A to u TO by se to snad dalo ještě ospravedlnit- někde se ještě zachovaly fragmenty původního vybavení (části filtrovent. a pod.) a tak uzamčení objektu brání jejich odcizení. Nicméně na jaře jsem pár kamarádům ukazoval KPO a byl jsem opravdu rozladěn, když jsem našel lo. A - 160N č. 60 (první sled úseku "A" II sboru- od Boudy na vysoký kamen) zamčené, přesto že v něm nic není a tudíž není co ukrást... A to jsem jim už od K- 25-ky líčil nevšednost tohoto lo-čka, které je naprostou raritou nejen diamantovým příkopem ale i tím, že mělo být napojené na pevnostní telefoní síť! Bohužel vyústění trubky pro kabel je uvnitř... Jestli někdo objekt zamkne, měl by se pak postarat o to, aby byl přístupný, tedy- zajistit alespoň o víkendech stálou "průvodcovskou" službu. Jinak nechápu, jakým právem brání ostatním občanům ve vstupu do objektu, ketrý je státu, tudíž všech...
Ty jo, tak já pamatuju že i na Boudu jsme lezli K - 22-kou po laně... :) Ale to už se tam začínaly objevovat snahy o zpřístupnění a další rok už se provádělo (s petrolejkama- docela underground :)) A celkem mě to teda štve- každej si dneska zamkne objekt, v lepším případě tam nalepí cedulku "muzeum" (?!) ale to zase hned natahuje ruku pro nějaký bakšiš aby návštěvníkovi následně ukázal spoustu blbostí (které označuje za exponáty), zatímco kolem objektu je bordel... (Samozřejmě existují i skupiny, které se snaží o seriozní rekonstrukci a uvedení obj. do opravdu původního stavu- takové zaslouží naopak pochvalu).
Otázka ochrany opevnění jako památky není jednoduchá, ale myslím, že civilizovaná země by ji mohla zvládnout. Že to památkáře nebude zajímat nevadí, stačí že na to bude paragraf a instituce, která sebude muset zajímat minimálně udáním. Když najdu objekt, který "majitel" natře na růžovo, nahlásím to na NPU a oni tam pošlou úředníčka, který ztropí povyk a po mnoha mnoha peripetiích se snad podaří zjednat nápravu.
Co se týče "vlastníků" pozemků tak musím přiznat, že jsem situaci delší čas nesledoval a nevím co se tedy změnilo, ale mám za to že vlastíkem VŠECH pozemků pod objekty je MNO. Několikrát se to řešilo i na srazu/semináři KHV Brno, v souvislosti s objektem K-S-16, který majitelka sousedního pozemku považovala za svůj a zavážela (a zaváží dál) obj. hnojem!