• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PALO_FABUSinternet v současné politice, kultuře a společnosti
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    je to zvlastni, ale prijde mi to tmobilacky "Kde je.." daleko horsi. Google latitude nejak neverim, ze bude kdy vic, nez hracka pro par geeku a par mladych nadsencu, ac se muzu mylit. A navic je v takove cool zabavnem hravem baleni. Zatimco mobilni telefon ma spolehlive opravdu kazdy, "Kde je" tak nejak primo navadi ke šmírování.

    ale nic, je zbytecny tu plasit s ocima navrch hlavy, nevim, jestli je to naivita, ale mam za to, ze technologicky vyvoj je jen proste vytvareni novych a novych kanalu, kterymi muze clovek protlacovat sve ego do okoli, hlasat svou dnesni naladu a ukazovat svetu kde je, ale vzdy bude otazkou volby.
    to se muzem presunout do nejakeho ze zdejsich klubu pro technoparanoiky ;]
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    VOZKA: však to existuje. Google Lattitude, či jak se to jmenuje...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MAJKA: Jako jo, tohle je samozřejmě pravda, to že aplikaci nabízí sám operátor a ještě s takovouhle propagací je hnus. Ale jinak tahle technologie se dá použít na jakémkoliv telefonu a podporu operátora nepotřebuješ, takže by to mohla udělat i jakákoliv třetí strana a pak bych se toho bál možná ještě víc.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MAJKA: Přesně tak, napsala´s to za mě.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    tady nejde o to, jake jsou podminky pouzivani te sluzby, dulezita informace je, ze sluzba existuje, ze ji nejaka telefonni spolecnost suverenne nabizi, a jak rikam, aspon to mohli zabalit skutecne jen do havu "mate hrozne nemocne a postizene dite a chcete mit moznost se o nej lepe postarat?" , nez "konec hnusnym vymluvam vasich deti, cha, dohlednete si na ne, smardy!" . Je to proste normalni drzost a nepokryty poskytovani nastroju ke sprostemu smirovani! ;]
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    VOZKA: to je sice pekne, ale obecne se to da z pozice vyssi socialni role vynutit (mozna trosku prehnany priklad je, ze to muze byt ve smluvnich podminkach v praci - napriklad povinnost aktivovat tuto sluzbu o pracovni dobe, co ja vim. Dale pak rodice si to mohou na diteti velice snadno vynutit, nebo se ho proste neptat, ze... ).
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MAJKA: Ta služba sice vypadá zajímavě, ale a) k tomu samozřejmě musí dát sledovaný člověk svolení a vědět o tom
    b) je to přesnost na úrovni BTS, tedy velice malá
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MAJKA: Jsem upřímně zděšen!!
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    kdyz uz jsme u toho technoplašení, překvapilo me pri psani jednoho clanku, ze t-mobile uz nakej patek nabizi sluzbu "Kde je..." , viz http://t-mobile.cz/Web/Business/KdeJe.aspx. Jeste k tomu uvedeno podtitulkem: "Kdykoliv můžete zjistit, kde se zrovna nacházejí vaši zaměstnanci, automobily nebo rodinní příslušníci" , "Konec výmluvám
    Nedonutíme vaše děti dodržovat sliby, které vám daly, ale umožníme vám, abyste měli stále přehled, kde se pohybují."

    a je pravda, ze kdyz vzpominam na sva mlada leta, kdy jedina moznost, jak me mohli rodice zkontrolovat, bylo jim proste vecer odnekud zavolat na pevnou, dat k telefonu nekoho dospeleho z okoli, aby zahral rodice "kamaradky, u ktere spim" a mezitim jsem byla s bandou cizich chlapku na LANparty... no uz dnesni uroven soukromi by mi znemoznila dost mych zazitku ;]
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KHALAVERA: asi to vidím moc četně, nicméně dovedu si představit situaci, kdy by byl občan k používání takových technologií donucen za účelem "ochrany vlastního bezpečí".

    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    ECLECTICA: prvně a především, při dnešní pluralitě technologií hrozí totalita většiny z nich s menší pravděpodobností, než kdysi; zvláště u technologií, které plní nějakou marginální funkci, jako tahle

    za druhé i kdyby měla být pevně zabudovaná do mobilu, nikdy nebude tak, aby ji nebylo možné omezit... that's for sure
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KHALAVERA: mně se ale představa, že by měli všichni přehled o tom, kde právě jsem, a mohli mi tak kdykoli vpadnout do života, vůbec nelíbí. ne proto, že bych dělala něco, co nechci, aby vyplavalo na povrch, ale zkrátka proto, že si vážím svého soukromí.
    Co když to jednou nebude jen plugin, který si člověk dle libosti buď stáhne nebo ne, ale pevně zabudovaná funkce v mobilu?
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    ECLECTICA: myslím, že hodně lidí na to napjatě čekalo :D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Co říkáte na Google latitude?
    Popravdě řečeno mě podobné aplikace začínají děsit. Jen nevím, nakolik mají mé chmurné úvahy o tom, kam se věci mohou vyvíjet, racionální jádro, a nakolik jsou produktem mé bujné představivosti.
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    CATT: no nejenom facebook, ale taky sms, IM... už z povahy ICT je těch komunikačních kanálů víc než si mnohdy uvědomujeme... někdy jsou i věcí kreativity :)
    CATT
    CATT --- ---
    KHALAVERA: Logicky, proč používat e-mail, když mám facebook
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    KHALAVERA: How the hell did they think this was going to be something else than EPIC FAIL for the prosecution? We're winning so hard. #spectrial

    z twitteru jednoho z obviněných... :)
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam