• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ESPOODNA testy genetického původu
    Nechali jste/byste si udělat? Sbírám tipy, rady, zkušenosti, názory.
    rozbalit záhlaví
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    Čau čau, žije to tu ještě?
    DVA3
    DVA3 --- ---
    nechla bych si to udelat, jeden jsem mel, docela dobry videls ten gen cely?
    CARSON
    CARSON --- ---
    Existují dva druhy testů - mateřské klany (Velda, Uršula atd.) a otcovské rody (Slovan, Kelt, Germán). Takže u každého člověka jde dělat oba testy.
    Asi nejlepší produkt na trhu je Genarium. Je to za rozumné peníze, dělají to rychle, v dobré laboratoři, co jinak pracuje pro akademii věd. Navíc to dodávají v nádherném obale, a certifikát je od nějaké výtvarnice, takže super i jako dárek.
    www.genarium.cz
    DNAPORTRETY
    DNAPORTRETY --- ---
    To Lojzak: Co konkrétně s testy otcovství? Já je dělám v rámci svého projektu výroby portrétů z lidské DNA (www.dnaportrety.cz) Mohu poradit...
    LOJZAK
    LOJZAK --- ---
    nejake tipy na test otcovstvi ? mate nekdo zkusenosti?
    ESPOO
    ESPOO --- ---
    CMAN: Me to popravde prijde taky jako celkem vyhozene penize. Nedavno jsem cetla clanek napsany novinarem ktery si investigativne nechal otestovat DNA v Genomacu a byla tam i zminka nejake slecny, ktera dala test jako darek bratrovi. Coz je takova celkem prakticka alternativa. Chce to ovsem bratra, ktery ma oba rodice stejne jako ja :)
    CMAN
    CMAN --- ---
    tak to studuju asi hodinu...

    ma vubec cenu test mtDNA? zatim mi to pripada proti testu Y-chromozomu nejak nicnerikajici...
    LIQUIDFREAK
    LIQUIDFREAK --- ---
    Genetický kód na "flešce" je nákupním hitem miliardářů – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/veda-skoly/184390-geneticky-kod-na-flesce-je-nakupnim-hitem-miliardaru.html
    ESPOO
    ESPOO --- ---
    V Patku Lidovych novin vysel celkem velky clanek. Subjektivni a zminuje primo Genomac, ale myslim ze i tak je zajimavy.
    www.lidovky.cz/cesta-do-meho-praveku...
    NARMORIA
    NARMORIA --- ---
    Jinak jsem našla hezkou českou databázi, která má napojení i na projekty typu hledáme DNA Přemyslovců a mohou se do ní hlásit lidé bez rozdílu toho, kde si nechali test udělat. Genebáze
    NARMORIA
    NARMORIA --- ---
    Z českých firem vím pouze o Genomacu. Našla sem taky jakousi Slovenskou firmu DNAtest a díky levnému dolaru můžou být lákavé i nabídky zahraniční, například projekt National Geographic
    KULA
    KULA --- ---
    ESPOO: jiz se tak stalo.V patek jsem se dozvedel ze deduv deda je z Bavorska.A nase Cizek je od Zeiss.
    ESPOO
    ESPOO --- ---
    KULA: ja vim jen o GENOMACu, ale to bude spis reklamou a tim, ze se o nich pise. Myslim, ze spolecnosti ktere ty testy delaji bude vic, zatim jsem po tom ani moc nepatrala. Auditko jsem zalozila v dobe, kdy me napadlo si nechat test udelat, ale momentalne jsem v rozpolozeni, kdy s mi nechce vyhodit par tisic za papir s mapou a sipkou :)
    Co se otazky Slovan-German tyce, myslim, ze v dnesni dobe uz to nejde striktne rozdelit, protoze Evropa a ta stredni uz tuplem je jeden velky michanec. Me treba velmi pritahuji Zide, jejich dejiny, nabozentstvi, kultura, ale s mym puvodem to rozhodne nema nic spolecneho, nebot z obou stran se o zadnych Zidech v rodine nevi.
    Napada me, jestli by pro Tebe nebyla lepsi alternativa nechat si nekde zpracovat rodokmen.
    KULA
    KULA --- ---
    Ahoj, necekal jsem ze je tu primo auditko na tema na ktere hledam odpoved.Zajima me muj puvoj.
    Obe casti rodiny jsou z Nemeckeho pohranici, dej se co dej, mam proste osobne blize k nemcum.Mozna je to vychovou ale zkratka je to tak.Pochopitelne se povazuji za cecha bez sebemensi vyjimky ale stale me vrta v hlave jedna vec.Proc se proste citim lepe kdyz se bavim s nemcem, proc velmi rad jejich kulturu a celkove tu auru kolem toho.
    Nepotrebuju nejakou masaz dusicky ale zkratka by me zajimalo.Jsem slovan a nebo german? A jak tak koukam na tohle auditko, tady bych se mohl dozvedet kde bych si mohl nechat udelat test.
    A at to stoji co to stoji.
    WOOD
    WOOD --- ---
    DUNICAN: semtele ;}
    ESPOO
    ESPOO --- ---
    AUDIAC: sama bych to neplatila, premysleli jsme s mym tatou, ze bych to dostala od nej jako darek k narozeninam a zrovna by to vlastne mohlo platit i na nej, ale to by muselo byt po muzske linii a v tom je zas trochu problem, protoze ja jsem holka :)

    Za jeden papir s mapou to je prece jen dost penez, a tak mi prislo jako dobry napad se o tom pobavit s nekym kdo uz nejake zkusenosti/znalosti ma. Proto tohle auditko ze...:)

    No cim vic o tom premyslim, tim jsem blize zaveru, ze si k tem narozkam vymyslim neco praktictejsiho :)
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    NARMORIA: To s těmi Přemyslovci už bude asi zanedlouho možné
    http://www.rozhlas.cz/leonardo/veda/_zprava/362808
    NARMORIA
    NARMORIA --- ---
    ESPOO: U nás na škole děláme testy mtDNA v rámci cvik z Populační a evoluční genetiky a o testování Y genotypů uvažujeme. Takže zkušenosti mám zcela osobní (ale je to testování jen pro naše kurzanty;)

    Taky u nás pár lidí z Genomacu mělo přednášku. Trošku mě zklamali. Jednak kdysi na svých stránkách reklamovali - "Otestujte si původ své DNA, třeba jste příbuzní s Přemyslovci". Ale když jsem s nimi mluvila přímo, o testování Přemyslovských ostatků ve skutečnosti nikdy neuvažovali, že prý na to nemají technologii ani lidi. Jsou trochu taková univerzální velkovýrobna. Každý zákazník pak na konci dostane barevnou mapičku s pohádkou (řekla bych že dost zjednodušenou, protože vyhodnocování lidských genotypů a jejich historie se ve světě stále zkoumají).
    Ze všech dat si pak dělají databázi, svou soukromou, která je omezená pouze na Českou republiku a o jejím případném přínosu pro nějaký serióznější výzkum trochu pochybuju. Jediný výstup, co z toho je, jsou totiž procentuální koláče.

    Možná zkus taky juknout na konkurenci, Genomac je sice jediná genografická firma v ČR, ale ve světě jich je spousta a při dnešním kurzu dolaru možná vyjdou i levněji. Docela velký projekt vede National Geographic, navíc je zlevněný, protože to mají přikryté grantem.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    ESPOO: jestli ti to za ty peníze stojí, tak proč ne, určitě je to zajímavý, ale to je tak jediný, žádnej přínos to nemá - je to prostě jen zajímavost. a vzledem k tomu, že v průběhu staletí se čechama prohnala víceméně celá evropa...
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    WOOD: myslím, že genografické testy jsou trochu o něčem jiném
    http://www.genomac.cz/cz/view.php?cisloclanku=2006060034
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam