• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NETHEBenesov u Prahy
    Něco málo z historie o našem městě pro ty, co to neznají....

V 11. století za vlády Přemyslovců probíhala kolonizace dosud neobydlených oblastí jižně od Prahy. První osídlení Benešova je na místě dnes zvaném Na Karlově, kde vznikl panský dvorec, kostel a okolo nich osada. Poté se centrum přesunulo výstavbou městského tržiště na dnešní Masarykovo náměstí. Na Karlově byl založen minoristký klášter a majitelem se stal pražský biskup Tobiáš z Benešova, který si záhy vybudoval nové sídlo – Konopiště. Po vymření Benešoviců se majiteli stávají Šternberkové a po nich městu zůstal znak – osmicípá zlatá hvězda v modrém poli. Jan Žižka z Trocnova vypálil klášter, když tudy táhl roku 1420 na Prahu. Velkou ranou pro město byla třicetiletá válka a zvláště obsazení švédským vojskem v roce 1648, jehož následky město poznamenaly na mnoho let.

Roku 1703 byla založena piaristická kolej, na které se vyučovalo základní vzdělání a také gymnázium. Benešov se vykoupil z poddanství roku 1802 a jakožto etnicky české město se stal místem vlasteneckých aktivit. Od roku 1871 prochází městem železnice Praha - České Budějovice.

Více o městě se dozvíte tady

Stránky města; a seznam lidí z nyxu najdete na nástěnce

rozbalit záhlaví
    NETHE
    NETHE --- ---
    SIMCITKO: Však počkej, já zjistím kdo to byl :-)
    NETHE
    NETHE --- ---
    a ty nicky jsou jenom tak jako aby se dali vyfiltrovat potom =)
    NETHE
    NETHE --- ---
    No jako nemyslim jenom Benesov jako mesto, mam na mysli celej okres :D
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    PRUSATKO: nebo muzes napsat treba benesov_prusatko_jmenoprdele

treba id LEGI je z Bystrice a taky by se sem mohl zapsat atd...
    PRUSATKO
    PRUSATKO --- ---
    ok ok, sice jsem skutečně pseudobenešák, ale vem to čert: benesov_prusatko
    NETHE
    NETHE --- ---
    JAFROST: Ja si myslim ze to tam neni tak spatny ... Tak uz mi kazdej napiste vase ID, aby na nastence byl aspon nekdo :D
    NETHE
    NETHE --- ---
    BLEVAJZZ:tak ono ja nevim, ale vecer na tresnovku na deku fakt nepujdu :D Mluvil jsem o nocnich hodinach a slusnem chovani - nikoliv o nalejvacich :D Ale to nevadi no...
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    NETHE: no tyhle nalejváky na klášterce a na náměstí jsem přesně nemusel. to radši jít na třešňovku na deku... :-)
    JAFROST
    JAFROST --- ---
    se zase do benesova budu muset jednou vypravit... sice jsem tam chodil jen par let na zakladku a od ty doby se tam ukazu jednou za uherskej rok, ale stejne si musim ozivit vzpominky na mladi :))
    NETHE
    NETHE --- ---
    PRUSATKO: Na namesti si vzpominam kdyz jsem byl mladsi, tak jsme kazdej vecer (vikendy) nakoupili flasky s chlastem a sedeli tam u kasny :D To byval zazitek dycky.... A kdyz je leto, tak pres den je na namesti taky pekne zejo :D
    PRUSATKO
    PRUSATKO --- ---
    Sice nejsem rodilý Benešák, ale chodil jsem v Benešově na kus základky a celou střední... Benešov není špatné, ale co se týče kulturní stránky je to opravdu hodně špatné... posledním hřebíčkem do rakce bylo zavření čajovny :-( ale jak říká můj kamarád id Blevajzz :"jdeme na náměstí, tam se něco děje!" :-D
    NETHE
    NETHE --- ---
    No tak jasny, hlavne jediny :D
    SIMCITKO
    SIMCITKO --- ---
    Asi protože jsem jen takový občasný pozorovatel nu :D
    NETHE
    NETHE --- ---
    SIMCITKO: To jsi asi jedina :D
    SIMCITKO
    SIMCITKO --- ---
    mé se tam líbí :D
    NETHE
    NETHE --- ---
    Inu dobre, jak pravil Kuban... napiste mi kazdej do posty kdo jste /nebo pochazite/ z BN at Vas muzu hodit na nastenku.... Diky
    NETHE
    NETHE --- ---
    To se tady fakt nikomu nelibi tywe? :D Z tech co tady bydleli?
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    NETHE: udelej to jednoduse, at si je pak vyfiltrujes, treba

benesov_id

takze benesov_kuban88

(ale uz tam mam jen trvale bydliste :-))
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    já bydlím v praze.. ale klidně mě frkni do benešova.. za těch 20 let mě tam snad někdo zaznamenal že jsme tam bydlel :-)
    NETHE
    NETHE --- ---
    Ja teda nevim, zahlavi je tak nejak hotove... akorat potrebuju teda lidi kdo jsou z Benesova, tak mi napiste do posty nebo tady =) At Vas muzu prasknout na nastence =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam