Pro začátek se cituji :) “Vnímám art jako ekvivalent uměleckého vyjádření. Queer art je pak takové umělécké vyjádření, které tvoří alternativu ne-queer, tedy svým způsobem mainstreem heterosexual artu :) . Pokud lesba napíše pohádku o Jeníčkovi a Mařence, není to pro mě queer art. Pokud kdokoliv uchopí queer problematiku a umělecky na ni zareaguje, to je pro mě queer art.”
Trochu jsem si četla na netu a tam píšou, že queer art bylo vnímáno jako politické v 80. a 90. letech. Pracovalo s homoerotickými cliché a bylo vytvářeno lgbt umělci. Pak se nějako vyvíjelo a třeba v roce 2004 byla představena výstava Neoqueer, která měla především představit tvorbu lgbt umělců, ovšem bez akcentování těch cliché, která byla typická pro tvorbu 8é. a 90. let. Dá se tedy hovořit o výstavě kvalitního moderního umění, která není tématicky zastřešena. Pojítkem je, že vystavující umělci se hlásí k LGBT komunitě a potažmo lze tedy v jejich tvorbě očekávat odraz jejich orientace v umění, které prezentují. Tento odraz ale může být třeba tematika AIDS, nebo špatné sociální podmínky, atd. , tedy řekněme ne prvoplánově „lgbt“ témata. Dá se tedy zobecnit, že pakliže hovoříme o queer art, přibližujeme se k definici queer ve smyslu genderového vyjádření tvořící protipól v heteronormativní společnosti. (Nikde jsem nenašla použití termínu queer art v širším smyslu).
Já osobně chápu queer art do jisté míry určitě politicky. To, co dělá z umění queer umění, není podle mého názoru to, že je tvořeno někým z LGBT umělců, i když to samozřejmě nevylučuje. Pokud kdokoliv uchopí queer problematiku (a to že mluvíme o queer a ne o lesbické/bisexuální/gayské/trans problematice už naznačuje široké pojetí a akcentování individuálního člověka), může uchopit její témata (a to nejen ta cliché, ale právě jakékoliv téma, které může jakkoli s touto problematikou souviset) a umělecky je zpracovat, podle mého soudu vytváří queer art. Nedokážu vnitřně přijmout to, že queer atr může tvořit jedině ne-heterosexuál, protože mi to přijde diskriminující. Věřím tomu, že heterosexuál může stejně citlivě vnímat queer otázky jako ne-heterosexuál, stejně tak jako muž může být feministou.
Queer umění je tedy pro mě především takové inspirované čímkoliv spojeným s tematikou queer.
Děkuji za pozornost a pokud není něco jasné, tak je to asi pro to, že už jsem dlouho nebyla ve škole a špatně držím myšlenku v textu :)