• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    CROSS
    CROSS --- ---
    V Česku jsem za Němku, v Německu za Češku, říká odbornice na dvojjazyčnost Anna Paap — Deník N
    https://denikn.cz/1665213/v-cesku-jsem-za-nemku-v-nemecku-za-cesku-rika-odbornice-na-dvojjazycnost-anna-paap/

Odemčeno zde: [CROSS @ Za Paywallem? 🔐🗝️ Odemčeno. 🔑🔓]
    CROSS
    CROSS --- ---
    Zaujalo v jiném klubu
    [JANISKA @ Mateřský cit aneb o všem od těhotenství po údržbu našich dětí...]

http://www.vedakolemnas.cz/sys/galerie-download/VKN-135.pdf

Děti a bilingvismus

Kateřina Chládková, Lucie Jarůšková, Michaela Svoboda (Psychologický ústav, Filozofická fakulta UK)
    Co to znamená být bilingvním mluvčím? Může mít bilingvismus nějaká rizika? Existuje falešný bilingvismus? A co je to bimodální bilingvismus? V této brožuře se věnujeme bilingvismu tak, jak ho vnímá dnešní věda. Přinášíme poznatky o tom, v čem se monolingvní a bilingvní jazykový vývoj u dětí podobá, a v čem může být naopak odlišný, seznamujeme s různými typy bilingvismu a přibližujeme některé ze strategií, kterými se lze při bilingvní výchově nechat inspirovat. Dotýkáme se i oblasti bikulturality a otázek, jak spolu může více jazyků interagovat v jedné mysli a ovlivňovat pohled na svět. Věnujeme se také často opomíjenému tématu bilingvismu napříč jazykovými modalitami. V neposlední řadě vyvracíme mýty, které ohledně bilingvismu panují. Ke každé z obsažených sekcí poskytujeme krátký slovníček s důležitými pojmy, a nechybí ani boxíky s doporučenou literaturou pro ty, kteří by se chtěli dozvědět více.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    CROSS: To ano.
    CROSS
    CROSS --- ---
    LORAIN: Základ je, aby se to aspoň stejně psalo. :-]
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    My jsme hledali jména, která se vyslovují stejně v češtině a v němčině. A u prvního syna jsem úplně opomněla výslovnost anglickou, která kupodivu spoustu lidí napadne jako první :-(
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: naše dvě dívčí jména čj/nj by byly v sekci: jiná koncovka (a/e)
    (ale v seznamu jsem je neviděla:)
    C8400
    C8400 --- ---
    CROSS: sakra. pozdě. už jsme vybrali...
    CROSS
    CROSS --- ---
    Jen si odložím :-]

Bilingual baby name finder
    https://mixedname.com/

(Jména společná dvěma jazykům)
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    EUCHENIE: Ano, jen pozor, pokud je něco důležitého napsaného v oddílu "poznámka". To už nikdo nepřeloží (zbytek je přeložen automaticky) a mně to přineslo spoustu potíží a starostí. Takže pokud tam máte něco jinak (např.u mě napsáno že jsem si jméno měnila až dva roky po svatbě) tak se to musí nechat přeložit normáně
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    A dalsi lifehack k RL, moyna to uz bylo, ale kdyz potrebujete cesky RL pro cizi zemi, za 100 Kc si lze na matrice nechat vystavit duplikat RL s vicejazycnym formularem, poslou to doporucene i do zahranici a oproti kulatymu razitku se to vyplati. Podle EU prava je to s nim rovnocenne.
    C8400
    C8400 --- ---
    ANDREJKA: A jak mluví? Má oba dva jazyky na stejné úrovni? Myslím, že mluvení je nejdůležitější. Se čtěním a psaním bych nejdřív začal v jednom (místním) jazyce. Když se to naučí v jednom jazyce, tak to později může jednoduše sám aplikovat na další jazyky, kterými mluví.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    přišel čas, kdy syn začíná číst a psát. jaká jsou tam doporučení? nejdřív jeden jazyk, a až mnohem později přidat další? nebo všechno najednou? díky za vaše zkušenosti!
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    Tohle patří spíš do Co vás sere, ale vy mě tu pochopíte ještě líp. Takže dneska jsem si šla slavně pro ten rodnej list, v pátek by uplynula ta tříměsíční lhůta, takže to fakt využili na max. Na tom papíře je asi deset slov a stejně zvládli napsat nám tam blbě jméno. Takže rodnej list co? Rodnej list nemám.

Zároveň jsem chtěla požádat o ten pas. Udělali jsme asi 150 fotek mimina na bílým prostěradle, ve fotolabu, kde dělají pasový fotky, nám řekli, že je na nich blbý světlo, že by z toho nebyla dobrá fotka a ať mimino donesem i s prostěradlem. Po značně opruzovým výletu tamtéž a scéně jako kráva (mimino, no) nám teda za 10 euro udělali profi pasovou fotku a já se dneska na velvyslanectví dozvěděla, že ale kolem tý hlavy je to takový tmavý a že to tu fotku nebere. Tak jako co mám do prdele dělat?

Kurva už, fakt. Pardon my French.
    CROSS
    CROSS --- ---
    FLAVIGNY: Já s nimi jednal naposled zjara 2019, to tam byla taková paní, se kterou se dalo vyjít (paní Kovářová).
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    CROSS: ten urednik odpovedny za tyhle matricni zalezitosti v Bernu je takovy, ehm, specialni, ne? dvakrat jsem s nim telefonoval a vzdy znel dost povysene: ze on preci vi, co dela (ani v jednom pripade nemel pravdu, respektive si nenechal moji situaci vysvetlit). radsi jsem kvuli tem papirum zajel do prahy, sice s tim clovek stravi cely den, ale aspon si ty urady muze obehat sam a dostane to, co skutecne potrebuje (a ne to, co si ten urednik mysli, ze potrebujes).
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    ANDREJKA: Našeho asi týdeního kojence jsme fotili doma v leže na dece iphonem a pak to donesli do fotolabu, kde to upravili, ořízli a hodili před správné pozadí :D
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    ANDREJKA: Aha, to je zvláštní, tak držím palce!
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    CROSS: Fotku musíme dodat my.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    CROSS: Vlastně kecám, teď jsem si uvědomila, že tohle vlastně nebylo na ambasádě, ale v ČR při výrobě biometrickýho pasu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam