• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _B2SPIRIT_BUDDHISMUS
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Kosho Yamamoto, translator of the full-length Nirvana Sutra, expresses the view that the non-Self doctrine of the Buddha's earlier teaching phase is an expedient only and that in the Nirvana Sutra a hidden teaching on the True Self is disclosed by the Buddha:

He [the Buddha] says that the non-Self which he once taught is none but of expediency ... He says that he is now ready to speak about the undisclosed teachings. Men abide in upside-down thoughts. So he will now speak of the affirmative attributes of nirvana, which are none other than the Eternal, Bliss, the Self and the Pure.[119]
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Nirvana (Buddhism) - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nirvana_%28Buddhism%29
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    OGMIOS: cau
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Realizing the Four Stages on the Path to Nirvana - For Dummies
    http://www.dummies.com/how-to/content/realizing-the-four-stages-on-the-path-to-nirvana.html
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOCOURMIKES: pozdravuj ;)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    odchazim do nirvany
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    TEDDYBEDDY --- --- 9:45:49 14.1.2015
    (+3)
    KOCOURMIKES: " Jsem obsažen ve všem a nic není obsaženo ve mně" říká Kršna Árdžunovi. Nehledej Budhu pomocí Budhy. Učiňíš sebemenší rozlišení a země a nebesa budou nekonečně odděleny. Budha je stav tvé mysli, nic víc. Užívej Dharmakáji kámo ;)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOCOURMIKES: dneska jsem byl nad veci, pekne nahore az to vejs neslo, cistil jsem komin na baraku kamo. seshora je vzdycky peknej rozhled ;)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    OGMIOS: bud nad veci amigo
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOCOURMIKES: ale ty to sneses tu obtiz ;)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Dukkha
    Dukkha (pálí), duhkha (sanskrt) se skládá ze dvou slov, du = obtíž, nesnáz + kha = snést, vydržet, zvládnout. Tedy překlad může být strast, nepříjemnost, neuspokojivost, neklid ve významu nepohodlí, frustrace a nesouladu se skutečností.

Jedná se o jeden z ústředních pojmů buddhismu tvořící základní kámen čtyř ušlechtilých pravd (arija sačča). Dukkha je také jednou ze tří základních charakteristik veškeré existence, zbylé dvě jsou pomíjivost (aničča) a ne-já (anattá). Nevztahuje se pouze na nirvánu, která jako jediná nepomíjí.

Podle Buddhova učení zrození (džáti) je strastné, tak i stáří a rozklad (džará), nemoc (vjádhi), smrt (marana), odloučení od milovaného a nezískání toho, po čem toužíme. Zkrátka, pět složek (khand) ulpívání je strastných.

Smyslová vnímání nás ovlivňují natolik, že věříme v existenci „JÁ“ (viz anattá). Čím víc ulpíváme na této iluzi, tím větší nakonec bude naše utrpení.

Ulpívání na smyslových objektech a neznalost nebo nevědomost (avidždžá) ohledně jejich nestálosti (aničča) tvoří základ příčiny strasti (dukha), která se manifestuje jako žádostivost (tanhá).

Buddhismus nepopírá existenci šťastných okamžiků v lidském životě, ale tvrdí, že vzhledem k jejich pomíjivosti i ony vedou ke strasti a jsou proto neuspokojivé. Na obviňování z pesimismu odpovídají buddhisté tím, že tento poznatek je ve skutečnosti osvobozující. Pokud je doopravdy vše pomíjivé a neuspokojivé, znamená to, že není třeba na ničem lpět a po ničem toužit a je možné se od všech těchto věcí odpoutat a věnovat se dosažení nirvány.

Rozlišují se tři typy strasti (dukkha):

Utrpení mysli a těla v běžném slova smyslu, tedy bolest, nepohodlí atd.
    Útisk složek (khand) následkem neustálého vznikání a zanikání chvilkového okamžiku existence.
    Strastiplnost zapříčiněná změnou, nebo pomíjivostí.

Dukkha – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Dukkha
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Mandukya-Karika
    Hindu Upanishads - Upanishads Mandukya Upanishad
    http://www.bharatadesam.com/spiritual/upanishads/mandukya_upanishad.php
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Wisdom Quarterly: American Buddhist Journal: God (Maha Brahma) in Buddhism
    http://wisdomquarterly.blogspot.cz/2012/03/god-maha-brahma-in-buddhism.html
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    A Stvoritel je jeden z Maha-Brahmu. Buddha Sakjamuni v sutre uznava jeho dosah.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SAMUELARACHNID: to se mylis priteli, ja to mam nastudovany - palijske sutty to obsahuji, attan resp. atta.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    KOCOURMIKES: se prober anatman je základ ;)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    dneska jsem si uvedomil, ze Buddha Sakjamuni nepopiral atman. Je to tedy Brahman a Atman, primer Brahman=svetlo matky, Dharmakaya, resp. Parabrahman --- Atman, svetlo syna, esel tibetsky (jasne svetlo co jde videt v Joze snu pri spanku).
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    KOCOURMIKES: cviceni zazenu, napsal cinsky Mistr transmise Wanshi Shogaku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam