• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    87HIGHFLYERMariáš
    Zjistil jsem, že na nyxu scházel klub věnující se takový klasice jako je mariáš. Průběžně, dle časových možností, sem budu cpát různý materiály, návody a zajímavosti-samozřejmě fantazii se meze nekladou a pokud by někdo měl zájem, ať přispěje čímkoliv co se mariáše týká
    Český svaz mariáše
    Hraní mariáše on-line
    Karel Poláček, Hráči
    Mariáš na počítač, různé hry
    Mariáš ke stažení
    Komunikace v obraně
    rozbalit záhlaví
    TSOH
    TSOH --- ---
    XARGH:
    87HIGHFLYER:
    osma v poho...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    XARGH: stredy jsem obyvkle zabitej a tohle neni vyjmka, ctvrtek bez problemu, osma vyhovuje
    XARGH
    XARGH --- ---
    dame ctvrtek! zitra potvrdim na 100%
    87HIGHFLYER: streda nelze? Osma ct se hodi?
    TSOH: takze osma?
    TSOH
    TSOH --- ---
    87HIGHFLYER: tak pripadne ten ctvrtek... (lichej týden se nikam nedostanu... no jo no..)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TSOH: ja tuhle nedeli bohuzel nemuzu, ctvrtek mozna, ale spis treba pristi utery nebo tak.
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    TSOH: zatím mi to těžce nevychází, grr!:/
    TSOH
    TSOH --- ---
    3.12 ? (nebo případně středa 29, čtvrtek 30, ale to bych se někam dovalil tak kol osmý..)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    XARGH: k těm hláškám bych jen dodal "čubčí kravál" - když má člověk v ruce úplný hovno:)
    XARGH
    XARGH --- ---
    narazil jsem na hezky text z roku raz dva (1983 :D) hazim jako inspiraci, casem se rozrosteme ;) navic obsahuje popis strategii pri hre ;)

Mariáše je několik druhů - "ve dvou", "lízaný či tahaný", "volený" /také nazývaný "ve třech"/, mariáš "licitovaný" a "křížový".

A právě křížový mariáš /též "ve čtyřech", "čtyřka", "čtverák", "křižák" apod./ jsem se pokusil popsat v této příručce - http://www.piskac.cz/pavel/marias/

Jsou sice tací mariášníci, kteří tvrdí, že jedině licitovaný mariáš je ten pravý. Chtěl bych jim oponovat /a celá tato příručka budiž toho nástrojem/ a tvrdím, že mariáš ve čtyřech má své kouzlo, kterým se licitovanému mariáši plně vyrovná, nehledě k tomu, že licitovaný mariáš je hra hazardní. Ano, jediný z mariášů - čtyřka - je hra, ve které jsou všechny karty ve hře, tudíž není hazardní hrou.

Dále bych chtěl vysvětlit, proč propaguji pětníkový mariáš. Fakt, že karty se hrají o peníze, je všeobecně znám /"zadarmo bolí ruce" - tvrdí mariášníci/. Ale protože cílem hry je si dobře zahrát a mít ze hry potěšení, prosazuji jako základ placení nejnižší československou minci, a to je pětihaléř. Uměle finančně vyhnat požitek ze hry není přece cílem v mariáši /nehledě k tomu, že při takto nízké taxe se více flekuje a fleky jsou kořením hry/. Kdo chce vydělávat peníze v kartách, ten ať zkusí nějaké hazardní hry /třeba bude mít úspěch/.

Kdo si chce dobře zahrát, ten ať zkusí pětníkový křížový mariáš.

Autor.
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    zase beze mě...:/
    TSOH
    TSOH --- ---
    a na kolikatou se tedy domluvime ?
    TSOH
    TSOH --- ---
    take s tim nemam problem... holt se v neděli vrátim dříve...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    jo, pata sesta za me klidne
    XARGH
    XARGH --- ---
    poslal jsem mail tak uvidime
    XARGH
    XARGH --- ---
    klidne zajdu, ale rad bych o neco drive nez minule. od cca osmi chci byt na konzerte kus pred ohradou na zizkove! takze pata, sesta? a chtelo by to zavolat pod smetankou jestli na to zas neserou...
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    já budu vědět ve čtvrtek
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ja bych mohl, zatim nikam na prodlouzenej vikend nevyrazim
    TSOH
    TSOH --- ---
    půjdem 19.11 ?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ja mam jeste kamose z prace, co by asi obcas zasel
    XARGH
    XARGH --- ---
    TSOH: fajn, dej vedet, jak muzes pristi tyden.
    87HIGHFLYER: vyhledove poohlednemez se po panu Lichem :) - sude tydny zkusime ve 4 - poptam se po spolehlivych znamych, jestli by si nezahrali a prip dam vedet. skus taky.
    TSOH
    TSOH --- ---
    no já můžu jen v sudých týdnech ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam