• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    CROSS: To ano.
    CROSS
    CROSS --- ---
    LORAIN: Základ je, aby se to aspoň stejně psalo. :-]
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    My jsme hledali jména, která se vyslovují stejně v češtině a v němčině. A u prvního syna jsem úplně opomněla výslovnost anglickou, která kupodivu spoustu lidí napadne jako první :-(
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: naše dvě dívčí jména čj/nj by byly v sekci: jiná koncovka (a/e)
    (ale v seznamu jsem je neviděla:)
    C8400
    C8400 --- ---
    CROSS: sakra. pozdě. už jsme vybrali...
    CROSS
    CROSS --- ---
    Jen si odložím :-]

    Bilingual baby name finder
    https://mixedname.com/

    (Jména společná dvěma jazykům)
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    EUCHENIE: Ano, jen pozor, pokud je něco důležitého napsaného v oddílu "poznámka". To už nikdo nepřeloží (zbytek je přeložen automaticky) a mně to přineslo spoustu potíží a starostí. Takže pokud tam máte něco jinak (např.u mě napsáno že jsem si jméno měnila až dva roky po svatbě) tak se to musí nechat přeložit normáně
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    A dalsi lifehack k RL, moyna to uz bylo, ale kdyz potrebujete cesky RL pro cizi zemi, za 100 Kc si lze na matrice nechat vystavit duplikat RL s vicejazycnym formularem, poslou to doporucene i do zahranici a oproti kulatymu razitku se to vyplati. Podle EU prava je to s nim rovnocenne.
    C8400
    C8400 --- ---
    ANDREJKA: A jak mluví? Má oba dva jazyky na stejné úrovni? Myslím, že mluvení je nejdůležitější. Se čtěním a psaním bych nejdřív začal v jednom (místním) jazyce. Když se to naučí v jednom jazyce, tak to později může jednoduše sám aplikovat na další jazyky, kterými mluví.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    přišel čas, kdy syn začíná číst a psát. jaká jsou tam doporučení? nejdřív jeden jazyk, a až mnohem později přidat další? nebo všechno najednou? díky za vaše zkušenosti!
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    Tohle patří spíš do Co vás sere, ale vy mě tu pochopíte ještě líp. Takže dneska jsem si šla slavně pro ten rodnej list, v pátek by uplynula ta tříměsíční lhůta, takže to fakt využili na max. Na tom papíře je asi deset slov a stejně zvládli napsat nám tam blbě jméno. Takže rodnej list co? Rodnej list nemám.

    Zároveň jsem chtěla požádat o ten pas. Udělali jsme asi 150 fotek mimina na bílým prostěradle, ve fotolabu, kde dělají pasový fotky, nám řekli, že je na nich blbý světlo, že by z toho nebyla dobrá fotka a ať mimino donesem i s prostěradlem. Po značně opruzovým výletu tamtéž a scéně jako kráva (mimino, no) nám teda za 10 euro udělali profi pasovou fotku a já se dneska na velvyslanectví dozvěděla, že ale kolem tý hlavy je to takový tmavý a že to tu fotku nebere. Tak jako co mám do prdele dělat?

    Kurva už, fakt. Pardon my French.
    CROSS
    CROSS --- ---
    FLAVIGNY: Já s nimi jednal naposled zjara 2019, to tam byla taková paní, se kterou se dalo vyjít (paní Kovářová).
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    CROSS: ten urednik odpovedny za tyhle matricni zalezitosti v Bernu je takovy, ehm, specialni, ne? dvakrat jsem s nim telefonoval a vzdy znel dost povysene: ze on preci vi, co dela (ani v jednom pripade nemel pravdu, respektive si nenechal moji situaci vysvetlit). radsi jsem kvuli tem papirum zajel do prahy, sice s tim clovek stravi cely den, ale aspon si ty urady muze obehat sam a dostane to, co skutecne potrebuje (a ne to, co si ten urednik mysli, ze potrebujes).
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    ANDREJKA: Našeho asi týdeního kojence jsme fotili doma v leže na dece iphonem a pak to donesli do fotolabu, kde to upravili, ořízli a hodili před správné pozadí :D
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    ANDREJKA: Aha, to je zvláštní, tak držím palce!
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    CROSS: Fotku musíme dodat my.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    CROSS: Vlastně kecám, teď jsem si uvědomila, že tohle vlastně nebylo na ambasádě, ale v ČR při výrobě biometrickýho pasu.
    CROSS
    CROSS --- ---
    MORGAN: Ještě v roce 2018 mi tvrdili, že nemají rozpočet na foťáky na abasádách, proto ji chtěli ode mě. (Holt sociální verze konzulátu, Bern.) Jestli jinde nebo konečně všude fotěj sami, bude to asi podstatné zlepšení.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ANDREJKA: Fotku si pokud vím dělá ambasáda sama, takže je potřeba se dostavit. My to absolvovali tenkrát s třítýdenním miminem, já ho držela zhruba vertikálně, muž dělal bílou plínkou pozadí, abych tam nebyla vidět a úřednice dělala na mimi cukrbliky, aby se podívalo. Ty otevřené oči se nám povedly, úsměv v tomhle věku ještě ne :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam