• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TRAMINBharataNatyam a ostatni indicke tance
    Asi nejznámější indický tanec Bharatanátjam vznikl v Tamilském městě Thandžavúr. Jeho názvev je vlastně složeninou slov BHAva (výraz), RAga (hudba), TAla (rytmus) a NATJAM (dramatické umění). Je založený na pět tisíc let starém spisu - Nátja šástře.Tanec je založen na šedesáti čtyřech základních krocích (adavu), polohách rukou (hasthamudra) a výrazech obličeje (bhávabhinaja). Má tři složky - nritta neboli samotný tanec, kdy se opakují rytmické prvky, nátja neboli abhinaja, což je dramatické umění, plné gest a výrazů obličeje. Nritja je pak kombinací obou předchozích.
    vsechno zajimave na nastence,postupne pridavame
    "Srandičky,srandičky...A co takhle nějaké adavu?"
    rozbalit záhlaví
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    MURRIEL: Necítíš se na co konkrétně?
    OLEJOVKA: Před nějakou dobou byla v Indii a tam se BN učila, vyprávěla nám o tom
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    SHAHLAH: Počkej, já tancuju 3x týdně a necítím se na to.
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    MURRIEL: Teda, co jsme, když k nám chodila nedělali.
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    MURRIEL: Souhlasím, že k opravdovému zvládnutí tance je většinou potřeba mnoha a mnoha let, kor když se ho člověk učí jen 1x týdně, to už je pak vyloženě běh na dlouhou trať... Jiné je to samozřejmě na taneční škole, kde člověk tančí několik hodin denně, ale i tak nestačí pár let...
    Občas kroutím hlavou nad tím, po jak malých zkušenostech (z mého pohledu) se některé slečny vrhají do vyučování tance...
    Na druhou stranu, pokud člověk učí pro radost a ne pro peníze, například jen pár kamarádek, se kterými pak třebas nacvičí pěkné vystoupení pro známé a nepouští se do ničeho složitějšího, tak proč ne :o) Ale když si nějaká slečna diktuje plat profesionála, na kterého jí chybí ještě dobrých x let vydatného trénování, tak nevím, zda se smát nebo brečet...
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    TRAMIN: Ale kostým má dobrý a podle fotek dělá choreografii, co jsme nedělali, tuším, že je to o Krišnovi.
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: Neučim, nemám dost zkušeností, vždyť tancuju jen 8 let orient a jen 4 roky persii, podle mých kritérií mi chybí základy modern dance a scénického pohybu.

BH se učí 10 let!!!!!! a já mám za sebou jen 2,5 roku a jedno vystoupení pro známé, a to jsem hodně přecenila svoje schopnosti.

Podle mě je tanec o tom, že ho musíš opravdu skvěle umět, jinak je to jen cvičení na hudbu (nemůžu říct ani aerobic, protože na to abys byla cvičitelka aerobicu musíš mít zkušenosti a složit zkoušky).
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    Jinak musim s politovanim konstatovat,ze nemuzu pokracovat v uceni se BN pod vedenim Michala. Protoze nebudu mit uz volne stredy. Do tedka jsem bojovala nejdriv s bolesti zad a posleze s sefovou a jejimi zmenami...no a tedka jsem dala vypoved a nova prace si me zada denne do sesti hodin.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    pro ty kdo nevi na co se to tady porad odkazuji
    http://nailah.rajce.idnes.cz/bollyshow/
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    OLEJOVKA: to uz jsem konstatovala v diskuzi o orientalnim tanci,kde byla reklama na novou lektorku napsana
    je to mila holka a uz 5 let tanci...wow ;)
    Jinak na Vendule je videt,ze to dela za ucelem obzivy a ne pro radost. Uz ta nestastna modni prehlidka v Tropisonu
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    MURRIEL: ty neučíš? blázníš?

TRAMIN: vidíš, můžeš si přivydělávat učením, popravdě, k tobě bych šla s mnohem větší důvěrou
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    TRAMIN: No, se mnou před 2,5 rokem začínala, naučila se pushpanjali a alaripu a pak přestala chodit. Na jedné akci mi dělala dvouhodinový seminář s choreografií z youtube, která naprosto neodpovídala náladě lidí (a to jich měla prý připravených několik) a nebyla schopná něco o bollywoodu říct, a to i když jsem jí o to předem prosila, ale nezapoměla předvést zboží z Indie, co měla na prodej..... holt takhle se to taky dá dělat.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    OLEJOVKA: no to sou mi veci.
    to mi pripomina orientalni vecer v Tropisonu,kde na zahajeni Vendula ukazala co se v Indii naucila (zle jazyky tvrdi,ze nic jineho nez tech 5 minut neumi)
    a teda zadna slava...
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: A do prdele, to už bych ho mohla učit i já.....
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    SHAHLAH: co jsem slyšela já, tak právě taky - ňo :o)
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    OLEJOVKA: To jsou mi novinky... Nu, já ji BN tančit neviděla, takže nemůžu soudit, ale co jsem slyšela, tak... ňo :o)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    SHAHLAH: Vendula :o) už si vypsala seminář
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    OLEJOVKA: Ty? :oD Né, kdo to bude?
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    víte kdo bude vyučovat BN? tomu asi neuvěříte :o)
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    MURRIEL: Od nás prakticky nikdo není na nyxu, je potřeba, aby se Michal zeptal na hodině, případně opět všem rozeslal maily s něčím ve smyslu závazného hlasování. Jinak já se s radostí připojím téměř k čemukoliv...
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    OLEJOVKA: Já ji znám, chodila jsem s ní na bolly k Vendulce, začínaly jsme stejný rok (plus jsme se někde potkaly jako malé, ale nemůžeme se dopátrat, kde, to je ale mimo), ale to už je pár let zpátky, takže netuším, jak se od té doby vypracovala... Moc milá holčina :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam