• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CALTROPType Design — tvorba autorských písem
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    vtipny dummy text generator... bohuzel cestina zatim neni v nabidce .)) nicmene na nastenku by mozna pichnout zaslouzil: http://adhesiontext.com/

    jo a priznejte se, kdo pouziva ve fontlabu python, resp. RoboFab?
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Trochu OT, předem se za něj omlouvám.

    Nicméně je zde někdo, kdo se zároveň zabývá (jako aktivní tvůrce) fenoménem graffiti a zároveň i klasickou typografií?

    Jednalo by se o rozhovor na téma „Graffiti as a new way of latin lettering“ pro berlínský magazín Die Diagonale, který vyjde u příležitosti stejnojmenné konference... Více kdyžtak pošta, děkuji předem ;)
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    GRAVES09: pocitovne a tvaroslovim je klavika podobna, jinak myslim dosti odlisna
    GRAVES09
    GRAVES09 --- ---
    klavika narrow?
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    predchozi nahled smazan, vse co jsem potreboval mi tady kolega poradil, pastnu sem jen takovou ochutnavku toho, co se chystam dofinišovat, cilem je doladit malou abecedu vc. diakritiky, pote prihodit cislice ... pak velka abeceda ... a pak nekdy jeste bold verzi + kompletni kurziva obou rezu ... jedna se o mirne zuzeny grotesk pro kratsi useky textu ... delam vse ve spechu, abych to mohl odevzdat k zapoctu, tak sem jeste behem par dnu nahodim plakat, ktery by mel byt jakousi prezentaci te abecedy, to ale jeste nemam, tak zatim par cvaku jak to vypada na papire ...
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    PIERDUS: rádo se stalo ;)
    Pak se neboj nahodit aj ve větším, ať ti můžeme rýpat do písmenek :)) A chválit, alespoň takto to na mě působí velmi příjemně.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    BINARY_PARANOIC: diky za odpoved, pomohlo ... nahodil jsem si ty krivky do vrstvy masky a ted ty tahy delam znova, celkem rychle se nato da prijit
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    PIERDUS:
    ad 1 – toto bohužel občas dělá problémy...jsa taktéž zvyklý na práci s křivkami spíše v illustratoru, nejlépe se mi osvědčilo kopírovat jednotlivá písmena (velikost 1:1) přes copy / paste :) Samozřejmě je více než vhodné omezit veškeré vektoprasárny (pokud nějaké písmeno dělá problém, většinou jej stačí pathfinderem přes nějaký tvar nechat „vyseknout“, což zaručí korektnost křivky).
    V neposlední řadě je ale třeba uznat, že práce s křivkami ve FontLabu má něco do sebe a stojí zato do ní proniknout ;)

    ad 2 – jedním ze znaků je i „space“ (U 0020). Upravíš-li jeho kuželku, upravíš tím i velikost mezery :)
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    po par prvnich hodinach ve Fontlabu prosim o par rad, prislo na radu lamani chleba a jakz takz vyladene minusky jsem z corelu naimportoval do fontlabu, pro me zcela nezname prostredi, resim ted par veci, se kterymi bych si od vas rad nechal poradit:

    1/ fontlab mi deformuje krivky, importuju EPS, jak z illu tak z corelu mi vyladene krivky nainportuje tak, ze je musim znova pracne predelavat ve fontlabu (cili si musim zvykat na trochu odlisnou praci s krivkama) - je naky zkusob jak krivkove podklady naimportovat do FL tak, aby s nema bylo minimal prace?

    2/ nevim jak nastavit sirku merery mezi slovy, je tam jakasi defaultni hodnota ted a pro ten muj zuzeny font to dela krater jako krava

    nahled fontu je zde: (nema smysl moc resit rozpaly pisma atd, je to pracovni verze a budu to jeste dlouhosahle ladit samozrejme, tohle je naky vygenerovany text narychlo placnuty na papir pro predstavu)


    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    ESTEN: :))
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    BINARY_PARANOIC: pekny. Krasne to ilustruje, jakej pruser jsou akcenty v dnes dostupnejch scriptovejch pismech. S latinkou dela kazdej psi kusy, jenom hacky, carky, prehlasky a spol. jsou nedotknutelny a porad stejne frigidne visej nad znakama...
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Jeden nezávažný odpočinkový křivkotvar... Jelikož písmo z toho asi ještě hodně dlouho nebude (resp. spíše nikdy), tak vlastně óté, ale snad neurazí :)

    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    Ahoj, zeptám se ještě tady, když jse se neprozřetelně uzeptal v typografickém auditku, místo tohhoole specializovaného klubu.

    Může existovat TrueType font, který používá vícebarevné znaky? Samozřejmě ne na písmenka, ale hodí se nám takhle pro zákazníka dát sadu obrázků do jednoho fontu, se kterým pak jeho software pracuje mnohem pohodlněji, nez se stovkou pidiobrazku.

    Zatím se mi zdá, že to je možné jen v Type 3 fontech, ale náš program umí jen TT.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    apropo videli jste lonske absolventske prace z Readingu? http://www.typefacedesign.org/2009/

    nevite nahodou ma-li ten trend "klinovych/kaligrafickych" patkacu nejaky opodstatneny zaklad nebo se vsichni vezou na jedne trendy vlne?
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    info k aktuálnímu 77 číslu Revolver Revue vyšlo jako příloha klasifikace písma od Jana Solpery
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    BINARY_PARANOIC:
    no pokud existuje moznost "trial verze" ... tak se pokusim si ho sehnat, abych mohl interaktivne a s lepsim vysledkem komunikovat.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    JUWELIUS: ve FontForgi zkušenosti nemám...a osobně se domnívám, že pustíš-li se do toho ve FontLabu, můžeš zde čekat širší rádcovskou podporu :)

    Samozřejmě stojí nějaký ten peníz, ale vzhledem k tvému specifickému problému...no, dá se sehnat i „try-before-buy“ :)
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    ALL: mam dotaz a potrebuji poradit ... o co jde:
    Opravdu pitomou nahodou sem zakoupil spatnou mutaci fontu. Vraceni a reklamace je bohuzel nemozna (nova koupe zbytecne draha) a proto ted musim rychle dodelavat castecne chybejici diakritiku. Bohuzel nemam zadny "lepsi" program, tudiz se trochu trapim ve FontForgi. A proto se chci optat, ci zde nekdo nema zkusenosti s timto programkem a pripadne i nejaky usporny tip, jak to cele co nejlepe - nejzodpovedneji provest? Jde o klasicke litery Ň, Ď, Ů atd. Snazim se k tomu pristupovat co nejzodpovedneji (mam i jeden bezchybny rez v CE, takze pomeruju, porovnavam a hacky, carky prebiram z existujicich jinych literek apod.)

    Bohuzel sem narazil na moznosti programu a snad sem si i trochu naivne myslel, ze prace ve FF bude podobna klasickemu editovani krivek apod., Ale narazil sem uz pri klasickych prikazech jako jabko copy jedne litery a jabko paste do chybejici polozky apod. (vklada zahadne pismenko V, ci to nic nedela). Je mozne, ze je font "uzamcen" chranen proti editaci? A vubec, proste se radeji ptam, jake mam vubec sance. Dekuji moc za pripadne odpovedi.
    DANII
    DANII --- ---
    ahaaa....ja si presne rikal ze vedle sebe { } vypada paradne, ale jak je nahore {Gradec medium} tak ze je to divne:D
    nice one!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam