• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ESPOODNA testy genetického původu
    Nechali jste/byste si udělat? Sbírám tipy, rady, zkušenosti, názory.
    rozbalit záhlaví
    JENSEN
    JENSEN --- ---
    Nedavno jsem si dal udelat komercni WGS test - dostal jsem celej fastaq + report. Ted v tom reportu mam nejake indikace ktere mam resit s odbornikem. Tak jsem kontaktoval praktika - ten mi rekl ze na to nema expertizu a mam zajit za nejakym genetikem. Genetik rekl ze mne muze objednat jenom kdyz dostanu doporuceni od praktika. Tak praktik se pry na to podiva - dival se na report a rekl ze s tym mi nepomuze protoze nemam akutni/zivot ohrozujici stav a teda mi to doporuceni neda a mam zajit na vlastni naklady za odbornikem. Nevim co ted s tym ... jdu urcite zmenit praktika, ale zajimalo by mne - nemate nekdo podobnou zkusenost? Co jste udelali? Vsechny komercni testy maju tu "klauzulu" ze pokud mi cokoliv najdou tak si to mam jit dat overit ale kam?

Kdyby mam zvysenou pravdepodobnost rakoviny XYZ ale praktik odmita udelat jakykoliv test pokud nejsem starej a nemam priznaky - co muzu delat? Jen cekat? Mam si vsechny vysetreni udelat sam abych byl v klidu?
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    Čau čau, žije to tu ještě?
    DVA3
    DVA3 --- ---
    nechla bych si to udelat, jeden jsem mel, docela dobry videls ten gen cely?
    CARSON
    CARSON --- ---
    Existují dva druhy testů - mateřské klany (Velda, Uršula atd.) a otcovské rody (Slovan, Kelt, Germán). Takže u každého člověka jde dělat oba testy.
    Asi nejlepší produkt na trhu je Genarium. Je to za rozumné peníze, dělají to rychle, v dobré laboratoři, co jinak pracuje pro akademii věd. Navíc to dodávají v nádherném obale, a certifikát je od nějaké výtvarnice, takže super i jako dárek.
    www.genarium.cz
    DNAPORTRETY
    DNAPORTRETY --- ---
    To Lojzak: Co konkrétně s testy otcovství? Já je dělám v rámci svého projektu výroby portrétů z lidské DNA (www.dnaportrety.cz) Mohu poradit...
    LOJZAK
    LOJZAK --- ---
    nejake tipy na test otcovstvi ? mate nekdo zkusenosti?
    ESPOO
    ESPOO --- ---
    CMAN: Me to popravde prijde taky jako celkem vyhozene penize. Nedavno jsem cetla clanek napsany novinarem ktery si investigativne nechal otestovat DNA v Genomacu a byla tam i zminka nejake slecny, ktera dala test jako darek bratrovi. Coz je takova celkem prakticka alternativa. Chce to ovsem bratra, ktery ma oba rodice stejne jako ja :)
    CMAN
    CMAN --- ---
    tak to studuju asi hodinu...

ma vubec cenu test mtDNA? zatim mi to pripada proti testu Y-chromozomu nejak nicnerikajici...
    LIQUIDFREAK
    LIQUIDFREAK --- ---
    Genetický kód na "flešce" je nákupním hitem miliardářů – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/veda-skoly/184390-geneticky-kod-na-flesce-je-nakupnim-hitem-miliardaru.html
    ESPOO
    ESPOO --- ---
    V Patku Lidovych novin vysel celkem velky clanek. Subjektivni a zminuje primo Genomac, ale myslim ze i tak je zajimavy.
    www.lidovky.cz/cesta-do-meho-praveku...
    NARMORIA
    NARMORIA --- ---
    Jinak jsem našla hezkou českou databázi, která má napojení i na projekty typu hledáme DNA Přemyslovců a mohou se do ní hlásit lidé bez rozdílu toho, kde si nechali test udělat. Genebáze
    NARMORIA
    NARMORIA --- ---
    Z českých firem vím pouze o Genomacu. Našla sem taky jakousi Slovenskou firmu DNAtest a díky levnému dolaru můžou být lákavé i nabídky zahraniční, například projekt National Geographic
    KULA
    KULA --- ---
    ESPOO: jiz se tak stalo.V patek jsem se dozvedel ze deduv deda je z Bavorska.A nase Cizek je od Zeiss.
    ESPOO
    ESPOO --- ---
    KULA: ja vim jen o GENOMACu, ale to bude spis reklamou a tim, ze se o nich pise. Myslim, ze spolecnosti ktere ty testy delaji bude vic, zatim jsem po tom ani moc nepatrala. Auditko jsem zalozila v dobe, kdy me napadlo si nechat test udelat, ale momentalne jsem v rozpolozeni, kdy s mi nechce vyhodit par tisic za papir s mapou a sipkou :)
    Co se otazky Slovan-German tyce, myslim, ze v dnesni dobe uz to nejde striktne rozdelit, protoze Evropa a ta stredni uz tuplem je jeden velky michanec. Me treba velmi pritahuji Zide, jejich dejiny, nabozentstvi, kultura, ale s mym puvodem to rozhodne nema nic spolecneho, nebot z obou stran se o zadnych Zidech v rodine nevi.
    Napada me, jestli by pro Tebe nebyla lepsi alternativa nechat si nekde zpracovat rodokmen.
    KULA
    KULA --- ---
    Ahoj, necekal jsem ze je tu primo auditko na tema na ktere hledam odpoved.Zajima me muj puvoj.
    Obe casti rodiny jsou z Nemeckeho pohranici, dej se co dej, mam proste osobne blize k nemcum.Mozna je to vychovou ale zkratka je to tak.Pochopitelne se povazuji za cecha bez sebemensi vyjimky ale stale me vrta v hlave jedna vec.Proc se proste citim lepe kdyz se bavim s nemcem, proc velmi rad jejich kulturu a celkove tu auru kolem toho.
    Nepotrebuju nejakou masaz dusicky ale zkratka by me zajimalo.Jsem slovan a nebo german? A jak tak koukam na tohle auditko, tady bych se mohl dozvedet kde bych si mohl nechat udelat test.
    A at to stoji co to stoji.
    WOOD
    WOOD --- ---
    DUNICAN: semtele ;}
    ESPOO
    ESPOO --- ---
    AUDIAC: sama bych to neplatila, premysleli jsme s mym tatou, ze bych to dostala od nej jako darek k narozeninam a zrovna by to vlastne mohlo platit i na nej, ale to by muselo byt po muzske linii a v tom je zas trochu problem, protoze ja jsem holka :)

Za jeden papir s mapou to je prece jen dost penez, a tak mi prislo jako dobry napad se o tom pobavit s nekym kdo uz nejake zkusenosti/znalosti ma. Proto tohle auditko ze...:)

No cim vic o tom premyslim, tim jsem blize zaveru, ze si k tem narozkam vymyslim neco praktictejsiho :)
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    NARMORIA: To s těmi Přemyslovci už bude asi zanedlouho možné
    http://www.rozhlas.cz/leonardo/veda/_zprava/362808
    NARMORIA
    NARMORIA --- ---
    ESPOO: U nás na škole děláme testy mtDNA v rámci cvik z Populační a evoluční genetiky a o testování Y genotypů uvažujeme. Takže zkušenosti mám zcela osobní (ale je to testování jen pro naše kurzanty;)

Taky u nás pár lidí z Genomacu mělo přednášku. Trošku mě zklamali. Jednak kdysi na svých stránkách reklamovali - "Otestujte si původ své DNA, třeba jste příbuzní s Přemyslovci". Ale když jsem s nimi mluvila přímo, o testování Přemyslovských ostatků ve skutečnosti nikdy neuvažovali, že prý na to nemají technologii ani lidi. Jsou trochu taková univerzální velkovýrobna. Každý zákazník pak na konci dostane barevnou mapičku s pohádkou (řekla bych že dost zjednodušenou, protože vyhodnocování lidských genotypů a jejich historie se ve světě stále zkoumají).
    Ze všech dat si pak dělají databázi, svou soukromou, která je omezená pouze na Českou republiku a o jejím případném přínosu pro nějaký serióznější výzkum trochu pochybuju. Jediný výstup, co z toho je, jsou totiž procentuální koláče.

Možná zkus taky juknout na konkurenci, Genomac je sice jediná genografická firma v ČR, ale ve světě jich je spousta a při dnešním kurzu dolaru možná vyjdou i levněji. Docela velký projekt vede National Geographic, navíc je zlevněný, protože to mají přikryté grantem.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    ESPOO: jestli ti to za ty peníze stojí, tak proč ne, určitě je to zajímavý, ale to je tak jediný, žádnej přínos to nemá - je to prostě jen zajímavost. a vzledem k tomu, že v průběhu staletí se čechama prohnala víceméně celá evropa...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam