• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    87HIGHFLYERMariáš
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZELENY: nojo, je to fakt, ac dlouha doba, tak mam pocit, ze v me pameti nekde hluboko vezi tahle informace, ze se pri 107 nepta na barvu

proto bych chtel zacit chodit hrat, uz mam na kartach nanosy prachu :-D
    ZELENY
    ZELENY --- ---
    ROUMEN: ale bavime se o volenym a tam si vybiras hru az potom co odevzdas talon, akorat pred vzetim talonu urcujes trumfy.
    Na barvu se ptas pred tim nez si volis co budes hrat.
    A tam je ten problem, kdyz chces hrat treba 107 ktera je silnejsi hra nez durch a on ti rekne, ze chce hrat durcha. Tak logicky bys mel mit prednost se svoji 107, protoze je to drazsi hra.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    ZELENY: proto kdyz vylicitujes na co nemas (nedostanes nic v talonu), tak uteces do betla, abys neprisel na mizinu :-)
    ZELENY
    ZELENY --- ---
    MR_DAN: ale vzdycky se ma hrat hra co je nejvic bodovana, a kdyz chce hrat lepsi sotvku nebo sto-sedmicku ,tak ta je bodove nad betlem nebo durchem a takhle by mu ji vzal horsi hrou.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZELENY: durch je nejvic, ne? stovka at uz cervena nebo jina se hraje jen kdyz je u vsech dobra, pokud se jde do betla/durcha, tak se volici ani nedostane k tomu, aby svuj zamer hrat lepsi kilo rekl nahlas :-)
    ZELENY
    ZELENY --- ---
    Co je vyšší hra, ve voleným mariaší lepši stovka nebo durch?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    zdravim vsechny priznivce mariase! book
    a rovnou se zeptam, jestli by se nenasli dva (az tri) lide, kteri by si chodili vicemene pravidelne nekam v Praze do hospudky zahrat klasickej volenej (licitaku jsem neprisel na chut)
    uz je to hrozne davno, co jsem hral, od te doby jsem nenarazil na lidi, kteri by marias umeli
    MAKOTAK
    MAKOTAK --- ---
    OK, chápu, zrovna taková hra se nám nedávno přihodila a já jsem byl ten, kdo měl všechny barvy na ruce a už se jen těšil, komu z těch dvou to fláknu, byl jsem totiž na fořtu. Naštěstí byl pan Lepší přizdisráč, nedolicitoval a tak to schytal ten druhý. Pak jsme ale zkontrolovali karty a zjistili, že by to Lepšímu prošlo. Měl jsem sice proti němu stejně 3+2 jako na toho druhého, ale slabé hodnoty.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Strčky jako označení hry- dvě sedmy...koukám že terminologie není jednotná:) červený strčky- znamená lepší dvě sedmy. Pojmem strčky označujem hru dvě sedmy, kde je jedna barva trumfová (trumfy) a druhá strká (strky, nebo prostě dle barvy, většinou neoznačujeme)
    MAKOTAK
    MAKOTAK --- ---
    Rád bych odpověděl, ale nerozumím otázce. Strčky jako strkačky ve dvou 7?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Tak tenhle víkend mi karta šla...za večer 115 korun v padesátníkovym....hráli jsme liciťák a poslední hodku čtyrku...ať žijou červený strčky:)
    To mi připomíná následující situaci (liciťák)- licituje se, dva hráči mají v rukou karty na strčky (pouze dvě barvy, talon samozřejmě není znám) , třetí hráč má zbytek. A teď - samozřejmě vylicituje hráč s červenými strčky...flekovali byste?
    AFRAM
    AFRAM --- ---
    [SERVER ERROR]
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    my hrajem padesatnikovej marias se stropem 25,- kc za hru. renonc panak vsem.

MAKOTAK
    MAKOTAK --- ---
    Tak jsem včera zúčastnil nenadálé mariášové seance - hráli jsme ve 3 dvacetníkového liciťáka asi 2,5 hodiny, z toho jsem zahlásil cca 3 hry, povětšinou schválené, zaplacené sedmy. Prohrál jsem 40,- Kč a připadal jsem si jako držák karet, tak doufám, že jsem si ten pech vybral na dlouho dopředu.
    MAKOTAK
    MAKOTAK --- ---
    Hlavní plus spočívá v tom, že se hrají i hry, u nichž by člověka nenapadlo si je normálně zahrát, i když jsou uhratelné, tudíž něco jako motivace. Velice zajímavé je třeba kilo na tři trumfy, protihráče často vysoký počet trumfů v ruce mate (musí být samozřejmě rozložené 2+3). Počítání moc nezdržuje, jednak už to máme docela zažité a pak těchto her se neodehraje tolik. Naučili jsme se to od jednoho kamaráda, který mariášem fakt žije (ale hrát s ním občas bolí, viz ty 200).
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MAKOTAK:
    Nezdržuje počítání bodů zbytečně hru? V čem je hlavní plus počítání bodů? My body nepočítáme a osobně neznám nikoho kdo jo, tak by mě to zajímalo...
    MAKOTAK
    MAKOTAK --- ---
    Pro doplnění, hrajeme i na body (jeden za 0,60 hal, před tím jsem uvedl špatnou tabulku, tu je ta správná http://talon.cz/pb.html ) a občas s pravidlem, že platí i pauzírující.
    MAKOTAK
    MAKOTAK --- ---
    87HIGHFLYER:
    Ve dvacetníkovém, licitovaném, po 3 až 5 hodinách hry, se mi podařilo párkrát prohrát nejvíc 100 (Kč), víc než párkrát to 100 zase vyhrát, nejvíc tak 130. Nedávno ale odcházel kámoš od stolu s 200, ale to byl opravdu extrém, šla mu skvěle karta a umí rychle počítat. Průměrně se prohra/výhra pohybuje kolem jednoho, dvou piv, v nejhorším žádného.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MAKOTAK:
    Hm...chce si to vychytat dobu, kdy se hermelíni budou lovit tzv. ze dna. Když jsme u těch větších chlupů...kolik se podařilo prohrát/ vyhrát za večer? Samozřejmě je třeba uvést verzi (desetníkovej, padíky atd...)
    MAKOTAK
    MAKOTAK --- ---
    87HIGHFLYER: Ano, pověsti nelžou, leč jde tak na dračku, že občas nestačí ani uzrát. I tak bývá, na rozdíl od jiných hospod, výtečný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam