• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PUSINASrí Lanka - země kontrastů
    ATTACKIE
    ATTACKIE --- ---
    MAKATASU: ahoj, mame skvelou zkusenost s Kelumem ( pruvodce napojenej na lidi z ceskych reklamek ...) pokud budes chtit kontakt, dej vedet do posty.
    Naprosta spokojenost, meli jsme ho asi na tyden a neco k dispozici, provezl nas kulturnim trojuhelnikem a plnil nase prani na jednicku ... sehnal, zaridil, pronajal..a jeste k tomu desne slusnej clovek!
    a hlavne vydrzel pres 8 dni se 4 blaznivejma holkama ... ten pujde do nebe, nebo jak oni to tam maj ... :)))
    MILUNI
    MILUNI --- ---
    MAKATASU: 5 dnu je strasne malo :-)
    MAKATASU
    MAKATASU --- ---
    Hola, jedeme s kámoškama a chceme asi 5 dní cestovat, kvůli nedostatku času přemýšlíme nad průvodcem s autem... máte někdo zkušenosti, případně nějaký tip? Díky :)
    MILUNI
    MILUNI --- ---
    PRZZI: Tak to je teda fakt smula. Hlavne, ze jse uz zdravi :-)
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    MILUNI: zranění vznikla při surfování nárazem na reef. v oceánu jsme byly skoro měsíc denně 6-9 hodin (ráno o půl 6 na východ slunce, pak kolem poledne a večer zase na západ slunce vždy tak po 2-3 hodinách), takže nedostatkem slané vody to nebude :)))
    surfovali jsme na východním pobřeží A-bay a okolí...2 dny před odletem jsme se přemístili do Colomba, kde jsme šli na večeři s učitelama z místních univerzit (studovali na UTB ve Zlíně a žena jim dělala referentku, takže se chtěli vidět před odjezdem - viděli jsme se i při příjezdu) no a ty dva dny bez vody pro nás bylo nepředstavitelné, proto jsme vlezli do bazénu ;)
    MILUNI
    MILUNI --- ---
    PRZZI: Hojeni urychluje slana morska voda :-) proc jste se na Sri Lance koupali v bazenu, kdyz je tam tak krasy more? :-)
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    TEKKANNE: zajímavé. byla nemocná už na Sri Lance? nějaké rizikové chování během pobytu?

my jsme s ženou měli po návratu taky zdravotní problémy, ale nic vážného. Všechno to začalo den před odjezdem domů, kdy jsme se vykoupali v bazenu (celý den volno a byli jsme zvyklý každý den být ve vodě žejo).
    Byl to tenhle hotel
    Aubrona Hotel :: Wattala - Sri Lanka - www.manaali.com - Ultimate Wedding Planner Sri Lanka to plan your Wedding Online in Sri Lanka – manaali.com
    http://manaali.com/manaali-page-ad/aubrona-hotel/

oba jsme měli menší odřeninky na nártech staré tak 2-3 týdny (hojení tam probýhá celkem pomalu) od nárazu na reef.
    Druhý den jsem se vzbudil a odřené místo zarudlé a napuchlé - začal jsem aplikovat Bepanthen plus krém, tekl z toho hnis a taky jsem cítil horečku, rýma. Zarudlé místo reagovalo velice dobře a hnis se mi dařilo vytlačovat, nicméně horečka rýma nicmoc. Žena šla do bazénu ještě druhý den.

Cesta domů byla nic moc v tom stavu v jakém jsem byl ale nic co by se nedalo zvládnout.
    Po návratu jsem dostal antibiotika na akutní zánět nosohltanu.
    Ženě začala rudnout se zpožděním její odřenina, používala višňák a snažila se vyhnout antibiotikám (oba nemáme rádi farmaceutiku a používáme spíše alternativní metody - já jsem měl antibiotika asi po 15letech).

Po určité době jsem ji přinutil (také díky hodnocení dalších kámošů) jít k lékaři a dostala také antibiotika (její nárt byl hodně napuchlý a místo odřeniny byl kráter .) )
    Léky jsme dobrali, já jsem stále ale cítil že něco není úplně ok (bohužel moje lékařka byla zrovna na dovolené a zastupovali ji různé "lékařky").
    Po asi týdnu od dobrání jsem se lehce pořezal na prstech obou ruk (takové ty malé zářezy, které nejdou ani cítit, ani krev neteče) a další den mi začalo místo opuchat. Nakonec jsem měl záněty ve všech pořezaných prstech - lékaři nevymysleli nic jiného než další antibiotika, po dobrání se celý proces opět opakoval (po zapíchnutí třísky do prstu) - tady už se udělal rozbor krve - měl jsem zvýšené CRP - čili zvýšenou zánětlivost (kupodivu .)
    požádal jsem doktorku (už svoji) o další vyšetření - opět jsem měl zvýšené CRP a tentokrát přišli i na to že mám zvýšená ASLO (což značí streptokoka)
    Nakonec mi objevili bakterii Haemophilus influenzae, po studování jsem se dozvěděl, že ji v prvotní fázy doprovází streptokok, kterého použije jako štít při prvních antibiotikách. Haemophilus se dokáže dobře zašít i před antibiotiky a v podstatě je nejlepší léčbou opětovné nastartování imunitního systému (což při braní antibiotik není moc možné) a im. systém by si měl s bakterií poradit sám. takže jsem se začal po konzultaci s švagrovou, která pracuje na klinice Pivoňka (TČM), posílovat játra a imunitní systém houbami Reishi a Coriolus. Později jsem si vypěstoval svoji první várku Shiitake, která také pozitivně ovlivňuje im. systém a do toho samozřejmě kvašené zelí, které jsme si pod vedení babičky a dědečka natlačili sami a ještě jsem dostal další kvašenou zeleninu od kolegy, který se zabývá makrobiotikou a kvaš. zeleninu dělá bez soli (dle japonského kimchi) (mimochodem, tomu lékaři řekli že už mu není pomoci - vyléčil se sám kvašenou zeleninou).

Takže to shrnu, jsme zdraví, na nohách máme jizvu (já menší žena větší), vyléčili jsme se kombinací farmaceutik a TČM a koupat se v bazénu na Sri Lance nedoporučuji :))
    TABO
    TABO --- ---
    TEKKANNE: To je mi moc líto. Řešilo se nějak dál na co zemřela prosím?
    RADKUVAVATAR
    RADKUVAVATAR --- ---
    MARSELKA: Jo, to vízum do Emirátů je strašně drahý... :-(
    MARSELKA
    MARSELKA --- ---
    RADKUVAVATAR: nakoniec nie, na vizovom totiz boli nejaki zmeteni a tiez nam prislo 1800 kc na par hodin dost.. nevadi, na letisku sme chytili dobre lehatka a dali relax :)
    RADKUVAVATAR
    RADKUVAVATAR --- ---
    MARSELKA: Blbý. A zařídili jste si je na místě? To jde...
    MARSELKA
    MARSELKA --- ---
    RADKUVAVATAR: takže: bez víz nás nepustili ani ven :)
    TEKKANNE
    TEKKANNE --- ---
    moje kamaradka 10 dnu po navratu ze sri lanky zemrela na postupny selhani vsech dulezitych organu...:(( bylo to rychly, po 3 dnech bylo po vsem (zemrela vcera), udajne nejaky zahadny virus - pravdepodobne zluta zimnice, ale nebylo to prokazany...tak jen pokud se nekdo zrovna chystate, ockovani asi nebude na skodu...
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    SYKES: styska se mi strasne. pro me byla sri lanka raj na zemi. musim se tam nekdy vratit. asi nejvetsi zazitek: vystup na adams peak
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    mě teda chyběj džusíky...skoro sem si řikal, že by je stálo za to vozit do čech.
    ROMI
    ROMI --- ---
    SYKES: jo tak ta je jeste lepsi :) ale me berou vlny ted :)
    SYKES
    SYKES --- ---
    ROMI: vidíš to. Pro mě SL byla hlavně o stromech, které mi přišly nejúžasnější z toho, co jsem viděl. Na vlny beru raději Indonésii :)
    ROMI
    ROMI --- ---
    ne vubec, spis po vlnach ;)
    SYKES
    SYKES --- ---
    ...třeba v okolí Liptonovy vyhlídky? :)

SYKES
    SYKES --- ---
    Je tu nějak mrtvo - to se nikomu v těchto mlhách nestýská po vysokohorských mlhách srílanské vysočiny?
    (a těch neskutečných stromech!!)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam