• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AJMINAUmíte si pomoci s první pomocí?
    jsem druhým rokem na vyšší škole - zdravotnickém záchranářovi - a ráda bych udělala osvětu co se první pomoci týká, protože mě to baví a zároveň naplňuje a v neposlední řadě je to téme velice ožehavé... A samozřejmě mě zajímají i Vaše postřehy, názory a zkušenosti. Snad se uchytneme:) tak 155 DOKTOR JE TU HNED! :D
    rozbalit záhlaví
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    GOBERS: jeheee:-) tak pojedeme vsichni:-) at se taky trochu zasmejeme a neco naucime:-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AJMINA: A to já bych se třeba i přidal. ;-)
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    ZUZKAOU: ty stranky jak jsi sem dala odkaz... to je bezva vec, vubec jsem netusila, ze neco takovyho existuje. mozna ze bych do toho i sla:-)
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    ZUZKAOU: jasne, uzavrela bych to tim, ze pokud budes masirovat, ale nebudes dychat, prvni pomoc jsi poskytla a nikdo nema pravo te trestne stihat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GOBERS:
    Oheldně toho zlomeného obratle - reálný příklad z léta, kde jsme byli oba. Nemocná ještě má korzet, už je doma ( týden v nemocnici v Jeseníku).
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZUZKAOU: a pak někdo běží po vlhkém trávíku, uklouzne a zlomí si poslední obratel na kostrči, čímž vyvrátí výše napsanou poučku, že

    Asi tak... to byla nepříjemná zkušenost. Už je jí vlastně lépe?

    bez nebezpečí pro sebe nebo jiného

    Přesně o tohle mi jde. Údajně bylo zapotřebí dříve prokazovat důvod (byl to smradlavý bezdomovec, feťák etc...) zatímco dnes se dle výkladu zákona nemusíš někomu matlat v krvavém zranění nebo mu dávat umělé dýchání, pokud nemáš roušku/rukavice (protože žloutenka, HIV, atd...). Zajímalo by mě, jestli to tak opravdu je (tj. jestli existuje např. nějaká judikatura, která tento právní výklad potvrzuje).
    To, že by do toho člověk šel i přes riziko sám pro sebe je věc jiná, to už je to naše svědomí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AJMINA:
    právní předpisy k první pomoci pro laiky
    ku stažení zde

    Praví:
    Oblast trestněprávní prostřednictvím zvláště zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, stanoví v § 207 a § 208 sankce za neposkytnutí pomoci. Tento trestný čin je v zákoně přesně formulován, rozdílnou trestní sazbou je rozlišeno neposkytnutí pomoci v případech,
    - kdy tak bylo možno učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného,
    - kdy byl podle povahy svého zaměstnání dotyčný povinen takovou pomoc poskytnout,
    - kdy řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného.


    Tudíž dýchání bez roušky může být mne ohrožující čiností (riziko nákazy třeba žloutenkama) a nikdo mě právně nemůže stíhat. Jak je to s mým svědomím a podobnou havětí už je jiné a přísně individuální.
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    GOBERS: nedokaru rict, jestli je to povinny nebo ne, dychat kdyz nemas rousku, ale kazdopadne si ji vzdycky muzes nejakym zkusobem opatrit, ze...
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    GOBERS: uprimne receno, ja nad tim jeste vubec nepremejslela, tedka poprve... ale zajimava uvaha, zkusim na tohle tema podiskutovat s panama doktorama:-)
    NASA
    NASA --- ---
    ZUZKAOU: to vypada zajimave, casem asi do toho pujdu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GOBERS: A jeslti se dobře pamatuju, tak riziko poranění páteře vždy, pokud délka pádu přesáhla dvojnásobku výšky člověka.

    (a pak někdo běží po vlhkém trávíku, uklouzne a zlomí si poslední obratel na kostrči, čímž vyvrátí výše napsanou poučku, že)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ohledně toho zdrsemu - v podstatě jsem z konkureční organizace a pro naše kurzisty děláme vlastní zdravotní kurz, ale sice to je levnější, ale i tak si teďka naši zdravotníci udělali to velké školení od Pleskota (Mudr. Robert Pleskot, klíčová osoba zdrsemu) na školitele 1. pomoci. A to jsou to doktoři.

    Zdrsem krom toho že je vtipnej, tak je fakt dobrej.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GOBERS: bezvědomého, kde není podezření na úraz páteře jistě - bráníš zapadnutí jazyka a udušení. Pokud si pamatuji tak ztráta vědomí = riziko zapadnutí jazyka = stabilizovaná poloha a pokud to nejde, tak zaklonit hlavu a držet.

    NASA: úder má smysl jen pokud si dotyčného viděl se složit s evidetnním infakrtem, který nepoznáš a efekt úderu je stejně malý, natož šance to udělat správně.

    GOBERS: povinost zachraňovat mají doktoři, záchranáři a tak, ne? U ostatních je to odvislé od bezpečnosti a znalostí - nedýchat do rozmláceného toxikomana je asi něco dost jiného, než ujet od nehody co jsem zavinila. Nebo se pletu? Jak je to s poskytováním první pomoci, zákony a běžnou veřejností? (to mi připomíná že jsem si furt nekoupila do kabely rukavice.)

    reklama - http://www.zdrsem.cz/
    Promyšlený systém jak přemýšlet, reagovat. Nenaučí vás 3 styly fačování vykloubeného ramene, ale nepanikařit moc a teroeticky se chovat racionálně.



    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AJMINA: Coz me privadi jeste k jedne otazce:

    Co je pravdy na tom, ze pokud nemas k dispozici rousku, tak nejsi povinna davat dychani z ust do ust?
    NASA
    NASA --- ---
    GOBERS: nam rikali, ze do minuty
    NASA
    NASA --- ---
    ad nastenka - Při 1 i 2 zachráncích se pracuje v poměru 15 stlačení : 2 vdechy, s frekvencí 80-100 stlačení za minutu.

    u dychani bych doplnil, ze dech se testuje dobre uchem, na nem je dobre citit proud vzduchu

    a koukam, ze tam to prevraceni mas...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    NASA: co ten prekorcialni uder

    Nejlepsi zpusob jak si hned na uvod polamat par zeber... Asi by to teoreticky melo smysl kdyz by byl clovek pritomen primo tomu momentu, kdy dojde k zastave, ale jinak bych ho zcela vyskrtnul.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AJMINA: No s tim mechanismem urazu je to samozrejme pravda, kdyz bude nekdo lezet pod zebrikem, tak vubec neni co resit a manipulaci minimalizovat. Cela ta kontroverze te me otazky je v tom, ze i tech 1,5 - 2 metru, z kterych hlava cloveku pada kdyz to s nim v normalni situaci "svihne" je dost na to, aby si neco v tomhle smeru udelal. Ale jak rikam, ani ja na to nemam odpoved hotovou... spis jsem se chtel podelit o uvahy na tohle tema. Prakticky jsem to resil jenom jednou, kdyz se slozila pani v metru a tam jsem nepolohoval, protoze slibili (a dodrzeli to), ze jsou tam behem ctyr az peti minut a ja nemel naladu na paradicky. :-D
    NASA
    NASA --- ---
    AJMINA: ono kdyz clovek lezi, tak mu nacpat jednu ruku pod telo, pokrcit druhe koleno a za to koleno + za ruku ho lze celkem snadno pretocit, ale chce to si tento grif zkusit

    ad dalsi - zajimavy, to o tom, ze toho cloveka "nenahodim" jsem nevedel, takze nema cenu si s tim delat hlavu? proste pokracovat, dokud neprijede zachranka? (resp. tech 30min +)

    s tim "nahore bez" tak nejak nam to rikali, proste, kdyz je to cerstvy, tak klidne prvni minutu jenom masirovat, v druhy az dat tech 30:2, ale ze clovek ma v podstate v krvi kyslik na nejakejch 6 minut. samozrejme je problem, pokud nevim, kdy se zraneni stalo.

    co ten prekorcialni uder (nebo jak se to pise)? ma to cenu?
    AJMINA
    AJMINA --- ---
    NASA: s tou stabilkou a 120ti kg chlapkem vs. hubena slecna... bud to dokaze sama nebo nekoho privola nebo to proste nedokaze, zasadni bude to, ze ho dokaze urzet, zajistit mu vitalni fce (krevni obeh a dychani) nez prijede sanitka.
    co se tyka resuscitace novy stanoveny pomer je 30:2 bez ohledu na to, kolik je zachrancu. rozohodne se vyplati spis masirovat (dokonce to nekdy i doporucujeme, je to tzv. resuscitace nahore bez - pokud mas podezreni, ze bys mohl neco chytit, pokud je zniceny oblicej a neni mozne dychat, pokud je ti clovek nejakym zpusobem odporny...), ale pokud tomu nic nebrani, rozhodne by s dychat melo.
    a jete jedna dulezita zprava - , ,pouhou´´ resuscitaci cloveka nenahodis... je k tomu zapotrebi odborniku, leku, pristroju.... (leda ze bys byl primarne u jeho zastavy a hned s tim zacal neco delat, pak tu sance je...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam