VIDA byla nejrychlejší. Jsou to
otisky prstu.- koala --> "Koalové mají podobné otisky prstů jako člověk, a to natolik, že je od lidských nerozezná ani mikroskopická analýza. Podobnost papilárních linií lze podle vědců vysvětlit evolučně: důvodem je patrně způsob, jakým koalové uchopují listy, jimiž se živí." (Wikipedie)
- Satoranský se chce jít zastřelit. - 1968 --> Panoptikum města pražského, díl, ve kterém dva kasaři narafičí loupež tak, aby zpochybnila spoelhlivost daktyloskopie. Četník Povondra v podání Jaroslava Satoranského má tu smůlu, že na všechny důkazy narazí on a je z toho dost nesvůj. Předpokládám, že jméno postavy bylo zvoleno s ohledem na Josefa Povondru, štábního kapitána, který "v roce 1907 založil první četnickou daktyloskopickou sbírku v českých zemích" (taky Wikipedie)
- "Vylez už z té vany, jseš celej rozmočenej." - varhánky --> já nevím, jak to vysvětlit... nacucané papilární linie?
- Kostka studuje bankéřovu placatku. - 1989 --> Dobrodružství kriminalistiky, díl "Otisk". Který byl na placatce zavražděného a Kostku pozvali z New Yorku, aby pomocí něho usvědčil vraha.
- rukavice --> aby vás nechytli.
- "Synku, nechceš si přečíst mou habilitační práci?" "Tati neruš, já musím dodělat tenhle portrét, nebo mě Jech majzne kladivem. Navíc se narodím až za jedenáct let." - 1823 --> Papilární linie jako první popsal a klasifikoval J.E.Purkyně. Portrét kováře Jecha od jeho syna Karla Purkyněho viz obr. dole. (s otisky prstů nemá ten portrét nic společného, ale je to asi jeho nejznámější obraz)
- analfabeti --> otisk prstu místo podpisu
- Will Smith drží kouli. - 1997 --> Men in Black, scéna vypalování konečků prstů. Viz
Men in Black - Edwards becomes Agent J scenehttps://www.youtube.com/watch?v=nK5VqPm8uWE