• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    M1C4A1Sebevědomí - jak ho získat, nacvičit, trénovat
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    GAF: to je fakt velice chytre davat nekomu neuroleptika kdyz je nebere :(
    GAF
    GAF --- ---
    EMPIRICUS: tééda, to čumím, co jsem to požíval...

Mimochodem jedna legrační událost - když jsem risperidon bral já, neměl jsem žádné zvláštní pocity (a bohudíky kromě drsně nízkého tlaku a jednoho omdlení žádné vedlejší efekty). Po čase jsem se dokonce začal fakt cíti líp, už ne tak vydřený. Trochu konečně odpočatý. Jenže když lék snědl zkusmo mladší bratr z legrace, celý den se mátožil po bytě prý jako praštěný a šel pak odpoledne spát a probudil se až druhý den :)

Efekt na kamarádovi, který navíc ten den ještě hulil byl podobný. Chudák se chtěl učit a nevěl, že pomalu ani nezvedne víčka :) Od té doby mě lidé trochu víc věřili, že když beru takovéhle léky a "nic mi to nedělá", tak se mnou asi fakt něco je. Oni tomu moc jako zprvu věřit něchtěli totiž...
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    NAVARA: To řeším furt, takže 4-5 let? :-)
    Třeba tady dostanu odpověď od nějakého renomovaného psychologa! :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    M1C4A1: ehm, jak dlouho uz to je, co jsi obdobne resil na CS? ;)
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    Je to něco vážnějšího, že ani po 7 panákách absinta nemám odvahu na oslovení nějaké slečny? :-)
    GAF
    GAF --- ---
    EMPIRICUS: wow, čim je atypický ?
    GAF
    GAF --- ---
    JOHY: snad to není moc pozdě - jo taky přesně tohle jsem zažíval a léčil se nakonec Rispendolem (na doplnění hladiny serotoninu). Ale nevím, jestli je to antidepresivum.
    ARIA
    ARIA --- ---
    CYBERKOTLIK: a muzu si to na tobe vyzkouset?
    TRUE_DESIRE: tak to se nejak domluvime .)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TRISSIE: jakoze si zamestnavatele+ verejnost mysli ze jsou problem . Nekteri. Nekteri sou osviceny
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SHEALA: jsou problém, nebo někdo sugeruje, že jsou problém?

Před pár lety se jedna kolegyně sesypala s těžkou depresí - neschopenka na dva měsíce. Jediné, co její nadřízení řešili, bylo, jestli jí poslat domů květiny, velkou bonboniéru nebo obojí...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SHEALA: Nevyhodi ho protoze je gay, ale pro jiny 1000+1 duvod?

Jako mozne reseni mi prijde moznost si vsechno hradit sam - jako cislo, anonymne, zadny zaznam v karte, u pojistovny,... - ale kolik lidi ty nemale palky zvladne, zvlast kdyz jsou ve stavu, kdy potrebuji psych. pomoc?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TRISSIE: imho to chce vetsi osvetu. ze strany pacientu. Proste takovy psychiatrucky coming out chcete li. Dneska uz si nikdo nedovoli vyhodit gaye, krome njakych fanatiku, ale psychiatricti pacienti sou velkej problem.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TRISSIE: Spatne je to zcela urcite, ale situace takova je - psych. pomoc => stigma.
    Dokud tomu tak bude, musim se soustredit na takove formy, ktere nezanechaji znacku, pokud to jen bude mozne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NAVARA: jen dokud o tom budou rozhodovat ignoranti. Jistě je daleko bezpečnější, aby po světě chodili lidé-časované bomby, aby tito páchali sebevraždy, aby z důvodů deprese byli nevýkonní a svému zaměstnavateli na houby, než aby si nechali předepsat antidepresiva, že.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TRISSIE: jj, to souhlasim.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SHEALA: Tak.

TRISSIE: A nebude snad?

Samozrejme neco jineho je, kdyz uz si toho cloveka odvezou, ale to je tak jako tak mimo vlastni kontrolu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SHEALA: ovšem radit lidem, aby v zájmu nějaké pofidérní budoucí práce u zaměstnavatele, který bude diskriminovat, radši nevyhledali lékařské ošetření, je hovadina.

A právě kvůli takovým "chytrákům" je dodnes léčba psychických onemocnění tabuizována a spousta lidí se bojí vyhledat pomoc jen proto, že je někdo přesvědčí, že by pak byli stigmatizovaní...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TRISSIE: on mysli imho ze to tak zamestnavatel nebere, kvuli cukrovce te nikdo pwnit nebude, kvuli depresi ano, coz je nefer.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NAVARA: promiň, v tom případě nemáš asi žádné zkušenosti s tím, co to opravdové psychické onemocnění je, jaké má člověk šance bez medikace, a nadále se k tomu nevyjadřuj, protože akorát někomu ublížíš...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TRISSIE: Ovsem to, ze clovek nebyl prijat kvuli drivejsimu psych. vysetreni, zamestnavatel narovinu nesdeli - jako u kterekoli jine diskriminace, za dvermi je dostatek kandidatu.

Kdyz se nad tim hloubeji zamyslim, vzpominam si ze cast "prohlasuje ze jsou vsechny udaje pravdive", byla jindy nez uvedeni "bez psych. vysetreni" u zavodniho lekare a tedy je schovana pod lekarskym tajemstvim.
    Kdyz jsem psal ten post, mel jsem to zapamatovane "v jednom" - tedy ne jako akutni problem, ale jako potencionalni.

Spise nez zatajovani vysetrovani jsem tim myslel, se vysetreni jako takovemu vyhnout uplne - neriskovat jakykoli positivni nalez (byt nevazny), uz jenom pro tu fajfku "nebyl setren/lecen" u zamestnani, kde to roli hrat muze. Porad to neni na rovine s fyzickym onemocnenim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam