• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AJMINAUmíte si pomoci s první pomocí?
    PYRO
    PYRO --- ---
    uprimne lajcka verejnost, nechci bejt moc kritik ale rek bych ze dobrych 70% populace nama o prvni pomoci ani paru, mozna hodinu z autoskoly. A zbylich 30% ktery to trochu potrebujou vedet se uz nejakej ty cisla snad zapamatujou, stejne musis brat ohled na spoustu faktoru, jako je stari toho koho udrzujes pro spravny postup atd.
    ale uz by se to opravdu mohlo nejak rozumne ustalit :) skoro bych rek ze i ty pravidla kdy to bylo rozdeleno na vice lidi atd sem si pamatoval skoro i lepe nez soucasnych 30:2 to cislo se mi skoro vubec nelibi a mam s nim nejak problem :)

    Jinak ja mel skusenosti se zachrankou jen jednou a celkem spokojenost, jen si nenechali vymluvit ze nemaji posilat helikopteru, ze stejne nemaji kde pristat, hold pan doktor pak hledal stopa :) nastesti to nakonec nebylo tak vazny a kdyz prijel tak se dite dostalo z nejvetsiho soku a bylo celkem v pohode

    Jinak trosku mne zajima na zacatku diskuze jste se bavili o pismenkach moch bych vedet co to bylo :)

    A jeste co sem slysel a co mne zajima, to sice uz nema moc co delat s prvni pomoci spis s nasledky, ale jak je to se skvrnama po klisteti, udajne se mohou obevit kdekoliv na tele i tam kde vlastne kliste vubec nebylo, muze mi k tomu nekdo neco rict ???
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    NASA: ja to dokazu pochopit, ze laicky verejnosti v tom akorat delaj gulas, kdyz to kazdy dva roky menej, ale zase neni problem si to kdekoli stahnout, v dnesni dobe internetu... nebo si objednat skoleni, vzdyt lidi na vedoucich pozicich skoleni prvni pomoci musej mit, ne? no a tihle proskoleni by to meli zase predat dal a dal a porad dokola... jde spis o to, ze malokdo o to ma zajem a potom je kazdej akorat chytrej...
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    CORNELA: rekla bych, ze lidi se proste bojej neco delat, ze by to udelali spatne nebo vubec maj problem sahnout na nekoho ciziho (coz svym zpusobem chapu, bez rukavic ani ranu!), a prave proto je fajn, ze uz skolime v prvni pomoci male deti ve skolce, ponesou si to od detstvi do zivota a pak jim to bude pripadat normalni nekoho masirovat... si teda myslim ja.... az se obmeni generace, urcite bude situace jina, ja tomu pevne verim. (a doufam, ze to zase neni jeden z tech skolnich idealu....)

    CORNELA: to ze lovek zacne pacienty brat jako kusy... s tim taky souhlasim. jenze zase na druhou stranu nejde se s kazdym ,zabejvat´ jako s vlastnim...je nutny najit nejakej kompromis mezi lidskosti a profesionalitou a to malokdo umi... si myslim teda ja.
    NASA
    NASA --- ---
    ad CORNELA: neni moznaost najaka stiznost na postup? asi top nic nevyresi, ale aspon treba prise budou rychlejsi...

    AJMINA: rozhodne laicky verenosti prospeje, kdyz to bude kazdy dva roky jinak :-((
    kamos tedka mel problemy pri testech ze zdravovedy, protoze pred nedavnem na skoleni u jiny firmy nam rikali zase neco jinyho. (je fakt, ze tady byly testy spis na otestovani, jestli se clovek necha, nebo nenecha nachytat na nejakou podivnou otazku :-(( )
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    CORNELA: je pravda, ze ty smernice se neustale menej, co jsem cetla pripravu GL pro rok 2010, tak tam jsou zase nejaky zmeny... jenze je to prave kvuli tomu, aby i laicka verejnost v tom mela jasno a bylo to pro ne co nejjednodussi. To, ze to vetsina lidi fyzicky neudejcha a nezvladne je vec druha... nicmene se o to muzou pokusit, kazdej by chtel, aby byl zachranenej... A kdyz nevedi, neni nic jednodusiho nez volat 155 a tam uz dostanou instrukce, proste podle me se to chce jen nebat. Zastavam nazor ze lepsi delat cokoli nez nic a cumet...

    CORNELA: jajsem taky ve skole a mam ty svoje idealy, to ma asi kazdej... Nicmene cim dele chodime na praxe tim vice je ztracim... i kdyz zase si rikam, ze kdo jinej by mel veci zmenit nez nase mlada generace? Ale je mi jasny, ze hned tak s tim nic nenadelam a sama uz vubec ne. kazdej se akorat vseho boji a radsi mlci, to je smutny. Pak to vypada tak jak to vypada, a to nejen u doktoru a na zachrance, ale obecne vzato vsude. A to je ta chyba...
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    CORNELA: jasne ze ty bezdomovce poznas, vis co muzes a musis a taky co nemusis, ale musis brat v uvahu to, ze ty jsi medik a mas o tom nejakou paru, vetsina obycejnejch lidi nevi vubec nic, ani kolik je resuscitacni pomer a kdyz uz neco vedi, tak je se dozvedeli z vypraveni, styl jedna pani tamhle povidala.... vubec jsem nemela nic proti tobe, jen jsem to myslela takhle, jestli jsem se te nejak dotkla, tak se omlouvam:)

    CORNELA: co se tyka toho kluciny, fakt nemuzu posuzovat a ani nechci, jen zastavam stale ten nazor, ze takhle to bejt rozhodne nemelo. Vic sek tomu vyjadrit nemuzu, nevim detaily a tak...
    ale dulezity je, ze klucik je v pohode (relativne) a jak rikas, nic si na nich nevezmes.... (mozna bohuzel...)
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    CORNELA: ted pripad s tim konem me opravdu mrzi... myslim to uprimne. Nechci se rozhodne nikoho zastavat, ani nikoho omlouvat, ale mozna podle toho, co jsi jim rekla do telefonu proste usoudili, ze to neni akutni pripad, ja fakt nevim... tohle by se rozhodne stavat nemelo, ale musite pochopit to, ze lidi ze zachranky jsou taky jenom lidi a nejsou vsemocny, ackoliv svoji praci by meli delat na ty nejvyssi urovni a jak se zda, tady neco zrejme nebylo tak jak ma...
    nicmene jak je na om klucina ted? v pohode?
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    CORNELA: A myslis, ze laik to pozna, kdo je fetak? Timhle argumentem se pak budou branit porad, ze simysleli, ze je to fetak, tudiz radsi nic nedelali... To taky neni dobry...
    JAYB
    JAYB --- ---
    GOBERS:

    priznavam ze o trestnim stihani za to ze nekdo odmitl dychat bez rousky nevim, resp. jsem zatim neslysel. Na druhou stranu - kazdy pripad je vysoce individualni, nemuzes dost dobre po nepoucenym laikovi chtit, aby delal KPR a dychal do cloveka. V dane situaci (tj. postizeny, nedychajici a netepajici) dle meho individualniho nazoru budu rad, kdyz dotycny laik vezme mobil a vytoci 155, kde mu alespon poradi co ma delat a on to udela.

    Osobne sice u sebe nahubek (a rukavice) vetsinou nosivam, ale bez nej bych si asi dost rozmyslel do koho bych si dovolil dychat nechraneny...jiz zminena zloutenka ci HIV opravdu nejsou sranda.

    Bezpecnost "zachranare" na prvnim miste...
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    ZUZKAOU: muj nazor je, ze rozhodne lepsi masirovat nez nedelat vubec nic.
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    GOBERS: jeheee:-) tak pojedeme vsichni:-) at se taky trochu zasmejeme a neco naucime:-)
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    osvety neni nikdy dost, takze doplnim odkaz na kurz cinnost druzstva po padu, prvni pomoc pri horolezeckych nehodach vhodny zejmena pro horolezce a vyskove pracovniky. Nejedna se sice primo o pole neorane, ale informaci je malo, blbosti co jsou lidi schopny napachat z nevedomosti hodne, no a Dusan se CDP venuje radu let, povazuju ho za nejvetsi kapacitu v byvalem ceskoslovensku, a sve kurzy vede se svoji zenou na velkou jednicku s hvezdickou. Takze pokud si clovek najde cas na ten jeden vikend, urcite litovat nebude. A navic je to za cenu vpravde lidovou.. a zopakovat se ten kurz da dokonce pak za polovic.
    HYPOKAMPUS
    HYPOKAMPUS --- ---
    ZUZKAOU: to čem píšeš se jmenuje tzv. topless resuscitace - resuscitace nahoře bez.
    Při stlačování hrudníku, dochází ke změnám nitrohrudního tlaku a tím i nasáváním vzduchu v trubicovém systému (trachea, bronchy) - tudíž i k větrání plic a výměně plynů
    tahle metoda je samozřejmě, ale nedostačující a měla by se využít jen tehdy, jsi-li přesvědčena, že se jedná o pacienta se silně infekční nemocí, nebo velikym traumatem obličeje (nemáš třeba kam dýchat)
    ale opravdu se píše lepší něco než-li nedělat vůbec nic
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AJMINA: takže jako budu masírovat, a když to budu dělat dobře, tak budu rozhánět po těle neokysličenou krev?

    To už mi přijde lepší si ustát tu vlastní bezpečnost a nedělat nic, než něco, co ale bude nahouby.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AJMINA: A to já bych se třeba i přidal. ;-)
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    ZUZKAOU: ty stranky jak jsi sem dala odkaz... to je bezva vec, vubec jsem netusila, ze neco takovyho existuje. mozna ze bych do toho i sla:-)
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    ZUZKAOU: jasne, uzavrela bych to tim, ze pokud budes masirovat, ale nebudes dychat, prvni pomoc jsi poskytla a nikdo nema pravo te trestne stihat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GOBERS:
    Oheldně toho zlomeného obratle - reálný příklad z léta, kde jsme byli oba. Nemocná ještě má korzet, už je doma ( týden v nemocnici v Jeseníku).
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZUZKAOU: a pak někdo běží po vlhkém trávíku, uklouzne a zlomí si poslední obratel na kostrči, čímž vyvrátí výše napsanou poučku, že

    Asi tak... to byla nepříjemná zkušenost. Už je jí vlastně lépe?

    bez nebezpečí pro sebe nebo jiného

    Přesně o tohle mi jde. Údajně bylo zapotřebí dříve prokazovat důvod (byl to smradlavý bezdomovec, feťák etc...) zatímco dnes se dle výkladu zákona nemusíš někomu matlat v krvavém zranění nebo mu dávat umělé dýchání, pokud nemáš roušku/rukavice (protože žloutenka, HIV, atd...). Zajímalo by mě, jestli to tak opravdu je (tj. jestli existuje např. nějaká judikatura, která tento právní výklad potvrzuje).
    To, že by do toho člověk šel i přes riziko sám pro sebe je věc jiná, to už je to naše svědomí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AJMINA:
    právní předpisy k první pomoci pro laiky
    ku stažení zde

    Praví:
    Oblast trestněprávní prostřednictvím zvláště zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, stanoví v § 207 a § 208 sankce za neposkytnutí pomoci. Tento trestný čin je v zákoně přesně formulován, rozdílnou trestní sazbou je rozlišeno neposkytnutí pomoci v případech,
    - kdy tak bylo možno učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného,
    - kdy byl podle povahy svého zaměstnání dotyčný povinen takovou pomoc poskytnout,
    - kdy řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného.


    Tudíž dýchání bez roušky může být mne ohrožující čiností (riziko nákazy třeba žloutenkama) a nikdo mě právně nemůže stíhat. Jak je to s mým svědomím a podobnou havětí už je jiné a přísně individuální.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam