• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    GECKO
    GECKO --- ---
    TSOH: tak zalezi na velikosti chatky a taky do ceho ji stavis.... u mensich veci (pod chatkou si predstavuju nejakej domek z hobbymarketu 3x4m) bych se vrutu tolik nebal. na bazosi je ted nekolik nabidek na 160cm vruty za par kacek, to uz unese lecos... sice to budes sroubovat dvoumetrovou tyci ale porad je to mnohem rychlejsi a mensi oser nez kopat a betonovat.

    vysku nad trenem tak aspon 25-30 cm, spis jde o to, jestli budes na ram neco pridelavat zespoda, ay ses vesel s naradim. pokud todokola uplne nzabednis, tak s vlhkosti neni problem.

    ted sem na 65cm vruty kotvil do louky vlek a jeiny problem je, ze tri vruty drzi sponovaci lana a tam by to chtelo delsi....
    XSTANG
    XSTANG --- ---
    TSOH: na vruty bych to nestavel nebo je zabetonoval, stavel sem takhle pergolu a neni stabilni, nektery klesaj. I kdyz urcite bude zalezet na podlozi, stejne myslim, ze jenom na vrutech nebude dlouhodobe stabilni.
    TSOH
    TSOH --- ---
    nemá někdo zkušenost se zemníma vrutama ? chci si delat chatku a zvazuju bud vruty a nebo vylejt sloupky z betonu.... jak my byt pripadne vzdalena drevena podlaha od zeme ( kvuli vlhkosti..) ?
    KIKIMURA
    KIKIMURA --- ---
    Nemáte pls někdo doporučení na výrobu oken? Větší formát, ale jen trochu.
    DROBET
    DROBET --- ---
    GINTA: osobně bych je obložil hoblovanejma prknama nejméně práce a hezký výsledek tmelení broušení a natírání dost pracné a nevim zda by by to dobře vypadalo a co je vyměnit???? ja vim že je to uplně jinej zasah ale nevypadá v dobrym stavu a jestli nese podlahu tak bych o tom zapřemýšlel...
    GINTA
    GINTA --- ---
    Ahoj, chtěl jsem se zeptat jestli někoho nenapadá, jak zakamuflovat díry po breberkách, hřebíkách a jiných poškozenách. Trámy budou součást interiéru. Napadá mě akorát nějaký tmel, vybrousit a něčím natřít? :/
    díky moc za rady :)



    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    WERONYCZKAA: domy jako takový na první pohled mi nevadí, ale asi budeš chtít znát kritickej názor... smrdí mi to dřevostavební katalogovou architekturou, navíc nečitelnou.., nevím, proč nikde neprezentujou půdorysy, jejich galerie sice můžou vypadat fajně, ale z hlediska přenosu hluku do patra je to nesmysl, vytrčení pokojů mimo hlavní objem zvyšuje energetickou náročnost, to je úplně mimo mísu, nevim, proč neuvádějí kompletní skladbu stěn (včetně tep.-tech. parametrů, když už to maj naprojektovaný), polystyren v panelech - no nevim nevim, všechna vlhkost zůstane vevnitř, nikam se "neuloží". To, že schovali žlaby a svody, sice může znít fajn, ale trochu hůř už se k nim může v případě průseru, s tímto způsobem odvodnění střechy jako ne ideálním se mi svěřil i kamarád - architekt, kterej si to pro sebe navrhnul.
    Taková klasika, slovíčko NATURA a lísteček do loga a frčíme!!
    WERONYCZKAA
    WERONYCZKAA --- ---
    Jak se vám líbí dřevostavby Natura space?
    Natura Space
    http://www.natura-space.com/index.php
    BEDUAN
    BEDUAN --- ---
    Malý spam, po vcelku velkém zájmu po této předášce [ Hrana architektury + zeměloď kavarna Cross / ostatniother / 22.4.2013 / CR - Praha - Cross Kavárna ]

    se konná ...

    16.6.2013 - 10.7.2013

    [ Sláma | Odpad => udržitelný rozvoj / vystavagallery show / 16.6.2013 / CR - Praha - Cross club - kavárna ]



    Výstava a přednáška, která představí dvě techniky aletrnativního stavění domů. Slaměné domy představí o.s. Baobaby a Zemělodě uvedou Nenásilné alternativy. Bude se jednat o přednášku a následnou výstavu fotografií, která bude v kavárně Cross přístupná do 10.7.2013. Výstava bude mapovat vývoj stavby domu ze slámy i z odpadu a představí jednotlivé systémy soběstačných domů.



    JOHNY_JA
    JOHNY_JA --- ---
    nejakej napad kde sehnat nejaky podrobnejsi obrazky nebo nakresy srubu, jako si staveli zlatokopove? takovy ty stary kulnicky
    pocitam ze prumer kulatiny by moh byt kolem 20 cm ne??
    SWARAJ
    SWARAJ --- ---
    TRAMIN: Mám kontakt na jednoho chlapíka, který dělá soudního znalce v oboru. Není ani drahej a hlavně nekope za žádnou firmu, tz. navrhne řešení ne dle toho, co kdo prodává, ale co funguje. Jestli máš zájem, tak do pošty.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    dekuji. taky existuje reseni "nechat tu linou osobu vyresit si to po svem" ale to by ta chata nejspis opravdu spadla
    JOHNY_JA
    JOHNY_JA --- ---
    TRAMIN: no jestly je to fakt drevomorka tak zapalit a .... ta se totiz drzi i ve zdech kde preziva,takze pri vymene vseho dreva po chvili vyleze ze zdi a jede znova. ale treba to bude jen nejaka jina mene drasticka houbicka.chce to nejdriv zjistit co to opravdu je. jina kozareni jak pise GHANTA bude asi celkem nakladne, ale nevim nejak nemam prehled... a pak to chce zajistit vetrani ponevac houby tam treba muzou bejt, ale tak nejak hybernujou jestly je tot to spravny slovo jejich bujeni zacina kdyz stoupne vlhkost a je k tomu poterbna teplota.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    GHANTA: diky. asi by bylo dobre nejak to nafotit a popsat, ze? kdyby nebyl muj drahy tak liny a nerozhodny, mohlo se s tim neco delat uz davno. ja mu muzu pripravit informace, ale zadat to musi sam. jsem zvedava, jak to dopadne.
    nejakou konkretni firmu by asi nekdo nevedel, ze? osobni doporuceni je nejlepsi
    GHANTA
    GHANTA --- ---
    Může jít i o jiný druh dřevokazné houby. Doporučuju na netu vyhledat firmu, která dělá sanace objektů. Postupy jsou různé. Někdy stačí vyměnit část a okolí preventivně natřít bochemitem, či podobnou chemií, nebo stavbu ozářit mikrovlnym zářením.
    Nejprve je ale třeba se zamyslet nad příčinou, která je u napadení dřeva houbou díky příznivým podmínkám, ponejvíce vlhosti. Tomu je třeba zamezit, napadené části odstranit, zbytek ozářit a pro jistotu ještě natřít tou chemkou.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    Hledám radu.
    Máme od rodičů přítele asi tři generace starou chatu (srub) u lesa a dala se nám do ní nějaká dřevomorka. Prkna v podlaze jsou vyměněná, ale napadení se objevilo i na jedné kulatině docela výrazně a dál zatím pouhým okem nesledujeme nic. Stavba sice byla lakovaná, ale zřejmě špatně ošetřená.
    Kam se obrátit pro nějaké řešení? Chata se nachází nedaleko Benešova. Případně bych ráda využila místních řemeslníků, ale komu se ozvat? truhlářům?
    chata má sklep a spodek je zdeny
    GECKO
    GECKO --- ---
    KATHARIINE: Rozpocet, romzer? Jinak jeste je dobre se vyporadta se stavebnim zakonem a navrhnou to tak, aby to nevyzadovalo rpojednani s SU (coz mozna nebude az tak jednoduchy...)
    KATHARIINE
    KATHARIINE --- ---
    Zdravim, mám takový specificky ukol a chtela bych znat vase nazory a typy. Rada bych vytvorila na jedne skolni zahrade zazemi pro uceni venku skolakum. Predstavovala bych si masivni lavice a stoly (v tom neni problem) a nejake zastreseni. Problem je v tom ze treba takova pergola by musela byt strasne ohromna a prislo by to na spoustu penez. Napada vas drevare nejake sikovnejsi reseni pristresku?
    ZOM664
    ZOM664 --- ---
    správně je 2h+v=61 až 63
    GECKO
    GECKO --- ---
    RAMJAH: No nejsnazsi jsou rovne schody, proste dve sikny fosny (oupit radsi KVH) optimalne do nich zafrezovat horni frezkou (nebo mafgolem nariznout a dlatem odsekat) dlaby (zarezy) a do nich vsadit schodnice, prisrobovat zespoda vrutem a cely to na dvou mistech stahnout kovovym svornikem... staci klidne z mekkyho dreva. Naslapy jsou koupit za relativne slusby penize v hobbymarketech.


    NYKRUK: neni prava, spocitej si to... mam rovny schody do patra, vyska cista cista cca 300 cm, dira byla dlouha 4m, tusim 16 stupny hlbokych 32cm a bocni fosna je 16 cm a vychazi uplne OK.


    DBR: Pro schody by mel platit priblizne vzorec 2h+v=63 kde h je hloubka (jak siroky je naslap ve smeru chuze) stupne, v je vyska stupne a vychazi to z prumerny delky kroku. Vyska se obvykle pohybuje mezi 15 - 20 cm. Schody by nemely byt moc prudky (jsou pak nebezpecny hlavne pri chuzi dolu) ani moc plytky (blbe s epo nich pak chodi obema smery). Norma tusim povoluje v primym smeru max 18 stupnu bez podesty.

    jinak IMHO spravne navrhnout a zkonstruovat schody s podestou je mnohem obtiznejsi nez primy.
    DBR
    DBR --- ---
    RAMJAH: pokud mas misto a rozmer na podestu tak je to ta nejjednodussi varianta , ja se bohuzel budu muset vymotat bez podesty
    jinak idealni vyska schodu je 17-17,5 cm idealni sirka schodu ( naslap) je min 25 cm 28-30 je super
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam