• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PALO_FABUSinternet v současné politice, kultuře a společnosti
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ještě se zeptám, zda jste narazili na nějaký konkrétní empiricky zakotvený důkaz, že by nevyužívání internetu, nebo low-skills užívání, nějak sociálně a ekonomicky znevýhodňovalo?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON: sorry, ze nejsem detailnejsi, traktat na o te otazce snad neni treba :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ZAPPO: ptam se, pac v soc. vedach dochazi k podivnym redukcim pojmu ICT -> CMC -> Internet

    pak se z toho odvozují určité důsledky, které se generalizují na roveň ICT, ale jsou brány z výzkumu užívání internetu, proto do toho tahám mobily, pro které ty výsledky ze zkoumání netu neplatí. takže celé to je dost obecné a vágní, stejně jako jakékoli debaty, pokud se odpoutáme od lpění na přesných definicích, které jsou stejně jen otázkou dostatečné autority je udržet sociálně i materiálně (formou konsensu a formou materializace standardů a definici do výrobků) - viz tvoje narážka na RFC se semafory...
    tzn. jde mi o to, jestli v tom překladu CMC->internet mobily mizí nebo nemizí



    ohledne te wikipedie to byla dost ignorantská reakce, podívej se trochu do literatury konce 80. a začátku devadesátých let, kdy se zvedla otázka psaní internetu s malým písmenem a velkým písmenem, načež zanikla, protože to dělení je strašně problematické a v důsledku snad i zbytečné. Já ho nicméně používám, stejně jako někteří další autoři dodnes, právě kvůli odlišení technologie a globální sítě, která není jen technologická, ale i sociální. česky to predstavuje tuhle debatu Huizinga v te jeho knizce co tu vysla 1996 myslim (jestli ti to jmeno neco rika)
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    YMLADRIS: To vychází z Cisco terminologie, která mluví o "internetworking", navíc termín "internet protocol" je v současnosti spíš nic neříkající než alespoň vágní.
    Navíc wiktionary jako zdroj je dost neznámý a zakládat definice na citaci ze Southparku je sice vtipný, ale neberu to:)
    Ale jak jsem psal, o definici internetu se nechci přít, protože ve skutečnosti se dostaneš buď k něčemu obecnému (viz česká wikipedie: Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. ... Internet jsou volně propojené počítačové sítě, které spojují jeho jednotlivé síťové uzly. Uzlem může být počítač, ale i specializované zařízení (například router).
    Nebo se můžeme bavit hodně technicky ale třeba jestli počítač v LAN nějakého univerzitního kampusu (WAN) v rámci konkrétní městské sítě (MAN), který ale má konektivitu třeba na google.com (ale sám veřejně přístupný není) spadá do definice internetu/Internetu už je spíš otázka víry:)
    Takže proto mi to přijde jako zbytečná debata bez upřesnění cíle, kam se míří - protože intuitivně si o tom co je to internet rozumíme a přesně to záleží na úhlu pohledu:)

    Jen pro informaci - platná norma (RFC) popisuje možnost přenosu protokolu TCP/IP pomocí dopravních semaforů a myslím, že je i jiná, která popisuje totéž, ale s holuby:)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAPPO: jako ze

    Any set of computer networks that communicate using the Internet Protocol. (An intranet.); The Internet, the largest global internet
    en.wiktionary.org/wiki/internet
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    imho stejně dospěješ jenom k tomu, že mobilní sítě můžou i nemusí být součástí internetu jakožto sítě sítí
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    ACHERON: o i/I se nebudu přít, byť nic takového si neuvědomuju.

    TCP/IP samo o sobě ti nic neříká o propojenosti s internetem - vezmi v potaz privátní sítě, domácí sítě, uzavřená prostředí. Jestli ti jde o exaktní definici, tak já bych to viděl někde v oblasti "je schopen komunikovat s veřejnýma IP adresama"

    Každopádně pořád si myslím, že by pomohlo, kdybys řekl kam míříš, protože z formulace otázky o "nároku na zařazení do Internetu" mám dojem, že míříš někam úplně jinam - a nerozumím kam.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ZAPPO: dříve se používalo internet pro označení technologie a Internet pro označení globálního systému na bázi TCP/IP včetně obsahu

    tzn. to znamená, že pokud mobil jede na TCP/IP, tak má stejnej nárok být zařazen do Internetu jako počítač nebo remote-controlled mikrovlnka, chápu to správně?
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    ACHERON: Protože ta otázka nedává smysl. Internet a internet jsou jedno a totéž, takže podmínka "nikoliv do internetu, ale do Internetu" nedává smysl a není tak jasné nač se ptáš.
    Jinak, abych zkusil zavěštit ze své křišťálové koule a odhadnout kam míří tvá otázka:

    Mobilní sítě jsou médium přes které je možné internet vést/využívat. Pokud teda nemáš nějakou hodně sofistikovanou definici co je internet, tak já ho ze síťové vrstvy vnímám jako propojené uzly v síti. A přes mobilní síť JE MOŽNÉ toto realizovat, ale není to nezbytně nutné. Když ve svém mobilu rozběhnu připojení k internetu a přes mobilní operu se podívám na nyx, tak je ten mobil součástí internetu. Pokud někdo jiný má mobil, který nepřipojuje (nebo prostě není připojený nebo ani připojený být neumí), tak součástí internetu není.

    Ale možná fakt odpovídám na něco, nač se neptáš - když dáš lepší otázku dostaneš lepší odpověď.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ZAPPO: ohledně zápisu jsem staromilec, ale kažodpádně to neodpovíd na moji otázku
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    ACHERON: internet a Internet jsou dva korektní způsoby zápisu téhož.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ahoj, vím že to je dementní dotaz, ale patří mobilní sítě do Internetu?

    nikoli do internetu, ale do Internetu.
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    SUPEREGO: oboji funguje normalne, pravdepodobne jen bezna kontrola na zavadnost. kazdopane na FB se nic neztraci, podobne jako Google (vyjma nedavnych packetu z provozu jistych nezabezpecenych Wi-Fi) vsechna verejne nepristupna data dal udrzuje v nekterych svych databazich a daji se vzdy v pripade potreby znovu vyvolat. potiz je spis s takovou firmou komunikovat, ale to uz je jina pohadka :)

    tak ci tak si na tom Dan udelal slusne promo, od te doby, co existuje FB ma holt noveho uhlavniho nepritele, Google si tak muze oddechnoout :D
    DSCDRMR
    DSCDRMR --- ---
    SUPEREGO: chtel sem to vyzkouset, jestli to muze treba napsat spanelska kamoska, a ani v chatu to nepusti...
    SUPEREGO
    SUPEREGO --- ---
    Byl smazán FB profil Pooh.cz i soukromý profil Daniela Dočekala... Rozšiřování informací o tomto FB brání – nedovolil mi v postu napsat ani "Dočekal" a "Pooh.cz" (bez linku). To mi přijde docela ostré...

    http://pooh.cz/pooh/a.asp?a=2016111
    http://imm.io/HFq
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    CATT
    CATT --- ---
    PALO_FABUS: ah so, já tam nedoroloval :(
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    CATT: j, psal jsem to pod obrázkem .)
    CATT
    CATT --- ---
    Opravdu krásný graf, škoda té chybky (how the internet is accessed)
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---


    asi jim zaspal graf. editor: goggle, dvakrát "from Mobile exclusively" v žlutém koláči, ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam