• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    Mel by nekdo zkusenost se smrkovou fasadou ostrenou k zachovani puvodniho svetleho odstinu? Mame koncept tradicniho ceskeho domu, ale libila by se nam ta svetla... Nater asi nemusi byt primo transparentni, to mi neprijde realny..
    CUKI
    CUKI --- ---
    ENDRUE: pokud zaplatíš té firmě stejné prachy určitě to dopadne líp v klasice. Spíš je těžké sehnat někoho kdo to nakonec neoplácá EPS s nechutnou fasádou lepidlo perlinka lepidlo a něco navrch.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    ENDRUE: my právě začínáme stavět 3 dům z novatopu a následně 4. Standardně stavíme dřevostavby z I-nosníků, případně 2by4 systémy. Zatím jsme novatop stavěli jen pro spřátelenou firmu, ale teď právě budeme projektovat dům pro našeho zákazníka, protože měl požadavek na dřevěné stěny - to je podle mě základní předpoklad aby se to "vyplatilo". Moc nevidím důvod používat drahý CLT panel, když jej pak zakryji. Pokud už tvoří finální povrch, tak to vyjde zajímavě ekonomicky, protože v jednom kroku, tedy za jedny peníze, mám vyřešenou nosnou část i povrch stěny. Pokud ale nejste příznivci celodřevěného interiéru, tak mně to tak zajímavě nevychází...
    Co se týče kvality celého domu, tak bych řekl, že je to velmi dobré (samozřejmě je to o dodavateli, a jeho pečlivosti, ale z pohledu techlologie, je to hodně cajk). Náš truhlář si z toho dokonce udělal venkovní saunu a funguje mu to úplně v pohodě.
    ENDRUE
    ENDRUE --- ---
    GASPODA: Mám postavený z Novatopu RD (ještě není dokončený). CLT jsem volil z důvodu zatížení do spodní konstrukce (v případě zdiva by musela být masivní platforma = neekonomický). Klasickýmu systém 2by4 nevěřím — složitost v detailech a jen málo zhotovitelů to dokáže udělat na 100 %. DEK panel je konstrukčně a technologicky mimo, Stora Enso byla drahá. Novatop, kromě finanční úspory byl ještě v pohledové kvalitě.
    Samotná výstavba byla extrémně rychlá. Okna šla do výroby bez zaměření a tím se taky ušetřil nějaký čas. Nevýhodou je, že nejdou dělat případný změny a rekonstrukce. Veškerý drážky a prostupy už musí být zohledněny v projektu před výrobou a projekt interiéru je nutností.
    Zatím jsem nadšený a (zatím) nelituju :-)
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    GASPODA: Sice nemam Novatop, ale uvazoval jsem o nem, nez jsme staveli. Nakonec zvitezila sloupkovka, vata a drevovlakno kvuli cene. Novatop je pohledove krasnej, ale megadrahej . Dneska bych kombinoval mekkou kanadskou penu a drevovlakno.
    Ale kdybych se neohlizel na cenu, Novatop by byla jasna volba kvuli tomu pohledovymu interieru
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    po šesti letech bych zkusil stejný dotaz jako KERRAY [novatop]
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    uz jsem si odpověděl:)

    OBLAST POUŽITÍ

    Restaurování a konzervování dřeva (petrifikace)
    Roubenky, chaty, nábytek, sochy, varhany atd.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    8Z4S: Dík.

    A funguje to v případě, jaký popisuji někdo ví?
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    R6ANDREW: zpevnovac je Solakryl
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Ahoja,

    prosímvás, mám starou roubenku. Bývalý majitel za komunistů zvenku i zevnitř na původní hliněnou omítku (cca 2-3cm) naplácal novodobou cementovou omítku. To se prý nesmí. Dřevo není na první pohled OK, ale po zkušebním obroušení to je tak 3-4 cm a pak je dřevo tvrdé jako prase. Jsou to poctivé trámy, 30-40 cm široké, nerad bych se jich zbavoval.

    Obroušením ale vznikne kulatina, takže ztrácím pohledové kouzlo roubení. Na tuto zeď použiji nejspíše hlínu (všechnu jsem si schoval a mám slíbenou za odvoz ze stropu původní hlinito-slaměnou výplň) a pokusím se o hliněnou omítku. Na ostatní zdi bych ale chtěl jít tak, aby zůstaly pohledové. Jeden děda, co si opravoval ve vedlejší vesnici roubenku, mi doporučil nějaká "tvrdidla" na dřevo, že to prosákne trouchnivou částí a zatvrdí to, aby se to nerozpadalo a nechá se to pak natřít nějakou barvou, co to ochrání zvenku proti venkovním vlivům. Jakože je to kombinovatelné. Nevím ale, co tím přesně myslel, a nedokázal mi žádný výrobek doporučit. Co si o tom myslíte?

    Případně jak byste na to šli? Spodní trámy budou chtít asi vyrubat a podezdít, jsou děravý. Nebo to jen zaleju betonem ty díry....

    Dík
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: Nedostatek dřeva ze Sibiře jsem pocítil tak víc než rok zpátky, dneska koukám je vše ok, ceny podobné ne li stejné. Ale zato stavební dřevo šíleně podražilo, přitom nechápu proč. Obecně stavebniny, jak jsem psal vedle v klubu. Za poslední asi 2 měsíce to šlo v průměru o 20% nahoru.
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    QNEDLEEQ: No mě známý, co staví sauny říkal, že rusové chtějí po evropě dvojnásobnou cenu, co si řekne čína.. Tak na tom asi něco bude.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ESELVIRA: Nevím, pohled na ceníky pil v mém okolí tomu spíš nenasvědčuje.. a nevím, jak to souvisí s koronou... naopak, jsou tu pořád haldy vytěženýho dřeva a odbyt na to zjevně kdovíjaký není.
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    ESELVIRA: Nejenom stavební. Včera jsem mluvil s truhlářem a říkal že čeká na dřevo do dílny. A prý podražilo za poslední půlrok třikrát.
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    Ahoj, co je pravdy na tom, že kvůli koroně zdražuje stavební dřevo?
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    JAKUBATORUS: tesařík obecný sežere lýko a běl, odlítne a už se nevrátí, protože jeho larva potřebuje právě tu část hmoty mezi kůrou a dřevem a pak když je dospělejší jde víc do hloubky (běle). Když je to dřevo pak odkorněný, není pro něj zajímavý, protože samička klade vajíčka do kůry.. Problém je v tom, že ono dřevo, je z mrtvého stromu, který uschnul v kůře a v budoucnu by mohl lákat jiné druhy hmyzu, třeba tesaříka krovového, který pak žere i trámy dlouho uložené v konstrukci. Ale zase k tomu potřebuje specifické podmínky, zejména správnou vlhkost. Boční prkna ze sušiny bych vyhodil, ale trámy bych použil.
    GECKO
    GECKO --- ---
    JAKUBATORUS: Tak na přenosnou podlahu do partystanu to je asi relativně jedno. Chodbičky vysekat nebo vyřezat a spálit, ostatní možno zpracovat. Když jsme stavěli, tak z trámů jsme ojedinělé výskyty vysekávali dlátem (a pokud to bylo pohledová tak následně vsazovali špalík zdravého) ale nějaký kusy jsem vezl zpátky na pilu a pár jich odtamtud ani neodvezl s tím, že sežraný dřevo nechci...
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    GECKO: Strom byl suchej cca pred zimou. Takze vyrejpnout hmyz ruco(impregnace je asi na nic?) a susit mimo ostatni drevo... Mozna bych to pouzil na podlahu do party stanu..
    GECKO
    GECKO --- ---
    JAKUBATORUS: Jak dlouho to byla souše, než se to zpracovalo? Pokud delší dobu, je to palivo všechno... Jinak záleží na tom, jak moc to je napadený. Obecně s tesaříkem nezadělávat do konstrukce. Když je chodbiček málo, tak vyřezat nebo vysekat, pokud hodně spálit komplet.
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    Zdravím, řeším problém. Pokácel jsem uschlej smrk, nechal ho nařezat na prkna a trámy, ve kterých jsem našel tesaříka. Když jsou takhle dovezená prkna venku tak spálit, přemístit, nebo se to dá nějak ošetřit? Děkuji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam