000 Kč. Jakou částkou mně může PGRLF podpořit?

    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Prodáme čistý burgunský králíčata 9-týdnů a velký světlý stříbrný matka burguňák otec taky 9-týdenní, očkované mormix, na dokrm nebo dochov, 300,-kč za králíče.
    ANNA
    ANNA --- ---
    Ono jde taky o to, že pak obec, pod kterou spadáte, by měla poskytovat služby typu odvoz odpadu a údržbu komunikace (např. v zimě prohrnutí), takže nebývají z podobných nápadů zrovna nadšení.
    Nevím, jaké jsou podmínky pro rekreační stavby, ale u staveb k trvalému obývání je požadavků jak nasr....

    Tohle je docela problém, moc se nepočítá s tím, že by člověk s omezeným rozpočtem chtěl založit hospodářství, většina stavebních pozemků je malých (a drahých), nebo jde zas o zemědělskou půdu s velmi omezenými možnostmi obývání.
    Možnost je hledat větší pozemky, které jsou v územním plánu alespoň částečně schváleny k zástavbě, nebo koupit stávající usedlost s pozemky - ty jsou ale většinou ve špatném stavu + mají velkou plochu (hospodářské budovy) - tzn. náklady na rekonstrukci jsou větší.

    Taky záleží, jak chce člověk ty hektary využít, ale pokud tam chce něco pěstovat nebo chovat, tak se k tomu váže nutnost zřídit skladovací prostory apod..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam